agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni408Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2012, 19:23   #121
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2011
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict Mesajı Göster
UV lamba konusunda işyerinde kullanmanın yanında geçmiş tecrübem var.Ama bunların içinde hiç bitki üzerinde deneme veya sonuçları konusunda tecrübe edinmedim.Dünden beri Memet abinin ricası sebebiyle eski dökümanlarımı araştırırken konu hakkında bazı bilgilere ulaştım.

....UV’nin virüsler, bakteriler, mantarlar ve Mycoplasma üzerine inaktive edici etkisi vardır.Ultraviyole germisidal radyasyon denildiğinde genellikle 253.7 nm dalga boyunda UV kastedilir.Günümüzde germisidal amaçla UV ışık kaynağı olarak genellikle kullanılan lambalarda, cam bir tüp içindeki düşük basınçlı cıva buharı içinden akan elektrik akımı sayesinde UV ışık üretilir.UV lambalar aydınlatmada kullanılan floresan lambalarla aynı şekilde çalışır. İki lamba arasındaki fark; floresan lamba ampulü UV radyasyonu görünür ışığa çeviren fosfor ile kaplanmıştır, UV lamba kaplı değildir, böylece arkta üretilen UV radyasyonu geçirir.Radyasyon malesef her canlı için ölümcül zararlıdır. ...

...Orta basınçlı lambalar 180-1370 nm dalga boyu aralığında radyasyon yayar,
dezenfeksiyon amaçlı kullanılabilir, fakat yaygın kullanılmamaktadır....

.......
Kısa dalga boylu ışınlar (dalga boyları 4000 Ao'dan küçük olanlar).Gözle görülemeyen bu kısa dalga boylu ışınlar, genel olarak canlılar için zararlı ışınlar
olarak bilinirler. Ancak yapay olarak ta elde edilebilen bu ışınlardan son yıllarda tıpta ve tarımda yararlanılmaktadır. Bu ışınlar dalga boylarına ve etkilerine göre 3 alt grupta toplanır:

(a) Dalga boyları 4000-3150 Ao arasında olan "Ultraviyole A" ışınları: Bu ışınlar, bitkilere genellikle olumsuz yönde etkide bulunurlar. Örneğin, bitkide kısa boyluluk ve yapraklarda kalınlaşma ortaya çıkarırlar.

(b) Dalga boyları 3150-2800 Ao arasında olan "Ultraviyole B" ışınları: Bu ışınların fazlalığı bitkilerde öldürücü etki yapar.

(c) Dalga boyları 2800 Ao'dan küçük olan "Ultraviyole C" ışınları: En kısa dalga boyuna sahip olan bu ışınlar ise, bitkileri çok kısa sürede öldürürler.
Güneşten yeryüzüne gelen toplam ışınların aşağı yukarı % 39'u dalga boyları 4000-7000 Ao arasında olan ve gözle görülebilen, % 60 kadarı dalga boyu 7000 Ao'dan büyük olan ve % 1'i kadarı da dalga boyu 4000 Ao'dan küçük olan ışınlardan oluşmaktadır....

Bu bilgiler uzayıp gidiyor.Konuya basit olarak yaklaşırsak; UV kısaca radyasyon yayarak mikroorganizmanın ölmesini ve ürememesini sağlıyor.Bir nevi öldürüyor.Bu işlem sırasında zararlı ve yararlı ayrımı yapması söz konusu değil.Dezenfekte amaçlı olarak çok alanda kullanılmakta ama mutlaka önlemler alınmakta.Bitkilerde bizim istediğimiz gelişmeleri ve yaşamlarının hızlı yol alması iken biz UV ile onların hayatlarını bitiririz.(Özel olarak bitki gelişimi üzerine çalışılmış, firma denemeleri olduğu ve piyasada olduğu söylense de etkin olarak bunun gerçeklik payı bilinmemektedir.)Benim steril amaçlı yıllarca kullandığım ekipmanın, bitkiler (canlılar) üzerinde kullanılmasını kesinlikle önermiyorum.Elinde uv lamba olanlar sakın bu ışıkta ne varki mantığıyla yaklaşıp açık bırakmasınlar.Kaynak yapanlar iyi bilir, gözü kaynak almış gibi sabahlara kadar tırmalarsınız, bilginiz olsun.

Netteki bazı değerlendirme ve bilgilendirmeler.
Klinikte ve laboratuvarda Ultraviyole k
ULTRAVİYOLE IŞIN NEDİR ZARARLARI | cengiz
http://web.itu.edu.tr/~toros/yayinla...e_etkileri.pdf
Sayın MERLİCT;

Güzel bir açıklama olmuş, bilgiler için teşekkürler. Buradan şunu anlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen. Bitkiler üzerinde bitkilerin gelişimi için kullanılması kesinlikle yanlıştır. Kaldıki kullanıldığını söyleyip bunların bu yönde satışının yapılmasında hem insan hemde bitki için tehlike arz ediyor.

SAYGILARIMLA.

merlict ve YeniBON beğendi.
SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2012, 20:00   #122
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 31-03-2011
Benim bahsettiğim uv ledler zaten 380-390 nm aralığındadır ve bütün bir odaya sadece 1-2 watt kadar ya da günde 1-2 saat kadar kullanılmak üzere düşünmüştüm.

390 nm mavi renk bant aralığına çok yakındır ve fazla bir zararı yoktur. Dalga boylarından ve taşıdıkları enerjiden bahsederken kastettiğim buydu. Dalga boyu küçüldükçe uv ışınlar daha fazla enerji taşırlar ve tehlikeli hale gelirler.

Canlılarda bulunan DNA ve proteinler 280 ve 260 nm dalga boylarında maksimum soğurma yaptıkları için bu dalga boyundaki uv ışınları en tehlikeli olanlarıdır.

UV ışınların bitkilerde kullanılmasının amacı aslında bitkilerin bir takım savunma mekanizmasını harekete geçirerek bazı pigmentleri üretmesini sağlamaktır. Mesela lolo rosso marulunun kızarması için, domatesteki likopen miktarını arttırmak için, marihuanadaki kafa yapıcı ve aromatik madde miktarını arttırmak için vb.

bountr Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2012, 12:02   #123
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN Mesajı Göster
Sayın MERLİCT;
Güzel bir açıklama olmuş, bilgiler için teşekkürler. Buradan şunu anlıyorum yanlışım varsa düzeltin lütfen. Bitkiler üzerinde bitkilerin gelişimi için kullanılması kesinlikle yanlıştır. Kaldıki kullanıldığını söyleyip bunların bu yönde satışının yapılmasında hem insan hemde bitki için tehlike arz ediyor.
Merhaba sayın SAGEN

Hiçte yanlışınız yok, o kadar net bi durum.UV lambaların canlılar üzerinde (insan, bitki, havyan 1. derece canlıdır) kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yanlıştır.Dozu düşük veya yüksek olsun, farketmez.Sigara gibi düşünün günde 1 tane içmekte 1 paket içmekte tehlikelidir.Kısaca durum bu.Etkileri tartışılsa da tehlike tehlikedir.

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2012, 12:25   #124
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict Mesajı Göster
Merhaba sayın SAGEN

Hiçte yanlışınız yok, o kadar net bi durum.UV lambaların canlılar üzerinde (insan, bitki, havyan 1. derece canlıdır) kullanımı kesinlikle tehlikeli ve yanlıştır.Dozu düşük veya yüksek olsun, farketmez.Sigara gibi düşünün günde 1 tane içmekte 1 paket içmekte tehlikelidir.Kısaca durum bu.Etkileri tartışılsa da tehlike tehlikedir.

Mehmet
Neye dayanarak bu kadar kesin ve net bilgiler veriyorsunuz? Radyasyon konusunda biraz bilgi edinmenizi tavsiye ederim.

Radyasyonda zararı belirleyen iki etmen vardır: Birincisi ışınımın dalga boyu, ikincisi maruz kalma süresi. UV ışık az miktarlarda olduğu zaman faydalıdır. 20 dakika kadar UVB ışınlarına maruz kalmak D vitamini sentezlenmesini sağlar, Sibirya gibi fazla güneşi olmayan yerlerde çocuklara tedavi amaçlı UV lambaları kullanılırmış. Cildimizin bronzlaşmasını sağlayan şey UV ışınlarıdır, uzun süreli maruz kalmak zararlıdır elbette.

Eklenen Resimler

smnvrl ve luankrasniqi beğendi.
Eski 22-12-2012, 12:36   #125
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
http://www.agaclar.net/forum/1073307-post318.htm

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2012, 13:59   #126
Ağaç Dostu

Neyse, salatalıklarda gördüğüm hastalık 'Powdery mildew' denilen bir mantar hastalığıymış, Türkçesini bilmiyorum. 660 nm şerit ledler için fiyat sormuştum Alibaba.com sitesinden, cevap geldi. Metresinde 60 tane SMD 5050 3 çipli led olanın metresine 20 dolar diyorlar. 1 metresi yaklaşık 14 watt gücünde 12 volt, 1.2 amper çekiyor. Metresinde 30 tane led olana da 10 dolar diyorlar o da 7 watt gücünde. Işığı daha eşit biçimde yaymak ve pcb, lehim vs ile uğraşmamak adına kullanılabilir gibi geldi.

http://t-tec.en.alibaba.com/product/...time&edm_ver=e

Eski 22-12-2012, 15:56   #127
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2006
Powdery mildew = Külleme

Mantari bir hastalıktır. Nedenleri arasında yüksek nem, yetersiz hava akımı, sık dikim, ısı yüksekliği ve yetersiz ışık vardır. Kendiliğinden geçmez. Müdahale etmeniz gerekir.

drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2012, 17:15   #128
Ağaç Dostu

Işığın yetersiz olduğunu düşünmüyorum, yüksek nem ve diğer sebepler olabilir, ilk başlarda kabine havalandırma yapmamıştım. Şu an için sorun kalmadı gibi, hastalıklı yaprakları yoldum, diğerlerinde problem yok.

Eski 24-12-2012, 14:33   #129
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-11-2012
100cm X 50 cm bir alana toprak saksıda domates ve salatalık yetiştirmek için kaç adet mavi kaç adet kırmızı led kullanmalıyım? buna uygun pcb nasıl olmalı lütfen yardımcı olun.

serhatcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2012, 23:23   #130
Ağaç Dostu

Bugün

Eklenen Resimler

Eski 25-12-2012, 09:06   #131
Yeni Üye

Öncelikle hayırlı s a ba hlar,Sayın bountr. Bulunduğum şehir ve imkansızlıkları nedeniyle bende kendi imkanlarımla bu kurduğunuz sistemi yapmak istiyorum. 1 m2 bir alan için kaç adet led kullanmam gerekiyor ve oran ne olmalı? soğutucu falan kkullanmak gerekyormu gerekiyorsa nasıl bir soğutucu olmalı link verirseniz sevinirim.

Eski 25-12-2012, 13:18   #132
Yeni Üye

168 LED Bulb Mixed Red Blue Spectrum LED Grow Light | eBay ve bu 225 LED Red Blue Bulb Hydroponic Plant Grow Light Lamp Lighting Panel 15W 220V | eBay hangisi işimize yarar?

Eski 25-12-2012, 13:18   #133
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serhatcan Mesajı Göster
Öncelikle hayırlı s a ba hlar,Sayın bountr. Bulunduğum şehir ve imkansızlıkları nedeniyle bende kendi imkanlarımla bu kurduğunuz sistemi yapmak istiyorum. 1 m2 bir alan için kaç adet led kullanmam gerekiyor ve oran ne olmalı? soğutucu falan kkullanmak gerekyormu gerekiyorsa nasıl bir soğutucu olmalı link verirseniz sevinirim.
Merhaba, öncelikle ne yetiştireceksiniz onu yazarsanız daha açıklayıcı olur. Kapalı bir ortamda sadece ledlerle mi büyüteceksiniz yoksa güneş yetersiz geliyor da ek aydınlatma mı yapacaksınız? Daha ayrıntılı anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım.

Eski 25-12-2012, 13:51   #134
Yeni Üye

Hay Allah razı olsun kapalı derken güneş doğarsa ilk o odaya girer ama güneş olmadığı için karsta bu dönemde en azından. ışık alan bir oda ama güneş yok olsada süresi yetersiz. domates, salatalık, biber, saksıda çilek gibi.Mesela bir ay önce tohum ekmiştim yeşerdiler fakat güneş olmadığından tekrar sararma oldu soldular.

Eski 25-12-2012, 14:18   #135
Ağaç Dostu

Bu bitkilerin hepsinin ışık ihtiyacı farklı, kesin bir şey söylemek çok zor, biraz deneme yanılma ile kendiniz bulabilirsiniz ne kadar ışık lazım olduğunu. Başlangıç için 60-70 wattlık bir sistem yapabilirsiniz, az da olsa güneş ışığı da alacağı için yeterli olabilir. Daha sonra bitkilerin gelişimine göre gerekli değişiklikleri yaparsınız. Resimde gördüğünüz gibi bir sistem yapabilirsiniz. Bunlardan 2-3 tanesi işinizi görür.

Eklenen Resimler

YeniBON ve smnvrl beğendi.
Eski 25-12-2012, 14:56   #136
Yeni Üye

Peki bu parçaları bulacağımız link verebilirmisniz. soğutucu falan gerekicekmi. yukarıda yazdığım linklerdeki ledler den bana uygun olanı varmıdır acaba bir bakarsanız

Eski 25-12-2012, 15:03   #137
Ağaç Dostu

Konunun en başında bir sürü link verdik, nereden alabileceğinizi anlattık. 168 LED Bulb Mixed Red Blue Spectrum LED Grow Light | eBay Bu fena değil gibi ama resimdeki yuvarlak ışıklardan sadece 1 tanesi için bu fiyat, denenebilir belki ama mantar ledlerden pek verim alınmaz, en iyi çözüm power led kullanmak.

Eski 25-12-2012, 15:51   #138
Yeni Üye

Konu hakkında bilgisiz olduğumdan demekki çok okumuş ama iyi anlamamışım. powerled alacam. pcb lere eklersemde olur değilmi? açıkçası gördüğüm görsellerin adını bilmiyorum. Mahrumiyet bölgesinde olduğum içinde buralardan temin edebileceğimi zannetmiyorum. o yüzden bukadar başınızı ağrıtıyorum kusura bakmayın. pcblerden yaparsam sizinki gibi Edison Opto Corporation Turkey ::: Galata Elektronik Sanayi LINE PCB bu uyarmı

Eski 25-12-2012, 21:36   #139
Ağaç Dostu

Verdiğin link açılmıyor ama sanırım 6lı line pcb, olur tabi, benim yaptığım şekilde yapabilirsin, ya da resimdeki gibi 18 lik yuvarlak pcbye dizersin, sabit akım led sürücüsü ile kullanırsın arkasına bir soğutucu monte ederek. Ne kadar bütçen var, ona göre tavsiyede bulunurum. İstersen elimde fazladan var resimde gördüğünden, 5er tane almıştım toptan, uygun fiyata yaparım. Elimdeki fazlalıkları şimdilik kullanmıyorum.

Eski 26-12-2012, 08:45   #140
Yeni Üye

Bütçe konusunda şimdilik çok ileri gitmek istemiyorum açıkçası. Hayal kırıklığı olmamaası için önce insan denemek birşeylerin iyi gittiğini görmek istiyor. 100-200 TL arası olabilir. Belirttiğiniz gibi bunu kendimizin yapması daha uygun olacakk zannedersem. elinzdeki fazla bulunan yuvarlak olan pcb oluyor heralde led dizmem için uygun fiyata alabilirim

Eski 26-12-2012, 14:10   #141
Ağaç Dostu

Sadece pcb yollarsam astarı yüzünü geçer kargo parası yüzünden. Siz en iyisi internetten alın.

Eski 26-12-2012, 22:49   #142
Ağaç Dostu

Bugün ledler daha sağlıklı çalışsın diye sabit akım led sürücüsü aldım 60 wattlık az önce bağladım taktım ve görüyorum ki ışık şiddeti daha fazla, neredeyse 2 katı ayrıca ısınma da arttı. Meğer hiç akım çekmiyormuş bunlar şimdi 350 mah akım ile çalışıyorlar, umarım bitkiler de daha iyi gelişirler. Sanırım ledleri paralel bağladığım için çektikleri akım düştü. Şimdi daha iyi bir soğutma yapmam gerekecek. Diğer paneli de Bu şekilde bağlayacağım.

SAGEN ve smnvrl beğendi.
Eski 26-12-2012, 22:57   #143
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Sn Bountr,
Sabit akım kaynağı bağlamanız iyi olmuş, hem led in uzun ömrü hemde tam güçte kullanmak için.Aldığınız akım kaynağının fiyat bilgisini de paylaşabilir misiniz?Paralel bağladıysanız ledleri akım yükselip voltaj sabit kalacaktır. Seri bağlantı durumunda akım sabit olacak voltaj yükselecektir.

smnvrl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2012, 23:01   #144
Ağaç Dostu

30 liraya aldım, 1400 mah, 3 tane pcbyi 4lü şekilde paralel bağlayıp 350 mah yaptım.

Eski 26-12-2012, 23:01   #145
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

Ledlerin ısı yayması kışın ısınma için faydalı olacak gibi ama yazın bu sıcaklığı uzaklaştırmak için bir havalandırma sistemi gerekecek gibi,Çalışmalarınızı beğeni ile takip ediyorum.Başarılar ...

bountr beğendi.
Eski 27-12-2012, 07:39   #146
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2011
Galeri: 26
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bountr Mesajı Göster
30 liraya aldım, 1400 mah, 3 tane pcbyi 4lü şekilde paralel bağlayıp 350 mah yaptım.
Sayın BOUNTR;

Sabit akım led sürücüsünün ve en önemlisi aradaki ışık farkını gösterir resim varsa yayınlarsanız aradaki fark daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum. Sabit akım sürücüsü öncesi ve sonrası .

SAYGILARIMLA.

SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2012, 12:07   #147
Ağaç Dostu

Led sürücülerin hepsi aynı zaten, aradaki farkı gösterebilecek kalitede fotoğraf makinem yok ama neredeyse 2 kat arttı ışık, meğer yanmıyormuş bunlar Sanırım 12 tane pcbyi paralel bağladığım için çektikleri akım düştü, tek tek bağlayınca düzgün yanıyorlar.

http://www.ledgostore.com/index.php?...&product_id=31 Buradan aldım, ofisleri bana yakınmış, gittim kendim aldım. Gayet ilgilendiler sağolsunlar.

YeniBON beğendi.
Eski 27-12-2012, 12:52   #148
Yeni Üye

S l m lar arkadaşlar. Sayın Bountr bana sıfırdan başlamak için neleri gerektiğini yazarmısınız 60-70 w lık bir sistem uygulamamı söylemiştiniz bu watta **** 80 w lık bir sistem için pcb lazım power led lazım soğutucu lazım sürücü lazım başka ne gibi şeyler gerekiyor. lens ne oluyor o niçin kullanılıyor

Eski 27-12-2012, 14:36   #149
Ağaç Dostu

smnvrl's Avatar

led dizilime örnek

Ledlerin parallel ve seri bağlandığında kullanılması gereken akım ve voltaj hesabına bir şekille örnek vereyim.Bu şekilde ,5 adet led seri bağlanmış bu seri bağlı 4 grup birbirine paralel bağlanmıştır. Seri bağlı gurubun voltajı 3.2+2.2+2.2+2.2+2.2=12 volt akımı 350 mA dır tabi ledlerin 1 watt olduğunu kabul eder isek.Seri koldan çıkan 350mA akım paralellendiği için 1400 mA ya yükselmiştir sistem bu hali ile 12 volt 1400 mA tek bir led gibi davranır.

Eklenen Resimler

elek, SAGEN, bountr ve 2 kişi beğendi.
Eski 27-12-2012, 15:37   #150
Ağaç Dostu

Aslında 12 volt olmuyor, ben 15 ledi seri bağlayıp bu şekil 4 tanesini paralel bağladım. 350 mah'de voltajı kendisi ayarlıyor 9-42 volt arasında akım sabit olacak şekilde. Sn serhatcan, benim yaptıklarımın aynısını yapabilirsiniz, elektronik bilginiz yoksa sıfırdan anlatmak imkansız lensler ışığı belli bir noktaya odaklamaya yarıyor.

Etiketler
domates, hidroponik, ışık, kabin, led

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025