27-01-2009, 12:19 | #1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2008
Şehir: İzmir/Kaynarpınar
Mesajlar: 1,151
|
Hurma zeytini oluşumu (Karaburun hurması)
''Alıntı: Sn. Mine Pakkaner başlık Zeytin no.77 Alıntı:
Saygılarımla. Değerli arkadaşlar, Sayın Agaçlar net'deki hocalarım, ZAE'deki bu konudaki uzman arkadaşlar/hocalar, Lütfen, Hurma zeytin konusunda bilgilerinizi paylaşınız. Benim yetiştiricisi olarak bildiklerim aşağıdaki gibidir. Yanlış ve eksikleri varsa af ola. Hurma zeytin Doğanın mucizevi bir armağanı olan ''Hurma zeytin'' coğrafi olarak İzmir körfezi çevresinde Erkence cinsi zeytinlerde oluşuyor. Karaburun hurması olarak anılır. Makbul olanı Karaburun'un körfeze bakan yamaçlarında olmak üzere, Urla, Çeşme, Seferihisar, Foça ilçelerinde görülmektedir. Akdağ'ın serinliğinin getirdiği sabah çiği, denizden esen Poyraz ve Keşişleme rüzgarlarının etkisiyle ''olea pomea'' bakterisi/mantarı oluşumun sebebidir. Ekim, kasım ve aralık aylarında meydana gelir. Erkence ağacının içerisindeki genellikle genç sürgünler üzerinde ve dal aralarında oluşur. Yaşlı ağaçların genç sürgünlerinde/şıvgılarında ve mahsulü az olan ağaçlarda daha fazla meydana geldiği görülmüştür. Zeytin meyvesi, ortamın ve bakterinin etkisiyle acı suyunu salar. Dalında yeşil renkten kahverengi rengine dönerek tatlılaşır. Kabuğu acı suyunu kaybettiği için hafif buruşur. Zeytin meyvesi ince kabuklu, bol yağlı meyve etinden ibarettir. çekirdeği küçüktür. Normal tüketimi dalından toplanıp yenmesidir. İsteğe göre yıkanıp hafif tuzlanarak yenilebilir. Uzun süre dayanması ve gevşememsi için salamurası yapılır. Son zamanlarda pet sişelerde hiçbir işleme tabi tutulmadan uzun süre (1 yıl) muhafaza ediliyor. Düzenleyen Zeytinci : 27-11-2012 saat 20:44 |
|
|
|