agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Fidan ve Fide, Bitki Üretim (Tohum Çimlenme/Çelik/Aşı)
(https)

Beğeni Düzeni18Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-10-2017, 19:39   #1
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Giriş Tarihi: 03-08-2016
Galeri: 5
İlgilenenler için İstanbul ve civarinda atkestanesi tohumu toplama sezonu açıldı Bugün çok sayida tohum topladım. Beyaz renkli çiçek açan ağaçarın yerlerini biliyorum. Buralardan aldığım tohumlar oldukca büyük ve koyu kahverengi renkte.
Baska bir ağaçtan daha tohum aldım. Fakat bunlar diğerlerinin yarısı büyüklüğünde ve açık kahverengi renkteler. Tohum aldığım ağaç genç değil, oldukça büyük. Küçük ve açık renkli tohumları olan bu ağaç kırmızı renkli çiçek açan tür olabilir mi? Konu hakkında bilgisi olan var mı?

CornusMas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 20:25   #2
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CornusMas Mesajı Göster
İlgilenenler için İstanbul ve civarinda atkestanesi tohumu toplama sezonu açıldı Bugün çok sayida tohum topladım. Beyaz renkli çiçek açan ağaçarın yerlerini biliyorum. Buralardan aldığım tohumlar oldukca büyük ve koyu kahverengi renkte.
Baska bir ağaçtan daha tohum aldım. Fakat bunlar diğerlerinin yarısı büyüklüğünde ve açık kahverengi renkteler. Tohum aldığım ağaç genç değil, oldukça büyük. Küçük ve açık renkli tohumları olan bu ağaç kırmızı renkli çiçek açan tür olabilir mi? Konu hakkında bilgisi olan var mı?
Siz küçük olanları ayrı bir yerde ekerseniz gelecek yıl açtığında çiçek renginin nasıl olduğunu görürsünüz. Benim hatırladığım ve resmini çektiğim Edirne'de çok güzel kırmızı renkli at kestanesi görebildim. Aşağıdaki linkte resimleri bulunmakta. Aralarında bilinebilir fark olup olmadığını tam olarak hatırlamıyorum.

http://www.agaclar.net/forum/genis-y...lar/2048-2.htm

Bu arada Harun Beyin yazdığı yazı nedeni ile kırmızı çiçekli olan tür hibritmiş. Tohumdan çoğalıyor mu bilmiyorum.
http://www.agaclar.net/forum/420991-post30.htm

CornusMas beğendi.
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-10-2017, 07:40   #3
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Sayın @Muda, bilgilendirme için teşekkür ederim. Kırmızı çiçekli at kestanesinin (Aesculus x carnea) bir hibrit olduğunu sayenizde öğrenmiş oldum. Önümüzdeki bahar küçük tohumları topladığım ağacı ziyaret edeceğim bakalım çiçekleri ne renkmiş.

İnternette uzun süre araştırdım ancak kırmızı çiçekli hibritin tohumdan üretilip üretilemediği konusunda açıklayıcı pek bir bilgi bulamadım. Sadece Missouri Botanik Bahçesi'nin konuyla ilgili sayfasında aşağıdaki cümle geçiyor:

"Although this is a hybrid form, new plants will generally come true from seed."

Buradan anladığım kadarıyla eğer topladığım tohumları veren ağaç A.carnea ise benim de kırmızı çiçekler açan fidanlarımın olma ihtimali hayli yüksek Aşağıda, bahsettiğim tohumları karşılaştırdığım bir fotoğraf var. Sağdaki büyük ve koyu renk tohumlar beyaz renk çiçek açtığını bildiğim ağaçtan alındı.

Name:  Aesculus.jpg
Views: 633
Size:  58.2 KB

Asia ve Muda beğendi.

Düzenleyen CornusMas : 08-10-2017 saat 07:45 Neden: yazım hataları giderildi.
Eski 01-05-2018, 19:21   #4
Ağaç Dostu

CornusMas's Avatar

Daha önce tohum resimlerini paylaştığım ağaçların çiçek renklerini kontrol ettim. Maalesef Aesculus hippocastanum ile Aesculus x carnea türlerini tohumlarından ayırmak pek mümkün değil. Aşağıdaki resimde görülen her iki tip tohum da beyaz çiçek açan A.hippocastanum tohumu.

İstanbul - Topkapı - Panorama 1453 müzesi çevresindeki tüm beyaz (A.hippocastanum) ve kırmızı (A.carnea) ağaçlarını yüksek çözünürlüklü bir haritada işaretledim. İsteyenlerle paylaşabilirim. Bundan sonra renkleri bilerek tohum toplayacağım

Ayrıca Aesculus x carnea ile ilgili pfaf.org sitesinde şöyle bir bilgiye ulaştım. Benim gibi tohumdan kırmızı çiçekli at kestanesi üretmek isteyenler için önemli bir bilgi:

"Although a hybrid species, it breeds true from seed due to a doubling of the chromosomes [11,17,200]"

11: Bean.W. - Trees and Shrubs Hardy in Great Britain Vol 1-4 and Supplement. Murray 1981
17: Clapham, Tootin and Warburg. - Flora of the British Isles. Cambridge University Press 1962
200: Huxley. A. - The New RHS Dictionary of Gardening. 1992 MacMillan Press 1992 ISBN:0-333-47494-5

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025