15-11-2009, 21:48 | #121 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar kurutmayı burukluğun gitmesi için yapmıyoruz. Kalıcı olması saklanabilmesi veya değişik bir lezzet-tat denemesi için yapıyoruz. Ben denemek için 20 adet bugün kurumaya bıraktım.. Çok miktarda kurutan arkadaşlar, nasıl tüketecekler? Pazarlayacaklar mı acaba? |
15-11-2009, 21:54 | #122 |
Ağaç Dostu
|
Sizlere ucuz yollu bir hurma kurutacağı. Bugün kurdum. Sizlerin başına gelen sanırım benim de başıma gelecek gibi görülüyor. Nedenini ise havaların serin ve rutubetli oluşuna bağlıyorum, geçen yıl aynı yerde yaptığımız hurma çok güzel olmuştu bu yılda aynı yerde bir kaç tane yaptık yaklaşık on gün oldu, izlenimlerim onların da küf oluşturması. Bugün yaptıklarımı elimde olsa evin içine koyacağım, hanımdan tırsmasam Der mi hurmalarını da al git, der mi der arkadaş Düzenleyen Lilium : 17-11-2009 saat 13:47 |
15-11-2009, 22:49 | #123 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
|
|
15-11-2009, 22:50 | #124 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Eş, dost akraba, bütün yıl lokum gibi yeniyor. Çikolataya para yok. Zaten hepsi GDO'lu |
16-11-2009, 09:55 | #125 |
KBY
|
Üç tür hurma saptadım. 1. Minyatür hurma -Akçakoca, 2. Sert ve elma gibi yenen hurma -Eski Kuzguncuk sırtları 3. Trabzon hurması . Bir de uzmanına sorum var : Kurutmak için aldığımız hurmayı soymasak acaba olur mu. Mantığını bulmaya çalışıyorum. |
16-11-2009, 09:56 | #126 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2006
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 592
|
Küflenen hurmalara dışarıdan küf yapabilecek bir madde bulaşma olasılığı var mı acaba? Benim hurmalarım balkonda asılı üst katlardan silkilecek gıda artıkları bulaşacak diye korkuyorum. Çünkü balkonun altında, apartman bahçesindeki ağaçcıkların yapraklarında öyle maddelere rastlıyorum. |
16-11-2009, 10:04 | #127 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kabuğunu soymazsanız kurumaz, olgunlaşıp yumuşar. Öyle de güzel olur ama kurumuş hurma yerine olgunlaşmış hurmanız olur |
16-11-2009, 10:08 | #128 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Alıntı:
Bu kuru tabaka aynı zamanda koruyucudur. Üst balkondan atılan şeylerin miktarına ve türüne de bağlı elbette, ama hurmanın yüzeyi yapışkan ve nemli olmadığı sürece risk azdır. |
|
16-11-2009, 10:54 | #132 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bu konuda bir fikrim yok maalesef. |
16-11-2009, 13:18 | #134 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
sn meyveli tepe ben de hurma kurutmaya başladım şuan hurmaları tek tek soyup ipe astım birbirine deymeyecek şekilde.bazıları kopmaya başladı.asarken de sapından deil de iğneyle delip öle astım sıcaak suya sokmadan. bi askıncası olurmu sizce şuan da tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum kısa bir açıklama yaparsanız sevinirim soyulmasından kurumasına kadar |
16-11-2009, 13:37 | #135 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Kaynar suya daldırıp çıkarsaydınız daha iyi olurdu. Hurmaları çok yeni astıysanız ve dışı hala nemli ise kaynar su hazırlayıp daldırın. Dış yüzeyleri kuruyup ince bir kabuk bağladı ise öyle kalsın. Havadar, mümkünse rüzgar alan bir yerde dursun. Gerisi zamana kalmış. |
16-11-2009, 13:42 | #136 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
aslında ben ilk olarak soba yanında kurutmayı denedim fakat sulandılar daha sonra camı pencereyi açıp öyle denedim. dış yüzeyi kabuklaşmaya başladı. bir de sapından değil de iğne ile delerek astım. bir mahsuru olur mu.yaklaşık 1 tona yakın msn den daha ayrıntılı konuşabilir miyiz bunun kuruması ve saklanması hakkında daha ayrıntılı bilgisi olan var mı bir de kuruduktan sonra neler yapabiliriz |
16-11-2009, 14:00 | #137 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Bende MSN yok. Buradan yazışalım. Başka arkadaşların da merak ettikleri şeylere değiniriz belki. Bir ton hurma çok ciddi bir miktar. O kadar soba bulamazdınız zaten Şaka bir yana, hurmanın kuruması, aynı başka şeylerin de kuruması gibi nemin uzaklaştırılması demektir. Nemi uzaklaştıran ise hava akımıdır. Nisbeten (hurmaya göre) daha kuru hava hurmadaki nemin bir kısmını alıp gitmeli, yerine yine daha kuru başka hava gelmelidir. Bu ne kadar hızlı olursa hurma o kadar iyi kurur. Uzun sözün kısası iyi rüzgar, iyi kurutma demek. Aynı çamaşır kurutma gibi. Rüzgara asarsanız hemen kurur. Kapalı ve havası değişmeyen yerde çok geç kurur, bu esnada üreyen mikroorganizmalar da küflendirir. Kurutmada ısı bir faktör değildir. Rüzgar olsun, isterse tipi olsun yine hem de gayet güzel kurur. Bu arada ben bin civarında hurma kurutuyorum. Yaklaşık 180-200 kilo gibi. Bir ton için en az 5 bin hurma olmalı. Miktarı yanlış mı anladım ? |
16-11-2009, 14:02 | #138 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
sn meyveli tepe iğneyle delerek asıp bi mahsuru olmaz herhalde |
16-11-2009, 14:10 | #139 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
Ben hep saplarından bağlıyorum. İğne nasıl olur gözümde pek canlanmadı. Bir fotoğraf var mıdır? |
16-11-2009, 14:22 | #140 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
örnek verecek olursam aynı tesbih gibi bir de kuru ile yaş arasındaki ağırlık farkı ne olur |
16-11-2009, 14:45 | #142 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
10 kg yaş hurma kuruduğunda 1.5 - 2 kg'a düşer. |
16-11-2009, 15:13 | #143 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Küf yapmış hurmaların tümünü kaynar sudan tekrar geçirdim.Sanırım kuruma işlemi devam ederken küf sorununu çözmüş olacağız.Bu arada en çok suyu kaybeden hurmalarda küf gözükmediğini söyleyebilirim. Hurmalarında küf oluşan arkadaşlar şuna dikkat etmelerini tavsiye ederim.Kurumaya başlayan hurmalarda küf oluşumunun önüne geçmek için, kaynar suya tekrar hurmaları attığımız zaman,hali hazırda yumuşamış hurmalar daha bir hassas hale geliyor.Asmak için bağladığımız ipler bile hurmaların üzerinde iz yapabiliyor. Tecrübeyle sabittir. |
17-11-2009, 13:48 | #144 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
kuru hurma isteyen varmı |
17-11-2009, 13:50 | #145 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-11-2009
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 10
|
sn akcan67 ereğlinin neresinden |
17-11-2009, 14:11 | #147 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Kadıtarlasında oturuyorum. Sanırım sizde ereğlidensiniz.Bu arada yanlış okumadıysam 1 ton hurma kuruttuğunuzu yazmışsınız,merak ettim doğrusu bu kadar hurmayı nasıl temin ettiniz ve nasıl hazırladınız.Resimlerinide yüklerseniz hep beraber göz ziyafeti yapmış oluruz. |
17-11-2009, 14:55 | #148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
|
Bugün daha fazla dayanamayıp kurumaya bıraktığım hurmalardan birini yedim. İçi hala yumuşak olan hurma resmen koyu reçel kıvamına gelmiş. Tam olgun taze hurmadan kat kat daha tatlı. Uzun süredir bu kadar güzel bir lezzet tatmamıştım. Geriye kalanların da tam olarak kuruyabileceğini sanmıyorum artık) Sn MeyveliTepe'ye bu lezzet ile bizleri tanıştırdığı için sonsuz teşekkürler. |
17-11-2009, 15:06 | #149 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
|
) Afiyet olsun. Bu yıl yüzlerce kişi tonlarca hurma kurutuyor. Seneye belki de binlerce kişi olacak. Kendi adıma çok keyif verici bir durum. |
17-11-2009, 15:27 | #150 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2009
Şehir: kdz.Ereğli
Mesajlar: 464
|
Henüz sonuca gelmeden Sn Loniceranın da dediği gibi hurmaların tadı mükemmel.Tabi bir tane yemekle yetinebilirsek sonuca ulaşabileceğiz. İnşallah küf sorununu da çözebiliriz. |
|
|