View Single Post
Eski 23-04-2013, 19:33   #1031
Bervoş
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Merhaba, Foruma yeni üye oldum.

Hurma kurusu konusunda çok güzel bilgiler paylaşılmış.
Ben de aslen Artvin Arhavi'liyim. Hurma kurusunu çocukluğumuzda daha çok dilimlenmiş olarak yaparlardı.Hopa gibi sürekli "kalaş" denen güney rüzgarı esen bölgelerde ise dilimlenmeden de tüm olarak geleneksel olarak kurutulurdu.Benim de en çok sevdiğim tatlardan biridir.

Pazar ekonomisinin gelişmesi ile kapalı ekonomiden çıkıldıkça bu tür gelenekler ne yazık ki zayıfladı.Bilemiyorum belki bu başlık altında daha önce paylaşılmıştır ama tüm mesajları okuyamadığım için paylaşma gereği duydum.Son zamanlarda bölgede bu ürünün tekrar revaçta oması, Sarp sınır kapısının açılması ve Batum tarafından gürcülerin hurma kurularını bolca pazara getirip satmaları ile oldu. Bugün büyük şehirlerde satılan hurma kurularının çoğu da aslında Gürcistan'dan yolcu beraberinde, araçların bagajlarında getirilen hurma kurularıdır. Kuru yemişçilerde 7 ila 10 TL arasında satılanlar çoğunlukla Gürcü kaynaklı ürünlerdir. Gürcistan da özellikle bu amaçla yetiştirilen ve normalde aşırı buruk tadı nedeni ile taze olarak yenmeyen bir tür daha çok kurutuluyor.Bu tür meyveleri fazla iri olmayan ama çok verimli bir türdür.

Umarım hurma kurusu, hobi amaçlı küçük ev üretiminin yanı sıra, önemli bir üretim sektörü olur.Böylece bu çok verimli ve lezzetli ürün ekonomik bir değer ve kaynak haline gelir.

Bervoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön