agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > İğne Yapraklı Ağaçlar
(https)

Beğeni Düzeni100Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-06-2010, 23:11   #751
Ağaç Dostu

Alonesmaug's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ilkerr54 Mesajı Göster
bende sımdı saksılarını degıstırdım sıkıntı yapmaya basladılar dıbınden kurumlar var ınsallah komple kurumazlar
Bu mevsimde değiştirince sorun olma ihtimali yüksek.Değiştirirken kökleri dağılmamış olsa bile en uzun ortadaki kök hava almış oluyor.Umarım kurumazlar.

Alonesmaug Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 19:03   #752
Ağaç Dostu

ilkerr54's Avatar

Giriş Tarihi: 02-12-2008
mecburen degıstırıyorum ınsallah kurumazlar bakalım ne olcak bardakta boya gıtmıyorlar bardagın dıbıne dolandıgı ıcın kokler ıster ıstemez hava alıyor

ilkerr54 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 21:31   #753
Ağaçsever

ysf14's Avatar

Giriş Tarihi: 08-10-2009
Galeri: 25
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Merhaba.

Sn. ysf14,

Fideleriniz çok güzel. Ama saplarının kararıp, buruşmaya başlaması kötü. Birkaçını kaybedebilirsiniz. Bir de hepsini ayrı ayrı kaplara, mümkünse uzun kesilmiş pet şişeye veya siyah bitki torbalarına ekin derim.

Fıstıkçamı, çok uzun havuç kök yapan Ağaçlardandır. Çiçek ekilecek kaplar onlara yetmeyebilir. Kurumaya yüz tutanlardan birini çıkarıp bakarsanız kökünün ne kadar uzun olabileceğini göreceksiniz.

Saygılar.

Haklısınız kökleri gerçekten çok uzun..O kabada yeni geçirmiştim fakat fide torbalarına dikmem daha iyi olacak gibi.En kısa zamanda alayım torbalara
teşekkürler..

ysf14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2010, 14:00   #754
Ağaçsever

İncifem's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Tohumlar aynı kaba veya saksıya ekilince biraz büyüdükten sonra bütün kökler birbirine dolaşıyo, daha sonra ayrı ayrı kaplara alınmak istenirse, fidanlar birbirinden ayırmak için kökleri koparmak zorunda kalınıyor.

Böylelikle kökler hava aldığı için biraz dayandıktan sonra kuruyorlar.

Tohumları ayrı ayrı kaplara ve ya fidan torbalarına ekildiğinde yaşama şansı daha fazla.

Geçen sene köyde çam ağaçlarım için şaşırtma yapıldı. Ordaki bir çiftçiden yardım istedik. Çiftçi sakin sakin toprağı kazdı fidan torbasını kestikten sonra el çabukluğuyla (hava almasın diye) hemen kazdığı yere fidanı koyup üstünü kapattı.

Birde şu önemli notu söyledi:

- Sonbaharda ekilecek fidanlar için açılan çukura su dökmeden şaşırtma olacak.
- İlk baharda ekilecek fidanlar için de açılan çukurun içine bir kova su döküldükten sonra şaşırtma yapılacak.

Bu bilgiyi paylaşmak istedim şaşırtma yapacaklar için.

Hoşcakalın

İncifem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2010, 03:08   #755
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-06-2010
umarım yanlış anlaşılmaz diyerekten bir kaç şeyi yerine oturmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
1.Yetişme açısından ülkemizin her yerinde yetişir demek doğru olmaz. Çünkü yetiştirmek istediğiniz yerdeki ekolojik özellikler bunlara engel olabilir. Fakat ışık ihtiyacı diğer çam türlerine göre oldukça yüksektir. Bunu dikkate almalıyız diye düşünüyorum.

2.Bu türümüzde genelde çimlenme engeli bulunmaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için birkaç yöntem vardır, çimlenme engelinin kaldırılmasında
a) Çizikleme yöntemi ( zımparalama )
b) sıcak suda şişirme yöntemi
c) soğuk suda şişirme yöntemi
d) sülfirik asitte bekletme yöntemi
Bu yöntemler diğer türler içinde geçerli olmak üzere, çimlenme engelinin kaldırılmasında kullanılmaktadır.

3. Bakım aşamasına gelicek olursak, Fıstık çamını budamamız gerekmektedir.ve bakım işlemlerinde gölgede kalmasını engellemeliyiz; yoksa ölümlere kadar varabilecek sorunlarla karşılaşmamız muhtemel olacaktır. son olarak şuan fıstık çamları köylülere gelir getirmesi açısından, devletin yapmış olduğu gençleştirme sahalarında tali tür olarak seçilmektedir. Bu bakıma oldukça önem verilmesi gereklidir. Çok hızlı büyüyen türlerimizden bir tanesidir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
1-Çam fıstıgı nerelerde yetişir?
C: Çam fıstığı Türkiye'de çam ağacının yetiştiği her yerde yetişir.Orman müdürlükleri artık normal çam yerine orman ağacı olarak fıstık çamını dikiyor.

2-bakımı nasıl yapılır?
C: Özel bir bakımı yok ancak ilk yıllarda özel dikimlerde sulanmasında fayda vardır, yine fıstık veren ağaçlara ağaca form verme, aralama ayıklama budaması yapılır.

3-kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ?
c: Evet yetişir. Dikebilirsiniz. Hatta şiddetle tavsiye ederim. Çünki artık büyük koperatiflerde veya sitelerde yeşil alan oluşturmak için ucuz ve kaliteli bir gölgelilik için uzun vadede emeksiz ve kolay bir yatırım denilebilir. Belki yeşil alan oluşturma veya yatırım amaçlı dikimlerinde bir çok bitkinin aksine 12 yıl gibi uzun bir sürede meyveye yattığını düşünürseniz sabırsız yatırımcılar için çok uzun bir süre olabilir. Özellikle köy ağaçlandırmalarında köyler için köye geleceğe yönelik oldukça iyi bir yatırım denebilir.

Volkan E. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 20:18   #756
Ağaç Dostu

k_donmez's Avatar

Giriş Tarihi: 24-01-2010
Galeri: 3
Dallanma başladı.

Eklenen Resimler

k_donmez Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2010, 21:38   #757
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Çok güzeller

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2010, 18:18   #758
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-07-2010
alattin bey verdiğiniz bilgiler için size çok teşekkür ederim cep telefonum 0546 778 84 84 ben istanbuldayım bu bölgedeki fıstık çamı yetiştiricileriyle görüşüp size tohum fiyatları hakkında bilgi vericem görüşmek üzere.

hakanpurlik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2010, 18:40   #759
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Ali Rıza Bey ormanı için fıstıkçamı lazımdır yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla

Düzenleyen seaa : 01-07-2010 saat 18:42 Neden: Kelime eksikliği
Eski 02-07-2010, 19:56   #760
Ağaç Dostu

ilkerr54's Avatar

bı benım agaclarım dallanmıyor neden yaw ?

Eski 06-07-2010, 15:39   #761
Ağaç Dostu

Oğuz Karsan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-12-2006
Galeri: 181
Merhaba.

Alıntı:
Ali Rıza Bey ormanı için fıstıkçamı lazımdır yardım edeceklere şimdiden teşekkür ederim.saygılarımla

Bu yıl ektiklerimden 100 adet ayırıyorum. 2011 de Ankaraya getirebilirim.

Selam ve saygılar

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2010, 11:32   #762
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Teşekkür ederim Oğuz bey size zahmet olcak sizden ricam olcak küçük bardaklara ekmezseniz tohumları çok memnun olurum. Saygıalrımla

Eski 10-07-2010, 10:32   #763
Ağaç Dostu

ilkerr54's Avatar

seaa orman için 10 tane fidede benden hediye olsun nasıl ulastıracagım sıze?

Eski 19-07-2010, 15:04   #764
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2010
arkadaşlar siteye yeni üye oldum. fıstık çamı çimlendirmesi hakkında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

ali ekber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2010, 15:41   #765
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

Exclamation

daha evvelki yazılarınızdan etkilenerek bende tohumdan fıstık çamı yetiştireyim dedim. ilk denememi geçen yıl ekim ayında kendi bahçemizde yaptım 40-50 adet çam fıstığı tohumunu doğrudan bahçemizde çapalayıp harmanladığım toprağa dikerek yaptım.ben saksı veya plastık bardak, pet şişe veya fidan poşeti kullanmadım doğrudan yetişmesini büyümesini istediğim yere ekim yaptım. ektiğim tohumları sabırla bekledim. herhangi ek sulama gübreleme vb. birşey yapmadım. haziran ayının son haftası bahçeyi gezerken bir süprizle karşılaştım. Ektiğim tohumlardan birisi yeşerip 10cm kadar boy vermişti buna çok sevindim.bahçemin çok güneş alan yerlerinde bir yeşerme olmamasına rağmen gölgelikte kalan tohum yeşermişti. Şimdiye kadar ancak bir tane yeşertmeyi başardım. Fıstık çamlarının aşırı sulamaya karşı hassas olduğunu sitenizden öğrendiğim için sulamaktan kaçınıyorum. onların sanki ormanda yetişircesine tamamen tabi koşullarda yetişmesini ve böylece tabi ortamlarda güçlenmesini hedefliyorum. Allahtan Ankarada bu sene yağmur yağışı bol oldu. Şimdiye kadar tohumdan meşe, at kestanesi, akçaağaç, vişne, badem yeşertmeyi başarmıştım. Birkeresinde de kızıl çam tohumundan yeşertmeyi başardım. Kızılçam tohumlarında ektiğim tohumlar %90 oranında yeşermişti. Bu oran Ankara iklim şartları için oldukça yüksek bir orandır. Kızılçam tohumu denememde düzenli olarak 2-3 günde sulama yapmama rağmen yeşeren tohumların tamamını kaybettim ve başarısız oldum. Bu denemem bana sulamayı abartarak tohumları kaybettiğim kanısı verdi. Kimi tohumlarıda iyi koruyamadığım için kümes hayvanları ve meraklı çocukların sökmesi sonucunda kaybettim. Sonuç olarak tohumdan fidan yetiştirme işinde başarısızım. İnşallah bu seneki 40-50 adet ektiğim fıstık çamı tohumundan bir tane yeşertebildiğim fıstık çamım sizin resimlerini gönderdiğiniz fıstık çamlarınız gibi büyürler...

Eski 19-07-2010, 15:47   #766
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

arkadaşlar acaba doğrumu yazıyorum kimse bana cevap yazmıyor. baştada söylediğim gibi siteye yeni üye oldum. yazılarıma lütfen cevap yazarsanız bende formda yazışmak için daha hevesli olurum...

Eski 19-07-2010, 16:48   #767
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Aramıza hoşgeldin

Eski 22-07-2010, 00:23   #768
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

teşekkür ederim seaa

Eski 22-07-2010, 11:57   #769
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Galeri: 2
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ali ekber Mesajı Göster
daha evvelki yazılarınızdan etkilenerek bende tohumdan fıstık çamı yetiştireyim dedim. ilk denememi geçen yıl ekim ayında kendi bahçemizde yaptım 40-50 adet çam fıstığı tohumunu doğrudan bahçemizde çapalayıp harmanladığım toprağa dikerek yaptım.ben saksı veya plastık bardak, pet şişe veya fidan poşeti kullanmadım doğrudan yetişmesini büyümesini istediğim yere ekim yaptım. ektiğim tohumları sabırla bekledim. herhangi ek sulama gübreleme vb. birşey yapmadım. haziran ayının son haftası bahçeyi gezerken bir süprizle karşılaştım. Ektiğim tohumlardan birisi yeşerip 10cm kadar boy vermişti buna çok sevindim.bahçemin çok güneş alan yerlerinde bir yeşerme olmamasına rağmen gölgelikte kalan tohum yeşermişti. Şimdiye kadar ancak bir tane yeşertmeyi başardım. Fıstık çamlarının aşırı sulamaya karşı hassas olduğunu sitenizden öğrendiğim için sulamaktan kaçınıyorum. onların sanki ormanda yetişircesine tamamen tabi koşullarda yetişmesini ve böylece tabi ortamlarda güçlenmesini hedefliyorum. Allahtan Ankarada bu sene yağmur yağışı bol oldu. Şimdiye kadar tohumdan meşe, at kestanesi, akçaağaç, vişne, badem yeşertmeyi başarmıştım. Birkeresinde de kızıl çam tohumundan yeşertmeyi başardım. Kızılçam tohumlarında ektiğim tohumlar %90 oranında yeşermişti. Bu oran Ankara iklim şartları için oldukça yüksek bir orandır. Kızılçam tohumu denememde düzenli olarak 2-3 günde sulama yapmama rağmen yeşeren tohumların tamamını kaybettim ve başarısız oldum. Bu denemem bana sulamayı abartarak tohumları kaybettiğim kanısı verdi. Kimi tohumlarıda iyi koruyamadığım için kümes hayvanları ve meraklı çocukların sökmesi sonucunda kaybettim. Sonuç olarak tohumdan fidan yetiştirme işinde başarısızım. İnşallah bu seneki 40-50 adet ektiğim fıstık çamı tohumundan bir tane yeşertebildiğim fıstık çamım sizin resimlerini gönderdiğiniz fıstık çamlarınız gibi büyürler...
Kolay gelsin arkadaşım Çok güneş alan yerde çimlenme oranı çok düşer. Gölgeliklerde toprağı sürekli nemli tutarak çimlenme oranını arttırabilirsiniz. Başarılarının devamını dilerim..

discovery35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2010, 17:26   #770
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

sayın discovery35 foruma gönderdiğiniz fotoğraflardaki fıstık çamı fideleriniz çok sağlıklı görünüyorlar. üstelik gördüğüm kadarıyla aralarında 1-2 yıllık olanlarıda var. Ben diyebilirimki bu konuda çok başarılısınız. sizi tebrik ederim. Ben daha önceki yazımda da belirttiğim gibi ancak bir tane fıstık çamı yeşertmeyi başardım şu an 10 cm kadar boy attı. Ankara iklim şartlarında önceki başarısız denemelerim nedeniyle fıstık çamımın gelişememesi veya kurumasından korkuyorum. fıstık çamımın hayatta kalması ve yıllara meydan okuması için ne gibi tavsiyeleriniz olacak. discovery35 lütfen yardımcı olurmusunuz...!

Eski 22-07-2010, 17:48   #771
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Fıstık çamı hertürlü toprakta yetişebilen, aşırı suyu sevmeyen bir çam türüdür. Fidanının büyümesi ve senin tabirinle yıllara meydan okuması için çok fazla emek vermen gerekmez. Çünkü zor şartlara dayanıklı bir türdür. Yeterki bulunduğu ortamda don olayıyla karşılaşmasın.. Sana yukarıda cevap yazan "seaa" adındaki arkadaşta ankaradan. Ben birkaç fıstık çamı ona yolladım ve çok sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü söylüyor ankarada.. Toprağını aşırı sulamalardan kaçın. Haftada bir sulaman yeterlidir. Bahar aylarında dibine 1 avuç küçük baş hayvan gübresi atman çok faydalı olacaktır, maksimum büyüme göstermesi açısından.. Şimdilik söyleyeceklerim bunlar..

Eski 22-07-2010, 21:56   #772
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Sayın Ali Ekber eğer yolunuz düşerse sizi Çayyolu'na beklerim ağaçlandırma sahama beklerim fıstıkçamlarını göstereceğim size

Eski 23-07-2010, 10:09   #773
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

sayın discovery35, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim. bu kış ankarada buzlanma olmaz inşallah ben kışa doğru fıstık çamı fidesinin üzerini poşet benzeri bir malzeme ile örterek donmasını engellemeye çalışacağım. birde belirli aralıklarla sulamalı ve bahar aylarında gübre vereceğim. fidanımın büyümesini görmek benim için mutluluk kaynağı oluyor, onu çook sevdim...

Eski 23-07-2010, 10:15   #774
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

sayın seaa davetinizi memnuniyetle kabul ederim. ağaçlandırma sahanızdaki fidanları görmek için sabırsızlanıyorum. özel mesajla adresinizi verirseniz gelmeye çalışırım. belki ağaçlandırma çalışmalarınıza naçizane katkılarım da olur...

Eski 26-07-2010, 14:17   #775
Ağaç Dostu

Acarextt03's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 7
Red face Fıstık çamı...

Nacizhane :
Bende bu konuya merak salıp geçen sene Taksim Gezi Parkının içinde
deli gibi 20-30 tane çam fıstığı tohumu arayıp bulmuştum...

Yanılmıyorsam geçen sene Temmuz ayında viyollere diktim...
30 taneden yaşayan sayı : 3 yani başarı = % 10...

Yaşayan bu üç tane saçak altına gelen 3 tane...
Kural 1 : 3 - 4 aylık olana kadar en erken 2 haftada bir sulama...
Kural 2 : Doğa da en kolay çimlenen türler olmasına karşın,
sadece en güçlü tohumların ayakta kalma özelliği var....

Yani bazı arkadaşların " Şu kadar ektim 1 tane kaldı." Demesi kimseyi üzmesin...
Yalnız dikkat edin elinizdeki türünün en nadide ve güçlü bitkisi...

Ona iyi bakın...
Sağlıcakla kalın...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2010, 20:03   #776
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Nacizhane :
Bende bu konuya merak salıp geçen sene Taksim Gezi Parkının içinde
deli gibi 20-30 tane çam fıstığı tohumu arayıp bulmuştum...

Yanılmıyorsam geçen sene Temmuz ayında viyollere diktim...
30 taneden yaşayan sayı : 3 yani başarı = % 10...

Yaşayan bu üç tane saçak altına gelen 3 tane...
Kural 1 : 3 - 4 aylık olana kadar en erken 2 haftada bir sulama...
Kural 2 : Doğa da en kolay çimlenen türler olmasına karşın,
sadece en güçlü tohumların ayakta kalma özelliği var....

Yani bazı arkadaşların " Şu kadar ektim 1 tane kaldı." Demesi kimseyi üzmesin...
Yalnız dikkat edin elinizdeki türünün en nadide ve güçlü bitkisi...

Ona iyi bakın...
Sağlıcakla kalın...
Kardeş selamlar. Fıstık çamına insanların ilgisinin giderek artması beni sevindiriyor. Birkaç şey söylemek istiyorum. %90 verimle filizlendirme yapabilmekteyim bu güzel ağaçların tohumlarını. Ve çok az bir kayıp ile ağaca çevirebilmekteyim. % 80 kadarını büyütüp yaşatabiliyorum. Bu verimi yakalamak için toprağın yumuşak (mümkün olduğunca taşlardan arındırılmış ve mümkünse kumlu toprak olması) tutulması, tohumların toprağın yarım cm altına yatay olarak yerleştirilmesi (tohum göründü görünecek şekilde), filizlenme tamamlanıncaya kadar sık sık ama azar azar toprak devamlı nemli olacak şekilde sulanması gerekmektedir. Bunların yanısıra iklim, ekim mevsimi, nem vb faktörler çok önemlidir. İklim olarak bildiğin gibi akdeniz iklimi fıstık çamı için en idealidir. En iyi oran yakalayabileceğin mevsim ise sonbahardır ve ekim-kasım aylarıdır. Yağmurların ilk başlamasıyla ekilen tohumlar havada nemin artmasıyla ve toprağın sürekli nemli tutulmasıyla tek tek kendilerini gösterirler. Farklı coğrafi koşullarda (örn istanbulda) en uygun ekim zamanı nedir dersen; sıcaklığın 20 derecelerin altına düştüğü ve yağmurların başladığı vakit en uygun ekim zamanıdır fıstık çamının. Filizlenme tamamlandıktan sonra hangi yaşta olursa olsun en geç haftada bir sulama yapılmalıdır. Fıstık çamı çok su sevmez evet ama 2 hafta sulama yapılmazsa özellikle akdeniz ikliminde toprak çok kurur ve altlardan başlayarak fidanda kurumalar başlar.

Yani kural: Filizlenme tamamlanıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulmalı, filizlenme bitince en geç haftada bir sulanmalı fakat aşırı sudan kaçınılmalıdır..

Bu şartları sağladığın takdirde %10 dan 80-90 lara çıkacağından süphen olmasın..

Eski 27-07-2010, 20:10   #777
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Arkadaşlar, ağustosta askere gitmem nedeniyle 3 senedir titizlikle büyüttüğüm fıstık çamlarımı ve tek tek kendi ellerimle kendim için topladığım tohumlarımı satıyorum. Buyrun ilanlarımın linkleri:

FISTIK ÇAMI FİDANLARI:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21782

FISITK ÇAMI TOHUMLARI:

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21805

Eski 27-07-2010, 22:43   #778
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

Artık Ankara'da fıstıkçamlarını yetiştirmeye uygun bir iklim var ağaçlandırma sahamda birden fazla sayıda ağaçla nadir türlerden birisidir fıstıkçamı

Eski 10-08-2010, 21:52   #779
Ağaç Dostu

seaa's Avatar

2 poşet fıstık kozalağı operasyonla alınmıştır

Eski 20-08-2010, 14:09   #780
Ağaçsever

ali ekber's Avatar

merhaba seaa kolay gelsin. kozalakları nereden aldın?

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024