agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)




Beğeni Düzeni100Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-10-2007, 23:38   #1
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Hayır Fıstıkçamı 12-13 yaşlarından sonra az da olsa kozalak vermeye başlar. Bu yaşlardan sonra oluşan kozalaklar toplanabilir. Kozalak toplamak için ağaçların belli bir yaşa kadar gelmesi beklenmez. Kozalakların oluştuğu yaştan itibaren toplanabilir. Ama kozalak ilk yıllarda azdır.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2007, 09:55   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 27
peki tam olarak kozalakların toplama zamanı nedir

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2007, 08:39   #3
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Eylül Ekim aylarında toplanır.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 14:06   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-10-2007
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 27
ekim zamanı ilkbaharmı

ihyetim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2007, 15:51   #5
Ağaç Dostu
 
caploonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-01-2007
Şehir: Konak/İzmir
Mesajlar: 272
Aslında ilkbahar ama ben geçen sene bu zamanlarda evin içinde çimlendirmiştim. Şimdi dışarda üstü pet şişeyle kapalı çimlenmeyi bekleyen bir fıstık çamım var. Bakalım çimlenecek mi?

caploonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2007, 21:08   #6
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Fıstık Çamı (Pinus Pinea)

Hepinize selamlar,

Rahmetli Ahmet Dayım sayesinde fıstık camini cok sevdim.
Gittigim,gezdigim yerlerde fistik cami tohumu toplamak bende aliskanlik haline geldi.Topladigim tohumlari gerekli gordugum yerlere ekiyorum,daha sonra yine o yere gidersem ektigim tohumlari kontrol ediyorum.

Şimdiye kadar cesitli yerlere 3000 adet tohum veya fidan diktim,omrum yettikce de dikecegim.

Ayrica evimin balkonunda ve Canakkale,Bayramicteki arazimde de 1000 adet kadar diktim.Altinoluktaki evimin bahcesindeki 6 yilda neredeyse 5 metreyi gecti cok saglikli buyuyor.

Tohum bulmaya gelince cok kolay.Istanbulun bircok yerinde fıstık camı var ben de gezerek buluyorum.agacin etrafina bakin etrafa bakin tohumlarini taniyacaksiniz zaten agacın altına dokuluyorlar daha cok Temmuz ,Agustos,Eylul .En uygun dikim zamaninin subat sonu oldugunu Ezine orman fidanlik muduru Kaya Ozkonuktan ogrendim.Ama tohumlari buzdolabinda saklamamiz lazim.Ayrica satin almak isterseniz bu isle ilgili en iyi yerlerden biri saniyorum Ezine Orman Fidanligi.Bundan baska Ayvaliga giderken Kozak yaylasi var o bolgedeki camlar da cok buyuk ve saglikli.
Hepinize saglik ve mutluluk diliyor ayrica
Turkiye col olacak diye dusunenlere guluyorum.

Saygilarimla

unforgiven35 ve pylori beğendi.

Düzenleyen Oğuz Karsan : 25-10-2008 saat 12:14
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2007, 00:13   #7
Ağaç Dostu
 
altinediz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 213
Galeri: 28
Merhaba arkadaşım. Öncelikle herkese tekrar kolay gelsin demek istiyorum. Bende Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi bayramiç M.Y.O mezunuyum. Sende Bayramiçde oturuyormuşsun yanlış anlamadımsa. Seni tanımak isterim. Bayramiçide açıkcası çok özledim. Yalnız benim dikkatimi çeken şey şu oldu;
neden TÜRKİYE ÇÖL OLMAYACAK diye düşünenlere gülüyorsun anlamadım. Evet bu gidişle Türkiye çöl olacak doğrudur ama bunu engellemek bizim eimizde olan bir şey. Ayrıca yanlış anlaşılmaya sebep olmazsam nacizane bir sorum olacak ama tartışma yaratmak değil amacım (Az öncede de dedim ya sizinle tanışmak isterim diye. Buradan da tartışma yaratmak istemediğimi tekrar vurgulayayım.).

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 13:22   #8
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,085
Galeri: 181
Merhaba,Yeşil Adam.
Ben Bayramiç de oturmuyorum ama senede 5-6 aya yakın bir zaman Bayramiç-Altınoluk arasında gidip geliyorum.Evim İstanbulda ama gönlüm oralarda.Genellikle dağda bayırda gezerim.Ben de seninle tanışmak isterim.

Birkaç sene önce Tema üyesiydim,Altınolukta binlerce zeytin ağacı kesilirken Tema'ya mektuplar yağdırdım ama ilgilenmediler ben de artık Tema'yla ilgilenmiyorum.Tek başıma savaşmaya karar verdim. Esasında Sivil Toplum Kurulusları bizim gibi geri kalmış ülkelerde ancak bu kadar çalışır.Ama yine iddia ediyorum " Türkiye çöl olmayacak".Neden dersen ben kendimi bildim bileli fidan dikiyorum ormanda gezerken palamut topluyorum, baska bir sefer o palamutları dikiyorum bu güne kadar şahsi olarak 3000'e yakın ağaç diktim ayrıca ektiğim tohumları saymıyorum.

Bir insan hayatı boyunca 7 adet ağaç harcarmış. ben harcadığı ağaçları yerine koymayanların yterine de dikiyorum.Her halde bu ülkede ben tek değilimdir benim gibi ne orman ne ağaçseverler fidan dikiyorlardır.

Ayrıca benim Altınoluk'ta zeytinliğim var her sene orman zeytinliği zaptediyor.Kesmekle başa çıkamıyorum.Bir de kendi haline bıraksam 2-3 senede tamamiyle orman olacaktır.Bayramiç-Çan arasında yine bir tarlam var orası da aynı.Ormandan arazimi kurtarmak için ciddi mücadele ediyorum.Eğer oralardaysan birgün gidip gezeriz.Kendin görürsün ormanın gücünü.Özetle ormanı kendi haline bırakırsak zaten kendini toparlıyor.

Ama Ormanın en önemli düşmanı biz insanlarız.Ormanı korumak için bence ilk yapılması gereken şey insanlardan korumak olmalı.Hayvanlar ve doğal afetlerin verdiği zararı orman telafi edebiliyor.Ve en önemlisi kendi arazin veya değil her yere bir ağaç dik, her yere bir tohum ek.İste o zaman Türkiye çöl olmayacaktır.İnan

Selamlar.


Düzenleyen Oğuz Karsan : 25-10-2008 saat 12:16
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 14:36   #9
Ağaç Dostu
 
altinediz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 213
Galeri: 28
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba,Yeşil Adam.
Ben Bayramiç de oturmuyorum ama senede 5-6 aya yakın bir zaman Bayramiç-Altınoluk arasında gidip geliyorum.Evim İstanbulda ama gönlüm oralarda.Genellikle dağda bayırda gezerim.Ben de seninle tanışmak isterim.Birkaç sene önce Tema üyesiydim,Altınolukta binlerce zeytin ağacı kesilirken Tema'ya mektuplar yağdırdım ama ilgilenmediler ben de artık Tema'yla ilgilenmiyorum.Tek başıma savaşmaya karar verdim. Esasında Sivil Toplum Kurulusları bizim gibi geri kalmış ülkelerde ancak bu kadar çalışır.Ama yine iddia ediyorum " Türkiye çöl olmayacak".Neden dersen ben kendimi bildim bileli fidan dikiyorum ormanda gezerken palamut topluyorum,baska bir sefer o palamutları dikiyorum bu güne kadar şahsi olarak 3000'e yakın ağaç diktim ayrıca ektiğim tohumları saymıyorum.Bir insan hayatı boyunca 7 adet ağaç harcarmış. ben harcadığı ağaçları yerine koymayanların yterine de dikiyorum.Her halde bu ülkede ben tek değilimdir benim gibi ne orman ne ağaçseverler fidan dikiyorlardır.Ayrıca benim Altınoluk'ta zeytinliğim var her sene orman zeytinliği zaptediyor.Kesmekle başa çıkamıyorum.Bir de kendi haline bıraksam 2-3 senede tamamiyle orman olacaktır.Bayramiç-Çan arasında yine bir tarlam var orası da aynı.Ormandan arazimi kurtarmak için ciddi mücadele ediyorum.Eğer oralardaysan birgün gidip gezeriz.Kendin görürsün ormanın gücünü.Özetle ormanı kendi haline bırakırsak zaten kendini toparlıyor.
Ama Ormanın en önemli düşmanı biz insanlarız.Ormanı korumak için bence ilk yapılması gereken şey insanlardan korumak olmalı.Hayvanlar ve doğal afetlerin verdiği zararı orman telafi edebiliyor.Ve en önemlisi kendi arazin veya değil her yere bir ağaç dik her yere bir tohum ek.İste o zaman Türkiye çöl olmayacaktır.İnan

Selamlar.

Merhaba Oğuz KARSAN! Söylediklerinize aynen katılıyorum. Ne yazıkki biz insanlarız doğanın düşmanı. Sizin kadar fidan dikmişliğim yoktur ama elimden geleni yapıyorum vede sizin gibi arkadaşları gördükçede dahada aşka geliyorum. Siz biz ve bizim gibiler sayesinde sizinde dediğiniz gibi Türkiye Çöl Olmayacak. Bizlerde çalışmalarımızla çevremizdekilere örnek olarak onlarıda bu doğa sevgisine ağaç sevgisine kavuşacaklardır ve ağaç dikmeye başlayacaklardır. Bundan eminim. Tema konusuna gelince onların (yani mektup yağmuruna tuttuğunuz Tema yetkililerinin) adına size bir şey diyemem. Ama bunun nedenini araştırmak gerek aslına bakarsanız. Özelden bu konu ile ilgili ayrıntılı bir bilgi verirseniz küçük bir araştırma yapmaya çalışayım.
Ayrıca ne yazıkki Bayramiç'de değilim şuanda. Orada olmayı çok ama çok isterdim ama malesef bu imkanım yok şuanda. Ben öğrencilik zamanlarımda orada idim. Bir çok esnaf beni tanır. Konu ile alakalı bir yer değil burası farkındayım ama buradan sizin aracılığınız ile tüm Bayramiç halkına selamımı iletirseniz sevinirim.
Sizinle tanışmayı bende isterim. Bu arada gerçek adım Ediz ALTINDİŞ.
Saygılarımla...


Düzenleyen altinediz : 07-11-2007 saat 18:41
altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 15:08   #10
Ağaçsever
 
estella's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-07-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 42
Galeri: 27
On,onbeş yıldır ben de fıstık çamı ile ilgileniyorum.On yıllık ağacım var henüz kozalak vermedi,aynı yıl İzmir'e diktik, bu sene verdi.Evet Oğuz Bey'in dediği gibi sonbaharda tohumları yerlere dökülüyor.Ben Atatürk'ün Ev'inin önünden sonbaharda topluyorum,kaç defa denedim,ekip yetiştirmeye olmadı.Bir mühendise sordum,mantar hastalığı olabiliyormuş,onlar meğerse tohumları ilaçlayıp ekiyorlarmış.Şimdi elimde kozalak var,zamanında koparmadığım için çimlenme özelliği olmayabilir diye düşünüyorum.Ama gene de deneyeceğim.Fıstık çamı bildiğim kadarıyla,deniz seviyesi veya biraz üstünde oluyor ve on yılda kozalak veriyor.(yanlışsa düzeltin lütfen)Yani bizim ülkede Marmara ve Ege Bölgesinin bir bölümü ve Akdeniz Bölgesi'nde olur biliyorum.

estella Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 23:25   #11
Ağaçsever
 
melnils's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
Bunlar benim 2006 senesinde ektiğim ilk fıstık çamlarım.

Eklenen Resimler
  
melnils Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 23:35   #12
Ağaçsever
 
melnils's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 82
Bunlarda geçtiğimiz agustostaki halleri

Eklenen Resimler
   
melnils Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 13:16   #13
Ağaçsever
 
ilahi morluk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2007
Şehir: istanbul/ısparta
Mesajlar: 68
Bu forumdan ve bu konudan öğrendiklerimle sanırım 2 tane fıstık çamı çimlendirmeyi başardım.

Kozalaktan çıkardığım tohumları çatlatmadan iki gün oda sıcaklığındaki suda bekletip torflu şeffaf bardaklara ektim.15 gün kadar sonra çıktılar. Çok güzel bir duygu, umarım yaşatabilirim.








ilahi morluk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 18:22   #14
Ağaç Dostu
 
altinediz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 213
Galeri: 28
Ellerinize sağlık. Umarım yaşata bilirsiniz. sizin adınıza sevindim

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2007, 21:08   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-10-2007
Şehir: BANDIRMA
Mesajlar: 2
Selam ben BANDIRM`dan SONER.Devletin sayesinde 150 ağaç yetişmiş cam fıstığına sahip oldum.Açıkcası ağaçlar konusunda çok bilgiye sahip değilim.Çevremde`de benim gibi birçok insan var.Bu ağaç`ın kozalakları ne zaman toplanır,budaması nasıl yapılır bu konularda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyoruz.Şimdiden çok teşekkür ederim.SAYGILARIMLA

kasap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2007, 21:32   #16
Ağaç Dostu
 
altinediz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-10-2007
Şehir: KARAMAN
Mesajlar: 213
Galeri: 28
Merhaba arkadaşım. Konu içerisinde aradığın bilgileri bulabilirsin. HAstalığına kadar hemen hemen herşey yazmaktadır.
Biraz okuyalım...

altinediz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2007, 14:12   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 26-10-2007
Şehir: adana
Mesajlar: 6
Merhaba arkadaşlar Elimde taze çam fıstığı içi var. Sizce kabuksuz olarak çimlenme ihtimali varmı. Kabukdan ayırma işlemi sırasında embiriyo **** besin dokusu zarar goruyormudur? deniyen arkadaşlar varsa biliyordur Boşuna uğraşmayim . Çimlendirme dolabinda çimlendirecem . çimlenme sıcaklığı nem orani konsusunda pek bilgim yok ama sanırım 25 26 derece sıcaklık uygun olur siz ne dersiniz?

roketsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 13:35   #18
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Merhaba arkadaşlar,

Bu sabah bahçemde kuru yaprakları temizlerken bir suprizle karşılaştım. Önce ne olduğunu anlayamadım. Çünkü ilk kez görüyorum böyle birşey. Sonra karşı bahçedeki fıstık çamının fıstıklarının birinin kabuğunun bahçemde çimlendiğini kavradım. Şu an şekli tam İlahi Morluk'un gönderdiği 2. fotoğraftaki gibi. Dokununca kalın kabuk düştü beyaz tohumun tepede ve altında çam iğnesine benzer kısım var. Kargalar sabah kahvaltısında benim bahçeye düşürmüş olmalı. Sabah sevinci oldu bana! Sizinle de paylaşmak istedim. Biraz büyüyünce saksıya almayı düşünüyorum.
Yeşil günler...

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2007, 13:37   #19
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Bu arada, şimdi aklıma geldi. Kargalar yemeye çalışırken etrafa bolca fıstık döküyorlar. Bunları toplayıp eksem çoğu tutacak demek ki...Forumu iyice okuyup çimlendireyim.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-11-2007, 09:40   #20
/
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Bornova, İzmir
Mesajlar: 654
Merhaba Arkadaşlar ,
Sorunumu nereye yazacağımı bilemedim.
Fıstık Çamı konu başlığına ekleyeyim dedim.

İzmir Urla Barbaros Köyde Fıstık çamı ağaçlandırması yapmaktayız.
Sahada doğal yetişmiş fıstık çamlarının yanında bizlerin diktiği ve 10 yaşına ulaşmış fidanlar da bulunmakta.
Lakin geçen sene dikim mevsiminde diktiğimiz tüm fidanların nerdeyse %90 ı kurumuş.
Bu resimde küçük boyda çam fıstıklarını ve arka planda daha büyüklerini görüyorsunuz

http://i172.photobucket.com/albums/w...l251107008.jpg

Bu kare de ise kurumuş bir çam fıstığı fidanı var.
Kuruyanların yerine yeni fidanlar alındı ve kısa süre içersinde dikilecek.
Bu dikim esnasında yapmamız gereken özel bir çalışma olması gerekir mi .?
(Gübreleme, ilaç verme , dikim derinliğini artırma vb.? )

Ağaçlandırılan sahanın daha ayrıntılı resimleri
htpp://idadikorman.sitemynet.com adresinde.

Bilgi ve görüşler için şimdiden çok teşekkürler.

Murat Öz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2008, 17:04   #21
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 45
çam fıstığı dikmek için bölge arayoruz.. zeytin veya çam fıstığı arasında tercih yapmak istersek öneriler olabilir mi?

demirgonenc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2008, 14:30   #22
/
 
Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şehir: Bornova, İzmir
Mesajlar: 654
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi demirgonenc Mesajı Göster
çam fıstığı dikmek için bölge arayoruz.. zeytin veya çam fıstığı arasında tercih yapmak istersek öneriler olabilir mi?
Ziraat mühendisi olmasam da ;

1 - Dikim yapacağınız arazinin toprak yapısını tahlil ettirdikten sonra karar vermelisiniz.

2 - Çam Fıstığı geç büyüyen bir ağaçtır. Mahsül alıp gelir elde edebilmek için epey beklemeniz gerekecek. Minimum 8-10 yıl.!!

Yazacak bir çok detay varda bence en önemli ikisi bu.

Murat Öz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 09:29   #23
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Yan bahçedeki fıstık çamının altında çok fazla sayıda çimlenmiş çam filizleri var. Hepsinin orda, birarada yetişmesi mümkün değil. Bu çimlenen filizleri poşet ya da saksılara alıp isteyenlere dağıtabilirim diye düşündüm. Yoksa ölecekler. Bu uygulamayı hangi zamanda yapmam gerektiği ve nelere dikkat etmem gerektiği konusunda bilgi paylaşabilir misiniz?

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 13:56   #24
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
İzmir'de olduğunuz için ocak ayı sonuna kadar bu işlemi yapabilirsiniz. Ocaktan sonra riskli olabilir. Çünkü o iklimde fidanlar erken uyanır.

Fidanları göveden tutup çekmeyin. Kürek v.b. aletlerle toprağıyla birlikte söküp poşetleyin. Fidanlar küçükse başarı oranınız yüksek olur.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-11-2007, 15:25   #25
Ağaç Dostu
 
Koyu yeşil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,273
Galeri: 35
Yanıtınız için teşekkür ederim. Evet daha çok minikler.

Koyu yeşil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 22:41   #26
Ağaç Dostu
 
salvia's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2007
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 143
Aşağıda resimlerini vereceğim çam ağçlarının dikimleri geçen yıl yapıldı.Dikim yapıldıktan sonra herhangi bir sorunla karşılaşmadım fakat bu yıl özellikle kasım ayından sonra sadece güney tarafları bu şekle girdi.Acaba denize yakın olması ve tuz ile bir ilgisi olabilir mi? Yoksa benim belirleyemediğim bir hastalık mı?Her ikisi içinde yapılabilecekler nelerdir? Saygılar..
[IMG][/IMG]

[IMG][/IMG]

salvia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2008, 23:08   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-08-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
Arkadaslar merhaba. ben gruba yeni katildim . bahcemde 15 adet genc fistik cami var bu sene ucer beser kozalak verdi vede toplayip fistiklarini aldim. merak ettigim bu fistiklarin muntazam kirilmalari nasil yapilir da icleri cikarilir. yoksa pratik kolay bir yolu varmidir. veya ileride kullanabilecegim bir kirma makinasi varmidir.

Nadir.

nadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2008, 16:51   #28
Ağaç Dostu
 
sezinci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,969
Galeri: 28
Nadir Bey hoşgeldiniz,

Yeni üyeler başlığında kendinizi tanıtırsanız seviniriz.

Fıstık çamı tohumlarını çıkarmanın özel bir yöntemi yok ama bu iş için hazırlanmış makineler var. Bu makine silindir şeklinde bir kazan ve motordan oluşur. Kazanın iç yüzeyleri pürüzlüdür (dişli). İçinde de bir mille dönen 3 veya 4 kol bulunur. Bu kollar mil aracılığıyla döner ve tohumları dişli olan kazanın çeperlerine vurur. Tohumların sert kabukları bu yöntemle kırılmış olur.

Ama 15 adet genç ağaçtan toplanacak tohumlar için bu makineden almaya veya yaptırmaya gerek yok. Daha çok çam fıstığından para kazananlarda bulunur bu makine.

sezinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-01-2008, 20:01   #29
-
 
Giriş Tarihi: 11-01-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 3
önerilere ihtiyaç var

selam;
yüklü miktarda fıstık çamı aldım ama ne yapağım konusunda kararsızlıklarım var. bu işle uğraşan profesyonellerle konuşmak isterim.

facein Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2008, 20:13   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 22-08-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
Yilmaz bey yorumunuz icin cok tesekkur ederim.
Kendimi tanitmami istemissiniz. dogru da o sayfalara henuz ulasamadim. sitenin diger butun yapisi cok guzel olmasina karsin; kendimi tanitacagim koseyi bulamadim. insallah bir dahaki sefere.
Bu arada; emekli olmak uzere olan 60 yasinda ve bir Alman sirketinde mudurluk yapan yesil ve doga hastasiyim. 300Zeytin 150Nar 15Cam ve cesitli meyva agaclari benim tarlamda dunyam.
Simdilik Istanbuldayim ama yesilliklerim Canakkalede.
Tekrar tesekkurler.

nadir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025