![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-11-2012
|
Alıntı:
Aslında ben de sizin gibi acemiyim. Kesin birşey diyemeyeceğim. Bunlar bu sene ektiğim ilk tohumlardı, çok ışık almayan bir yerde durdukları için uzadılar. Ben de ikinci yapraklarını çıkarmalarını beklemeden gövdelerini de toprak altında bırakarak başka saksıya geçirdim. Şimdi güneyden güneş alan penceremin önündeler, boylarının uzaması da durdu. Diğer bütün tohumlarımı da artık tohumdan çıkar çıkmaz pencerenin önünde bulunan masaya taşıyorum. Durumları çok daha iyi. Bence sizde filizler ölmeden bu şekilde başka saksıya alın ve hemen güneş gören bir yere taşıyın. Ben ayrıca ölmesini hiç istemediğim ve cılız görünün filizlerin bir kısmını da geceleri beyaz ışığın altında bırakıyorum. İşe yarayıp yaramadığından emin değilim. Diğer bütün tohumlarımın durumu iyi sayılır. |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
|
2013 - Tohum Güncesi
Dün gün boyunca bahçe işlerinin yanı sıra, tohum ekiminin büyük bir bölümünü de tamamladık. Tohumların büyük çoğunluğu 2012-2013 AGACLAR.NET TOHUM TAKASI etkinliğinden. Daha önce tohumları ekerken fotoğraflayalım ve gelişimlerini izleyip bir günce tutalım demiştik. Ekimden başlayarak, çimlenme süreleri, farklı üreticilerinin aynı çeşit tohumlarının gelişimleri, yolda karşılaşacağımız her türlü iyi ya da kötü şeyi elimizden geldiğince fotoğraflayıp ilgili başlıklarda paylaşmayı düşünüyoruz. İşe ilk önce Torfu eleyerek başladık. Amaç ince taneli bir torf elde etmek. Tohumlar ekildiğinde tamamını sararak kucaklasın diye düşündük. Mümkün olduğunca geridönüşüm/yeniden kullanım mantığında alet edevat kullandık. ![]() Torfun değeceği herşeyi oksijenli su ile silerek dezenfekte ettik. ![]() ![]() ![]() ![]() Elenen torfun tanelerinin inceliğinden memnun kaldık. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Sıra geldi viyol olarak kullanacağımız, önceden piknik için aldığımız ve kullanmadığımız bardakların altına drenaj delikleri açmaya. 20 li paketler halinde toplam 4 paket, 10' arlı gruplar halinde 10' luk uzun bir vida ile altlarını delerek 80 adet viyol elde ettik. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
İçlerini doldurma vakti geldi. Elenmiş torfu doldurmak için, ufak su şişesinden bir kürek yaptık. Kapağı yani ters tarafı torfu sıkıştırmak için çok işe yaradı. Bunu daha önce ön görmemiştik. Yolda keşfettik. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Bardak viyollerden sonra sıra, tohumlar için etiketleri hazırlamaya geldi. Kağıtların üzerine tohum adları ve kimden geldiğini not ettik. Şeffaf koli bandı ile arkalı önlü korumaya alıp, kürdanlara tutturarak, etiketlerimizi tamamladık. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Artık tohumları torf' la buluşturma zamanı gelmişti. El yapımı küreğimizin kapak kısmı burada da çok işe yaradı. Hem tohumlara yer açmak hem de kapak toprağını sıkıştırmak için çok kullanışlı oldu. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Büyük bölümü bitirdiğimizde tatlı yorgunluk üzerine ortaya çıkan işten dolayı ağzımız kulaklarımızda son hallerini seyreder bulduk kendimizi. Ekim için göreceli biraz geç kalmıştık, üzülüyorduk. Bu anlamda keyfimiz de yerine geldi. Sebze kasasına aldığımız bardak viyolleri gerçek yeri olan, mini çimlendirme seramıza bir kaç gün sonra almayı planlıyoruz. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
Alıntı:
Torfu önceden mi ıslatıyoruz yoksa ektik den sonramı? |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bunun benzeri fıs fıs spreyle tohumları yerinden oynatmadan nemlendiriyoruz. Sn ERZ, konuyu ilk mesajlarından takip etmenizi tavsiye ederim. Çok faydalı bilgiler ve detaylı anlatımlar var. Aklınızdaki bir çok soruya yanıt bulacağınıza eminim. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-03-2013
|
Alıntı:
Ayrıca bu siteye emek veren gelişmesini sağlayan ve agaçlar.net ailesi üyelerine teşekkür ediyorum.... |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-05-2008
|
Çok faydalı bir anlatım şekli sayın ciroz. Bu fotoğrafları da gördükten sonra tohum ekmeyi beceremiyecek kişi kalacağına ihtimal vermiyorum. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn Boska, teşekkürler. Biraz olsun birisine faydası dokunursa ne mutlu bize... Ancak hemen belirteyim. Biz de Sn Zeki Yağlı Bey' in detaylı ve bir o kadar bilgilendirici mesajlarından öğrendik ve cesaretlendik. Kendisine bu vesile ile tekrar teşekkür ederiz. Size de şiddetle, bu konuyu ilk mesajlarından itibaren takip etmenizi tavsiye ederim. Biz de kendi deneyimlerimizle tecrübelenmeye çalışıyoruz. Daha ekim yaptık, sonra çimlenecek, şaşırtılacak, fideler gerçek yerlerine dikilip meyve vermesini ümit edilecek. Anlayacağınız uzun ve heyecanlı bir yol bizi bekliyor. Hep beraber öğrenmeye, öğrendiklerimizi paylaşmaya devam... |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2013
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-05-2012
|
Sevgili ciroz'lar teşekkürler... Ellerinize sağlık, ince, hassasiyetle, bizlerle paylaşarak güzel bir tohum ekimi başarmışsınız. Bundan sonrası toprak ananın, rastgelsin, gönlünüzce inşallah. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-03-2013
|
toprağa geçirme hakkında
Sn Zeki Yağlı verdiğiniz bilgiler eşliğinde tüm tohumlarımı çimlendirdim ve %100 başarı sağladım sizden ricam şimdi bunları sevze adalarına taşıyacağız ama forumda çok karışık bilgiler var iyi bir sebze adasında olması gereken gübreler,toprak çeşidi nasıldır, kimi yosun diyor,kimi,alfalfa diyor,kimi kaya tozu diyor.bide iz elementler var,mikro organizmalar var,bunları en kolay şekilde benim gibi tecrübesiz acemiler için sıralarmısınız,hepsini yopmak zorunda mıyız. teşekkür ederim |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu konuyu gözden geçirmenizi tavsiye ederim. |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Konu ile ilğili bilgi burada var. Ama özetlersek, 35 cm yüksekliğinde 100 x 100 cm ( 1 metrekare ) bir adada iyi verim alabilmak için Yarım torba klinoptilolit ( Undemin) 2 blok coce-peat Yarım çuval iyi yanmış çiftlik gübresi 100 gr kemik tozu bir avuç kükürt bir avuç meşe odunu külü 5 kğ leonardit bir avuç iz element ( demir, mangan, mağnezyum,çinko, bakır) Geri kalanı bahçe toprağı...şeklinde olmalı. Etraftaki kadife çiçekleri, domatesler altındaki fesleğenleri unutmamak gerek. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kemik ununun Buradan Bazı girdileri burada veya tarım ürünleri satan, herhangi bir yerde bulabilirsiniz. İzmir'i tam bilmediğimden nokta yer tarifi yapamam. |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2013
|
Alıntı:
ne zaman toprakla haşr etmeliyiz Fideleri yerlerine yerlestirildiginde mi yoksa su anda organik gubreyle beraber mi? |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sorunuza geç cevap verdim kusuruma bakmayın. Herkesin kendine göre güzel bir toprak karışımı var. Benim karışımım şöyle:
Unutmayın amaç karışımın köklerin rahatça gelişmesi için kaba, fazla suyun süzülüp gitmesi için yeterince süzek, ama köklere sıkılmış sünger kadar suyu tutması içinde yeterince organik madde olmasıdır. Bu amaçları sağlamak için elinizde ne malzeme varsa kullanabilirsiniz. Kolay gelsin. Düzenleyen Zeki Yağlı : 02-04-2013 saat 17:02 |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2012
|
bu arada lobelyalara 16 saatlik ışık uygulandığında çiçeklenmesi daha az oluyormuş, gece dinlenmesi gerekiyormuş diye okudum. deneyen var mı arkadaşlar? |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
desenize yine papaz olcaz evdekilerle ) |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2010
|
Bunları Ankara'da bulabileceğimiz yerler nereler? yardımcı olabilirmisiniz. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-04-2008
|
Bence bunları bulamayacağım diye telaşlanmayın, olanları kullanın yeter. Kişisel olarak sürdürülebilir üretim tekniklerini daha önemli buluyorum, cocopeat gibi binlerce kilometre öteden taşınan şeylere çok sıcak bakmıyorum. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-11-2012
|
Merhabalar; Saksılarımın üst yüzeyinde beyaz küf gibi birşeyler oluştu. Sebebi ne olabilir? Çiçekler için herhangi bir tehlikesi var mı, varsa nasıl kurtulabilirim? ![]() |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/3865.htm |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2013
|
28. günlerinde olan fidelerimi sizlerle paylaşmak istedim. bezelyeler biber ![]() salatalık ![]() mor soğan ve mor lahana ![]() kereviz ![]() |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-03-2013
|
Buda devamı. bamya ![]() chery domates ![]() ![]() reyhan ve melisa ![]() ![]() |
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| casuarina cunninghamiana, cotyledon, çam, çimlendirme, fıstık, ficus macrophylla, kestane, kotiledon, köklendirme, moreton bay fig, river sheoak, sera, şaşırtma, tohum, tohum ekme |
|
|