agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni162Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-10-2008, 22:05   #181
Ağaç Dostu

asker's Avatar

Giriş Tarihi: 18-08-2007
bu bir "At kestanesi" harekatıdır...

Eklenen Resimler

asker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 17:52   #182
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-09-2008
meşe

Az önce parktan palamut topladım.Fakat nasıl çimlendirmem gerekiyor bilmiyorum.Önce plastik bardaklara dikip sonra saksıya mı almalıyım.saksıda ne kadar kalmalı.Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

nese Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-10-2008, 18:52   #183
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Galeri: 21
Hiç düşündünüz mü?

Neden olgunlaşmış bir meyvenin içindeki tohum bu ıslak şartlarda çimlenmez? Elma, Armut, turunçgiller, Kabak v.d. sert çekirdekli sulu meyveler. Doğa bu tür meyveleri kuşlar yesin tohumlarını da bir şekilde diasporasını sağlasın amaçlı evrimleştirmiş.
Nasıl oluyor da olgunlaşmış meyve tahumları bu sulu ortamda çimlenmiyor?
Cevabı abssisic asid diye bir phytohotrmon ( fitohormon) Bu hormon tohumları dormant tutar. Yani olgun meyvelerde oluşan bu hormon sayesinde tohumlarda bir tür çimlenme bariyeri oluşturur. Bir tür çimlenme freni de diyebiliriz.
Bu “araba”nın bir de gaz pedalı var. Onun da adı giberelik asit. GA3 konstelasyonu iyi bilinen bu phytohormon bu tarz freni olan zor ve/veya değerli bitki tohumlarının çimlenmesine yol veren bir hormon. Bu hormon o kadar iyi gaz pedalına basan bir phytohormon ki tohum olgunlaşma evresinde verilir ise, meyveyi açtığınızda embriyonun çimlendiğini dahi görebilirsiniz. Yani meyvenin içindeki tohumun cotyledonları açılıp çimlenme başlamış olur bile. İşte doğa tam da bunu önlemek amacı ile abssisic asid frenini devreye sokmuştur.
Absisic asidin görevi sadece bununla sınırlı değil. Yeni yeni bazı başka özelikleri de keşfedilmekte. Örneğin bu asit olmazsa adeta GA3 de etki etmez gibi görünüyor.

Bunlar belki bu başlıkta bilmek istersiniz diye yazma ihtiyacını duydum.

Saygılarımla

tiryaki ve iyigit beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-10-2008, 11:47   #184
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 03-10-2008
arkadaşlar bana şili aragoryası maymun çıkmaz tohumu gelecek tohumları katlama yapmam gerekirmi (ne kadar süre) birde ben tohumları viyollerde çimlendirmeyi düşünüyorum

cey_cey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2008, 19:40   #185
Ağaç Dostu

susam's Avatar

Giriş Tarihi: 02-10-2008
Herkese merhaba. Elimde farklı çiçek tohumları var. Aslında bahar aylarında ekmem gerektiğini biliyorum ama o zamana kadar dayanamayacağım. Şimdi eksem, ışık alan ve de sıcak bir yere koysam acaba çimlenirmi? Hadi çimlendi diyelim, bunları daha sonra yaşatmayı başarabilirmiyim? Bilgisi olanlar! Yardım edin. Lütfen.

susam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2008, 09:47   #186
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-10-2008
yeni gelen arkadaş

öncelikle kendimi tanıtmam gerekiyor herhalde.
Erzincan doğumluyum 34 yaşındayım. devlet memuruyum . Bitkiler beni müthiş heycanlandırır.Buldugum her tohumu ekmek isterim.

Altuniş, asus ve nekley beğendi.
cemal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2008, 10:47   #187
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-10-2008
isim siz ağaç hakında

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
her tohumu gömüyorum toprağa sonra umudu kesince unutuyorum ne ektiğimi.
bunlarda tamamen unuttuğum bir şey,birden dördü bir arada çıktı.
trabzon hurması olabilirmi. ağacını hiç görmedim.tohumunu ektiğimi hatırlıyorum
yapraklar tüylü
O ağaç yeni dünya arkadaşım

Altuniş beğendi.
cemal33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2008, 08:36   #188
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Merhaba ben evimde herhangi bir ağacın tohumunu saksıda yetiştirmek istiyorum. çam veya meyve tohumlarını nasıl ekebilirim ekmeden önce hangi ön işlemlere tabii tutmam lazım çimlendikten sonra neler yapmam lazım lütfen yardımcı olun. Fidanları yetiştirip dışarıya ekmek istiyorum

Kızılejder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2008, 21:10   #189
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-08-2008
alp çileği tohumu nasıl çimlenir

aral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2008, 21:23   #190
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-08-2008
*** alp çileği tohumu ektim çimlendirmeyi başaramadım.Bilgi ve tecrubelerinizden yararlanmak isterim. ***

aral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 08:42   #191
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-01-2009
Pencere önü bostanları

yeni çıkan pencere önü bostnlarından aldım.2 ay kadar önce sulamaya başladım ve bir hafta sonra çimlendiler.(tere, roka ve dereotu almıştım).çimlenmeden sonra o halda kaldılar. hiç büyümediler ve gittikçe zayıfladılar.şu anda kurudular.gneş alan pencereye koydum ama pencerenin altında kalorifer var.acaba bunun etkisi olabilir mi?şimdi ne yapabilirim? bu konuda bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim....

rehber Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 21:44   #192
Ağaç Dostu

Güngör Salman's Avatar

Giriş Tarihi: 14-08-2008
Galeri: 17
tohum çimlendirme

merhaba buda benim 2007 ağustos ayında altınolukta agacından aldığım tohumu eve geldiğimde hiç bir işlem yapmadan bir saksıya diktiğim mercan agacım.

Eklenen Resimler

Güngör Salman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2009, 00:32   #193
Ağaç Dostu

semmasi's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2008
geçen yazdan beri evimizin arkasındaki boş bir arazide görüp (aynı zamanda göz diktiğim) ceviz çöğürünü bugün köküyle birlikte çıkarmayı başardım.yaklaşık boyu 15 cm.acaba tutarmı?annem ise deli olduğumu düşünüyor.(bitkiler hususunda).inanın küçücük balkonda 30'a yakın saksım var.tohumlarımı ise şimdidem soğuklama için buzdolabına gizli gizli yerleştirdim.şubat sonu ekeceğim.inşaallah hepsi çıkar ve bu sitedekilerle paylaşmayı umarım.

semmasi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-01-2009, 01:53   #194
Yeni Üye

yalnız's Avatar

Giriş Tarihi: 30-12-2008
Saksıya veya Poşete alacaksan derinliği 25-30 cm üzeri olsun. Ortaya yerleştir.Etrafını Torfla veya humusla karışık toprak doldur. Elinle sıkıştır. Sulayarak hava boşluklarını aldır. Büyük bir ihtimalle tutar. İnşallah sökerken kökler çok zedelenmemiştir.

yalnız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 21:16   #195
Ağaç Dostu

aslan_k's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2008
Galeri: 1
Bu biberin tohumu nasıl çimlenir.

Merhaba Arkadaşlar,

Tamamen bir raslantı eseri bir lokantanın avlusunda kurumaya terkedilmiş üzerinde sadece meyveleri kalmış yapraksız bir biber gördüm ve sahibinden izin istiyerek bir tane aldım, bana bodrumdan geldiğini ama ne olduğunu bilmedikerlni söyledirler.

Fotograflarını eklediğim bu biber nedir ve tohumları nasıl çimlendirilir konusunda sizlerden yardım rica ediyorum.Umarım çimlendirmeyi başarırım ve seneye hepinizle tohumları paylaşırım.

Eklenen Resimler

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 21:20   #196
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Giriş Tarihi: 19-01-2007
Galeri: 22
Çan biberi gül biberi olarak forumda rarsanız bilgilere ulaşırsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...t=%E7an+biberi

Harun Parlak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-01-2009, 21:55   #197
Ağaç Dostu

aslan_k's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2008
Çok teşekkürler Sn. Tekin,

aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 21:36   #198
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-05-2008
jakaranda tohumunu nasıl çimlendirebilirim bilgisi olan arkadaslar özelden mesaj atabilirler mi? tesekkur ederim iyi calismalar

serotrade Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2009, 21:48   #199
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Niyeki Özelden başkaları öğrenmesin diyemi.
Altdaki linkde 18 nolu mesaja bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthr...ight=jakaranda

Eski 04-02-2009, 12:29   #200
Ağaç Dostu

merakli's Avatar

Giriş Tarihi: 28-01-2009
Galeri: 3
pencere önü bostanları

Ben de geçen baharda çok heveslenerek iki kutu maydonoz almıştım. Ama gerekli talimata uyarak sulamama rağmen sonuçta 15-20 filiz verdi ve sonra da tamamına yakını kurudu. Bunun üzerine firmaya yazdım. Gerçekten çok ilgilendiler, taşıma sırasında tohumların kutunun dibe çökmüş olabileceğinden çıkmamış olabileceğini söyleyerek bana 3 kutu daha gönderdiler. İlgili yaklaşımları beni çok memnun etti. Yeni kutulara da gerekli bakımı yaptım ama sonuç değişmedi. Şu an elimde kalan sadece 2 cılız kök maydanoz yaşam mücadelesinde, hiç gelişme yok, ne büyüyor ne de ölüyor.

Fikir çok hoş, firma çok ilgili ama ben sonuç alamadım sanırım .

merakli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2009, 09:51   #201
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Bu işlemleri adana da yaptıysanız yaptıklarınızın iki katını yapın. Adana çok sıcak olduğundan su çabuk buharlaşıyordur. Su buharlaşıp tohumlar kuruyunca karıncalar çekiyor ve tohum kalmıyor.
Birde kuru toprak da ekmeyin nem tutabilen toprakda deneyin sürekli nemli tutun toprağı.

Eski 24-02-2009, 10:45   #202
Yeni Üye

hakanbaran's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2008
arkadaslar soguk katlama nasıl yapılıyor tskler

hakanbaran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 10:51   #203
Yeni Üye

hakanbaran's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2008
arkadaslar merhaba soguk katlama nasıl yapılıyor yardımcı lursanız sevinirim tsk

hakanbaran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 15:38   #204
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 09-01-2008
seni yanıltmış olmayayım ama beni aklımda kalan şöyle:
toprak torf ve perlit karışımı yaparsın ve tohumları içine serpersin,sonra aynı karışımdan üzerine örtersin 2-3cm kalınlığında.

ve dışarıda biryerde ( yarı gölgelik biryerde ) bahara kadar bekletirsin,toprağın nemi'ni ihmal etme.....

yanlışsam uzmanlar benim yazdıklarımı lütfen düzeltsin !

santos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2009, 15:38   #205
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-02-2009
Galeri: 9
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merakli Mesajı Göster
Ben de geçen baharda çok heveslenerek iki kutu maydonoz almıştım. Ama gerekli talimata uyarak sulamama rağmen sonuçta 15-20 filiz verdi ve sonra da tamamına yakını kurudu. Bunun üzerine firmaya yazdım. Gerçekten çok ilgilendiler, taşıma sırasında tohumların kutunun dibe çökmüş olabileceğinden çıkmamış olabileceğini söyleyerek bana 3 kutu daha gönderdiler. İlgili yaklaşımları beni çok memnun etti. Yeni kutulara da gerekli bakımı yaptım ama sonuç değişmedi. Şu an elimde kalan sadece 2 cılız kök maydanoz yaşam mücadelesinde, hiç gelişme yok, ne büyüyor ne de ölüyor.

Fikir çok hoş, firma çok ilgili ama ben sonuç alamadım sanırım .

Merhaba benim üç kutu pencere önü bostanım var.Koçtaş'tan satın almıştım
çok acemi olduğum için tohum ekemeyeceğimi düşünüyordum her şeyi dikilmiş hazır olan bu kutular çok hoşuma gitti. Bir kutu maydonoz bir kutu roka almıştım önce baktım işler yolunda gidiyor bir kutu da semizotu aldım ardından. Benim maydonoz ve rokalarım şu an 5 cm civarındalar ancak çok büyük bir titizlikle bu hale getirebildim öncelikle kalorifere yakın, balkona açılan sürgülü cam kapının tam önüne yere dizdim hem ışığı bol aldılar hem de sıcak kalabildiler. Güneşi gördüğüm zamanlarda balkona çıkarıp biraz güneşlenmelerine izin verdim.En önemlisi sulama, altındaki tabağa su koydum çimlenene kadar bir yandan da her gün ellerimi ıslatıp elimdeki damlaları toprağa düşürerek çok itina ile suladım.

Şimdi belli bir boya geldikleri için sadece toprak çok hafif kurumaya meyilli iken hemen aynı yöntemle üstten damla damla sabırla suluyorum.Firma kutuların içine yedek tohumlar da koyduğu için bu gün o yedek tohumları ektim bakalım nasıl olacaklar

her daim ışık ile...

fizikçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 22:07   #206
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Biber tohumu çimlendirme. Tohumları bir beze sarıyorsunuz. Sardığınız bezin üzerine bezi ıslayacak kadar sıcak su ile ıslıyorsunuz. Oda sıcaklığında bekletiyorsunuz. 7 gün sonra altda resimlerini yüklediğim gibi çimleniyor. Daha sonra bunları torf üzerene ekip üzerini kapatıp çıkmasını bekleyeceğim.
Neden bu işlemi yaptım. Biber tohumları normal şartlarda geç çimlendiği için bu şekilde daha iyi sonuç alınıyor.
Önemli NOT çimlenme olduğunda fazla bekletmeden ekmekde fayda var. Fazla uzarsa kökler beze batmaya başlayınca sökmek zorlaşır ve kırılma riski doğar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Harun Parlak : 26-02-2009 saat 00:16
Eski 25-02-2009, 22:59   #207
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Sn.Tekin, dometes tohumları içinde bu usul geçerlimidir?

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-02-2009, 23:27   #208
Ağaç Dostu

Harun Parlak's Avatar

Domates e gerek yok ama uygulanırsa daha çabuk sonuç alınıyor evt uygulayabilirsiniz.

Eski 26-02-2009, 22:26   #209
Ağaç Dostu

cengin's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2006
Galeri: 2
Merhaba arkadaşlar,
Okulumuzda öğrencilerimizle birlikte tohumdan ağaç yetiştireceğiz. Kestane, fıstık çamı, ıhlamur ve ceviz seçeneklerimiz. En kolay çimlenen ve büyüyen ağaç konusunda yardıma ihtiyacım var. Ayrıca ıhlamur bulmakta da sıkıntı yaşıyoruz. Önerileriniz çok değerli. Teşekkürler.

cengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2009, 15:48   #210
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-02-2009
Ya topraksız tarım ile marul nasıl yetişir.Tohumdan nasıl yetişir.Ben Konya'da lisede okuyorum.Bana acil gerekiyor.

fatmagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
fıstık çamı, mavi ladin, okaliptus, sarı çam

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025