agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Kiler
(https)




Beğeni Düzeni1446Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 22-01-2013, 23:36   #1
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi selis Mesajı Göster
''
Sobanın üzerine astıktan bir hafta sonra yenecek kıvama geliyorlar..
Sobanın üzerinde olursa yumuşamışı da olur fakat dış kabuk oluşumu daha kalın olur.

Dış ortamlarda daha uzun sürede kuruduğu için yumuşamışı küflenmeye çürümeye maruz kalabiliiyor, tabi bu havanın nemi rutubetiyle rüzgar alışıyla çok ilgili bir durum.
Sıcak ve nemsiz havalara denk gelirsen biraz yumuşamışı da kuruyabilir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2013, 23:08   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 18:07   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Arkadaşlar en iyi kurutulmuş hurma hangi cins hurma ile olur ?
3 çeşit hurmadan (fuyu, morali ve hachiyadan ) kurutma işlemi yapmıştım en çok hoşuma giden hachiya'dan yapılandı sizlere de sorayım dedim ama hiç cevap gelmeyince bugün 5 adet hachiya fidanı ektim inşallah meyvelerinden koragaki yapmak nasip olur.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 07:34   #4
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Galeri: 103
Birkaç senedir korogaki yapıyorum, başarı oldum da sayılır.
Ben de rüzgâr fonksiyonunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Rüzgâr alarak kuruyan hurmaların lezzetleri daha da güzel oluyor.
Eğer ilk asıldığında bol rüzgâr alırlarsa, sinek olayı da olmuyor, çürüme de. Zaten çürümeye yüz tutanlara sinekler geliyor.

Bu sene 3 parti yaptım. İlk yaptıklarım rahat kurudu, İlk 3-4 gün bol rüzgar yediği için sinek sorunu olmadı.
İkinci parti, hemen 2 gün sonra yapıldı, onlar da bir iki fireyle atlattılar.
Üçüncü parti sanırım bir hafta sonra kadar yapıldı, işte bunlarda yumuşama da oldu çürüme de. Sinekler cirit atmaya başlayınca sineklik germe ihtiyacını hissettik.
10 tanesi üzerinde çok sinek görünce hepsi çöpü boyladı.

İlk parti, gelen gidene ikram faslı ve hem Oğuz'un hem de benim her geliş-gidişimizde birer ikişer koparmamızla tükendi.

İkinci partiyi İstanbul'a getirip, balkona astım. Çürüme sorunu olmadığı için kapalı balkonda da kurumaya devam ettiler. Hiç de takır tukur değiller, gayet kıvamındalar.
Aşağıda fotoğraflarını yüklediklerim bu partiden.

Üçüncüler, Manyas'da asılı bekliyorlar. İnşallah bekliyorlardır, Sincap veya sansarlar bitirmediyse. Gittiğimizde göreceğiz.

Yukarıda bazı fotoğraflarda hiç şekerlenme görmedim.
Acaba rüzgârsız, kalorifer, soba, klima önünde iç mekanda kurutuldukları için olabilir mi?

Name:  IMG_0562 (600 x 450).jpg
Views: 1822
Size:  43.7 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2013, 13:42   #5
Ağaç Dostu
 
egülnur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2012
Şehir: İstanbul / Bodrum
Mesajlar: 235
12 Ocak toplantısına kadar korogaki yi ne duymuş, ne de görmüştüm. Doğrusu tazesini de sevmediğim için sadece dekoratif bir ağaç gibi gelirdi bana. Sevgili münevver in annesi sayesinde toplantıda tattım. Nefis bir şey. Her güzel şey gibi de emek gerektiriyormuş tabii ki de. Kurutma bilinci yayılsa da hem memleketin üreticileri, hem de bizim gibi yemeyi sevenler faydalansa. Türk tarım ve hayvancılığını öldürmeye çalışanlar da utansın bu arada. Kimbilir kıymetini bilemediğimiz ve katma değer sağlanabilecek başka ne gibi ürünllerimiz var!

egülnur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 20:13   #6
Ağaç Dostu
 
manolya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-08-2008
Şehir: izmit
Mesajlar: 310
Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu

manolya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 22:03   #7
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi manolya Mesajı Göster
Kururmu kurumazmı derken aralık ortasında astığım hurmalar hiç fire vermeden kurudular. İkram ettiğim herkes bayıldı. Bahçesinde ağacı olup yenmediğî için çürüyüp ziyan olanlar hurmalarını değerlendirme yöntemi buldukları için çok sevindi. Başta sayın meyvelitepe olmak üzere katkısı olan herkese çok teşekkürler. (Ama ben biraz abartmışım galiba o kadar çok hurma asmışımki ye ye bitiremedik, içimiz dışımız hurma oldu
Vakum ya da benzeri bir yöntem ile ambalajlayın, hiç hava almazsa senelerce durur. Hepsini kısa bir zaman aralığında tüketmek zorunda değilsiniz

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2013, 19:33   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 23-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1
Merhaba, Foruma yeni üye oldum.

Hurma kurusu konusunda çok güzel bilgiler paylaşılmış.
Ben de aslen Artvin Arhavi'liyim. Hurma kurusunu çocukluğumuzda daha çok dilimlenmiş olarak yaparlardı.Hopa gibi sürekli "kalaş" denen güney rüzgarı esen bölgelerde ise dilimlenmeden de tüm olarak geleneksel olarak kurutulurdu.Benim de en çok sevdiğim tatlardan biridir.

Pazar ekonomisinin gelişmesi ile kapalı ekonomiden çıkıldıkça bu tür gelenekler ne yazık ki zayıfladı.Bilemiyorum belki bu başlık altında daha önce paylaşılmıştır ama tüm mesajları okuyamadığım için paylaşma gereği duydum.Son zamanlarda bölgede bu ürünün tekrar revaçta oması, Sarp sınır kapısının açılması ve Batum tarafından gürcülerin hurma kurularını bolca pazara getirip satmaları ile oldu. Bugün büyük şehirlerde satılan hurma kurularının çoğu da aslında Gürcistan'dan yolcu beraberinde, araçların bagajlarında getirilen hurma kurularıdır. Kuru yemişçilerde 7 ila 10 TL arasında satılanlar çoğunlukla Gürcü kaynaklı ürünlerdir. Gürcistan da özellikle bu amaçla yetiştirilen ve normalde aşırı buruk tadı nedeni ile taze olarak yenmeyen bir tür daha çok kurutuluyor.Bu tür meyveleri fazla iri olmayan ama çok verimli bir türdür.

Umarım hurma kurusu, hobi amaçlı küçük ev üretiminin yanı sıra, önemli bir üretim sektörü olur.Böylece bu çok verimli ve lezzetli ürün ekonomik bir değer ve kaynak haline gelir.

Bervoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2013, 21:00   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-09-2013
Şehir: İzmir
Mesajlar: 2
Trabzon hurmasını yaş olarak kurutmalık veya kurutulmuş hazır vaziyette temin etmek isteyen arkadaşlar forumdan ulaşabilirler.kısa süre içerisinde kurumuş olacaklar.kurutmak isteyenlerin de acele etmelerini tavsiye ediyorum.

Trabzon Hurması Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2013, 19:59   #10
Ağaç Dostu
 
KAPTANzst's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2009
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 2,691
Galeri: 26
Karogaki

Karogaki yapılışı

Eklenen Resimler
     
KAPTANzst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 17:56   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-10-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 19
Merhaba, Foruma yeni üye oldum.

Hurma kurusunu bu yıl denemek sabırsızlıkla bekledim. Herhalde sezonu başladı diye düşünüyorum.

İpekböcegi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2013, 18:27   #12
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Başlamak üzere

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2013, 13:01   #13
/
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 263
Galeri: 12
korogaki

Name:  DSCI6022 kaki.jpg
Views: 1517
Size:  71.1 KB

Merhaba,


Geçen yıl kasım ayında kurutma işlemi yapmıştım; havanın uzun süre yağışlı, kapalı gitmesi nedeniyle çoğu küflenmişti. Bu sene yarısını(hem seyreltmiş oldum) eylül sonu ekim başı arası yaptım. Şu an kurumak üzereler. Diğer yarısını da kasım ortası gibi(yağmurlar geçince) yapmayı düşünüyorum.

Denemek amaçlı hurmalarla birlikte, bir iki kilo kadar da (aynı yöntemle)domates asmıştım, domatesler daha çabuk kurudu. Fotoğrafta net olmasa da, öndeki bir dizi(6 ad. olan) domates. Seneye ağustos, eylül aylarında daha çok domates kurutmayı düşünüyorum. Tabi elekli faflarda.

Sinek ve eşek arılarından korumak için tül almışrım; ancak çok iyi bir çözüm olmadı. Sık gözenekli(sinek girmeyecek şekilde) desensiz tül veya varsa balık ağı düşünüyorum.

Üstteki mesajda asmak için naylon iplik kullanılmış; naylon kaynayan suya daldırılınca kanserojen etki yapabilir. Kalın pamuk iplik kullanmak daha sağlıklı.


Düzenleyen naturefan : 25-10-2013 saat 11:42
naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2013, 11:55   #14
/
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 263
Galeri: 12
kaki

Name:  DSCI6083 kaki kabak.jpg
Views: 1893
Size:  65.0 KB

Burada bulabildiğim en uygun tül buydu; ancak yine de hem bazı gözeneklerden arılar girebiliyor, hem de sineklik gibi sade dokunmuş bir tül olmadığından, hurmaların yaterince güneş ve hava alması mümkün olmuyor. 2-3 mm gözenekli, sineklik gibi sade dokunmuş bir tül işe yarar diye düşünüyorum.

Tülün uzunluğu 7 mt.- 2.10mt. Alt ve yanları çamaşır mandallarıyla tutturdum.

Not: Sekiz, on gün içinde tül altındaki hurmalarda küf belirmeye başladı, tülü çıkardım.


Düzenleyen naturefan : 01-11-2013 saat 12:10
naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 17:51   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Hurmalar asılmak için hazır.

Eklenen Resimler
 
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 17:59   #16
Ağaç Dostu
 
sonkez's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 2,033
Sizler paylaştıkça ne çok şey öğreniyoruz..Feshanede yöresel günlerinde görmüştüm ilk kez ama tadını bilmiyorum..Bayağı meraklandım.

sonkez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2013, 20:58   #17
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Kurutmanın , hurmanın içinin yumuşacık olduğu bir aşaması var, çok lezzetli ve kıvamı güzel ancak o aşamada saklanamıyor, daha iyi kurutulması gerekiyor; işte o aşamada dondurucuya konulabiliyor, çıkarınca öyle buzlu buzlu yemesi de çok güzel.Denenmiştir, bir kısmında denenmesi tavsiye edilir...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2013, 15:22   #18
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Dışarıda müthiş bir rüzgar var. Hemen Korogakileri yapayım dedim.
Benim fidanın alt dallarındaki hurmaları tavuklar bitirmiş. Üst dallardan 12 tane topladım. Pazardan da 2 kilo aldım. Sapları olmayanları çöp şişe geçirdim. Hurmaları rüzgara karşı astım.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen sakagun : 31-10-2013 saat 16:58
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2013, 15:39   #19
Ağaçsever
 
eylülburak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2013
Şehir: mersin
Mesajlar: 63
Günlerdir hayranlıkla yapılan işlemleri okuyor, fotoğrafları inceliyorum. Harika görünüyorlar, ellerinize sağlık. Kahveli Hatay hurması da kurutmaya uygun mu? Şuan elimde sadece o var. Denemek istiyorum...

eylülburak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2013, 19:51   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Kivilerde kurumaya başladı

Eklenen Resimler
 
athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 12:46   #21
/
 
Giriş Tarihi: 07-11-2011
Şehir: Tokat- Erbaa
Mesajlar: 263
Galeri: 12
korogaki

Name:  SNAG-0135a.jpg
Views: 2081
Size:  35.3 KB

Bu resimi üsteki mesajlardan birinde gördüm. Dalları kırmadan da kolaylıkla meyveleri toplayabilirsiniz.
Hurmalar ağaçtan toplanırken, resimdeki oklar istikaletinde dalın uç kısmından ileri doğru ittirilirse -dalı kırmadan- meyve sapı çentikli olarak kolaylıkla kopuyor. Meyve sapını baş ve işaret parmaklarınız arasına alın ve ileri doğru(dalın uç, ince kısmından kalın kısmına doğru) ittirin. Başlangıçta iki elle deneyin, zamanla tek el ile de toplayabilirsiniz.


Düzenleyen naturefan : 09-11-2013 saat 17:22
naturefan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 13:50   #22
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Hurmaları dizdik

Bakalım bu yıl nasıl olacak.

Eklenen Resimler
 
cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2013, 22:48   #23
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemo Mesajı Göster
Hurmaları dizdik

Bakalım bu yıl nasıl olacak.
İyi olacak iyi,

Havalar güzel gidiyor, bu yıl kurutamazsak bi daha hiç kurutamayız, bende bugün topladıklarımın bir kısmını soyup yerlerine astım, inşallah güzel olacaklar.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 06:51   #24
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Sevgili lilium

Bu yıl benim hurmalarda ikizli üçlü bölünmeler oldu. Onları soymak zor olduğundan toplamadım, dalda kaldılar.

Toplayıp, soymadan guzinenin yanında kurutmayı denesem diyorum.
Akçakoca köylerinde soymadan ipe takıp, soba kenarında kurutulduğunu duydum.

Eklenen Resimler
 
cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 12:52   #25
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Aynı dediğiniz olay bendekilerde de var, eşim uğraşıp soymuş, Daha zayıf ağaçımda böye bir oluşum görülmezken daha güçlü ağaçta şekil bozuklukları görüldü.

Soymadan kurutulduğunu bende duydum fakat hiç deneyip görmedim bu yıl bir kaç tene denemekte fayda var,

Benim duyumum kabukları çizilip asılıyormuş.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2013, 15:44   #26
Ağaç Dostu
 
cemo's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2008
Şehir: kdz ereğli
Mesajlar: 5,237
Galeri: 13
Benim de, yaşlı ağaçta durum böyle, hatta 4 parcaya ayrılmışları var. Onları soymadan asacağım birazdan.O halde cizik atayım, belki kurumasını hızlandırıyordur.

Fotoğraflamaya çalırırım iş bitince. Bahcede cok yoruldum bugün.

cemo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2015, 18:41   #27
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 319
Galeri: 1
İlk Deneme İçin Fena Sayılmaz

Name:  CIMG8460.jpg
Views: 929
Size:  64.4 KB
Name:  CIMG8464.jpg
Views: 914
Size:  54.5 KB
Name:  CIMG8463.jpg
Views: 911
Size:  28.6 KB

Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 09:03   #28
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Pazardan alıp sapı olmadığı için çöp şişe geçirdiğim 4 hurma kurudukça çöp şişten düşmeye başladı. İçlerinde çürümeler olmuş. Diğer hurmalar sağlam. Sağlam mı çürümüş mü bahanesiyle hurmalar kurumadan bitireceğim anlaşılan. Bugün pazardan birkaç kilo daha alayım bari.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2013, 17:55   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-06-2010
Şehir: Ordu
Mesajlar: 55
Bu yıl benim hurmalarda fotoğraflardaki gibi. Neden bu şekilde olduğunu bilen varmı acaba. Çok fazla çiçek vardı. Ancak sağlam olanların çoğu döküldü bunlar kaldı.

Eklenen Resimler
   
Vonalı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2013, 11:47   #30
/
 
Giriş Tarihi: 08-09-2013
Şehir: Usa
Mesajlar: 622
Kuruyemişçilerde bir şey olsun da ben farketmeyeyim! Mümkün değil. Büyük ihtimalle bu pazarın oluşmasında etkin bir rolünüz var.

Altı ay kadar önce kurutulmuş hurmayı keşfettim ve beğendim. Şimdi de bu başlığı gördüm. Burada paylaşılan fotoğraflara bakılırsa, sizlerinkiler çok daha lezzetli görünüyor. Bu kadar emek ve 36 sayfa yazı da bunun göstergesi.

Daha söyleyeceklerim vardı ama, şimdi kurutmaya uygun hurma bulmalıyım.

Selamlar.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025