agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hayvanlar > Çiftlik Hayvanları > Kanatlılar
(https)

Beğeni Düzeni2337Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-12-2010, 07:08   #1231
Ağaç Dostu

thares's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2007
Galeri: 1
Sayın Bade Hanım
Tüyünü düzeltmiş tavuğunuz hala yumurtlamıyorsa demekki ya yaşlandı ve fazla yağlandı ki yaşlı tavuklar çabuk yağlanır yağlı tavuklar da yumurtlamazlar. Haftada iki üç defa yumurta yemi verirseniz yumurtlar diye düşünüyorum.

thares Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 08:10   #1232
Ağaçsever

MeteAkdoganlar's Avatar

Giriş Tarihi: 09-10-2010
Bade çok teşekkürler bilgilerin için, hepsini denicem. umarım gurk olmuştur gerçekten de bizi oyalamıyordur, neyse yakında anlarım.

Düzenleyen MeteAkdoganlar : 05-12-2010 saat 14:46 Neden: harf hatası
MeteAkdoganlar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-12-2010, 21:37   #1233
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-09-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thares Mesajı Göster
Sayın Bade Hanım
Tüyünü düzeltmiş tavuğunuz hala yumurtlamıyorsa demekki ya yaşlandı ve fazla yağlandı ki yaşlı tavuklar çabuk yağlanır yağlı tavuklar da yumurtlamazlar. Haftada iki üç defa yumurta yemi verirseniz yumurtlar diye düşünüyorum.
Aynı sey benimde aklıma geldi sabah buğday aksam yumurta yemıde verıyorum ama yok tık yok.Yaslı desen okadar yaslı gıbı durmuyor ama cok iri yarı oldu görseniz ihtisamlı ve gösterisli.Ben sunu düsündüm birazda acaba kümeste horoz yok ondan olabılırmı diye düsünmüyor deyilim.Bilmiyorum cözüm bulamadım aldıgım gün yumurtlamıstı ondan sonra bir tüye girdi aylardır tık yok.Çözüm bulamadım.Üüzlüyorumda ferıklerım onu anne gibi bikdiler dısarı bahseye cıktıklarında hep bırlıkte onlar dolanır gezerler.Diyer yetiskin tavuğa uymazlar.Onun icinde cok bekledim düzelir diye ama yok olmuyor.İşin kötü tarafı burda tavuk bulmakta zor arkadaslar burda öyle pazar veya cok tavuk besleyen bulamazsınız bulsam yumurtlayacak iki tavuk salam alıcam.Feriklerim yumurtlayana kadar onlarla devam ederim.

Badee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2010, 21:10   #1234
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Eğer tavuğunuz yaşlı ise yumurta verimi düşer. Ancak tavuğu kesecekseniz havalar iyice soğuduğunda ve tüylerini iyice çıkardığında kesin. Tavuğu yolması daha kolay olur.

zooteknist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2010, 21:27   #1235
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 25-11-2010
Kümesin içerisine yemlik koyup tavukların istedikleri zaman bu yemden yemesinin bir sakıncası varmıdır acaba?

ercanuyar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2010, 15:23   #1236
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 17-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ercanuyar Mesajı Göster
Kümesin içerisine yemlik koyup tavukların istedikleri zaman bu yemden yemesinin bir sakıncası varmıdır acaba?
bana kalırsa yoktur ben yemlik yaptım yemiğide doldurdum istedkleri zaman yerler bence sizde öyle yapın çünkü tok olan tavuklar kışın üşümez malum mevsim kış öyle olsa daha iyi olur...

glatyotör Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 08:04   #1237
Ağaçsever

teşekkürler

Eski 14-12-2010, 10:35   #1238
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-11-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thares Mesajı Göster
Sayın Bade Hanım
abi(yaş olarak benden büyük olduğun için) benim tavuklar 3 aydır yumurta yapmıyorlar mısırla besliyordum sonra burda yazılanlardan sonra mısırı kestim buğday veriyorum bir aydır hala yumurta yok ne yapmalıyım içinde büyük tavuk ta var küçük yani bir yıllık ne yapmalıyım bu yağlanma meselesi ne bana cevap yazarmısın yumurta almam için ne yapmalıyım

selamlar

fatihz01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 11:40   #1239
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Bizde buğday veriyorduk yumurtalama yok bir abimiz buğday yağlandırır arpa ver dedi.Birde az yağda acı biber baharatını kızartıp yemine karıştırıncada yumurtluyormuş.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 12:24   #1240
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-11-2010
Delimus kardeş ben acı biber değil süsü biberinin kırıklaraınıa tohumunu veriyorum ara sıra yinede yumurta yok bunları kesip yeni tavuk alayım acaba çok yem vermekten kudurdularmı bu mısır herhalde yan etki yaptı

fatihz01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 16:35   #1241
Ağaç Dostu

thares's Avatar

Giriş Tarihi: 22-07-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fatihz01 Mesajı Göster
abi(yaş olarak benden büyük olduğun için) benim tavuklar 3 aydır yumurta yapmıyorlar mısırla besliyordum sonra burda yazılanlardan sonra mısırı kestim buğday veriyorum bir aydır hala yumurta yok ne yapmalıyım içinde büyük tavuk ta var küçük yani bir yıllık ne yapmalıyım bu yağlanma meselesi ne bana cevap yazarmısın yumurta almam için ne yapmalıyım

selamlar
Bir yaşını aşmış çok miktarda tavuklar mısır gibi yağlı tahıllar yediği zaman yağ bağlarlar. Tavuğun yağlanması yumurtlamasına engel oluşturur.
Ben tavuklarıma karışım yem çok miktarda buğday % 5 mısır, % 10 arpa, %5 yulaf, %1 nohut, %5 oranında da diğer tahıl ürünlerinden oluşan bir karışım bu karışımın içinde bir kilogram kadarda kuru dövülmüş yonca yaprağı ile kırma değirmeninden geçirip tavuklarıma veriyorum. Bunun yanında haftada üç gün yumurta yemi takviyesi de yapıyorum.
Bol Yumurtalı Günler Dileğiyle
SAYGILAR

thares Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 17:12   #1242
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2008
kulucka net diye bir site var bu konularda uzman hobicilerden olusuyor. ben bütün bilgilere ordan sahip oldum ve kümesimde 10 tane tavuğum var harika bir duygu üstelik taze yumurta

ercanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2010, 17:58   #1243
Ağaçsever

arkadaşlar bana kalırsabu buğdayın yağ yapma meselesi pek doğru değil benim üç tane tavuğum bi horozum kış mevsimi olduğu için önlerinde yem eksik olmuyor vede tavuklarım iki tanesi düzenli olarak yumurtluyor bence gezindikleri mekana göre fark yapar çünkü benim tavuğum her gün yumurtluyordu bir tanesini köpek yeyince ben tavukları slmadım salmadıkta durdular ve ondan sonra iki günde bir yumurtluyor 4 gün önce filande bir pilicim daha yumurtlama başladı kısacası bana kalırsa sadece buğday verince tavuk yumurtlamaz diye bi olay yok

Eski 14-12-2010, 23:32   #1244
Ağaçsever

Bakın ben amerıkadan bir uzmanla bunu konustum tavukları arastırma üstüne bircok tezi var bana söyle dedı tavuk ırkını okadar bır bırıne karıstırdık kurcaladıkkı tavukların tüy zamanlarından sonra yumurtadan kesılır halde olanları coğaldı dedi.Bana söyledıgı ibiği olan tavukları tercıh et dıyerlerı hint saf cinsi harıc coğunun ırkında genetık oynamalar oldu dedi.Bende buna katıldım cunkı ibikli tavuk aldım hergün yumurtluyor eskı olan tavukta tık yok gene kıyamıyorum kesmeye ama bılmıyorum takasta edebılır.Bir arkadasımız yemine biber katmaktan bahsetmis ben 28 yasındayım ninem köyde biberi tavugu gülke düsürmek ıcın yemine karıstırırdı onun ıcın bu sakıncalı bisey kıs günü hayvana acıvermekten baska bisey olmaz.Bende feriklerim var yumurtaya düsmemis öbür yumurtlamayan tavugu bakarsınız satarım daha saf bir cins bulur alırım.Cünki buhint kırması ıle normal tavugun karması bır tavuk genetıgı ıle oynanmıs bir cins anlıcanız.Yem konusundada kümsete devamlı yem bulundurmayın tavuklar doyunca yemı kurcalar dökerler oynarlar yemle buda kümese yem artıklarını yemeye fareyi dadandırırki bu cok felaket bir durum olur.Bunun yerıne günde üc öğün yoklayın tavuklarınızı kısın dısarı cıkmadıkları ıcın yazın zaten sala bılen dısarı salıyor sabah cıkarırken verıyor aksam gırerken verıyor ben öyle yapıyorum.

Eski 15-12-2010, 16:42   #1245
Ağaç Dostu

addo's Avatar

Giriş Tarihi: 09-11-2010
badee tavuğun folluğa gidip boş boş (yumurtlayacak gibi yapıp) yatmıyorsa büyük ihtimalle yumurtlar. bendede vardı senin tavuğun gibi 3 ay yumurtlamadı 1 haftadır yumurtluyor bende senin gibi kesmeyi düşündüm ama kıyamadım

addo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2010, 21:22   #1246
Ağaç Dostu

Delimus's Avatar

Giriş Tarihi: 22-05-2009
Ben yazmayı unuttum , kunduz dadanıyormuş bizim kümese önceden köpek sanıyorduk fakat kunduzmuş 2 tavuk 1 horoz kaldı sayesinde , biz ölü tavuğun balışın da köpek görünce, köpek yaptı diyordukda , kunduz öldürdükten sonra taşırken köpek kovalıyormuş, komşulardan son duyumum bu, kardeşimde bahçenin biraz ilerisinde görmüş kunduzu, hemen yanı dere zaten.
Köpeğin kaptığından emin olmadıkça, garibana suç atmayın.

baybar beğendi.
Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2010, 17:46   #1247
Ağaçsever

Arkadaşlar bir sorum olacak benim tavuklardan biri yumurtluyordu sonra 6 veya 7 gün önce follukta yeni bir yumurta daha buldum iki tavuğumdam biri yumurtluyor ama hangisinin olduğunu çözemedim bir tanesini bir günlüğüne eski kümesime kapatıp deneyeceğim eski kümese koyduğum tavuk yumurtluyorsa ve yer değişikliği yüzünden yumurtadan kesilir diye de içimde bi korku var eski kümese koymadan bunu anlayabileceğim bir yöntem yok mu okulda olduğum için takip edemiyorum ve hangisini yumurtladığını gözlemleyemiyorum lüften yardımcı olun şimdiden teşekkürler...

Eski 16-12-2010, 18:40   #1248
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-11-2010
bizim bahçede de 16 tane brahma tavuk var genç ihtiyar karışık. 2 aydır tek yumurta göremedik. Bunun yanında hindimiz yazın 6 tane yavru verdi fakat yavruları büyütene kadar sürekli gün başına 1 yumurta verdi. Köylüler yapmaz deseler bile hindi her gün yumurtladı yavrular büyüdükten sonra o da tavuklar kervanına katılarak yok size yumurta diyor

furkan yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2010, 08:02   #1249
Ağaçsever

gecen hafta pazardan ilk defa 3 tane köy tavuğu aldım daha sonra dün bitane daha aldım son aldığım tavuk eski tavuklarımdan biriyle kavga ediyor ne yapmam lazım hic tecrubem yok

Eski 17-12-2010, 08:32   #1250
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Birkaç defa dövüşür ve anlaşırlar.

Ancak dövüşenler horoz ise anlaşmaları imkansız.

Benim de iki horoz ve bir tavuk birtürlü kapalı kümese girmiyorlar. Geceleri soğuktan ölmelerinden korkuyorum. Kümesin önünde ki kafestel içinde, sırık üstünde bekliyorlar.

Daha geçmiş yıllarda, Adana - Feke'de kasım ayında camekanlı balkonda dört tane tavuk ölmüştü.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2010, 23:33   #1251
Ağaçsever

Öncelikle bana yumurtlama ıle alakalı cevap yazan arkadaslara tesekkürler ederim.Gelelim benim yumurtlamayan tavuga vallahı benım fonluk yumurtlama yerı dısarda ayrı bır alanda inan bana yanından ble gecmiyor horoz gibi dolanıyor mübarek.İri yarı diye ilk baharda gülk yatırırım diye bırakmayı düsünüyorum bakalım.Ben kücükkende meraklı idim beslerdim onun icin tecrübem cok bu konuda yumurtlıcak tavuk genelde kümesten salı verdiğinizde yüzünde göz cevresinde kızarma olur buna dikkat edin birde cok gıı gıık giye sesler cıkartır uzatarak cıkarır o sesleri bunun anlamı tavuk yumurtlayacak yerini begenmıyordur bucok sık görülür yabana atmayın derim.Onun ıcınde bazı tavuklar gidip kel alaka yerler bulup oralara yumurtlarlar.Öyleki benim yıllar önce ziraat tavugum vardı beyaz ve ibikli neyapsa beğenirsiniz evin ilersinde bir kum yığını vardı tepe gibi onun ortasına mağarara gibi cocuklar oyun oynarken oyuk yapmıslar baya büyük sen gir onun ıcıne hergün oraya git yumurtla bende diyorum tavuk yumurtlamıyor meğer oraya yumurtluyormus birgün raslantı yaz aylarının bası böyle dolanıyorum bir baktım tavuk ordan cıkıyor gidip bir baktım sen oraya yumurtaları istifle 18 tane yumurta vardı.Simdi bir arkadasımız yazmıskı tavuğumu kunduz kapıyor yiyiyormus demis.Arkadaslar kunduzlar tavuk yemezler onların baslıca besini balıktır inan bana o köpek veya tavukların hantalsa gelincik denen illet ola bilir ama eğer tavukların hantal ve kendini savunamıcak cinstense neden böyle dedim onuda acıklıyım hint kırması ile saf köy tavukları gelincikle basa cıkarlar onlara yanasamaz ama hantal ankara tavugu cinsi ise o cinsler biraz salak olur onları halleder.Birde tavuklarının tilki cakal tarafından yendiğinden sikayet eden arkadaslara hint veya kırması veya denizli cinsi tavuklar almalarını öneririm onları yakalayamaz.Nerden biliyorum derseniz bende bir hint var ama uysal bisey ferik ikide denizli kırması ferik var ama denizliler süpeli horozada benzemeye basladılar neyse konuya gelicem bunlar güvercin gibiler inanın dısarı bıraktımmı resmen 2 metreden fazla sıcrayarak oynuyorlar.Bir diyer arkadas tavuklarım dısarda kalıyor donmalarından korkuyorum demis tavuklar cok olan üstü fırtına olmadıgı sürece ölmezler dısarda unutmayın doğa familasından gelen bir hayvan bunlar.Ama sunuda unutmayın tür zamanı kısa gelmıs tavuk öle bılır dısarda.Ama genede aksamları hava kararınca yakala yuvaya sok onları cünki genede ayazdan üsüte bılırler.Zaten eğer girmiyorlarsa demekki dısarda bırakılıyorlarmıs daha evel ondan gırmıyorlar demektir ama sen genede gece yakala iceri al.Bir süre sonra alısıp giriceklerdir.Bir arkadasta tavuklar eskı yenı kavga edıyor demis o dert suan bendede var emin ol sonradan aldıgım tavuga kümesin ağa tavugu dar ediyor kümesi bende limon kasasından onun aksam gırıp yata bılıcegı bir yer yaptırdım oraya kendi aksam oldumu gırıyor ufak bir kapak var onu kapıyoruz yatıyor onun ıcınde enaltına cuval attım üstünede talas serdim orda mutlu mesut yatıyor napıyım kıyamadım dövmesine zamanla bir birlerine dısarda uyum sağlıcaklarını düsünerek bekliyorum.Tavuklarında birinin yumurtladıgını dıyerının yumurtlamadıgını hangisinin yumurtladıgını öğrenmek isteyen arkadasada sunu öneririm.Günlük hergün yumurtluyorsa tavuk süpelendiğini kümeste bırak diyerini baska kümese al bisey olmaz iki günde cözülür olay eğer iki gün icinde ikiside yumurtlamazsa sonra yer deyiştir böylece hangisi kümeste iken yumurtlarsa anlamıs olursun.Ben tavuklara karsı asırı bir ilgim vardı kücüklükten buyana cok inceledim.Yaptıgım is gereği arkadaslarım ne alaka diye sasırırlardı ama ben sevıyorum nebiliyim.Sunu tekrardan söylemek gerekirse tavuk normal sartlarda soğuktan dolayı kümeste ölmez asırı bir sekilde kümes ceryan yapmıyorsa tabi.Birde sunu eklıyım arkadaslar ben bolu abantta yasıyorum burası biraz sosyete yeri öyle tavuk mavuk bulmak pazarlarda imakansız onun icin siz sanslısınız alabılıyorsunuz biz arastırıp bulup alıyoruz iki tavuk alıcam bulamıyorum inanın okadar zor bulmak burda.

Eski 20-12-2010, 11:19   #1252
Ağaçsever

verdiğin bilgiler için çok teşekkürler çok yararlı benim bir sorum daha olucak benim tavuklarım ferik oldukları için daha yumurtlarını yemenin tadına varamadım ancak doğada serbest gezindikleri için yumurta yapmaya başladıkları zaman benim bilmediğim yerlere yumurta yapmalarını nasıl engellerim

Eski 20-12-2010, 20:22   #1253
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ercanuyar Mesajı Göster
verdiğin bilgiler için çok teşekkürler çok yararlı benim bir sorum daha olucak benim tavuklarım ferik oldukları için daha yumurtlarını yemenin tadına varamadım ancak doğada serbest gezindikleri için yumurta yapmaya başladıkları zaman benim bilmediğim yerlere yumurta yapmalarını nasıl engellerim
Hepsimi ferik yumurtlayan tavukların yokmu varsa onu takıp eder o yumurtlarken onu takıp edıp oda aynı yere yumurtlar yanı ona örnek olcak daha yetıskın yumurtlayan tavuk varsa onun yumurtladıgı yerı ızleyıp oda aynı yere yapar.Süpelendıgın zaman yumurta yerı kumeste deyılse bırtane yumurta koyarsın folluga ona heveslenır yumurtlar.Ama engarantısı bakıp takıp edıcegı yetıskın ablası yetıskın tavuklar varsa onlardan görerek yapar.

Eski 20-12-2010, 22:05   #1254
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Sevgili Badee, geniş bilgilendirme için teşekkür ederim.
Ben de zaten her akşam yakalıp kapalı kümese koyuyorum. Bir türlü alışamadılar. Belki de içeride başka bir horoz olduğundandır.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2010, 22:54   #1255
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Badee Mesajı Göster
Hepsimi ferik yumurtlayan tavukların yokmu varsa onu takıp eder o yumurtlarken onu takıp edıp oda aynı yere yumurtlar yanı ona örnek olcak daha yetıskın yumurtlayan tavuk varsa onun yumurtladıgı yerı ızleyıp oda aynı yere yapar.Süpelendıgın zaman yumurta yerı kumeste deyılse bırtane yumurta koyarsın folluga ona heveslenır yumurtlar.Ama engarantısı bakıp takıp edıcegı yetıskın ablası yetıskın tavuklar varsa onlardan görerek yapar.
hepsi de ferik. güzel bir yer hazırladım yumurtlamaları için cocuk bekler gibi yumurta bekliyoruz oraya yumurta mı koysam acaba? belki ilham alırlar

Eski 21-12-2010, 22:50   #1256
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-12-2010
tavuklar ağaca tünemeye başladı

[QUOTE=hosseda;341431]Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?

Düzenleyen miou : 21-12-2010 saat 22:52 Neden: imlâ hatası
miou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2010, 02:00   #1257
Ağaçsever

[QUOTE=miou;729722]
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hosseda Mesajı Göster
Sayın uzum,
Sürekli bahçe yaşamına eriştiğimde( nasipse tabii) ilk yapacağım işlerden bir tanesine değinmişsiniz. Size bir konuda bilgi aktarayım. Yaz sonu idi bir tanıdığımın mandalin bahçesinde demir çerçeveler içinde kaliteli çit örgü telleri ile iyi bir ustaya yaptırılmış kümes gördüm. İlgi ile yanına yöneldim vakit geç olmuşdu ve karanlık çöküyordu. Kümesde tavuk göremedim biraz daha yaklaşınca tüm tavukların kümes yanındaki mandalin ağaçlarında tünediklerini farkettim. Bahçenin sahibi tavukların gecelemek için kümese girmediklerini ve tüm geceyi ağaçlarda geçirdiklerini söyledi. Sebebi ise kümesin üç tarafının açık olması imiş ( bir taraf dayandığı duvar sebebi ile kapalı idi.). Yani kümesde mutlaka sadece girişi olan her tarafı kapalı bir alan yapmak gerekli imiş. Ben bu bilgiyi önemli bulup saklamış idim kendimde, size de aktarmakta yarar gördüm.

Sayın Hoşseda tecrübesini aktarmış, cok teşekkür ederim.
42 sayfadan fazla yorum okudum ama bulabildiğim tek cevap ilk sayfadaydı
Yine de şüphelerimin gittiğini söyleyemem.
Açık arazide yaşıyoruz, etraf tarla ve orman. Çit yok, tel yok. Tavuklar bütün gün istediği gibi yayılıyor.
Kapısı güneye bakan kümesin yerini değiştirdik, şimdi kapısı kuzeye bakıyor böylece balkondan bakınca görebiliyoruz. Arkası kontra, üç tarafı aralıklı tahta. Kümesi taşıyınca ilk 3 akşam tavuklar kümesin eski yerinde toplandı, onları yemleyerek kovalayarak yeni kümese alıştırdık. Akşam güneş batmadan kümese giriyorlar. Bu arada dışarıdan tavuk almadık. Aylar içinde birkaç tanesini kaybettik, komşulardan bazıları kendi tavuklarını köpeğe kaptırmış, görmüşler, bizimkilerin de akıbetinin aynı olduğunu sanıyorum. Köyde sahipsiz köpekler başıboş geziyor. Bizimkiler cins tavuk değil, uzun bacakları var ve hızlı koşuyorlar, atlet gibiler : )
1 horoz, 2 tavuk ve bu iki tavuğun yavruları, 7 aylık falan..
Bodrum'da kışlar pek sert geçmez. Ama 3-4 gün önce fırtına oldu, şiddetli rüzgâr ve yağmur.. Çok sayıda zeytin ağacının dalı koptu. Ertesi akşam tavuklardan biri kümese girmemiş, kümesin üstündeki harup ağacına tünemiş. Ertesi akşam iki tanesi, dün de 3 tanesi ağaca tünedi.
Acaba horoz yeni gelişen horoz namzetlerini dışlıyor mu diye düşündüm ama horoz namzetleri içeride, ağaçtakiler dişi.
Bu kadar zaman sonra birdenbire içlerinden bazılarının ağaçta gecelemeye başlamasına anlam veremiyorum.
*Kış yüzündense, kümes ağaçtan daha korunaklı.
*Eğer onları bir şey korkuttu ise, neden sadece 3 tanesi ağaçta?
Buna sebep 3 sey ola bılır bırıncı kuvetlı olan ıhtımal erıskın ve baskın tavuktan korkuyor ola bılırler.İkincisi ise kümeste büyük fare gıbı bısey görmüs olmalarıdır.Son ıhtımal ıse kumsete ıslaklık veya ayaklarının cok üsümeside onları ıslaktan yuksek kalmaya itebilir.Ama birinci ihtimal daha ağır basıyor.Buna cözüm basıt onların tünedikleri dal bellidir mutlaka ona tünemek isterler o dalı kes yere yakınlarını özelıkle ozaman bundan uzak dururlar aksamlarıda cok beklemeden kendın ıcerı sok onların gırmesını bekleme bır ıkı hafta böyle yaparsan artık unuturlar bunu.3 tarafı acık kümes kimin bilmem ama orada yasayan tavukların felc olması veya üsütmesı muhtemel kacınılmaz olur.Tavukları kar yağmur öldürmez berki ama rüzgar öldürür.Dediğim gibi ağaca tüneyen tavukları erken iceri sokun hava kararmadan ayrica o dalları yere yakın olanlarını kesi verin.

Eski 24-12-2010, 00:45   #1258
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-12-2010
Teşekkürler Sayın Badee..
Ayrıntıya girmeyeyim, kısaca bunu engelleyecek şekilde budama yapmak olanaksız.
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
Tek sorun, etrafta sansar varsa (şimdiye kadar görmedim ama) tavukların daha büyük tehlike altında olması. Tavuklar gece göremez ama sansarlar gece avlanır ve ağaçta cambazlık yapabilir. Yani bir sebepten kümese girmekten korkuyorlarsa, yağmurdan kaçarken doluya tutulabilirler.
Kümeste iki anaç tavuk var. İkisinin de yavruları aynı çağda. Arazide hepsi birarada geziyor. Eskiden ayrı da gezerlerdi ama birkaç tanesi kaybolduktan sonra, artık birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar. Şimdiye kadar ikisinin arasında **** yavrularla herhangi bir anlaşmazlık olmadı. Horoz olmayan kümeste dominant bir tavuk olduğunu duymuştum ama, horozlu kümeslerde dişiler arasında bir anlaşmazlık olabilir mi bilmiyorum. Kümese en son arkadaşımın iki civcivini yerleştirmiştik, önce çekinik davrandılar ama bir hafta sonra onları bile kabullenmişlerdi. Neden sadece 3 tanesi diye düşünüyorum. Yani dişilerden bir kısmı halâ içeride.
Tünekler yerden 1m. yüksek, yani ayakları üşümüyordur sanırım.
Bir de; daha önce folluklar temiz olurdu ama son zamanlarda bazıları folluklarda geceliyor, dışkı biriktiği için follukları boşaltıp yeniden ot doldurmam gerekiyor, deli oluyorum. Bunu da anlamadım.

miou Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 11:26   #1259
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miou Mesajı Göster
................
Ben tavukların ağaçta gecelemesini engellemeye değil, sebebini anlamaya çalışıyorum. Sebebi bulursam çözüm bulmak daha kolay olur : )
.........
Tünemek birçok kanıtlı gibi tavukların da genlerinde var. Mandalin vb. ağaçları tercih etmelerinin sebebi kendilerini soğuktan koruması, gizlenmelerini sağlaması ve güvenli hissetmeleriyle ilgilidir.

Tavukların _daha çok civcivlerin _ kümes ortamında ölme sebeblerinden bir soğuktan değil, soğuktan dolayı birbirlerine sokulmaları hatta üst üste çıkmaları ve alttakilerin havasız kalmasıdır.

Ağaçlar güvensizse orada da tünemezler, aşırı rüzgar ve soğuktan etkilenirler. Aniden bastıran olumsuz hava koşullarını düşünemezler. Sığınacak yer _açık kümes_ bulmazlarsa ölebilirler.

Köy yerlerinde tavukların _avlu içinde_ ağaçlarda tünedikleri görülür. Bu alışkanlığında vazgeçirmek için sık sık ağçlardan inmeye ve kümese diğerleri ile birlikte girmeye zorlanır. Bir süre sonra sürü psikolojisine uyarlar.

Bazılarının follukta yatma ihtiyacı, yumurta yapma isteği, keyfine, rahatına düşkünlük, alfa olma, vb. istekleridir. Folluğun yeri tüneme mesafesinden ayrı, kapı girişi gibi rahatsız edici ve güvensiz yerde olmalı. Orası sadece sıkışanların tercih ettiği yer olmalı.

Kümeslerin yakınına ahır gübresi yığılmalı. İçine saman karıştırılımalı, dere çakılı konmalı.
Tavuklar eşelenmeyi sever. İri kumda banyo yapmakla üzerilerindeki zararlı konukcuları kovarlar.

Küçük çakıl taşlarını yutarlar ve taşlıklarındaki sindirimi kolaylaştırırlar. Besin bozulmalarını engel olurlar. Dışkıları daha katı olur.Taşlıklarındaki taşlar aynı zamanda onları soğuktan korur.

Halil Önen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2010, 12:55   #1260
Ağaçsever

Halil sana katılıyorum aynen.Sunları söylemekte fayda var eğer yumurta yaptıkları yerde dıskı oluyorsa önceden olmuyorsa sımdı oluyorsa kümeste genc ferik veya civcivlerin dominat tavuklardan kacıp oraya yattıklarından dolayı olabılır.Onlar genc oldukları icin biraz sorumsuz olurlar.Tavukların ağacta yatmalarının enbüyük sebebide daha önceki beslendıklerı yerdeki sorumsuzluktan ileri gelir tavuklar köy yerlerınde bası bos bırakıldıkları ıcın aksamları kontröl edılmeden kümeslerının kapısı kapandıgı icin kümes dısında ağacta yatan tavuklar olur ve bunlar bunu alıskanlık haline getirirler.Seninkilerde böyle bir gecmise sahip olabilirler.Ayrıca kümesinde dominant tavuklar varsa onların hısmından korktukları icinde orayı tercih etmeleri muhtemel olasılıklardandır.Bundan caydırmak icin o dallara bir iki tane iple hafıf sarkıcak sekilde posetler bağla posetler kıpırdadıgı icin cekiniceklerdir ürküp oraya cıkmayacaklardır.Sizler sanslısınız orda tavuk satın alma sansınız var bizim buralarda tavuk bulmak zor satısı yasak besleyen azkisi var onlarda kolay kolay satmıyorlar bulsam bir iki tane ferik alıcam ama yok.Ancak ilk baharda gülk olan tavugumu kuluckaya yatırırsam yenı ferik ve civcivler elde etme sansım var.Onun icinde daha horoz olamamıs ufaklık var birtane 4 bucuk aylık onu beklıyorum.Birde ben hic takıp etmedim bir horoz kac ayda yetiskin olur bilgisi olan varmı?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025