View Single Post
Eski 22-07-2010, 10:57   #769
discovery35
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ali ekber Mesajı Göster
daha evvelki yazılarınızdan etkilenerek bende tohumdan fıstık çamı yetiştireyim dedim. ilk denememi geçen yıl ekim ayında kendi bahçemizde yaptım 40-50 adet çam fıstığı tohumunu doğrudan bahçemizde çapalayıp harmanladığım toprağa dikerek yaptım.ben saksı veya plastık bardak, pet şişe veya fidan poşeti kullanmadım doğrudan yetişmesini büyümesini istediğim yere ekim yaptım. ektiğim tohumları sabırla bekledim. herhangi ek sulama gübreleme vb. birşey yapmadım. haziran ayının son haftası bahçeyi gezerken bir süprizle karşılaştım. Ektiğim tohumlardan birisi yeşerip 10cm kadar boy vermişti buna çok sevindim.bahçemin çok güneş alan yerlerinde bir yeşerme olmamasına rağmen gölgelikte kalan tohum yeşermişti. Şimdiye kadar ancak bir tane yeşertmeyi başardım. Fıstık çamlarının aşırı sulamaya karşı hassas olduğunu sitenizden öğrendiğim için sulamaktan kaçınıyorum. onların sanki ormanda yetişircesine tamamen tabi koşullarda yetişmesini ve böylece tabi ortamlarda güçlenmesini hedefliyorum. Allahtan Ankarada bu sene yağmur yağışı bol oldu. Şimdiye kadar tohumdan meşe, at kestanesi, akçaağaç, vişne, badem yeşertmeyi başarmıştım. Birkeresinde de kızıl çam tohumundan yeşertmeyi başardım. Kızılçam tohumlarında ektiğim tohumlar %90 oranında yeşermişti. Bu oran Ankara iklim şartları için oldukça yüksek bir orandır. Kızılçam tohumu denememde düzenli olarak 2-3 günde sulama yapmama rağmen yeşeren tohumların tamamını kaybettim ve başarısız oldum. Bu denemem bana sulamayı abartarak tohumları kaybettiğim kanısı verdi. Kimi tohumlarıda iyi koruyamadığım için kümes hayvanları ve meraklı çocukların sökmesi sonucunda kaybettim. Sonuç olarak tohumdan fidan yetiştirme işinde başarısızım. İnşallah bu seneki 40-50 adet ektiğim fıstık çamı tohumundan bir tane yeşertebildiğim fıstık çamım sizin resimlerini gönderdiğiniz fıstık çamlarınız gibi büyürler...
Kolay gelsin arkadaşım Çok güneş alan yerde çimlenme oranı çok düşer. Gölgeliklerde toprağı sürekli nemli tutarak çimlenme oranını arttırabilirsiniz. Başarılarının devamını dilerim..

discovery35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön