agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Hastalık ve Zararlılar > Genel bitki koruma
(https)

Beğeni Düzeni67Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-03-2007, 22:28   #1
imo
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 23-02-2007
Aslında tabi bit olup olmadıklarını bilmiyorum malesef,sitede sorunla ilgili bulabildiğim en yakın ihtimaldi bu.Belkide bambaşka bir şeydir.Genede reçetedeki ilaç pek çok zaralı üzerinde etkilidir diye uyguladım.

Eklenen Resimler

imo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2007, 10:10   #2
Ağaç Dostu

FIRUZAN's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2007
Red face küpe çiçeği hk

Merhaba ;
Gecen sene aldığım küpe çiçeğinin üzerinde beyaz küçük canlılar vardı ve çiçeğim soldu.Bu sene gene almak istiyorum,ancak böceklenmemesi için ne yapmalıyım.Diyolarki arap sabununu sulandırıp yapraklara püskürtülebilirmiş.
Ne kadar dogru ve ölçüsü nedir bilen varmı?Bir de nasıl bir ortamı seviyorlar

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2007, 10:33   #3
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Firuzan selamlar. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığında ev yapımı ilaçları bulacaksınız. Bu sorunuzu da siz mesajımı okuyunca Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı başlığına taşıyacağım. Hem bakımı hem de hastalık zararlıyı aynı başlık altında sorarsanız cevaplamamız güçleşir.

Küpe çiçeği http://www.agaclar.net/forum/showthr...%FCpeli+k%FCpe başlığında konuşuldu. Forum içi arama makinasını kullanarak postaları ara seçeneğiyle aradığınız konuya ulaşabilirsiniz.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2007, 11:07   #4
Ağaç Dostu

FIRUZAN's Avatar

Giriş Tarihi: 19-03-2007
İlgilerinize teşekkür ederim.Öğrenmeye calışıyorum.Site içinde inanın hangi başlık altında yazdığımı bulamıyorum bazen.Sanıyorum daha yeni olduğum icin.Todorda uyardı beni dikkat edeceğim

FIRUZAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2007, 22:37   #5
Ağaç Dostu

merdiye's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Mine Hanım merhaba, size bir sorum var. Zararlılara karşı kullanmak üzere önerdiğiniz tarifleri inceledim ama ben henüz sorunu tam tespit edemedim ki!

Bonsai yapmak için aldığım mazı fidanımın üzerine şerbet dökülmüş gibi yapış yapış oldu. Küçük böcekler var. Şimdi bunun adı ne? Yani ona göre bir yöntem izleyeyim diye soruyorum.

Yeni fark ettim bu durumu ve fotoğraf çekmek için sabaha beklemem gerek çok zor görünüyorlar çünkü.

Teşekkürler..

merdiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2007, 21:12   #6
imo
Ağaçsever

Limon fidanımın toprağında pek çok ve çeşitli böcek olduğunu gördüm,tam bir ekosistem kurmuşlar.Burdaki fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla kırmızı örümcek,yaprak biti,ve tanımadığım bir kaç çeşit daha mevcut.Ayrıca bir kaç seferde yapraklarda pamuklu bir denen zatla karşılaşıp yok etmiştim.Limonumu aldığım haftadan beri(bir problem olduğunu hissetmiştim) yaklaşık bir hafta aralarla arap sabunu,z.yağı,sarımsak karışımı ilaçla ilaçlamıştım demekki vız gelmiş onlara bu,gerçi yaprakları koruduğuna inanıyorum,tatlı sıvı yok olmuştu neredeyse(pamuklu arkadaşların bıraktığını sandığım).
Şu anki planım kükürt alıp bolca toprağa serpmek ve bir şekilde yapraklara bulaştırmak.Genede evde 2,5 yaşında bir çocuğum olduğu için bilmediğim maddelerle uğraşmak pek cazip gelmiyor.
Bana önerebileceğiniz zararsız maddeler varsa çok sevinirim.

Eski 15-04-2007, 11:29   #7
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi imo Mesajı Göster
Limon fidanımın toprağında pek çok ve çeşitli böcek olduğunu gördüm,tam bir ekosistem kurmuşlar.Burdaki fotoğraflarından tanıdığım kadarıyla kırmızı örümcek,yaprak biti,ve tanımadığım bir kaç çeşit daha mevcut.Ayrıca bir kaç seferde yapraklarda pamuklu bir denen zatla karşılaşıp yok etmiştim.Limonumu aldığım haftadan beri(bir problem olduğunu hissetmiştim) yaklaşık bir hafta aralarla arap sabunu,z.yağı,sarımsak karışımı ilaçla ilaçlamıştım demekki vız gelmiş onlara bu,gerçi yaprakları koruduğuna inanıyorum,tatlı sıvı yok olmuştu neredeyse(pamuklu arkadaşların bıraktığını sandığım).
Şu anki planım kükürt alıp bolca toprağa serpmek ve bir şekilde yapraklara bulaştırmak.Genede evde 2,5 yaşında bir çocuğum olduğu için bilmediğim maddelerle uğraşmak pek cazip gelmiyor.
Bana önerebileceğiniz zararsız maddeler varsa çok sevinirim.
Toprağınızda ekosistemin sağlam olmasına sevinmeniz gerekiyor, dünyada bozulan o kadar çok sistem var ki. O yüzden aynı toprakta pekçok canlılın yanyana yaşamasına sevinmelisiniz. Merak etmeyin sizin toprakta görüp de yaprak biti ve kırmızı örümcek dediğiniz canlılar kesinlikle benzettikleriniz olamaz. Zira yaprak biti bitkinin çoğunlukla yaprağı, bazen yumuşak sapları ve bazen de yumuşak gövdelerde bulunur. Kırmızı örümcekler de çoğunlukla bitkinin yaprağı ve nadiren de kışlamak için bitkinin gövdelerinde bulunurlar, bu iki zararlı da toprakta bulunmazlar. Olsa olsa saprofit akarlar olabilir. Bitkinizde belirgin bir zarar yoksa telaş etmeyin. Yapraklarda meydana gelen tatlı maddelere gelince, yaprak altlarına bakın, mutlaka emici bir böcek mevcuttur. Yaprak bitleri, pamuklu bitler, kabuklu bitler vs. homopter emiciler bitki öz suyunda kendileri için gerekli maddeleri alıp geri kalanını (çoğunlukla şekerler) dışarı atarlar. Buharlaşmanın etkisiyle bu şekerli maddeler giderek yoğunlaşır. Bitkinin solunumunu ve fotosentezini olumsuz etkiler. O yüzden hangi yolla olursa olsun mücadele etmelisiniz. Bu böceklerle mücadelede önemli noktalardan birisi de karınca mücadelesidir. Çünkü karıncalarla mutualist bir ilişkileri vardır.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-04-2007, 11:20   #8
imo
Ağaçsever

Kimse sorularıma cevap vermiyor

Eski 11-04-2007, 21:19   #9
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

İmo selamlar, bu aralar cevaplar için acele etmemelisiniz

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığında pek çok ev yapımı tarif bulacaksınız.

Eski 13-04-2007, 14:15   #10
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Ressam zararlı?

Latin çiçeğimin yaprağının içine girip onu içten içe kemiren bu zararlı nedir? Ne yapmalıyım?

Eklenen Resimler

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2007, 14:36   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu Mesajı Göster
Latin çiçeğimin yaprağının içine girip onu içten içe kemiren bu zararlı nedir? Ne yapmalıyım?
Ben biliyorum galiba.Galeri sineği.Zararı veren bunun larvalrı.Az sayıda ise yaprakları koparıp imha etmen gerekiyor.Yoksa ilaçlı mücadele gerekiyor.

bilgekaan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2007, 14:42   #12
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Birkaç yaprakta var, onları koparıcam artık. Çok teşekkürler.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2007, 20:43   #13
Ağaç Dostu

tasdelenmurat's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2007
Galeri: 2
benim küllenme problemim yüzde 90 oranında simdilik yok oldu.

hazırladığım ilaçları 2 gün arayla kullanıyorum artık. ard arda kullandığım fidelerin yaprakları buruş buruş oldular. ama yasıyorlar. yeni yapraklarında hiç problem yok. ve küllenmeli olan bitkileri iyice ayırdım diğerlerinden.

46 bonsai aday adayımdan 2 si meftah oldu acım büyük. ölenlen bide en küçük fidelerdi. dahada bi acım büyüdü.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2007, 22:23   #14
Ağaç Dostu

çekirdek's Avatar

Giriş Tarihi: 09-02-2007
Galeri: 14
İthal Yasemin denen bu çiçeğimde sararıp dökülmeler var. Üzerinde herhangi bir zararlı görünmüyor. Saksnın üzerinden bir metre kadarlık yrdeki yapraklarım sararıp döküldüler. Toprak geçen sene değişti. Azot ya da demir eksikliği aklıma geliyor ama yanlış yapmayayım.
Nedendir, ne önerirsiniz?

Eklenen Resimler

çekirdek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2007, 22:43   #15
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Önce bitkinin uzaktan genel görünümünü ve sararmanın olduğu birkaç yaprağın genel görünümünü çekiniz, yükleyiniz. Sararma alt, yaşlı yapraklarda mı taze yeni yapraklarda mı? Damar arası mı, genel mi? Bitki ne zamandır sizde, hep aynı yerde mi, bu durum ne zaman başladı? Son dönemde farklı bir bakım veya işlem yaptınız mı? Sulama rejiminiz nasıl? Toprak nemi nasıl? Hafifçe kök boğazını açın, çürüme var mı? Son olarak da olabilecek ebattaysa saksıyı çıkarıp köklere bakın, açık renk ve sağlıklılar mı?

Eski 15-04-2007, 22:04   #16
imo
Ağaçsever

Sevgili fmt79 ,
Çok çok teşekkür ederim açıkçası artık bir cevap alabileceğimi ummuyordum.
Aslında kükürtüde serpmiş bulundum,kaçıştı zavallıcıklar,üzüldüm şimdi.Evet bitkinin yapraklarında kimi zaman kabuklu bit kimi zamanda pamuklu bit oluyor,bir kürdanla alıp atıyorum arkasındanda ilaçlıyorum.Böceklerden kaynaklanan belirgin bir bozulma yok gibi.

Eski 15-04-2007, 22:56   #17
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Selam
Benim yaklaşık 1.60 cm boyunda bir benjamin'im var.Bir süre önce toprağında beyaz gözle çok zor görülen canlılar gözlemledim.Ama öle bir iki tane değil çok vardı.Fazla su verdiğimi düşünerek bir müddet su vermedim.Çiçeğim yaprak dökmeye başladı yeni çıkan yaprakları bile çok cansız ve bazıları büyümeden dökülüyor.Bu arada sadece marketlerde satılan yeşil yapraklı bitki ilacı veriyordum.Artık onu da vermiyorum.Çiçeğimin kurtulması için ne yapabilirim?Kök kısmı zarar görmüş olabilirmi?Toprak değişimi zamanı ve budanması ile ilgili de bilgi alabilirsem çok sevineceğim.Site için emeği geçen herkese şimdiden teşekkür ediyorum.

ecegül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2007, 06:58   #18
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

E-dergi Mart sayısını okursanız saksı değiştirme ve toprak hijyeni konuusnda iki yazımdan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html

Bahsettiğiniz beyaz canlıların fotoğrafını koysanız, baksak.

Budama zayıf bitkiler için çözüm olabilir, ama öncesinde bitkinin de boydan bir resmini yollayınız.

Eski 19-04-2007, 12:13   #19
Ağaç Dostu

çekirdek's Avatar

Mine hanım, 4211 nolu mesajınıza ilişkin fotolar bunlar.

Genel görünümü parçalayarak verebiliyorum malesef.

Eklenen Resimler

Eski 19-04-2007, 12:35   #20
Ağaç Dostu

çekirdek's Avatar

-Sararmalar en eski alt yapraklardan başladı, öyle de devam ediyor.
-Dört yıldır bende. İlk iki sene kışın içeriye aldım, baharda çıkardım. Terası tamamen örtnce geçen bahar başından beri dışarıda bıraktım. Ve geçen bahar başı saksısını büyüterek toprağı yeniledim, pek az çiçek açmıştı zaten. Saksı değişimine bağladım nedenini.
-Sararıp dökülmeler geçen Ağustos gibi başladı.
-Suyu kış ve soğuk aylarda haftada bir, bugünlerki gibi ısılarda iki, yazlarda her gün ya da iki günde bir yapıyorum. Düzenlice değil ama senede 4, 5 kere sıvı vitamin veriyorum.
-Boğaz noktasını eşeledim, çürüme gözükmüyor, boğazının ve toprak üstüne yakın kökçüklerinin rengi oldukça iyi görünüyr.
-Yaprak arkasında damar bitişiklerinde görünen oluşumlar böcek türü birşey değil.En başından beri hep vardı, keçe gibi, yapışık şeyler,zararsız gibi duruyorlar..

Eski 27-04-2007, 12:49   #21
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-04-2007
Wink Limon Yapraklarında Sorun

Merhaba;
Yeni taşındığımız evin küçük sayılacak bahçesinde 2 - 2,5 metre uzunluğunda limon ağacı var. 1 ay önce üzerinde bulunan 3 tane limonu koparıp keyifle tükettik

Ağaç yeni sürgünler vermeye, yeni yapraklar ve çiçekler açmaya başladı. Fakat bazı yapraklarında sorunlar görüyorum. Fotoğrafları ağacın üst dallarından çektim. Burada hem bozulmuş, sararmış yaprakları görebilirsiniz hem de yeni çıkan dalları görebilirsiniz.

Yanda bulunan evin bahçesinde yaklaşık limon ağacımın 1,5 metre yakınında bulunan güldeki yapraklarda da bazı bozulmalar var. Bunun da fotoğrafını yolluyorum acaba bir ilişkisi var mı bilmiyorum.

lizard Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2007, 22:49   #22
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Gülünüzdeki sorunla limonunuzdakinin hiç ilgisi yok, endişelenmeyin. Limonunuzda hem besin eksikliği var, hem de muhtemelen bir zararlı dadanmış. İz element de içeren bir demirli bir gübre verin. İlaç için de Kemeraltı'ndaki zirai ilaç bayilerine bir uğrayıp danışın, yaprak örneği de götürün. O kıvrık yaprakların arkasını çevirip bakın ne görüyorsunuz?

Eski 30-04-2007, 00:26   #23
Ağaç Dostu

Yaprakların arkasında herhangi bir canlı yok. Sanırım besin eksikliği asıl derdi. Çünkü evi aldıktan sonra tamiratlar yaklaşık 3 ay sürdü. Ocak - Mart arası ve bu 3 ay içinde herhangi bir sulama yapılmadı. Sadece yağan az biraz yağmur o kadar. Eve taşınalı 1 ay oldu. Her akşam sulama yapmaya özen gösteriyorum. Yalnız gördüğüm toprak suyu hemen emmiyor. Toprak üstünde çok su birikiyor. Bu iyi birşey mi bilmiyorum. Bunun yanında ne kadar çok su vermeliyim onu da tam kestirebilmiş değilim. Suyu normal düzeyde açıp yaklaşık 20 dakika kadar suluyorum.
Yarın ilk iş olarak kemeraltına uğrayacağım. İlginiz için teşekkürler.

Eski 03-05-2007, 10:41   #24
kameracı

Giriş Tarihi: 03-05-2007
bahcemi talan eden kediler

forumdaki bilgilerden gercekten cok faydalandım. cok tesekkür ederim herkese. ancak bahçemde bir de kedi problemim var benim. sokak kedileri bahçemi umumi tuvalet gibi kullanıyorlar ve çiçeklerime zarar veriyorlar. onları uzak tutmak için önerebileceğiniz bir formül varsa çok sevineceğim...

ceren yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2007, 10:59   #25
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-03-2007
Bahçeye bir köpek alın ))

ceviz ağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-06-2007, 17:05   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 17-02-2007
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ceren yıldız Mesajı Göster
forumdaki bilgilerden gercekten cok faydalandım. cok tesekkür ederim herkese. ancak bahçemde bir de kedi problemim var benim. sokak kedileri bahçemi umumi tuvalet gibi kullanıyorlar ve çiçeklerime zarar veriyorlar. onları uzak tutmak için önerebileceğiniz bir formül varsa çok sevineceğim...
Ben de sebzelerimi ve otlarımı kedilerimden korumak için catnip ya da catmint denen bitkiyi (türkçelerini bilmiyorum-ikisi farklı otlar ama işlevleri aynı ve sanırım akrabalar) büyütüyorum. Bu bitkilerin kediler üzerinde acaip bir etkisi varmış. Hatta youtube'da bir araştırırsan videosu bile var. Kediler bu bitki olduğunda diğer bitkileri rahat bırakıp bu bitkinin yanında kendinden geçiyorlarmış neredeyse... Yurtdışında bahçesi ve kedisi olanlar mutlaka ekermiş. Benimkiler henüz küçük olduğundan şimdilik bir etkisini göremedim. Bakalım ileride ne olur!

agartha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2007, 22:00   #27
Ağaç Dostu

Merhaba;
Evimin dışında betondan büyükçe bir saksıya aldığım karışık süs çiçekleri tohumlarını ekmiştim. Çok güzel bir şekilde büyümeye başladılar. Fakat içlerinden rengi farklı olan bir tür var kırmızıya çalar bir renkte. Bugün yapraklarında bazı kahverengi - kırmızı lekeler ve delikler gördüm.
Yaprakların arkasına baktım ve birkaç tane küçük sinekten başka birşey göremedim. Sanırım bu sinekler de sirke sineklerinden. Fotoğraflarını gönderiyorum, konuyla ilgili bilgisi olan varsa çok memnun olacağım. Bu arada saksının içinde önceden toprak vardı. Ben ekim yapmadan önce toprağı çapalayım üstüne torf ekledim. Ekimi de buraya yaptım. Genelde geceleri geç vakit sulamaya dikkat ediyorum.

Eski 06-05-2007, 00:28   #28
Ağaç Dostu

Bitkilerimdeki bu sorunlar için bugun kemeraltından ilaç satın aldım. Aldığım ilaç bazinon 20 em. litrede 185 gr diazinon var içerik olarak. Acaba uygunmudur diye bir de buradan sormak istedim.

Eski 06-05-2007, 12:58   #29
Ağaç Dostu

fmt79's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lizard Mesajı Göster
Bitkilerimdeki bu sorunlar için bugun kemeraltından ilaç satın aldım. Aldığım ilaç bazinon 20 em. litrede 185 gr diazinon var içerik olarak. Acaba uygunmudur diye bir de buradan sormak istedim.
Diazinon geniş spekturumlu ve genel olarak emici böcekler için kullanılan bir insektisittir. Yaprakta görülen bu deliklerin emici böceklerle hiçbir ilgisi yok. Fotoğrafa bakarak bunu anlamak zor. Ya herhangi bir yaprak patojeni yapmıştır **** göremediğiniz bir tırtıl. Eninde sonunda Bazinon'a ihtiyacınız olacak, çünkü yaprak biti dönemi geldi çattı.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2007, 13:25   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Hanımelinde Sanki Güldeki Külleme Gibi Küf Görüntüsü

Sayın fmt79 merhaba,

Uzun bir zaman sonra yeniden irtibattayız işte.

Benim balkonumda hanımeli var...

Yeni bir sorun peydah oldu hanımelimde. Şöyle ki: Aynen gülde gördüğümüz külleme benzeri küfümsü bir yapı oluşmuş kimi yapraklarda ve bazı dal/gövdenin kimi bölümlerinde.

Bu küf görünümlü (sanırım mantari, fungus yapı) durumun ilerlediği yapraklar var bir iki tane; onlar da yaş bir halde kararmaya yüz tutmuşlar.

Bu, bahsettiğim gibi mantari bir hastalık mıdır? Külleme için tarif edilen ilaçlar iyi gelir mi? Ne yapmalıyım?

Tarifimi daha netleştirebilmek için ekte fotoğrafları ilginize sunarım.

Teşekkür ve saygılarımla.

Eklenen Resimler

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025