View Single Post
Eski 29-01-2010, 12:14   #35
Buladan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-12-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 22
Sayın Zeytinci, Balbay ve Tenar,

Öncelikle hurma zeytini ile ilgili verdiğiniz bilgiler için kendi adıma teşekkür ederim.

Üzerine araştırma yapmaya son derece hasıl bir ürün olan hurma zeytini için umarım akademisyenler de daha kapsamlı çalışmalar başlatmıştır. Hava koşulları, toprak, sulama, ilaçlama, budama gibi değişkenlerin ürünün elde edilmesinde ne gibi etkileri olduğu; bu kadar bize has ve özgün bir ürün için üretim tekniklerini nasıl standartlaştıracağımız ve bunun sonucunda nasıl pazarlayacağımız hususlarında sanıyorum akademik çevrelerin bunu görev addetmesi ülkemiz zeytinciliği için bence faydalı olurdu.

Nisan ayındaki son konuşmaların üzerinden yaklaşık 11 ay geçmiş. Umarım hasadınız bereketli, ürününüz hayırlı olmuştur. 2009 ürünüyle ilgili değerlendirmelerinizi de öğrenmek isteriz. Bu sene var yılı oldu mu, sizin tespit edebildiğinize göre değişen iklim koşulları ne ölçüde etkiledi (örneğin bildiğim kadarıyla İzmir son yılların en soğuk kış aylarını yaşamakta).

Tecrübelerinize dayanarak öğrenmek istediğim bir konu daha var. Sofralık kullanım olarak doğal kabiliyeti olduğunu bildiğimiz hurma zeytininin, yağlık olarak bu çapta bir ünü var mıdır? Yani sofralık olarak mı, yoksa yağlık olarak mı işlenmesi gerekir. Ticari açıdan hangisi daha fazla getiri sağlar.

Ayrıca yine merak ettiğim uygun toprak, hava ve üretim ortamı nedir? Yani toprağın hangi mineralleri içermesi gerektiği, budamasının nasıl yapıldığı, ne kadar ve hangi dönemlerde suya ihtiyaç duyduğu, hangi yaştaki ağaçların diğer şartlar yerine getirildiğinde ne kadar ürün verdiği gibi hususlar hakkında bilgili arkadaşlar da paylaşımda bulunabilirler mi acaba?

Saygı ve sevgilerimle.

Buladan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön