trakya un tarhanası
enaz yapılan ölçü
1 kilo domates
2 kilo kırmızı biber
2 kilo soğan
yarım kilo irmik
1 kilo yoğurt
1 kilo süt
aldığı kadar un tuz
un 2kilodan biraz az olabilir
domates yıkanıp doğranır tencereye alınır
kırmızı biberlerde aynı şekilde tencereye konur
soğanlar ayıklanır piyaz şeklinde yani yarım ay doğranır
suyunu salan ve çeken domates biber yoğurt süt ve soğanlar harmanlanır tuz konur ve un yavaş yavaş yoğurarak ilave edilir hamur ele yapışacak çok katı olmayacak ,üzerine temiz bir bez serilir hava alması sağlanır
beş gün sonunda ceviz büyüklüğünde ciğ ekmek hamuru ilave edilir 2 gün daha bekletilir yoğurmaya devam
8. gün temiz bir çarşaf üzerinde ben salonda kurutuyorum genelde balkon ve bahçalerde kurutuyorlar ama salonda daha hijyen

2 günde kuruyor zaten çok kurumasın ki robottan rahat çekilsin
robottan çektiğim tarhanayı kevgirden veya makarna süzgeçinden tekrar geçiriyorum
içine asla salça koymayın çok ekşi oluyor
un tarhanası hiç pütürsüz hafif koyu ve çok lezzetli besleyici bir çorba biraz uğraşsanızda bütün kış elinizin altında oluyor
7 gün aklımıza geldikçe yoğurmamız gerekiyor