View Single Post
Eski 27-07-2010, 19:03   #776
discovery35
Ağaç Dostu

discovery35's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Acarextt03 Mesajı Göster
Nacizhane :
Bende bu konuya merak salıp geçen sene Taksim Gezi Parkının içinde
deli gibi 20-30 tane çam fıstığı tohumu arayıp bulmuştum...

Yanılmıyorsam geçen sene Temmuz ayında viyollere diktim...
30 taneden yaşayan sayı : 3 yani başarı = % 10...

Yaşayan bu üç tane saçak altına gelen 3 tane...
Kural 1 : 3 - 4 aylık olana kadar en erken 2 haftada bir sulama...
Kural 2 : Doğa da en kolay çimlenen türler olmasına karşın,
sadece en güçlü tohumların ayakta kalma özelliği var....

Yani bazı arkadaşların " Şu kadar ektim 1 tane kaldı." Demesi kimseyi üzmesin...
Yalnız dikkat edin elinizdeki türünün en nadide ve güçlü bitkisi...

Ona iyi bakın...
Sağlıcakla kalın...
Kardeş selamlar. Fıstık çamına insanların ilgisinin giderek artması beni sevindiriyor. Birkaç şey söylemek istiyorum. %90 verimle filizlendirme yapabilmekteyim bu güzel ağaçların tohumlarını. Ve çok az bir kayıp ile ağaca çevirebilmekteyim. % 80 kadarını büyütüp yaşatabiliyorum. Bu verimi yakalamak için toprağın yumuşak (mümkün olduğunca taşlardan arındırılmış ve mümkünse kumlu toprak olması) tutulması, tohumların toprağın yarım cm altına yatay olarak yerleştirilmesi (tohum göründü görünecek şekilde), filizlenme tamamlanıncaya kadar sık sık ama azar azar toprak devamlı nemli olacak şekilde sulanması gerekmektedir. Bunların yanısıra iklim, ekim mevsimi, nem vb faktörler çok önemlidir. İklim olarak bildiğin gibi akdeniz iklimi fıstık çamı için en idealidir. En iyi oran yakalayabileceğin mevsim ise sonbahardır ve ekim-kasım aylarıdır. Yağmurların ilk başlamasıyla ekilen tohumlar havada nemin artmasıyla ve toprağın sürekli nemli tutulmasıyla tek tek kendilerini gösterirler. Farklı coğrafi koşullarda (örn istanbulda) en uygun ekim zamanı nedir dersen; sıcaklığın 20 derecelerin altına düştüğü ve yağmurların başladığı vakit en uygun ekim zamanıdır fıstık çamının. Filizlenme tamamlandıktan sonra hangi yaşta olursa olsun en geç haftada bir sulama yapılmalıdır. Fıstık çamı çok su sevmez evet ama 2 hafta sulama yapılmazsa özellikle akdeniz ikliminde toprak çok kurur ve altlardan başlayarak fidanda kurumalar başlar.

Yani kural: Filizlenme tamamlanıncaya kadar toprak sürekli nemli tutulmalı, filizlenme bitince en geç haftada bir sulanmalı fakat aşırı sudan kaçınılmalıdır..

Bu şartları sağladığın takdirde %10 dan 80-90 lara çıkacağından süphen olmasın..

discovery35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön