![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-09-2009
|
4 tavuk 1 horoz var makinaya 40 yumurta koymak istiyorum yumurtaları kaç gün bekletirsem follukta civciv cıkar uzun bekletirsem folllukta yuumrtları sonra makinaya koysam civciv çıkarmı çıkmazmı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 15-11-2008
|
Dilerim bu süre 25 günden az değildir. Havalar soğuk olduğu için bir şey olmaz düşüncesiyle 25 günlük yumurtaları makinaya koydum. Sonucu 18 gün sonra söyleyebilirim ![]() Bir de "buzdolabına konan yumurtadan civciv çıkmaz" diye bilinir, ben denedim hepsi de gayet sağlıklı civciv oldular. Buzdolabının 2-8 derece arası sıcaklığı, civcivlerin canlılığına zarar vermiyor demek ki. Tavuk ve horozların kavga etmeleri cinsleri ile ilgilidir diye düşünüyorum. Playmouth kırması bir tavuğum vardı kavgacı diye çıkardım elimden ama yumurtalarından çıkan bir horoz, kümesteki bütün canlıları canlarından bezdiriyor. Kıyıp kesemiyorum da... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-11-2010
|
yumurtaların bekleme süresinde 20 güne kadar problem olmuyor ama 20 günü geçenlerde tohumlu olsa bile ya hiç gelişme olmuyor ya da embiriyo gelişimini tamamlamadan yumurtanın içinde ölüyor.saklama koşullarında ise ben 10 ila 15 derece arasında saklamıştım ve yumurtaları günlük veya 2 günde bir çevirmiştim çevirme yapmazsan yumurtanın sarısının kabuğa yapışması söz konusu oluyor. faruk5525 yumurtları folluktan başka bir yerde bekletmeni öneririm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-02-2011
|
Merhaba herkese. 4 tavuk zaiyatından sonra sanırım kümesimi rayına oturtabildim. Tamamını kireçle badanaladım, boyadım denecek kadar dezenfektan püskürttüm heryerine, sularına hidrafox kattım içirdim, toz kireç döktüm bahçe dahil ve en son olarak ise keneson adında haşerat tozunu heryere döktüm. Nihayet kümesin kapısını açtığımda uyuz uyuz durmak yerine sağa sola kaçışan canlı kanlı horoz ve tavuklarım oldu. 6 Tavuk bir horozum var. İnşallah bu pazar sitedeki iki üyemizden yetişkin tavuk ve horozlar alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
|
bu arada iki gün üst üste yumurta buldum kümeste sanırım havalar düzelince bu sayı yükselecek. Ama bir sorum var ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-09-2010
|
Birsey yanlıs...
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-11-2008
|
Kuluçka makinesine 20 yumurta koymuştum 7 adet civciv çıktı şimdi 10 günlük oldu. Yeni yaptığım kuluçka makinesine ise 88 adet yumurta koydum Sonucunu bekliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-05-2010
|
Çok güzel bir makine yapmışsınız. Tebrik ederim. Umarım civciv çıkarma kapasitesi oldukça yuksek olur. Size bir sorum olacak. Yumurtalar günde kaç defa çevrilmesi gerekiyor ve bunun için belli bir periyodik saat sıralaması var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
|
Alıntı:
Bizim müdürün bahçesine de lazım, 150 tl. miş piyasada kuluçka makinesi, ortak alalım diyorduk. Hani öğrenmiş de oluruz, gibisinden... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
|
Bade hn. kümesimdeki en eski tavuk 20 günlük daha yeniler alışamadılar sanırım henüz. Tünek sorunu, yer sorunu yok hepsi orantılı. Bazı temel sorunlarımı halletim sanırım tek ve en önemli sorunum beslenmeleri; ben çeşitlilik olsun zengin besin kaynağı olsun diye arpa, mısır, buğday ve yumurta yemini karışık olarak veriyorum. Sadece mısırı çok severek yiyorlar. Herkez yumurta yemini tavsiye ediyor. Diğerlerini vermeyip sadece yumurta yemi versem bu hayvancıklar aç kalmaz mı? Günde en az 2 saat bahçeyi talan etmelerine izin veriyorum.(Bahçemde ağaç harici ektiğim bitki yok çünkü) Acaba sadece buğday mı vermeliyim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-09-2010
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
|
Sn İdcevi, Halil Önen; En kısa zamanda geniş anlatımlı ve fotoğraflı size arz edeceğim. Bende 20 adet yumurta alan emanet bir makine var. 7 adet civciv çıkardı. Makine İtalyan malı ama bence problemler var. Nem oranı yükselmiyor. Bir de tam çıkım zamanı civciv yumurtayı delince yakın üflemeden dolayı kırık alan cok kuruyor ve civcivi hapsediyor, zar kemik gibi oluyor. Civciv boğulup kalıyor. Çıkan civcivlerin hepsine ben yardım ettim. Sistemde ısıtıcı ve fan tek noktada toplanmış ve üstten üflüyor. Su en altta ve nem yükselmiyor. Kendim eski bir dipfirizden yaptım. En alta 4 adet lamba koydum 200v ile çalışan bir vantilatör koydum. Devresini elektronik termostata bağladım. Nem ölçeri ise İÇ-DIŞ ISI VE NEM ÖLÇEN bir alet aldım makinenin içine koydum. Max-38 Min 36 dereceye ayarladım. Termostat iki haneli olduğundan öyle yaptım. Sonuç iyi olmaz ise termostatı değiştireceğim. Yalnız bir problem var; termostatın ısı değeri 38 i gösterdiğinde diğer nem ölçer ve ısı ölçerin değeri 36 derece birde civalı termometre koydum oda 36 derece gösteriyor. Bu denemenin sonucunda neticeyi göreceğim öna göre karar vereceğim. Biz 1967 yılında gaz lambası ile çalışan bir kuluçka makinesi almıştık. 300 yumurtalık onda yumurtaları günde iki defa el ile üzerine sıcak su serperek nemlendiriyordum ve %70 başarı sağlamıştım. Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
arkadaşlar tavuğum gurk dye sesler çıkarıyor hatta follukta yumrtaya bastı sonra yumurtlayarak kalktı halada öyle bnde yumurta biriktirmye başladım gurk olunca bastırırım diye ama bilmediğim bişey var folluk gördüğüm yumurtayı alım istifliyorum döllü mü dölsüzmü bilmiyorum tavuğun altına koyarım sonra civciv çıkmaz i kere gurk tavuğum yattı civciv çıkaramadı tekrar bu olayı yaşamk istemiyorum acele cevaplarınızı bekliyorum lüftfen yardım edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-02-2011
|
Eğer kümeste horoz varsa büyük ihtimal yumurtalarda döllü olacaktır bu konuda bir sorun olmaz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
Sayın efe-can Paylaşımınız için teşekkürler. Bu işler sanırım biraz da tecrübe işi; Bana tam otomatik diye bir kuluçka makinası sattılar, yumurtaları koydum birkaç günde bir açıp bakmak dışında aynen dediklerini yaptım sonuç %10 çıkım. Dışardan bir buhar makinası 21 gün boyunca sürekli içeriye buhar üfledi. Hem analog hem dijital iki adet nem ölçer vardı. Analog olan 60 gösterirken dijital olan 85 gösteriyordu analog olana inanmam istendi, öyle yaptım. Günde 5 litre su bitiyordu, makina suyun içinde kaldı. Bu kötü deneyimden sonra dijital termostat gibi dijital nem ölçer bir cihaz aldım. Analog olan %50 gösteriyor dijital olan %60. Nem %60'a ulaştığında buhar makinasının elektriğini kesior, 60'ın altına indiğinde de elektrik veriyor. Önceki turda günde 5 litre suyu bir günde bitirirken bu turda 5 litre su tam bir hafta yetti. Belki bu yüzden bugün 10. gün tamamlandı makinanın altında su falan oluşmadı. Sıcaklıkta da benim dijital gösterge 1-1,5 derece aşağı gösteriyordu ona inanarak verdikleri termostatı 39 dereceye çıkardım, 10 kadarının kabuğu kırdığı halde çıkamaması yüksek sıcaklık ve yüksek nemden oldu sanırım. Yeni bir dijital termostat aldım. Sıcaklık 37,7 ye sabitlendi hiç aşağıya ya da yukarıya oynamıyor. 100 wattlık 4 ampulü söndürmek yerine enerjilerini kısıyor, o yüzden makinanın içi sürekli aydınlık ve derece sabit. Bir de gözetleme camını çift cam yaptım. Benim niyetim buharlanma olmasın içeriyi görebileyim düşüncesiydi, öyle de oldu ama belki de sıcaklık açısından faydası da oldu, bilmiyorum. Bütün bu olumlu göstergelere inanarak toplamda 183 yumurtayı koydum. Döllülük oranı %80 çıksa, bunların da %80'i sağlıkla çıksa 11 gün sonra 117 adet sağlıklı civciv umut ediyorum. Hayat her zaman matematik ile tam uyumlu değil biliyorum ama gene de benim beklentim bu ![]() Düzenleyen idcevi : 27-02-2011 saat 20:28 Neden: Türkçe kullanım hatasını düzeltmek. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
|
Arkadaşlar bu sabah kümese gittiğimde horoz yerde yatıyordu dışarı çıkartıp baktım ama ayağının üzerine basamıyor yuvada zaten tek horoz o birde tavuk var ne yapmalıyım acil yardım lütfen... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 |
Ağaç Dostu
|
kırılmışmı ayağı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Yeni Üye
|
Kırılmamış galiba gerçi anlayamam ama böyle ben kaldırınca ayakta duruyor.Ayağının kırıldığını nasıl anlayabilim ki? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaç Dostu
|
ayağının üstüne basıyor dediğine göre kırılmamaştır. incitmeden kontrol et belki bir şey batmıştır ya da tünekten altlarken incinmiştir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
|
Peki birşey yapmam gerekiyormu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaç Dostu
|
kırık olmadığına eminsen sorun olmaz. iyileşene kadar tüneğe ya da yüksek yerlere çıkıp atlamasını önlersen iyi olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
***. Bahçeme yapacağım kafes yüksekliğini ne kadar yapmam lazım malum atlayıp dışarı çıkmalarını istemiyorum. Üstü açık kalacak ama yanları komple yükselteceğim. Mesela 2 mt ye uçabilirler mi ? Kanatlarını kesmek istemediğimden bahçe duvarlarını da yükselteceğim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
|
Horozu bugünde inceledim sağ ayağının üzerini basıyor ama sol ayağının üzerine basmıyor sağ ayağı kırılmış olabilirmi kırıldıysa ne yapmalıyım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
kırılıp kırılmadığını burdan sana söyleyemeyiz. sen anlamıyorsan yakın çevrenden birine ya da veterinere götür. eğer sen kırılan yeri bulabilirsen bir bez parçasının üzerine biraz hamur sür kenarlarınada dondurma çubuğu veya başka ufak çöp koyup sararsın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-04-2016
|
Benim tavuğum var babam kanadını tamamen kesmiş tavuk çok kötü bir halde bir şey yapılabilir mi acil cevap!!!! sayfa sahibi ya da gören birisi lütfen cevap yazın lütfen lütfen lütfen |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-03-2016
|
Tamamen kesmiş derken? Kesip koparmış mı, neden böyle birşey yapmış, hala yaşıyor mu tavuğunuz, bir de kaç günlük? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Ağaç Dostu
|
Sn İdcevi; Cihazlar İster dıgıtal ister analog olsun sonuç olarak bu cihazlar üretim sonucunda KALİBERE ediliyormu bilmiyoruz. Ya da sensörün hassasiyeti nedir onuda bilmiyoruz. Bizler deneme-yanılma yönetmiyle neticeye varacağız. Şu anda benim makinede üç adet termometre var. Birisi analog diğeri dıgıtal biride termostatın kendisi. Üçün de de farklı değerler gösteriyor. Ör: Termostatın değeri 37, analog 36 diğer dıgıtal ise 35.5 gösteriyor. Bu çıkım sonucunda yeni bir ayar çekeceğiz. Ben bu makineyi eski bir derin dondurucudan yaptım. Nemi ayarlamak için 4 lambanın haricinde bir adet akvaryum ısıtıcısını iki litrelik bir kavanoza koydum. Onun tepesinde bir ayar çubuğu var. Nemi onunla ayarladım. Ayrıca Lamba ve pervanenin arkasına yayvan bir plastik kapta su koydum. Tam 9 gündür çalışıyor bir defa su ilave ettim. (DİKKAT: Sizde böyle bir uygulama yaparsanız su ilave ederken su sıcak olsun. Yoksa ısıtıcının cam tüpü patlar ) Daha önceki mesajımda kısaca paylaşmıştım. 1967 yılında MKE nin üretmiş olduğu bir kuluçka makinesi almıştık. (bir heves ) 300 yumurtalık.Gaz ocağına benzer bir ısıtıcısı ve buna bağlı basit bit kalorifer sistemi, analog bir termometre vardı. Nemlendirme ve çevirmeyi elle yaptım. Buna rağmen %70 e yakın başarı sağlamıştım. O zaman 12 yaşımda idim. Sıcaklığını sürekli gaz ocağının fitilini aşağı yukarı çevirerek ayarlamıştım. Buhar makinesini kulanmaktansa akvaryum ısıtıcısı daha sağlıklı diyorum. Yeni aldığınız termostatın MERKA VE MODELİ EDERİ nedir acaba ? Saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaçsever
|
Sayın efe-can Kalibre konusunda çok haklısınız. İzmir'de bir kalibrasyon firması buldum fiyatını sordum cihazin kendisinden pahalı. O yüzden, kalibrasyona para vermediğimiz sürece sizin de dediğiniz gibi bizdeki cihazın doğru gösterdiğine inanarak deneme yanılma yolu ile doğruyu bulmaya çalışacağız ama bu arada epeyce yumurtaya zarar vereceğiz hem de maliyetli olacak. Yapılacak bir şey maalesef yok ![]() Aldığım cihazların markası eforstar ve her ikisi de 130 TL. Bir önceki mesajımda %80 döllü çıkar, onların da %80'i canlı çıkarsa diye umudumu belirtmiştim. 112 yumurta için 13. günde döl kontrolü yaptım. Maalesef 39 tanesi kesin boş, geri kalanların içinden de çıkabilir daha. Oran en az %35. Yapılacak şey döllülerin çıkmasını temenni etmek artık ![]() 1984 yılında Artvin'de sağlık memuru olarak çalışıyordum. Sizin kuluçka makinası gibi bizim de ev tüpü ile çalışan buzdolabımız vardı. Ben ilk orada görmüştüm. Tüp bitince değiştirip ilk alevi veriyorsun sonra tp bitene kadar yanarak soğutma yapıyordu. Sıcaklık ile soğukluk sağlamak hala bana garip gelir ![]() Akvaryum ısıtıcısı öneriniz için teşekkür ederim ama hiç görmedim, sizde görme şansım olursa yapılabilir,neden olmasın. Bir şekilde daha verimli olanını bulmaya çalışıyoruz nasılsa... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2011
|
tavuklarım bir süredir yumurtlamıyor? kış mevsiminden dolayı mı? yoksa yaşlanmış olabilirler mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|