agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-07-2006, 17:15   #1
Yeni Üye
 
ali boztepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2006
Şehir: bursa
Mesajlar: 15
At Kestanesi üretimi

Efendim daha önce bir projemin olduğundan bahsetmiş ve yardımlarınızı rica etmiştim. Cevaplar için teşekkürlerimi arz ederken; projeminde ne olduğu hakkında bilgi vermekten mutluluk duyacağım. Her Türk insanı çevresi için bu ve benzeri projeleri destekler inşaallah.

Giresunun Espiye ilçesindenim, dolayısıyla Bursada bulunduğum süre içersinde Çekirge caddesi boyunca uzanan AT KESTANELERİ beni fazlasıyla büyüledi. Onlara bakarken adeta kendimden geçiyorum. sSanki bana bir şeyler anlatır, birşeyler söyler gibiler... Onlarla iletişime geçiyorum. Bende çocukluğumdan beridir ağaç sevgisi inanılmaz boyutlara ulaşmıştır.

TEMA'nında üyesiyim. Mardin Mazıdağı ilçesinde bulunduğum 4 yıllık süre içersinde ise 1000'in üzerinde fidanları ağaç olarak yetiştirmiş bulunmaktayım. Onlar şimdi hepsi birer ağaç oldular, haberlerini alıyorum zaman zaman.

Kendi ilçem olan ESPİYE ilçemize 100 adet AT KESTANESİ, 100 adet IHLAMUR, 100 adet ERGUVAN ve 100 adette POLEWNİA (kral ağacı) çalışmam var.

Bunlardan 100'ün üzerinde Plownia fidanını yetiştirmeyi (çelikleme) yani daldırma usulü ile ürettim. Şu an 100' üzerinde ise AT KESTANE fidanım var onları da tohumlarından ürettim. IHLAMUR VE ERGUVAN ağaçlarının tohumlarını bu yıl toplayıp üretmeyi düşünüyorum. Kısmende olsa şu an projemi başarmış bulunmaktayım.

Bu fidanlar yaklaşık olarak iki metre boya geldiklerinde teneke kutularıyla beraber hayrıma ilçe belediye yetkililerine kendimde dikiminde bulunmak kaydıyla teslim edeceğim. İnsanlarıma iyi bir örnek İLÇEME ise bir hizmetim olur düşüncesiyle başlattığım bu projemi inşaallah başarırım.

Ürettiğim tohum ve fidanlarla ilgili olarak bilgi almak isteyen arkadaşım varsa, nasıl ürettiğim hakkında seve seve bilgi veririm. AT KESTANESİ VE PLOWNİA çeliklerini toprak içersinde bir böcek yiyip zarar veriyor. Zarar görmemesi için bu konuda da bilgi verebilirim.

Saygı ve hürmetlerimle...

Ozlem A, vfor ve onuron beğendi.
ali boztepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2007, 01:46   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3
merhaba.
ben tohumdan at kestanesi üretmek için can atıyorum
apartmanımızın bahçesinde kocaman bir kestane ağacı var ve bütün tohumları toplayacağım.
yardımlarınızı bekliyorum...

aytacus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 13:47   #3
Yeni Üye
 
ali boztepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-06-2006
Şehir: bursa
Mesajlar: 15
Tohumdan AT KESTANESİ üretimi

Sayın Aytacus, At kestaneleri Eylül sonu itibariyle Bursa'da ağaçlardan dökülmeye başlar.

At kestanelerini toplarken dolgun ve parlak olanlar seçilmeli ve hemen bir hafta içersinde geç kalmadan,daha önceden hazırlanmış toprağa fazla derin olmayacak şekilde ekilmelidir.

Ancak tohumlar ekilmeden önce 20 litrelik tenekeye su doldurulup, içersine bir çay bardağı MAZOT veya GAZYAĞI ilave edip, At kestanelerini de bu suda karıştırarak toprağa verdiğimizde,tohumları yiyen zararlı böcekleri de tiksindireceği için uzaklaştırmış oluruz.

Daha sonraları ise,yani baharla birlikte fidan olmaya başlayan At kestanelerini;Halk arasında "DANA BURNU" diye bilinen bir böcek türü yani zararlı; Bu fidanları köklerinden keserek kurumasına sebep olmaktadır. Yine,ayrıca beyaz renkte bir KARINCA türünün de, bu fidanların köklerinden başlayarak AT kestanesinin içini oyup özünü yiyerek kuruttuklarınıda gördüm.
Bütün bunlar için,yani bu zararlıları etkisiz hale getirmek için ZİRAİ İLAÇ satılan yerlerde,bu zararlıları da söyleyerek temin edeceğiniz ilaçla bu zararların önüne geçilecektir.

Bu ilaçlamayı Mayıs ayından başlayıp Eylül sonuna kadar ayda bir kez tekrarlamalısınız.En az üç yıl.

İlaçlamanın nasıl yapılacağını Zirai ilaç satan yetkili belirtecektir. Çünkü ilaçlar farklı farklı olup buradaki oradakilere uymayabilir.
Ayrıca, benim yaptığım işlemi belirtmek gerekirse: 20 Litrelik tenekeye su doldurup paket veya şişe halinde satılan ilacı bu suya kattıktan sonra ilaçlı suyu fidanların diplerine,yani kök kısımlarına gelecek şekilde verilmesi şeklindedir.

Size daha pratik bir fikir vermek açısından şunu belirtmek isterim: Eğer etrafınızda 20 kiloluk teneke kutular bulabilirseniz, bu AT kestanesi tohumlarını temin etmiş olduğunuz tenekelere ektiğinizde, sulaması daha kolay,dikimi ise daha pratik olacaktır. Çünkü fidanlar onun içinde rahatlıkla Dört beş yaşına kadar gelişebilir,dolayısıyla Fidanları teneke kutudan çıkarmadan toprağa böylelikle hazır halde verebilirsiniz.

Tüm fidancılar bu şekilde; gerek naylon tüp veya teneke kutulara bu tohum veya fideleri dikerek yıl kaybı olmadan hazır şekilde büyümelerinekatkıda bulunmaktadırlar. Ancak teneke kutuları altlarından delinmesini de unutmayınız.

Umarım yararlanırsınız.
Saygı ve hürmetlerimle.

ali boztepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2007, 16:49   #4
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,252
Galeri: 15
Ben de atkestanesi hayranıyım.

Tohumdan yetiştirdiğim iki fidanı toprağa diktim fakat maalesef yıllardır hiçbir gelişme göstermediler.
Altında kaya mı var acaba diye birinin yerini değiştirdim, yine bir değişiklik yok.
Ne ölüyor ne de oluyorlar.

Paulownia çeliklerini ne zaman ve nasıl daldırmalıyım?

İlk mesajı okuduğumda, dudaklarımdan dökülen, ''Allah razı olsun ve senin gibilerin sayısını çoğaltsın.'' kelimelerini buraya yazmadan da edemedim.

Selam ve sevgiler.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2007, 16:21   #5
Ağaç Dostu
 
raddle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-09-2007
Şehir: Düzce
Mesajlar: 122
Galeri: 4
Merhaba Ali Boztepe ve Balıkçı
Bu yıl diktiğim at kestanesi çimlendi. Ne kestaneyi dikim öncesi ilaçladım ne de teneke bir kutuya diktim.Normal bir saksıya dikmiştim.Şimdi havalar da soğuk. Nasıl koruyacağım ben kestaneyi ? Bundan sonra neler yapmam lazım ? Şu an camın dışında duruyor. İçeriye mi alayım ? Başka bir saksıya mı taşıyayım ?

raddle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2007, 16:11   #6
Yeni Üye
 
alievc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Galeri: 12
ne güzel
bende ankara TEMA üyesiyim bizde bugünlerde meşe palamudu topluyor ve dikimine başladık ayrıca biz ankara tema da her bir ağaç tanıtımı yapıyoruz,arkadaşlarda konu olarak at kestanesini seçtiler onlara yardım etmek istedim konu hakkında bilgi tolamak için

Ozlem A beğendi.
alievc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-11-2007, 20:30   #7
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili alievce,

Alıntı:
selam
yazılarınıza baktım ağılıklı olarak bitkilerden sebzeler üzerine ama beni isi sizden bir ricam var.
biz ankara tema gönüllüleri olarak her bir ağaç tanıtımı yapıyoruz bu ay da "at kestanesi ağacı" anlatılacak
daha geniş bir bilgi toplayabilirmiyim diye yazmıştım
saygılarımla
Şeklinde göndermişl olduğunuz maile binaen burada yazıyorum aradığınız bilgileri

Burada arayınız ve eğer bulamazsanız buraya bir göz gezdirin yine bulmazsanız burası da işinize yarayacaktır yetmedi buraya da bir bakın, göz gezdirin, not alın ve artık bunlarda yetmezse artık enine boyuna ne istediğinizi buradan sorun o zaman size elimizden geldiğince yardımcı oluruz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 08:17   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Merhaba arkadaşlar,

Bende evimizin önündeki toprak araziye at kestanesi ve meşe palamudu ekmek istiyorum. Sizlere soracagım şey at kestanesi hakkında. 2-3 gün önce topladığım yaklaşık 20 kadar at kestanesi tohumlarım var. Bunları bir ağaç haline getirebilmem için en uygun aşamalar nelerdir? Paylaşırsanız sevinirim.

Yani ilk once evin icinde cimlenmelerinimi saglamaliyim? İlkokuldayken pamuklarin arasına fasulye koyardık ve icinden birsey fiskirmasini gozlemlerdik(bu arada buna cimlendirme mi deniyor?). Kestane de mi aynı şekilde olacak? Eger onlar cimlenirse ne zaman gidip araziye dikebilirim ya da ilk once bir saksiya dikip buyumelerinimi beklemeliyim? Açıkçası bu konuda biraz bilgisizim. Beni aydınlatırsanız sevinirim. Herkesin yardımını bekliyorum.

Bu arada Ankara'da oturuyorum. Biliyorsunuz ki Ankara'nın kışı soguk gecer. O yüzden Ankaralı oldugumu goz onunde bulundurarak tavsiye verirseniz daha iyi olur. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 16:41   #9
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
selam evrims ben ilk önce ev ortamında bir saksıda fidan haline getirip ondan sonra doğaya bırakmanızı tavsiye ederim çünkü doğada tohumdan fidan haline gelmeleri çok zor.

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 20:59   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Sağolun ilgilendiginiz icin. Eger deneyimleriniz varsa lütfen paylaşabilir misiniz çünkü daha önce hiç denemedim.

Aslında topladıklarımın bir çoğunu plastik bardaklara saksılara ve toprağa gömdüm ve doğadakileri kendi hallerine bırakmayı düşündüm. Belki tutarlar ama evdekiler için ne yapmalıyım? Mesela kaç derecede tutmam lazım? Ne kadar zamanda bir sulamam lazım? Güneş görmesi gerekir mi? ve çok sabırsız oldugum icin fidan hallerine gelmeleri ne kadar zaman sürer?

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 21:16   #11
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Sabırsızsanız, cevap beklerken bu konuda farklı yerlerde yazılmış olanları okuyabilirsiniz. Çünkü önemli olan çimlenmenin mantığıdır. At kestanesi ya da meşe olması çok farketmez...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2007, 21:35   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Sabırsızsanız, cevap beklerken bu konuda farklı yerlerde yazılmış olanları okuyabilirsiniz. Çünkü önemli olan çimlenmenin mantığıdır. At kestanesi ya da meşe olması çok farketmez...
Bir çok yeri okudum ama at kestanesi hakkındaki bu soruların cevaplarına ulaşamadım. Normal yani normalden kastettiğim yenebilen kestane için bir başlık var çok güzel anlatılmış ve insanlar ulaştıkları başarıların fotograflarını gondermiş ve amatörce yetiştirmişler. Benim istedigim de amatörce ve amaca yönelik ve en hızlı şekilde yetiştirmektir. Diğer merak ettiğim ise at kestanesinin ya da meşenin Ankara ikliminde tutup tutmayacağından emin olmaktır. ali boztepe takma isimli arkadaşımızın anlattığı gibi yapabilecek kadar ne maddi gücüm var ne de zamanım var. Benim amacım insanlardan yardım alıp çirkin bir yeri ağaçlandırmak. Bu doğrultuda cevaplar alırsam daha memnun olacağım.

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 00:23   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evrims Mesajı Göster
Bir çok yeri okudum ama at kestanesi hakkındaki bu soruların cevaplarına ulaşamadım. Normal yani normalden kastettiğim yenebilen kestane için bir başlık var çok güzel anlatılmış ve insanlar ulaştıkları başarıların fotograflarını gondermiş ve amatörce yetiştirmişler. Benim istedigim de amatörce ve amaca yönelik ve en hızlı şekilde yetiştirmektir. Diğer merak ettiğim ise at kestanesinin ya da meşenin Ankara ikliminde tutup tutmayacağından emin olmaktır. ali boztepe takma isimli arkadaşımızın anlattığı gibi yapabilecek kadar ne maddi gücüm var ne de zamanım var. Benim amacım insanlardan yardım alıp çirkin bir yeri ağaçlandırmak. Bu doğrultuda cevaplar alırsam daha memnun olacağım.
bana yardım eli uzatacak olan var mı meşe üretimi konusunda?

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 00:38   #14
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Sevgili evrims, ağaç üretimi söz konusu olduğunda at kestanesi de aynıdır meşede ve eğer at kestanesi ve meşe ağacını Ankara'da görüyorsanız ki rahatlıkla yetişmesi lazım sizde tohumdan rahatlıkla üretirsiniz. Tohumlarınızı hemen toprağa ekin (her iki ağaca ait tohumları) mart nisan aylarında havaların ısınmasıyla bitkilerinizin çimlendiğini göreceksiniz. Normal sulama ve gübreleme işleri dışında yapmanız gereken tek şey aşırı sıcaklarda ve aşırı ışıkta yeni çimlenmiş bu fidelerinize gölgeleme yapmaktır. Aşırı ışıktan ve sıcaktan ilk yıl fidelere zarar görebiliyor. Bunun dışında tohumlarınızı siz ekin gelişmeleride burada yazın ki bizde size zamanında bilgi verelim.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2007, 10:40   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selahattin YILMAZ Mesajı Göster
Sevgili evrims, ağaç üretimi söz konusu olduğunda at kestanesi de aynıdır meşede ve eğer at kestanesi ve meşe ağacını Ankara'da görüyorsanız ki rahatlıkla yetişmesi lazım sizde tohumdan rahatlıkla üretirsiniz. Tohumlarınızı hemen toprağa ekin (her iki ağaca ait tohumları) mart nisan aylarında havaların ısınmasıyla bitkilerinizin çimlendiğini göreceksiniz. Normal sulama ve gübreleme işleri dışında yapmanız gereken tek şey aşırı sıcaklarda ve aşırı ışıkta yeni çimlenmiş bu fidelerinize gölgeleme yapmaktır. Aşırı ışıktan ve sıcaktan ilk yıl fidelere zarar görebiliyor. Bunun dışında tohumlarınızı siz ekin gelişmeleride burada yazın ki bizde size zamanında bilgi verelim.
Çok teşekkürler. Çimlenmeyi gördüğümde de gölgeleme teknikleri hakkında bilgiler almak için tekrar başvuracağım. Birçok tohum topladığım için bazılarını hepsini farklı şekilde diktim nasıl ekilecegini bilmedigim için. Meşelerin yarısını beyaz kısmı alta gelecek şekilde yarısını da beyaz kısmı üste gelecek şekilde diktim.Doğru olanı hangisi? Palamut dik olarak degil yan olarak dikiliyormuş galiba palamutların çoğunu yan bir kısmını da çağraz diktim. 6 tane meşe tohumunuda sürekli ıslak bir pamuğun altında bekletiyorum. içlerinden iki tanesinin kabugunu daha kolay çıksınlar diye maket bıçağıyla çatlattım bi yerde okudugum bir yazıya göre. Bilmiyorum dogrumu yaptım yanlış mı... Bir sorum daha olacak size; Eğer doğaya terketmeyip kendim sulayacaksam kaç günde bir sulamalıyım ve çimlenme olmadan toğrağa gübre eklemelimiyim?

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-05-2008, 11:19   #16
Ağaç Dostu
 
quercuslover's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-09-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 145
Sevgili Evrims Meşe üretimi konusunda sitede azımsanamayacak kadar bilgi var diğer sayfalarıda okumalısınız.

quercuslover Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2008, 12:10   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi quercuslover Mesajı Göster
Sevgili Evrims Meşe üretimi konusunda sitede azımsanamayacak kadar bilgi var diğer sayfalarıda okumalısınız.
Evet normal yani yenebilen kestane hakkında var ama at kestanesi hakkında yok. Eğer hakikaten varsa bu konu başlığı altına linkini yazarsanız çok sevineceğim. Çünkü hakikaten yok..

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-07-2008, 12:47   #18
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Selamlar arkadaşlar, 2007 kasım ayı civarında Ankara Beşevler de ve başka yerlerde gördüğüm at kestanesi ağaçlarının (Aesculus galiba-kesinlikle yemeyin zehirli) altına düşen yenemeyen kestane cinslerinden toplamıştım ve daha sonra açık bir araziye dikmek için bahçemde bulunan saksılara dikmiştim. Şimdi aşağıda fotograflarını yolluyorum. Yalnız bazılarında problem var. Bir tanesi tamamen yapragını doktu ama sanki tekrar canlanacak gibi. 2 tanesi cok saglıklı diger 2 tanesi ise yapragını doken gibi olmaya yavas yavas basladı. Genelde fazla gunes almiyorlar ve sadece aksam gunesi aliyorlar. haftada 3-4 defa suluyorum. Problem ne olabilir?(Birde sanki bana sağlılklı olanların cinsi faklıymış gibi geliyor. Sizce de öylemi?) Yardım ederseniz sevinirim. İşte resimler:

1.Genel görüntü


2.Durumu kötüleyenlerden soldaki



3.Durumu kötüleyenlerden sağdaki


4. Bu da azimli kestane. Umarım yaşayacak. Azime koydum adaına


Düzenleyen evrims : 02-07-2008 saat 13:21
evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 01:23   #19
Yeni Üye
 
alievc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Galeri: 12
merhaba
ilginizden ötürü sizi tebrik ediyorum, bende bir ziraat mühendisi değilim ama
pratikte fidan yetiştirme ve bakımları konusunda bazı bilgiler aldım şayet
bu konularda biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz size iki şey tavsiye edebilirim 1.ankara büyük şehir bel.bazı dönemlerde bahçıvanlık kursu açıyor.
2 .şahsımda fidan süs bitkisi yetiştirme ve bakımları ile ilgili
cd var size sunabilirim.
ama sizin sorduğunuz konuda nacizane bilgime göre tüm tohumlar tutacak ve
birer fidan olacak diye bir şart yok.ayrıca bazılarının yaprak dökmeleri toprak içinde çeşitli kurt ve benzeri şeylerde olabilir elbette farklı ağaçlardan alınmış
çekirdeklerden farklı tür çıkabilir biliyorsunuz at kestanelrinin de bazı türleri var
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz.ayrıca resimdende gördüğüm kadarıyla yaprağını dökmüş olan fidan daha bence yaşıyor.ben de bahçemizde 25 adet meşe palamutu 1 adet selvi 3 adet de kestane yetiştirdim sadece 3 adet meşe palamutu çıkmadı.
bunda benimde yanlışım olabilir çekirdeklerin sağlam olup olmadıklarını ekmeden önce bir suya atıp dibe çökenleri kurtlanmamış hasar görmemiş olanları ekmek lazım. siz çok başarılısınız saygılarımla

alievc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 11:08   #20
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evrims Mesajı Göster
... Yalnız bazılarında problem var. Bir tanesi tamamen yapragını doktu ama sanki tekrar canlanacak gibi. 2 tanesi cok saglıklı diger 2 tanesi ise yapragını doken gibi olmaya yavas yavas basladı. Genelde fazla gunes almiyorlar ve sadece aksam gunesi aliyorlar. haftada 3-4 defa suluyorum. Problem ne olabilir?(Birde sanki bana sağlılklı olanların cinsi faklıymış gibi geliyor. Sizce de öylemi?) Yardım ederseniz sevinirim. İşte resimler:
...
Sayın evrims, ağaç yetiştirme konusunda pek bilgim yok, ama saksılarınız küçük göründü. Galiba at kestanesi büyük ağaç sınıfında. Acaba kök saçakları saksının altından çıkıp toprağa tutundu; sizde yerinden kaldırdıysanız, strese girmiş olabilir mi?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 11:26   #21
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,606
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alievc Mesajı Göster
...
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz....
Sayın alievc, benim hatırladıklarım beyaz açan at kestaneleriydi. Biraz önce annemle konuştum, pembe açan at kestanesi hatırlamıyor. Şimdilerde çiçektelerse (pembe açanlar) acaba 4. caddenin ne tarafında? Eğer çiçek zamanı geçtiyse bildiğiniz bir tanesinin tam adresini verebilir misiniz? (annemden tohum isteyeceğim)
Teşekkürler.


Düzenleyen üzüm : 03-07-2008 saat 17:11
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 11:41   #22
Yeni Üye
 
alievc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Galeri: 12
selam
oldukça ilgilisiniz sevindim
emek 4. cadde tam ortalarında sayılır orada bulunan dükkan sahipleri
esnaf çok iyi bilir, ben de fotoğrafı olacaktı şayet bulursam sana gönderirim
içinde saten bir iki ağaç var pembe açan orada bulunan esnafa sorup rahatlıkla gösterecekleri gibi aynı zaman orman bakanlığı fidanlıkları ve
özel yetiştiricilerden bulmak mümkün,saten artık senin o saksıda bulunan
fidanlarını bir an evvel sabit bir yere diksen iyi olur.


Düzenleyen alievc : 03-07-2008 saat 11:42 Neden: eksik harfler
alievc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 15:30   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alievc Mesajı Göster
merhaba
ilginizden ötürü sizi tebrik ediyorum, bende bir ziraat mühendisi değilim ama
pratikte fidan yetiştirme ve bakımları konusunda bazı bilgiler aldım şayet
bu konularda biraz daha bilgi sahibi olmak isterseniz size iki şey tavsiye edebilirim 1.ankara büyük şehir bel.bazı dönemlerde bahçıvanlık kursu açıyor.
2 .şahsımda fidan süs bitkisi yetiştirme ve bakımları ile ilgili
cd var size sunabilirim.
ama sizin sorduğunuz konuda nacizane bilgime göre tüm tohumlar tutacak ve
birer fidan olacak diye bir şart yok.ayrıca bazılarının yaprak dökmeleri toprak içinde çeşitli kurt ve benzeri şeylerde olabilir elbette farklı ağaçlardan alınmış
çekirdeklerden farklı tür çıkabilir biliyorsunuz at kestanelrinin de bazı türleri var
bahçeli 4.cadde de hem pembe açan hemde beyaz renk çiçek açan türünü görürsünüz.ayrıca resimdende gördüğüm kadarıyla yaprağını dökmüş olan fidan daha bence yaşıyor.ben de bahçemizde 25 adet meşe palamutu 1 adet selvi 3 adet de kestane yetiştirdim sadece 3 adet meşe palamutu çıkmadı.
bunda benimde yanlışım olabilir çekirdeklerin sağlam olup olmadıklarını ekmeden önce bir suya atıp dibe çökenleri kurtlanmamış hasar görmemiş olanları ekmek lazım. siz çok başarılısınız saygılarımla
meraba alievc ayrıntılı cevabınız için çok teşekkürler. o cd ile ilgilenebilirim. benim şu andaki amacım bizim evin taraflarında bir araziyi yeşillendirmek. o yüzden at kestanesi ve palamut gibi büyüyecek olan ağaçlarla ilgileniyorum. (bu arada böyle açık bir araziye tohum ekmek için gönüllü olan arkadaşlar varsa benle temasa geçebilir.) eminim bahsettiginiz cd de o tür ağaçlarla ilgili birşeyler bulabilirim. eger bir yerde satılıyorsa **** temin edebilecegim bir yer varsa bana orayı soylerseniz ben gidip oradan alayım cdyi eger oyle bir yer yoksa sizin bir sekilde temin etmenizi rica edecegim.

zaten bu sene de sonbahar gibi bahçeliye gidip at kestanesi tohumları toplamayı düşünüyorum. çiçek zamanı geçti gerçi galiba ve pembe olanını tespit etmek imkansız ama artık her agacın dibinden birer ikişer tane toplarım pembeyi bulmak için

aslında saksılardakileri toprağa dikmeyi sonbahar civarında düşünüyorum ama o zaman çok mu geç olur diyorsunuz? Yeteri kadar büyüdüler ama arazide sulaması çok zor oluyor ve şimdi bu mevsimde güneşin altında çok çabuk kuruyorlar. Ama tabi eğer küçük saksıda zarar gelir diyorsanız gidip ekeyim hemen bugünden

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 15:44   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-11-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 22
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
Sayın evrims, ağaç yetiştirme konusunda pek bilgim yok, ama saksılarınız küçük göründü. Galiba at kestanesi büyük ağaç sınıfında. Acaba kök saçakları saksının altından çıkıp toprağa tutundu; sizde yerinden kaldırdıysanız, strese girmiş olabilir mi?
Merabalar uzum, tamamiyle haklısın büyük ağaç sınıflarında olduklarına dair ama kök saçakları daha çıkmadı. onu devamlı kontrol ediyorum. Dediğim gibi sonbahar civarında gidip araziye dikmeyi düşünüyorum ama bu küçük saksılar sonbahara kadar yetmeyecek ise daha büyük bir saksıya alayım ya da gidip kendilerini toprağa vereyim Önerilere açığım çünkü daha ilk defa bahçemiz dışında bir yere gönüllü olarak ağaç dikip yetiştirmeye çalışıyorum. Şimdilik saksılar ve arazidekilerin toplam sayısı 20yi buldu. Umarım bu seneyi atlatırlarda benimde büyük büyük ağaçlarım olur. Daha çok acemiyim çook.

evrims Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2008, 16:05   #25
Yeni Üye
 
alievc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Galeri: 12
selam sonbahara kadar o saksılar yeter bir şey olmaz
yerlerini tesbit edince çukurunu aç alta iyi toprak varsa gübreli su dök
birazda iyi toprak saksıdan çıkar ve dik etrafını toprakla doldur ve ayağınla kenarları iyice çiğne fidan rüzgardan ve aşırı sulamadan sağa sola bükülmesin
mümkünse yanına bir çıta da koya bilirsin.
son baharda ek eline sağlık iki metre arayla dik

alievc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-07-2008, 00:04   #26
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 99
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
Sayın alievc, benim hatırladıklarım beyaz açan at kestaneleriydi. Biraz önce annemle konuştum, pembe açan at kestanesi hatırlamıyor. Şimdilerde çiçektelerse (pembe açanlar) acaba 4. caddenin ne tarafında? Eğer çiçek zamanı geçtiyse bildiğiniz bir tanesinin tam adresini verebilir misiniz? (annemden tohum isteyeceğim)
Teşekkürler.
Güvenparkta da var.

brody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2008, 16:19   #27
Ağaçsever
 
ilahi morluk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-08-2007
Şehir: istanbul/ısparta
Mesajlar: 68
Geçen sene ektiğim yarım düzine at kestanesini maalesef çimlendirmeyi başaramamıştım. Fakat bu sene kararlıyım.Emirgan civarından baya bir at kestanesi topladım. Ali Boztepe Bey'in tavsiyelerini uygulayacağım.

Gazyağı bulmakta zorlananlara İstanbul için tavsiye edilebilecek yerler: Petrol Ofisi benzinlikleri, Eminönünde eski ticaret odası şimdiki üniversitenin tam karşısındaki sobacılar ve kok kömürcüleri,Bostancıda Deniz nalbur, bazı yapı marketleri...

ilahi morluk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2008, 01:20   #28
Yeni Üye
 
coşkun ayaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 19
Galeri: 12
Selamlar,
Ekim ayı sonunda topladığım At kestaneleri ve Meşe palamutlarını 20 cm derinlikte toprak doldurduğum büyük meyve sandıklarına ekmiştim. Yaklaşık 100 adet ektim.
İlginç olan bir ay sonra yani kasım sonunda bir adet at kestanesi fidesi ciktı. Şu anda 20 cm boyunda ve çok sağlıklı. Bunu çimlendiği yerden çıkartıp tek başına bir kutuya diktim. Kazık şeklindeki kökünün boyu yaklaşık kendisi kadardı.(20 cm)
İlgimi çeken neden bir tek tohum bu kadar erken çıktı ? Ben baharda çimleneceklerini biliyorum. Herhalde havaların sıcak gitmesinden oldu.
Kışı geçirmesi için özel bir önlem gerekirmi ?
Tohumdan ağaç yetiştirmek müthiş bir duygu, her ağaçsevere tavsiye ederim.

coşkun ayaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 14:36   #29
Yeni Üye
 
alievc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Galeri: 12
selam
önce at kestanesi ve meşe palamutlarını ben bahçecilikte kullanılan küçük siyah poşetler her bir torbaya bir adet dikiyor sonra kolay taşınması için sandıklara diziyordum,dikerken torbalarını yırtıp uzayan kökler varsa saçaklarını çok az kesiyor ve dikiyordum hemde köklerine zarar vermeden kendi yeşerdiği toprağı ile ekerek şaşırtma yapmadan yani dışarıda hiç bir koruma olmadan yetiştiriyorum.at kestanesine gelince o tohumu daha siz elinize almadan nemli bir toprakta kalmış olabilir **** sizin verdiğiniz sudan en iyi yararlanmış ve toprağında iyi yerine gelmiş olabilir ama acele etmeyin bu kışı bir geçirsin biraz arsızdır bence olur. ellerine sağlık
çok sık ekmemişindir inşallah çıktıklarında kökleri birbirlerine dolanmış olabilir,
alırken dikkatli ol sandığı şöyle köşelerinden salla toprak yumuşasın sonra kendi toprağını herbir köke yumru yap ıslatarak sonrada dikilecek yere bir çukur içine dik haydi hayırlısı bir tane bile çıksa ne mutlu sana
birdaki sefere çiçekçilerden naylontorba al onlara birer adet ek veya paran yoksa bir litrelik polietilen su kaplarını ikiye kes altına bir delik onlarada ekebilirsin.kolay gelsin

alievc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 14:30   #30
Yeni Üye
 
coşkun ayaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 19
Galeri: 12
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alievc Mesajı Göster
selam
önce at kestanesi ve meşe palamutlarını ben bahçecilikte kullanılan küçük siyah poşetler her bir torbaya bir adet dikiyor sonra kolay taşınması için sandıklara diziyordum,dikerken torbalarını yırtıp uzayan kökler varsa saçaklarını çok az kesiyor ve dikiyordum hemde köklerine zarar vermeden kendi yeşerdiği toprağı ile ekerek şaşırtma yapmadan yani dışarıda hiç bir koruma olmadan yetiştiriyorum.at kestanesine gelince o tohumu daha siz elinize almadan nemli bir toprakta kalmış olabilir **** sizin verdiğiniz sudan en iyi yararlanmış ve toprağında iyi yerine gelmiş olabilir ama acele etmeyin bu kışı bir geçirsin biraz arsızdır bence olur. ellerine sağlık
çok sık ekmemişindir inşallah çıktıklarında kökleri birbirlerine dolanmış olabilir,
alırken dikkatli ol sandığı şöyle köşelerinden salla toprak yumuşasın sonra kendi toprağını herbir köke yumru yap ıslatarak sonrada dikilecek yere bir çukur içine dik haydi hayırlısı bir tane bile çıksa ne mutlu sana
birdaki sefere çiçekçilerden naylontorba al onlara birer adet ek veya paran yoksa bir litrelik polietilen su kaplarını ikiye kes altına bir delik onlarada ekebilirsin.kolay gelsin
Selamlar,
Cevabınıza ve yazımla ilgilenmenize teşekkür ederim.
Çabalarınızda başarılar dilerim.

coşkun ayaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024