View Single Post
Eski 24-06-2010, 02:08   #755
Volkan E.
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-06-2010
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 2
umarım yanlış anlaşılmaz diyerekten bir kaç şeyi yerine oturmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
1.Yetişme açısından ülkemizin her yerinde yetişir demek doğru olmaz. Çünkü yetiştirmek istediğiniz yerdeki ekolojik özellikler bunlara engel olabilir. Fakat ışık ihtiyacı diğer çam türlerine göre oldukça yüksektir. Bunu dikkate almalıyız diye düşünüyorum.

2.Bu türümüzde genelde çimlenme engeli bulunmaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için birkaç yöntem vardır, çimlenme engelinin kaldırılmasında
a) Çizikleme yöntemi ( zımparalama )
b) sıcak suda şişirme yöntemi
c) soğuk suda şişirme yöntemi
d) sülfirik asitte bekletme yöntemi
Bu yöntemler diğer türler içinde geçerli olmak üzere, çimlenme engelinin kaldırılmasında kullanılmaktadır.

3. Bakım aşamasına gelicek olursak, Fıstık çamını budamamız gerekmektedir.ve bakım işlemlerinde gölgede kalmasını engellemeliyiz; yoksa ölümlere kadar varabilecek sorunlarla karşılaşmamız muhtemel olacaktır. son olarak şuan fıstık çamları köylülere gelir getirmesi açısından, devletin yapmış olduğu gençleştirme sahalarında tali tür olarak seçilmektedir. Bu bakıma oldukça önem verilmesi gereklidir. Çok hızlı büyüyen türlerimizden bir tanesidir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin Yılmaz Mesajı Göster
1-Çam fıstıgı nerelerde yetişir?
C: Çam fıstığı Türkiye'de çam ağacının yetiştiği her yerde yetişir.Orman müdürlükleri artık normal çam yerine orman ağacı olarak fıstık çamını dikiyor.

2-bakımı nasıl yapılır?
C: Özel bir bakımı yok ancak ilk yıllarda özel dikimlerde sulanmasında fayda vardır, yine fıstık veren ağaçlara ağaca form verme, aralama ayıklama budaması yapılır.

3-kastamonu yöresinde bir sürü çam agacı var ama kozasında fıstık yok bu yörede yetişir mi ?
c: Evet yetişir. Dikebilirsiniz. Hatta şiddetle tavsiye ederim. Çünki artık büyük koperatiflerde veya sitelerde yeşil alan oluşturmak için ucuz ve kaliteli bir gölgelilik için uzun vadede emeksiz ve kolay bir yatırım denilebilir. Belki yeşil alan oluşturma veya yatırım amaçlı dikimlerinde bir çok bitkinin aksine 12 yıl gibi uzun bir sürede meyveye yattığını düşünürseniz sabırsız yatırımcılar için çok uzun bir süre olabilir. Özellikle köy ağaçlandırmalarında köyler için köye geleceğe yönelik oldukça iyi bir yatırım denebilir.

Volkan E. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön