agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-01-2017, 21:54   #1
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
SayınErdem 01,Teşekkür ederim,Adanada kururmu denemek lazım,nem fazla olumsuzluk yaratabilir,bunlar Manisa/Alaşehirde kurudular,Hachia cinsi hurma.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2017, 08:29   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Off bu görüntü, ellerinize sağlık sayın Uysal01, afiyetle yiyin inşallah.

Kurutulması halindeki fotoğrafınızda sağda ve solda hurmalar rahat seçiliyor ama orta sıradakiler ne onlar da hurma mı?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2017, 21:58   #3
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Sayın Güler,teşekkür ederim. Orta sıradakiler dilimlenmiş olarak kurutulan hurmalar,denemek için yapmıştık.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 15:55   #4
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Bu kış hurma kurutmayı'da denedim,gerçekten mükemmel bir meyve oluyor,bu yıl işi nasıl bir üretim boyutuna taşıyacağım ben bile hayal edemiyorum,ama baya fazla yapacağım orası kesin.Ben 25-30 adet yapmıştım,sonra duydum ki köydede yapanlar varmış,hatta halam bu sene ilk defa yapmış,benimki bitince hemen onlarınkine el koydum

Ben sıcak suya daldırarak yapmıştım,onlar direk soyup asmışlar.İkimizinkinin arasında fark vardı,benimkinin içi ve dışı dengeli kurumuştu sanki,onlarınkinin dışı kurumuş içi yaş gibiydi.Benimki çok beyazlanadı,onlarınki baya beyazlamıştı,benimkinde lüf tadına hiç denk gelmedim,onlarınkinin bazılarında vardı.Sıcak suya sokmak tam olarak neyi sağlıyor acaba?Her ikiside lezzetliydi ama.Son resim köyden aldığım hurmalar.

Eklenen Resimler
   
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 19:15   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
MeyveliTepe sorunuza daha doğru cevap verecektir ama önce sıcak suya batırarak dış etkilere karşı bir önlem alıyor olabiliriz. Bu durumda sineklerden koruyoruz diye düşünüyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 19:24   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Kaynar suya daldırmak soyulmuş meyvenin dış yüzeyinde hızlı kabuk yapmasını sağlıyor. Ayrıca soyulurken olası kontaminasyon için dezenfeksiyon yapılmış oluyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 20:10   #7
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
Cevaplarınız için teşekkürler,sıcak suya batırmak daha doğru gibi görünüyor,bence içiyle dışının dengeli kurumasınıda sağlıyor.

erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2017, 12:24   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
Bu yılın Trabzon hurmaları kurumaya başladı.

Türkiyede Trabzon hurması ne yaş haliyle ne de kurutulmuş haliyle yeterince tanınmıyor ve sevilmiyor.

Bu kadar lezzetli ve faydalı bir meyvenin tercih edilmemesi ilginçtir.

Yoksa, bir portakaldan veya bir muzdan aşağı kalır bir tarafı yok.

Kivi bile hurmadan daha çok tanınır ve tercih edilir ve kabul görür bir meyve.

Kurtulmuş hurmanın bir kuru incirden veya kuru kayısıdan aşağı kalır bir tarafı yok.

Ama yine de pek tercih edilmiyor nedense.

Eklenen Resimler
 
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2017, 18:09   #9
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Vonalı Mesajı Göster
...
Kurtulmuş hurmanın bir kuru incirden veya kuru kayısıdan aşağı kalır bir tarafı yok.

Ama yine de pek tercih edilmiyor nedense.
Tercih edilmiyor diye bir şey yok, sadece yeterince bilinmiyor.

Hurma kurutmanın ülkemizde ilk duyuruluşu 2007'dir. 10 yıl geçmiş artık binlerce kişi biliyor, borsası bile var. Usülünce kurutulmuş ve kıvamında bir hurmanın tadına bakanın tercih etmeyenine hiç rastlamadım henüz. Bilinirliği arttıkça daha da yaygınlaşacaktır.

Vesile ile mevsimin başladığını duyuralım

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2017, 00:04   #10
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Bu sene kurutmak için hazırladığımız Hurmalar(Cennet elması).

Eklenen Resimler
  
Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2017, 12:14   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
Bunlarda geçen yıldan kalan hurmalar.

Eklenen Resimler
  
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2017, 12:51   #12
Ağaç Dostu
 
İsmail Kuzucu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-01-2011
Şehir: Balıkesir/Gönen
Mesajlar: 3,802
Galeri: 7
Sonunda bizde kurutma işlemine başladık.

Name:  23415215_1958130771071005_2227878235431327103_o.jpg
Views: 918
Size:  32.3 KB

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2017, 16:32   #13
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Sonunda bizde kurutma işlemine başladık.

Eklenti 660580
Görmüşken yazayım, hurma saplarındaki T'lerin kuyruklarını kısa kesin. İlmeğin kurtulmamasını sağlayacak kadarı yeter. Uzun olurlarsa ilmek geçirirken çok zaman kaybedersiniz.

İplerde hurma aralıklarını hurmalar biribirlerine teğet olacak kadar daraltabilirsiniz. Böylece bir ipte 5-6 hurma bağlayabilirsiniz. Az yerde çok hurma asmak için böylesi daha pratik olur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2017, 21:37   #14
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Name:  DSCN0224.jpg
Views: 877
Size:  55.0 KB

Name:  DSCN0223.jpg
Views: 950
Size:  59.0 KBİlk önce astığımız hurmalar kurumak üzereler.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 13:04   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
Kurutulmuşu ayrı, dalında kendi kendine olgunlaşmışı ayrı güzel, değeri bilinmeyen bir meyve.

Türkiyenin yazları aşırı kurak yerleri haricinde neredeyse her yerinde yetişebilecek bir meyve iken, sonbaharda yapraklarının rengi ve yaprakları döküldükten sonra ağaçtaki harika görüntüsü sebebiyle park ve bahçelerin peyzajında kullanılabilecek iken pek de rağbet görmeyen bir meyve.

Yapay olarak olgunlaştırılmış olanıyla dalında kendisi olgunlaşmış olanı arasında çok büyük lezzet farkı da bulunur.

Eklenen Resimler
   
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 14:05   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Valla ben değerini çok iyi biliyorum ve çok da severek yerim. Sezon boyunca en az 100 -150 adet yiyorum, hele bir kaç senedir kurusunu da öğrendik ya değmeyin benim keyfime.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2017, 21:57   #17
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Name:  DSCN0279.jpg
Views: 896
Size:  63.9 KB Kuruyan Hurmalar şekerlenmeye başladılar,

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2017, 07:21   #18
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Ooo maşallah, sizinkiler bayağı sıraya girmişler, darısı başımıza.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2017, 09:10   #19
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-01-2017
Şehir: Denizli
Mesajlar: 11
bundan sonra kurumaz mı, çok mu geç kaldım acaba?

Bernes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2017, 21:36   #20
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 493
Denemekte yarar var,havalar açık giderse kuruyabilir.Sert olanları tercih edin.

Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2017, 17:22   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-12-2015
Şehir: Kütahya
Mesajlar: 44

Mad Max Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2017, 08:18   #22
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Sayın Mad Max, yukarıda paylaştığınız video için çok teşekkür ederim. Değişik yöntemlerde hurma kurutmayı sayenizde öğrenmiş olduk. Keşke her üyemiz böyle paylaşımlarda bulunsa da bizler de üzerinde fikir yürütebilsek.

Videoyu izledim, bütün olarak kalorifer üzerinde kurutma bir derece aklıma yattı ama dilim dilim kurutma bana sanki elma armut kurutuyormuşuz hissini verdi.
Arkadaşımız MeyveliTepe'nin bizlere öğrettiği usulde kuruttuğumuz hurmalardaki lezzeti aldıktan sonra böyle dilimlemeyi sanırım hiç denemem. Meyve içindeki tadın dışa vurması diye bir şey yok bu dilimlemede. Oysa o çikolatamsı tad çok başka bir lezzet.
Tabii bu benim fikrim.
Paylaşımınızdan çok arkadaşımız faydalanacaktır, tekrar teşekkür ederim.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2018, 18:12   #23
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Sayın MeyveliTepe, İstanbul'a gelirken malina'ya bahçeden 5-10 tane hurma getirdim. Aralık ayı başı. Ben karogakilerimi daha evvel hazırlayıp kurutmaya asmıştım. Gerçi malina'ya getirdiklerim de çok sertti, yine de bir deneyin belki olur demiştim.

malina daha evvelki seneler denemiş ve başarılı da olmuştu. Bu gün telefonda konuşurken " benimkilerin şekerleri dışa vurmaya başladılar " dedim, onun hurmalarını sordum. malina "benim hurmalarda bir terslik var, daha tam küçülmediler ama dışları iyiden iyiye beyazlaştı" dedi bana fotoğraflarını yolladı.

Onun hurmaları çok rüzgar alan terasta tam da denize karşı.
Fotoğrafları inceledim bana göre bu şekerlenmeye pek benzemiyor, hem kurumadan böyle şekerlenme olmaz gibi, yakından görmediğim için küflenme mi onu da tam alayamadım, sizin fikriniz nedir?

Name:  B (1) (448 x 600).jpg
Views: 686
Size:  67.1 KB

Name:  B (2) (448 x 600).jpg
Views: 685
Size:  42.0 KB

Name:  C (448 x 600).jpg
Views: 665
Size:  64.7 KB


Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2018, 19:14   #24
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Küf değil bunlar, şekerlerlenme. Bazen böyle aşırı şekerlenme olabiliyor. Resimde en altta görünenden küçük bir parça alınıp tadına bakılarak test edilebilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2018, 09:06   #25
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Korogakilerim harika oldu.

Bu sıralar sık sık yemek davetlerim oluyor, gelen misafirlerimize korogakilerimi böyle ikram ediyorum. Önce şaşırıyorlar ama tadına bakanlar tekrar istiyorlar, hele bazıları evlerine götürmek için bir kaç tane bütün alıyorlar.

250 tane az mı yaptık ne?

Name:  IMG_2368 (600 x 450).jpg
Views: 657
Size:  41.0 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2018, 15:53   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-12-2009
Şehir: İSTANBUL(45 doğum tarihimdir)
Mesajlar: 1,107
Galeri: 4
[QUOTE=Güler;1529299]Korogakilerim harika oldu. tadına bakanlar tekrar istiyorlar, 250 tane az mı yaptık ne?

Bari bu başlıkta teşekkürlerimizi sunalım Güler hanım. Çok lezzetli idi.

Seneye payımız iki üç misli miktarda olursa çok makbule geçecek Şimdiden bitti

OSMAN45 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2018, 21:43   #27
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Sevgili OSMAN45, seve seve. Oğuz da üç ağacın meyvelerini de yapalım seneye diyor.

Bu akşam da yemekte misafirlerimiz vardı, tadına bakınca " valla hiç anlamam Güler balkondaki iki diziyi ben alıyorum" diyerek on adede haciz koydu. Afiyetle yesinler, onlar beğendikçe daha da hoşumuza gidiyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-01-2018, 19:35   #28
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
Resimleri görüp yazılan methiyeleri okuyunca adres yazsammı ki, hiccc düşünmedim!

Unutmayın ki, komşu hakkı var.

Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2018, 16:10   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 13-08-2013
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 36
Selam; Arkadaşlar benim bu sene kurutmaya astığım hurmalara minik sinekler dadandı geçen senelerde hiç olmamıştı, ne yapmam gerekir tavsiyede bulunursanız sevinirim...

hakan035 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2018, 19:31   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hakan035 Mesajı Göster
Selam; Arkadaşlar benim bu sene kurutmaya astığım hurmalara minik sinekler dadandı geçen senelerde hiç olmamıştı, ne yapmam gerekir tavsiyede bulunursanız sevinirim...

Sinekler geldiyse belli belirsiz de olsa küflenme başlamıştır. Önüne büyücek bir fan koyun, sürekli hava üflesin.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025