agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni959Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-03-2011, 10:04   #1
ecs
Yeni Üye

ecs's Avatar

Giriş Tarihi: 29-11-2010
Zeki Bey detaylı anlatımınız için teşekkurler... Bu başlığı keşke 3-4 hafta önce okusaymışım, bir internet sitesinden sipariş ettiğim tohumları (ilk deneyimim olduğu için ) çok yanlış yöntemlerle çimlendirmeye çalıştım ... maalesef pek başaramadım ben de sadece dış mekan çiçekler tohumları ekmek istiyorum. İzmir de bu yıl için geç kaldım sanırım? Deneyimlerinizden seneye yaralanacağım . Sevgiler...

ecs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2011, 21:24   #2
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Giriş Tarihi: 24-06-2010
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ecs Mesajı Göster
Zeki Bey detaylı anlatımınız için teşekkurler... Bu başlığı keşke 3-4 hafta önce okusaymışım, bir internet sitesinden sipariş ettiğim tohumları (ilk deneyimim olduğu için ) çok yanlış yöntemlerle çimlendirmeye çalıştım ... maalesef pek başaramadım ben de sadece dış mekan çiçekler tohumları ekmek istiyorum. İzmir de bu yıl için geç kaldım sanırım? Deneyimlerinizden seneye yaralanacağım . Sevgiler...
Sayın ecs, bende sizin gibi yanlışlıklar yaptım. Bu sene için geç değil, tohum çimlendirmeyi yeniden deneyebilirsiniz.

Ben yapacağım. Zeki beyin önerilerine birebir uyarak deneyeceğim. Ankarada tohum çimlendirmek için erken başlamış olduğumu da ayrı bir hata idi.

h.ışık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 19:10   #3
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Sayın ecs, bende sizin gibi yanlışlıklar yaptım. Bu sene için geç değil, tohum çimlendirmeyi yeniden deneyebilirsiniz.

Ben yapacağım. Zeki beyin önerilerine birebir uyarak deneyeceğim. Ankarada tohum çimlendirmek için erken başlamış olduğumu da ayrı bir hata idi.
Sayın h.ışık,

Hepimiz düşe kalka öğrendik.

Bazen insanın kendi yaptığı hatalar daha hızlı öğrenmesini sağlıyor.

Selamlar

Zeki Yağlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:13   #4
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı Mesajı Göster
Sayın h.ışık,

Hepimiz düşe kalka öğrendik.

Bazen insanın kendi yaptığı hatalar daha hızlı öğrenmesini sağlıyor.

Selamlar
Teşekürler Zeki bey,
bu sene desteğinizle tohumları fideye dönüştüreceğim inşallah...

Eski 01-04-2011, 17:00   #5
Ağaçsever

ergun35's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2011
zeki bey merhaba tohum çimlendirme işine sizin sayenizde deneme yanılma tecrübesi ile yavaş yavaş öğrendiğimi zanediyorum.Teşekkürler..

1.ilk denememdeki tohumlar her türlü unsur gerçekleştiği halde boyları uzayıp gitmişti ve eğri büğrü oldular öğrettiğiniz gibi asıl yapraklar çıktıktan hemen sonra muhakkak bol ışık vermek geriyor ve boylar kısalıp kaliteli yapraklar çıkıyor.
2.asılyapraklar başlıktata gösterdiğiniz gibi zamanı geldimi muhakkak şaşırmak gerekiyor denedim 5.2.2011 de diktiğim sardunyalar asıl yaprakları çıkartığı günden beri büyümeden duruyordu yanlışımı anladım ve şaşırttım.

bunların hepsini olması gereken ısı şatları ile yaptım şimdi sizden öğrenmek istediğim aylara göre hangi tohumların hangi ayda çimlendirmemiz gereken bir liste oluşturmanızı rica ederim.ehh işin tadını alınca bırakmak istemiyor insan

birde lambalı ışık kaynağı kullanmadım yeni deniyeceğim bunu floresan lamba yerine piyasa yeni yeni çıkan ledli geniş açılı diğer ledli ışık kaynaklarına göre 50 kat ışık veren ve gücü 3 wat gibi (floresana göre 20w daha az enerji) aynı zamanda ısı vermeyen starter ayaklı led lambalar kullanırsak (hem ışık lümeni fazla olur, hem fazla ısı olmaz, hemde ekonomik olur ) tavsiye edebilirmisiniz ..

sağlıcakla kalın teşekkürler

ergun35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-04-2011, 08:21   #6
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ergun35 Mesajı Göster
zeki bey merhaba tohum çimlendirme işine sizin sayenizde deneme yanılma tecrübesi ile yavaş yavaş öğrendiğimi zanediyorum.Teşekkürler..

1.ilk denememdeki tohumlar her türlü unsur gerçekleştiği halde boyları uzayıp gitmişti ve eğri büğrü oldular öğrettiğiniz gibi asıl yapraklar çıktıktan hemen sonra muhakkak bol ışık vermek geriyor ve boylar kısalıp kaliteli yapraklar çıkıyor.
2.asılyapraklar başlıktata gösterdiğiniz gibi zamanı geldimi muhakkak şaşırmak gerekiyor denedim 5.2.2011 de diktiğim sardunyalar asıl yaprakları çıkartığı günden beri büyümeden duruyordu yanlışımı anladım ve şaşırttım.

bunların hepsini olması gereken ısı şatları ile yaptım şimdi sizden öğrenmek istediğim aylara göre hangi tohumların hangi ayda çimlendirmemiz gereken bir liste oluşturmanızı rica ederim.ehh işin tadını alınca bırakmak istemiyor insan

birde lambalı ışık kaynağı kullanmadım yeni deniyeceğim bunu floresan lamba yerine piyasa yeni yeni çıkan ledli geniş açılı diğer ledli ışık kaynaklarına göre 50 kat ışık veren ve gücü 3 wat gibi (floresana göre 20w daha az enerji) aynı zamanda ısı vermeyen starter ayaklı led lambalar kullanırsak (hem ışık lümeni fazla olur, hem fazla ısı olmaz, hemde ekonomik olur ) tavsiye edebilirmisiniz ..

sağlıcakla kalın teşekkürler
Sayın ergun35,

Siz işin sırrını kapmışsınız. Artık sizi kimse tutamaz.

Tohum çimlendirme zamanları ve şekli ile ilgili daha detaylı bilgileri zaman içinde fırsat buldukça yayınlayacağım.

Önemli bir nokta, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında.
Yani Ağustos ayında çimlendireceğiniz sardunya açamadan kış gelecek veya Ocak ayında çimlendirdiğiniz petunyayı Nisan ayına kada nerede tutacaksınızın cevabı çok önemli.

Işığın öneminin farkına varmış olmanıza çok sevindim.

LED lambalar tabii olur ama sanki şimdilik biraz daha pahalı gibi. Bence, amatör olarak, siz gene fluoresandan şaşmayın. Hem ucuz, hem de az yer işgal ediyor.

Selamlar

Eski 02-04-2011, 10:22   #7
Ağaçsever

ergun35's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2011
, çimlendirmeyi ne zaman yapalım değil, çimlendikten sonra ne yapacağımın cevabında.

İlginize teşekkrür ederim tam sizden beklediğim gibi bir cevap , işte bu yüzden blokta bir çimlendirme zamanı takvimi oluşturarak çimlenen bitkilerin büyüme ve çiçek verme devresindeki ayı iyi tesbit edilirse (fidelerin bakabilme tohum adetlerini iyi ayarlayıp o şeklilde saksılar isek) emeklerinin boşa çıkmadığını görmek insana güzel bir haz veriri çalışmalarınızı bekliyoruz ..

not . mesela bu ay hangi çiçeklerinin çimlendirmesine başlıyalımki saksılama zamanında ondan keyif alalım.

ergun35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 19:04   #8
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ecs Mesajı Göster
Sevgili ecs,

Geç kalmış sayılmazsınız.

Ne zaman ekmeli?
başlığında yetiştiriliıp dışarıya dikilmek zorunda kalınan fidelerin soğuktan etkilenmemesi için en erkan ne zaman ekmelini cevabını vermeye çalıştım.

Daha geç ekerseniz fideleriniz çıkar, biraz daha geç çiçek açar.

Dolayısıyla daha geç kalmış sayılmazsınız.

Cesaret, cesaret.

Eski 17-03-2011, 21:21   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-07-2010
zeki bey anlatımınız ve görseller çok güzel, paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. geçen yıl direk toprakla 65 meşe palamudu çimlendimiştim. 55 meşe fidanı doğayla buluştu. yalnız 0 rakımdan toplamıştım 1450 kotuna diktik bu yıl takip edeceğiz. bu çoşkuyu yaşadığımdan bu yılda çok çeşitli tohumları çimlendirmeye çalışacağım. anlatımlarınız çok yararlı olacak. şu an torfu ped bardaklara doldurdum ve tohumlarıda 21 gün buz dolabında bekletmiştim şimdi ekmeğe gidiyorum. deneme yanılmayla daha iyi olacağını düşünüyorum. gelişmeleri sizlerle paylaşacağım

a.çiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 19:06   #10
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi a.çiçek Mesajı Göster
zeki bey anlatımınız ve görseller çok güzel, paylaştığınız için ayrıca teşekkür ederim. geçen yıl direk toprakla 65 meşe palamudu çimlendimiştim. 55 meşe fidanı doğayla buluştu. yalnız 0 rakımdan toplamıştım 1450 kotuna diktik bu yıl takip edeceğiz. bu çoşkuyu yaşadığımdan bu yılda çok çeşitli tohumları çimlendirmeye çalışacağım. anlatımlarınız çok yararlı olacak. şu an torfu ped bardaklara doldurdum ve tohumlarıda 21 gün buz dolabında bekletmiştim şimdi ekmeğe gidiyorum. deneme yanılmayla daha iyi olacağını düşünüyorum. gelişmeleri sizlerle paylaşacağım
Sevgili a.çiçek,

Siz bu heyecanı tatmışsınız gerisi gelir.

Kolay gelsin.

Selamlar

Eski 17-03-2011, 22:27   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-02-2011
Merhabalar
7 Martta karton bardaklara ektiğim altınçilek, kudret narı ve pepinolar tek tük görünmeye başladılar. Hİç bir işlem yapmadım, suda bekletme vb gibi. Banyoda, güneş görmeyen bir ortamda, kalorifer peteğinin altında, bir karton kutunun içinde üzerlerine bir poşet geçirerek torfun içinde çimlendirmelerini sağladım.

Öğrendiğim kadarıyla çimlenme =ısı+nem çok önemli

serkanhoca Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 20:51   #12
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca Mesajı Göster
Merhabalar
7 Martta karton bardaklara ektiğim altınçilek, kudret narı ve pepinolar tek tük görünmeye başladılar. Hİç bir işlem yapmadım, suda bekletme vb gibi. Banyoda, güneş görmeyen bir ortamda, kalorifer peteğinin altında, bir karton kutunun içinde üzerlerine bir poşet geçirerek torfun içinde çimlendirmelerini sağladım.

Öğrendiğim kadarıyla çimlenme =ısı+nem çok önemli
serkanhoca,

Çimlendirme için ısı + nem önemli.

Bundan sonraki evrede ışık çok çok önemli. Şu başlığı incelemenizi tavsiye ederim.

Selamlar

Eski 17-03-2011, 23:08   #13
Ağaçsever

oznur's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2011
Thumbs up

Zeki bey butun yorumlarinizi dikkatlice okudum,benim gibi acemilerin cok isini yarayacak bilgiler tesekkur ederim.
Yeni basladim bende evde kendi capimda yapmaya calisiyorum ama her saksi veya tohum icin kullandigimiz gereclerin delik olmasinin sart oldugunu bilmiyordum.
Ben kasalara poset gecirdim alttaki toprak dokulmesin diye yere,hava almasinin gerektigini bilmiyordum ama roka ve salatalik tohumum cimlendi,topragin alti naylon hemen alttan hava alacak saksilara gecirmem gerekirmi??

Eklenen Resimler

oznur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 20:57   #14
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oznur Mesajı Göster
Zeki bey butun yorumlarinizi dikkatlice okudum,benim gibi acemilerin cok isini yarayacak bilgiler tesekkur ederim.
Yeni basladim bende evde kendi capimda yapmaya calisiyorum ama her saksi veya tohum icin kullandigimiz gereclerin delik olmasinin sart oldugunu bilmiyordum.
Ben kasalara poset gecirdim alttaki toprak dokulmesin diye yere,hava almasinin gerektigini bilmiyordum ama roka ve salatalik tohumum cimlendi,topragin alti naylon hemen alttan hava alacak saksilara gecirmem gerekirmi??
Sayın oznur,

Saksı altı delikleri hava alması için değil sulama sularının drenajı, akıp gitmesi için gerekli. kabın dibinde su birikirse kökler çürür.

Siz ya delik delin ve sulamayıda banyoda veya dışarıda yapın süzüldükten içeri alın, ya da köklerde su birkmeyecek şekilde azar azar su verin.

Eski 17-03-2011, 23:24   #15
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
zeki bey öncelikle bilgilendirmeler için çok teşekkürler..
çimlndirme için gerekli ışığı evimizn içindeki aydınlatmalar da sağlayabiliyormu..bir odayı normal bir şekilde aydınlatan herhangi bir lamba'nın sağladığı ışık yeterlimi yeterli ise lamba'nın bütün gece açık kalması gündüz ışığıyla beraber tohumların hiç karanlık görmemesi çimlendirmeyi etkilermi..bide yeşerdikten sonra bu sunni ışıklar filizlere gerekli besini sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlarmı..saygılar..

Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 18:56   #16
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2011
Merhabalar Zeki bey
8 mart'ta bu siteden faydalanarak ilk acemilik tohumlarimi ektim. Acemi sansi olsa gerek onca badireler atlatmalarina ragmen simdilik fideler iki yaprak ve iki yaprak arasinda tomurcuk gibi bi seyler var ve iyi durumda gozukuyolar. Ama domates salataliktan daha yavas ilerliyor. Bu basligi daha once gorseydim diye hayiflaniyorum ama genede sansliyim. Amator hobici'den siparisini verdigim tohumlarimi sizin bilgileriniz ve gorsel anlatiminiz esliginde ekecegim. Gerekli iltifatlari diger katilimcilar yapmis. Bende onlarin sozlerine katiliyorum ve ek olarak iyiki varsiniz , iyiki burdasiniz. Her sey gonlunuzce olmasi dileklerimle. Saygilar ve sevgiler

sebnem&mircan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 21:05   #17
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sebnem&mircan Mesajı Göster
Merhabalar Zeki bey
... iki yaprak ve iki yaprak arasinda tomurcuk gibi bi seyler var ...
Sevgili sebnem&mircan,

Çimlendirmede ilk ortaya çıkanlar gerçek yapraklar değildir. Onlara Cotyledon denir, tohumun iki yarısıdır.

Gerçek yapraklar onların arasında görrmeye başladığınız tomurcuk gibi şeylerdir.

Gerisi için bu başlıkta yazdıklarımı dikkatlice okuyup uygularsanız benim geçmişteyaptığım acemilikleri yapmadan bitkilerinize kavuşursunuz.

Selamlar

Eski 18-03-2011, 21:00   #18
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Beymen Mesajı Göster
zeki bey öncelikle bilgilendirmeler için çok teşekkürler..
çimlndirme için gerekli ışığı evimizn içindeki aydınlatmalar da sağlayabiliyormu..bir odayı normal bir şekilde aydınlatan herhangi bir lamba'nın sağladığı ışık yeterlimi yeterli ise lamba'nın bütün gece açık kalması gündüz ışığıyla beraber tohumların hiç karanlık görmemesi çimlendirmeyi etkilermi..bide yeşerdikten sonra bu sunni ışıklar filizlere gerekli besini sağlayıp sağlıklı bir şekilde gelişmelerini sağlarmı..saygılar..
Sayın beymen,

Bir süredir büyüme döneminde ışık başlığını yazmayı düşünüyordum.

Sorunuz üzerine hemen yazdım.

Orada sorularınızın cevabının tamamını bulacaksınız.

Selamlar

Hale Erkoc beğendi.
Eski 01-02-2018, 10:37   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-01-2018
Alıntı:
Sayın beymen,

Bir süredir büyüme döneminde ışık başlığını yazmayı düşünüyordum.

Sorunuz üzerine hemen yazdım.

Orada sorularınızın cevabının tamamını bulacaksınız.

Selamlar
Zeki Bey,

Bu yil ilk kez tohumdan balkonumda uretim yapacak birisi olarak yillar once yazdiklariniz su an bile nasil kiymetli anlatamam. Tam "ama sunu nasil yapacaktim?" dedigim yerde bakiyorum yeni baslik acmissiniz.

Nasil tesekkur etsem az.Bu yil olur da becerebilirsem, katkiniz cok cok buyuk olacak.

Cok tesekkurler.

Hale Erkoc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2011, 23:04   #20
Ağaçsever

Beymen's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
zeki bey çok sağolun..
bilgilendirmeler bir yana detaylı ve kolay anlaşılır bir şekilde açıklamalarınız için ayrıca teşekkür..

Beymen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 10:52   #21
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Bu tohumun kabuğuna müdahale gerekir mi?

Merhaba ,
Resimdeki çimlenen tohumun kabuğu bir haftadır düşmemiş durumda. yaprakların gelişebilmesi için kabuğa müdahale edip ayırmak gerekirmi yoksa kendisi ayrılır mı?

Eklenen Resimler

Eski 22-03-2011, 11:10   #22
Ağaçsever

haki197's Avatar

Giriş Tarihi: 01-09-2007
Sayın H.ışık bence müddahale etmeyin. Tohum kabuğu bir süre sonra,bitkinin gelişmesiyle kendini atacaktır. Bu arada fotoğraf net olmadığından tohumun ne durumda olduğu pek anlaşılamıyor.

haki197 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 11:22   #23
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık Mesajı Göster
Yaprakların gelişebilmesi için kabuğa müdahale edip ayırmak gerekirmi yoksa kendisi ayrılır mı?
Hayır sayın, h.ışık. Tohuma sakın müdahale etmeyin. Kendi kendine kabuğunu atar, endişelenmeyin. Herşey zamanla yoluna girecek.

yağmur beğendi.
Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 11:28   #24
Ağaç Dostu

sebnem&mircan's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2011
Her ne kadar aceleci olsakta toprakla ugrasmak sabri ogretiyor desenize Umarim bende sabretmeyi ogrenirim bu sekilde. Ben mudahele etmistim ama yapraga zarar verince bir daha hic birine dokunmadim kendi haline biraktim en sonuncusu dun dustu kendiliginden.
Ogreniyorum ve de ogrenecegim cok sey var.

sebnem&mircan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2011, 12:30   #25
Ağaç Dostu

h.ışık's Avatar

Teşekürler ,
Bir haftadır kabuğu atamayınca sezaryen yapacaktım. Neyseki yetiştiniz arkadaşlar.

Eski 23-03-2011, 20:34   #26
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 23-03-2011
merhabalar.bende yeni tohumlar aldım ve çimlendirmeyi deneyeceğim.marul yapraklı fesleğenim,ucryphia cordifolia parfüm kokulu ağaç tohumum,clematis virginiana sarmaşığım ve habanero biber tohumlarım var.eğer kısmet olursa sizlere bir aceminin fotoromanını sunmayı düşünüyorum.hepinize kolaylıklar diliyorum.paylaşımlar için teşekkürler

minikiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2011, 06:38   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-03-2011
Merhabalar:
Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlarım: bir ayda en büyükleri bu kadar oldu bu gelişme normal mi? Sanki çok yavaş gibi geliyor bana eğer normalse ne zaman şaşırtmalıyım bunları. Ya da benim sandığım gibiyse fide alacağım bunların yerine, almalı mıyım?
Not: Resimler sırasıyla salatalık-domates-biber.
Saygılarımla.

Düzenleyen Domatesci : 14-05-2011 saat 09:01
Domatesci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2011, 09:10   #28
Ağaç Dostu

Zeki Yağlı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Domatesci Mesajı Göster
Merhabalar:
Yaklaşık bir ay önce ektiğim tohumlarım: bir ayda en büyükleri bu kadar oldu bu gelişme normal mi? Sanki çok yavaş gibi geliyor bana eğer normalse ne zaman şaşırtmalıyım bunları. Ya da benim sandığım gibiyse fide alacağım bunların yerine, almalı mıyım?
Not: Resimler sırasıyla salatalık-domates-biber.
Saygılarımla.
Sevgili domatesci,

Fidelerinin durumu gayet iyi görünüyor. Bu kadar büyümeleri de normal.

Bu şaşırtmana da gerek yok.

Eğer bir kap içinde onlarca tohum çimlenmiş olsa ve onlar bu boya gelmiş olsalardı, aynı kabın içinde o kadar fide birbirini engellemeden büyüyemezlerdi, birbirlerini engellerlerdi.

O zaman o fideleri teker teker, senin şu anda bardaklarında olduğu gibi, bir kaba almak gerekirdi.

Şaşırtma işte bu işleme denir.

Yani seninkilerin bu şekilde büyümelerini engelleyecek bir şey yok.

Senin şimdi yapman gereken, yavaş yavaş dış hava koşullarına alıştırman.

Yani güneşe ve rüzgara.

Bunun için hergün zayıf güneşten (yarı gölge) başlayarak ve giderek güneş altunda kalacağı zamanı artırarak, dışarıda bırak.

2-3 hafta sonra da toprağa dikebilirsin.

Selamlar

Eski 25-03-2011, 15:39   #29
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sevgili domatesci,

Fidelerinin durumu gayet iyi görünüyor. Bu kadar büyümeleri de normal.

Bu şaşırtmana da gerek yok.

Eğer bir kap içinde onlarca tohum çimlenmiş olsa ve onlar bu boya gelmiş olsalardı, aynı kabın içinde o kadar fide birbirini engellemeden büyüyemezlerdi, birbirlerini engellerlerdi.

O zaman o fideleri teker teker, senin şu anda bardaklarında olduğu gibi, bir kaba almak gerekirdi.

Şaşırtma işte bu işleme denir.

Yani seninkilerin bu şekilde büyümelerini engelleyecek bir şey yok.

Senin şimdi yapman gereken, yavaş yavaş dış hava koşullarına alıştırman.

Yani güneşe ve rüzgara.

Bunun için hergün zayıf güneşten (yarı gölge) başlayarak ve giderek güneş altunda kalacağı zamanı artırarak, dışarıda bırak.

2-3 hafta sonra da toprağa dikebilirsin.

Selamlar
Yanlış tabir kullanmışım, asıl yerine almam gerekirmi diye sorcaktım aslında.
Zaten onlarda her bardakta hemen hemen 3 tohum vardı dün onları seyreltmiştim. Birde şu kadar olduğunda asıl yerine dikebilirsin diyeceğiniz bir boyut var mı?
Saygılarımla.

Eski 25-03-2011, 06:39   #30
Ağaç Dostu

Şimdi farkettim ilk resimde yapraklar biraz büyük çıkmış ama baş parmağınızın ilk boğumu kadar vardır.
Saygılarımla.

Etiketler
casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025