Hiç düşündünüz mü?
Neden olgunlaşmış bir meyvenin içindeki tohum bu ıslak şartlarda çimlenmez? Elma, Armut, turunçgiller, Kabak v.d. sert çekirdekli sulu meyveler. Doğa bu tür meyveleri kuşlar yesin tohumlarını da bir şekilde diasporasını sağlasın amaçlı evrimleştirmiş.
Nasıl oluyor da olgunlaşmış meyve tahumları bu sulu ortamda çimlenmiyor?
Cevabı abssisic asid diye bir phytohotrmon ( fitohormon) Bu hormon tohumları dormant tutar. Yani olgun meyvelerde oluşan bu hormon sayesinde tohumlarda bir tür çimlenme bariyeri oluşturur. Bir tür çimlenme freni de diyebiliriz.
Bu “araba”nın bir de gaz pedalı var. Onun da adı giberelik asit. GA3 konstelasyonu iyi bilinen bu phytohormon bu tarz freni olan zor ve/veya değerli bitki tohumlarının çimlenmesine yol veren bir hormon. Bu hormon o kadar iyi gaz pedalına basan bir phytohormon ki tohum olgunlaşma evresinde verilir ise, meyveyi açtığınızda embriyonun çimlendiğini dahi görebilirsiniz. Yani meyvenin içindeki tohumun cotyledonları açılıp çimlenme başlamış olur bile. İşte doğa tam da bunu önlemek amacı ile abssisic asid frenini devreye sokmuştur.
Absisic asidin görevi sadece bununla sınırlı değil. Yeni yeni bazı başka özelikleri de keşfedilmekte. Örneğin bu asit olmazsa adeta GA3 de etki etmez gibi görünüyor.
Bunlar belki bu başlıkta bilmek istersiniz diye yazma ihtiyacını duydum.
Saygılarımla
|