Sn. Yolac,
Sn. Balbay'ın açıklamasını okuyunca kendi yazdığım açıklamaya ilave yapmak ihtiyacını duydum. Son yıllarda taze toplanan (ekim/kasım) hurma zeytinleri yetştiriciler plastik pet şiselerin içine koyup ağzını kapıyorlar. Böylece tazeliğini uzun süre muhafaza ediyor. Bu tip korumalar ticari değil, çünkü zeytin oluşumu az. Dolayısı ile her zaman taze bulmak tadımlık da olsa mümkün olabilir.
Bunun teknik açıklaması ise pet şişe içerisine konulup kapatılan zeytinler olgunlaşmaya devam ediyor ve karbondioksit gazı çıkarıp pastörize oluyor. Çürüme/bozulması engelleniyor. Günümüzde çok katmanlı bariyerli filmler (oksijen geçirmeyen) ile vakumlanarak bu yapılabilir.
Sn. Balbay,
Yazınızı ilgi ile okudum. Alaçatı hurması tanımlamasını ilk defa duydum.
Bu konuda daha detaylı bilgi verirseniz sevinirim.
Benim bilgim şöyledir:
Yetiştirici olarak tecrübeme ve ZAE akademik araştırma bilgilerine dayanır.
Phoma olea mantarı, Erkence (İzmir yağlık, kaba) çeşidi zeytin meyvelerinin az bir kısmını Karaburun iklimi şartlarında olgunlaştırarak dalında Hurma zeytine dönüştürmesidir. Hiçbir kimyasal işlem görmediğinden diyet zeytin olarak sevenleri çoktur. Aynı iklim, bütün yarımadayı (alaçatı dahil), urla ve Seferihisarı da etkisi altına alır. Ayni çeşit zeytinler bu bölgelerde de Hurma zeytin yapar. Hepsi Hurma zeytindir. Ayrı bir zeytin değildir.
|