Bende MSN yok. Buradan yazışalım. Başka arkadaşların da merak ettikleri şeylere değiniriz belki.
Bir ton hurma çok ciddi bir miktar. O kadar soba bulamazdınız zaten
Şaka bir yana, hurmanın kuruması, aynı başka şeylerin de kuruması gibi nemin uzaklaştırılması demektir. Nemi uzaklaştıran ise hava akımıdır. Nisbeten (hurmaya göre) daha kuru hava hurmadaki nemin bir kısmını alıp gitmeli, yerine yine daha kuru başka hava gelmelidir. Bu ne kadar hızlı olursa hurma o kadar iyi kurur. Uzun sözün kısası iyi rüzgar, iyi kurutma demek. Aynı çamaşır kurutma gibi. Rüzgara asarsanız hemen kurur. Kapalı ve havası değişmeyen yerde çok geç kurur, bu esnada üreyen mikroorganizmalar da küflendirir.
Kurutmada ısı bir faktör değildir. Rüzgar olsun, isterse tipi olsun yine hem de gayet güzel kurur.
Bu arada ben bin civarında hurma kurutuyorum. Yaklaşık 180-200 kilo gibi. Bir ton için en az 5 bin hurma olmalı. Miktarı yanlış mı anladım ?