28-05-2007, 19:31 | #121 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Ben 4-5 tane çimlendirdim sadece 2 tane kaldı şimdi diğerleri öldü. Yaşayanlardada bir gelişme yok |
01-06-2007, 16:09 | #122 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2007
|
Alıntı:
Dostum agaclarin kokleri su gibidir bulduklari en kolay yoldan kendilerini gelistirirler .Binanizin temeli agac kokune engel olacagi icin farkli yerlerden uzuyacaktir.Ancak bilimsel bir gercek olmamakla birlikte kendi gozlemlerinde hep bir seye dikkat ettim belki agaclarin gozleri yok diceksin ama agaclar ana govdelerini binalarin govedelerine gore sekilendiriyorlar. En fazla binanin camlarina gelicek ince dallarin getirdigi bocek ve saire **** manzaranin kesilmesi komsularinizin israrina neden olmustur. Bu noktada bilincli agaclandirma ile ilgili e-dergideki agclandirmalimi agaclandirmamalimi yazisini okumanizi tavsiye ederim belki kesilen agacin acisini dindirebilir. Saygilar |
|
04-06-2007, 01:52 | #123 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
arkadaşlar çok teşekkür ederim ilginiz için bugün birkaçtane tohuma baktım çimlenmeye yüz tutmaya başlamış tam 11 nci gün...inşallah tohumlar bizi utandırmaz... |
05-06-2007, 21:11 | #124 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-02-2007
|
fıstık çamı ve dut ağacı
Yetiştirmekte olduğum fıstık çamı fidelerimin bir kısmı dut ağacının gölgesinde duruyor.Bu bölümde olan fidelerin toprak rengi koyulaştı.Düşen dutlar saksıların diplerinde duruyor.Ellemedim dutlar çürümeye başladılar.Fidelerim diğer bölümde olan fidelere göre inanılmaz hızlı gelişiyor.Benim endişem ceviz ağacı zehir salar derler altında bitki yetişmesi zordur diye bir söylem var.Buna duruma benzer olarak dut ağacı ile bir bilgi bulamadım acaba zararı olurmu fidelere ? |
18-08-2007, 13:05 | #126 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 17-03-2007
|
adını hatırlamadığım sitelerden derlediğim bilgileri vereyim, nacizane eklemelerimle birlikte. Fıstık Çamı Yetiştirmek Optimum çimlendirme sıcaklığı 17-19 C. 25 C üzerinde fide gelişimi kısıtlanır, 10C altında tohum uyku haline geçer. Kış sonu uygun ekim dönemidir. Tohumlar elde edilir edilmez çimlenme ortamına alınır. Bekletilmiş tohumlar +4 C'de 6 hafta soğuk katlamaya alınır. En iyi çimlendirme ortamı iri dere kumu veya pomza. %25 nemli olacak şekilde su verilir. Torba içindeki karışım toprağın üzerine konan tohum bu materyallerle kapatılacak. Fide harcına büyükbaş hayvan gübresi kesinlikle konulmayacak Çimlenme ortamına diğer ağaç diplerinden alınan mycorrhizal fungus eklenir. Bu mantar fosfor ihtiyacını giderir. Mantar aşırı su ve kuru toprak oluşumunuda bir parça engeller. Nasıl bulunacaksa... Çimlenme oluştuktan sonra fideler aşırı sulamaya karşı hassastır, dengeli su verilir. Tohum, fide üzerinden düştükten sonra fide transplantasyona alınabilir. Boyu 10cm geçtikten sonra aşırı sulamaya eskisi kadar hassas değildir. Sulama, sisleme yahut ince pulvarizasyonla sağlanır. Fideler doğrudan güneş ışığı almayacak şekilde yerleştirilmiş torbalara ekilir. Fide araziye ekileceği zaman güneşli yer seçilir. Fideler mümkün olan en kısa zamanda arazideki asıl yerlerine aktarılmalıdır(30-90cm). Fideler 5-10cm ulaştığında aktarma yapılabilir. Araziye aktarma yapıldıktan sonra kuru sap samanla çevresi yabancı ot mücadelesi için örtülür. Fideler araziye gölgelik için 5 m arayla, fıstık için 10m arayla dikilir. |
20-08-2007, 11:17 | #127 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-08-2007
|
nerelerde yetişir
arkadaşlar bu ağaç için heryerde yetişmez yazıyorlar. ben izmirden fıstık topladım ve ıspartada dikmeyi çimlendirmeyi düşünüyordum.fakat ıspartada yetişmez dediler.bende biraz dolaştıktan sonra ıspartada fıstık çamına rastladım. ve hemen fıstıkları çimlenmek üzere saksılara diktim.ıspartada yatişiyor yani |
25-08-2007, 14:13 | #129 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-02-2007
|
Herkese selam, Çimlendirmeyi denemek için 8-10 kadar çam fıstığını kağıt pet bardaklarda bildiğimiz çiçek toprağına,kendi boyları derinliğinde ektim.10-15 gün kadar toprağı nemli tutacak şekilde, püskürterek sulama yaptım.Forumda arkadaşların bu süre içinde genelde çimlenmede başarılı olduklarını okudum ancak benim tohumlarda pek hareket yoktu.10 gün kadar daha bekledim ve artık umudu yitirip bakalım tohumlar ne alemde diye yavaşca üzerlerindeki toprağı kaldırdığımda bir çoğunun çatlamış ama içlerinde beyaz küçücük kurtçuklar olduğunu tohumlarımın bunlar yüzünden çürümüş olduğunu gördüm.O küçücük tohum o kadar kötü kokuyordu ki inanmazsınız.Ama 2 tanesinin sizlerin gönderdiği resimlerdeki gibi çimlenmeye başladığını görünce hemen üzerlerini örtüp beklemeye başladım.Bunlarda kurtçuk da görünmüyordu üstelik.Tam bir tanesi artık topraktan başını kaldıracağı zaman renginin değişmeye başladığını fark ettim,yeşil rengi kararmaya başlamıştı.Malesef bu son ikisi de kurtçukların gazabına uğramıştı. Elimde bir kozalak dolusu çam fıstığım var tatilden dönerken getirdiğim.Bunları ne zaman ekmemi ve bu kurtçuklarla nasıl mücadele etmemi tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkür ederim. Mehmet YARBASAN Ankara |
03-09-2007, 10:49 | #130 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-05-2007
|
fıstık çamı hızlı büyüme
arkadaşlar bu fıstık çamları çok yavaş büyüyor bunlar için hızlı gelişmasi adına neler yapılmalı bir hormonel ilaç varmı acaba teşekkür ederim Düzenleyen ahmet58 : 03-09-2007 saat 11:51 |
03-09-2007, 11:49 | #131 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Konuyu zaten olan fıstık çamı başlığında sorması daha iyi olurdu. |
03-09-2007, 15:20 | #132 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-05-2007
|
Alıntı:
|
|
26-09-2007, 22:57 | #133 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
bugün bizim okulda bir fıstık çamı gördüm .( milas/muğla ). Bahçede gezdiğim yerde bir futbol topu çarpıyordu, topun düstüğü yere bakarken fideyi gördüm. Korunaksız bir yerde ( etrafta çitler mitler yok ) , ve öğrencilerin gezindiği bir alan. Yüzde 95 öğrencilerin ayakları altında ezilerek ölecek bir fide adayı. fidenin üst yarısı yemyeşilken alt yüzde 50'lilik bölüm kurumuş tamamen. bu fideyi açıkcası oradan çıkarmak istiyorum. Hatta niyetim kötü bonsai yapmak istiyorum gelecekte. Bu zamana hiç kadar yağmur ve sulama yüzü görmemiş bir bitki, açıkca hayretler içinde kaldım. Nasıl yasamayı başardı diye. Galiba suyla arası pek iyi değil. Bide dikkatimi çeken bir sey bulunduğu toprak alanında birçok yaprak ölüsü/kurusu falan vardı. Rüzgar nedeniyle o kesimde ağaç yaprakları çok fazla birikiyor. Böyle bir örtüye ihtiyaç duyuyormu? Fotolarını koyacam yakın bir zamanda. |
|
04-10-2007, 11:55 | #134 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2007
|
Alıntı:
|
|
04-10-2007, 11:58 | #135 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 04-10-2007
|
merhaba burdurda fıstık çamı yetiştirmek istiyoruz fide alımı fiyatları ve nerden bulacağımız konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim. |
09-10-2007, 02:37 | #136 |
Ağaçsever
|
yaklaşık 4 gündür mart ayında tohum olarak ektiğim fıstık çamlarını 10'luk saksıdan 20'lik saksılara alıyorum.4 günde yaklaşık 1000 tane aktardım.aktardığım saksılara toprak,nehir mili ve gübre karışımı ile dolduruyorum.bazı fidanlar 10'luk saksıların altından köklerini aşağı salmış bunlarda hassas olmak gerekiyor.minimum zedelenme ile aktarmayı sağlamaya çalışıyorum |
09-10-2007, 02:48 | #138 |
Ağaçsever
|
Gerçekten üzgünüm. Bundan sonra daha dikkatli olacağım. |
13-10-2007, 11:14 | #139 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2007
|
fıstık çamının kozalaklarını toplama kriterleri nedir.. yani belli bir yaşta olmasımı gerekiyor kozalak topladığımız ağaç |
14-10-2007, 00:38 | #140 |
Ağaç Dostu
|
Hayır Fıstıkçamı 12-13 yaşlarından sonra az da olsa kozalak vermeye başlar. Bu yaşlardan sonra oluşan kozalaklar toplanabilir. Kozalak toplamak için ağaçların belli bir yaşa kadar gelmesi beklenmez. Kozalakların oluştuğu yaştan itibaren toplanabilir. Ama kozalak ilk yıllarda azdır. |
14-10-2007, 10:55 | #141 |
Yeni Üye
|
peki tam olarak kozalakların toplama zamanı nedir |
16-10-2007, 15:06 | #143 |
Yeni Üye
|
ekim zamanı ilkbaharmı |
16-10-2007, 16:51 | #144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2007
|
Aslında ilkbahar ama ben geçen sene bu zamanlarda evin içinde çimlendirmiştim. Şimdi dışarda üstü pet şişeyle kapalı çimlenmeyi bekleyen bir fıstık çamım var. Bakalım çimlenecek mi? |
17-10-2007, 22:08 | #145 |
Ağaç Dostu
|
Fıstık Çamı (Pinus Pinea)
Hepinize selamlar, Rahmetli Ahmet Dayım sayesinde fıstık camini cok sevdim. Gittigim,gezdigim yerlerde fistik cami tohumu toplamak bende aliskanlik haline geldi.Topladigim tohumlari gerekli gordugum yerlere ekiyorum,daha sonra yine o yere gidersem ektigim tohumlari kontrol ediyorum. Şimdiye kadar cesitli yerlere 3000 adet tohum veya fidan diktim,omrum yettikce de dikecegim. Ayrica evimin balkonunda ve Canakkale,Bayramicteki arazimde de 1000 adet kadar diktim.Altinoluktaki evimin bahcesindeki 6 yilda neredeyse 5 metreyi gecti cok saglikli buyuyor. Tohum bulmaya gelince cok kolay.Istanbulun bircok yerinde fıstık camı var ben de gezerek buluyorum.agacin etrafina bakin etrafa bakin tohumlarini taniyacaksiniz zaten agacın altına dokuluyorlar daha cok Temmuz ,Agustos,Eylul .En uygun dikim zamaninin subat sonu oldugunu Ezine orman fidanlik muduru Kaya Ozkonuktan ogrendim.Ama tohumlari buzdolabinda saklamamiz lazim.Ayrica satin almak isterseniz bu isle ilgili en iyi yerlerden biri saniyorum Ezine Orman Fidanligi.Bundan baska Ayvaliga giderken Kozak yaylasi var o bolgedeki camlar da cok buyuk ve saglikli. Hepinize saglik ve mutluluk diliyor ayrica Turkiye col olacak diye dusunenlere guluyorum. Saygilarimla Düzenleyen Oğuz Karsan : 25-10-2008 saat 13:14 |
18-10-2007, 01:13 | #146 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba arkadaşım. Öncelikle herkese tekrar kolay gelsin demek istiyorum. Bende Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi bayramiç M.Y.O mezunuyum. Sende Bayramiçde oturuyormuşsun yanlış anlamadımsa. Seni tanımak isterim. Bayramiçide açıkcası çok özledim. Yalnız benim dikkatimi çeken şey şu oldu; neden TÜRKİYE ÇÖL OLMAYACAK diye düşünenlere gülüyorsun anlamadım. Evet bu gidişle Türkiye çöl olacak doğrudur ama bunu engellemek bizim eimizde olan bir şey. Ayrıca yanlış anlaşılmaya sebep olmazsam nacizane bir sorum olacak ama tartışma yaratmak değil amacım (Az öncede de dedim ya sizinle tanışmak isterim diye. Buradan da tartışma yaratmak istemediğimi tekrar vurgulayayım.). |
24-10-2007, 14:16 | #147 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 09-08-2007
|
Bu forumdan ve bu konudan öğrendiklerimle sanırım 2 tane fıstık çamı çimlendirmeyi başardım. Kozalaktan çıkardığım tohumları çatlatmadan iki gün oda sıcaklığındaki suda bekletip torflu şeffaf bardaklara ektim.15 gün kadar sonra çıktılar. Çok güzel bir duygu, umarım yaşatabilirim. |
25-10-2007, 22:08 | #149 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-10-2007
|
Selam ben BANDIRM`dan SONER.Devletin sayesinde 150 ağaç yetişmiş cam fıstığına sahip oldum.Açıkcası ağaçlar konusunda çok bilgiye sahip değilim.Çevremde`de benim gibi birçok insan var.Bu ağaç`ın kozalakları ne zaman toplanır,budaması nasıl yapılır bu konularda bilgisi olan arkadaşların yardımını bekliyoruz.Şimdiden çok teşekkür ederim.SAYGILARIMLA |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|