![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-07-2011
|
Selahattin Beyin bu videolarını defalarca kez seyrettim umarım anladığım gibidir herşey, teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
sayın bilgi sahibi üyelere sormak istediğim bir husus var. bu tarif edilen aşılar küçük ve orta çapta ağaçlara uygulanabiliyor, sorun yok, ama ya tomruk çapına gelmiş ağaçlara ne yapılabilir. benim problemim kestanelerle. 40-120 cm arası çapta kestane ağaçları neredeyse sıfır kalite kestane veriyor. kaliteli ve yüksek verimli kalemlerle aşı yapmak istiyorum. ama ağaçların kabukları çok kalın ve lifli, içi hasır gibi. tipik anaç-kalem ilişkisi görünmüyor. dış kabuk şu şekilde. dış kabuğu bu şekilde olan ağaca nasıl aşı yapılır. ayrıca birşey daha sormak istiyorum. bu kestane ağaçları tepe kesimi yapılırsa kavak gibi kesiğin yanından patlayıp sürmüyor. tüm gövdeyi çürütüp kökten sürüyor. en azından ben böyle anlıyorum. böyle olunca da bitki kuvvetli kökün büyük kısmını yok ediyor, ufak bir kök kısmından o küçük olarak oluşturduğu gövdeyi besliyor. bu da tekrar eski gücünü alması için yıllar gerektiriyor. mesela kavak 2 yılda eski tepe şekline ulaşırken kestanede bu yıllar alıyor. acaba özel bir kesme şekli veya tepesini macunlamak filan mı gerekiyor ki kesiğin yanından patlayıp sürsün. veya kesiğe gübre hormon vb. şeyler mi sürülmeli(köklendirmek için hormondan aklıma geldi) ve yine bu sebepten aşı kaleminden de şüpheleniyorum tutmayacağına dair. yani tepesini kurutuyor. kaleme doğru su yürütmüyor galiba. ve dediğim diğer sebep; dış kabuk çok kalın ve anaç-kalem uyuşmasına yol açabilir. bu 2 değindiğim konuyu açıklayan çıkarsa sevineceğim. öbür ay aşılamak istiyorum bunları. şimdiden teşekkür ederim. Düzenleyen junior : 16-01-2013 saat 09:01 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu kütüklere aşı kalemi kaynamasını sağlaman mümkün değil . balta ile kesilmiş olsaydı kesin sürgünler verirdi motor ile kesilen ağaçlarda genellikle sürgün vermiyor. eğer sürgün verirse yeni sürgünlere aşı yapabilirsiniz. Kolay gelsin |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-04-2008
|
Alıntı:
ve acaba kol testeresi de olur mu balta yerine (ona göre keseceğim.) ( sayın tekin bey ve sayın selahattin beye cevaplar için teşekkür ederim) Düzenleyen junior : 20-01-2013 saat 18:38 |
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu tür kalın ağaçların sürgün verdiklerinde çok kuvvetli sürgün verirler bu kuvvetli sürgünlere yapacağnız aşılar daha hızlı kaynama yapacağı gibi hızlı gelişcektir. Yok İlla da bu tür kütüklere yapacaksanız aşı da kalem aşı zamanı Şubat Mart bölgelere göre Nisan da olabilir. Bu zamanda kesimi yaptığınız anda aşılamayı yapmalısınız. Ayrıca kesim yaptığınız da el testeresi ile kesim yapsanız da keskin bir bıçak ile temizlemelisiniz. Yukarıda kesimini yaptığınız ağaçların kabukları kambium dan ayrıldığı için aşılarınız kesinlikle kaynama yapmayacaktır. Motor ile kesilen ağaçlar da neden sürgün vermediğini kesin olarak bilmiyorum ama büyük ihtimal testere kesiği ile bıçak kesiğinin insan derisinde bile kaynama farkı çok çok fazla sanırım yırtılmadan dolayı olabilir. Ayrıca ağaç kesme motorunda ki yağlar da kabuk ve kambium arasına girdiğinden yaşamsal alanı ayırmış olduğundan da olabilir. Umarım aydınlatıcı olur iyi akşamlar dilerim. |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Motorlada kesilen ağaç sürgün verir, sürgün verip vermemesi motorla kesimin bir ilgisi olacağını düşünmüyorum, buna benzer kendi yaşadığım tecrübelerde var, gençleştirilmesi yapılan onca ormanlarımız var bunlar hep motorlu testerelerle kesiliyor. İki yıl önce köyümüzdeki ormanlıkta gençleştirme çalışması yapılmıştı tümü patlayıp filizlendiler. İncir ağacımı erik ağacımı zeytin ağacımı motorlu testereyle kestim hepsi de patladı. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Fidan ve Ağaç aşılama - Ceviz ağacında çeşit değiştirme aşısı - 11. Bölüm - YouTube bu aşıyı (Kabuk altı aşı) deneyiniz. Diğer türlerle o kalınlıkta sonuç alma olasılığınız çok az. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar, havalar mevsim normallerinin üzerinde gidiyor. erikler çiçek açmak üzere, Ben de bunları göz önünde bulundurarak yapacağım aşılar için bugün aşı kalemlerini hazırlayıp önce hafif nemli kağıt havluya sardım daha sonra buzdolabı poşetlerine koyarak, buzdolabının sebzelik bölümüne koydum. Bunları ne kadar süre bekletebilirim |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-02-2013
|
Tüm ağaç dostlarına selamlar. Sürgün Göz aşışı için merak ettiğim bir konu var. Göz aşıları kalın dallara yapılamayacağı için bir ana daldan çıkan 2 yıllık genç bir sürgüne haziran gibi sürgün göz aşısı yapmayı düşünüyorum. Bu dalın boyunun 50cm olduğunu düşünürsek göz ün takılacağı yerin ana daldan uzaklığı ne kadar olmalıdır? Göz takıldıktan sonra gözün üstündeki dal kesilmeli midir? Kesilmesi gerekiyorsa gözün ne kadar üzerinden ve ne zaman kesilmelidir? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sürgünün ana daldan 10 cm kadar uzağına aşıla. aşı tutmadan üzerini kesmene gerek yok. Tuttuktan sonra birkaç cm. üzerinden kesebilirsin. Ben geçen yıl haziran ayının 15 inde armuta göz aşısı yaptım. Önce tutmadı zannettim ama sürgünlerini bugün vermeye başladılar. Ben de aşının iki cm.kadar üzerinden keserek aşı macunuyla kestiğim yeri kapattım. Göz aşı zamanına daha çok var endişelenmeyin. Size naçizane bir önerim de göz aşısı yapacağınız dala bugünlerde İngiliz aşısı yapabilirsiniz. bence daha iyi olur. aşıdan sonra aşı kalemini bir poşet içerisine alırsanız tutma oranını artırabilirsiniz. . Saygılar. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
|
Selamlar, Çok çeşitli videolar ve aşı uygulamaları izledim fakat aklıma takılan bir soru var: yaptığımız aşı çeşitleri ve tekniklerinin tamamına yakınında amaç kambiyumları karşılaştırmak ve bu şekilde kaynaşmayı sağlamak değilmi ? Eğer bu doğru ise kabuk aşısında kalemi tek taraflı kesip kesik yüzeyi kaldırdığımız kabuk altına yerleştirdiğimizde kaynaşma nereden olacak veya oluyor ? Yoksa benim videolarda net anlayamadığım aşıyı yapan kişi ağaçsı kısım ile kabuk arasındaki kambiyum kısmına mı çakıyor kalemi (ağaç kabuğu ile kambiyum ayırak çok zor gibi gözüküyor bana )? Sanki öyle olmuyor direk olarak kalemin kesilmiş yüzeyi ağacın bildiğimiz odun kısmına denk getiriliyor ama izlediğim videolarda bu şekilde yapılan aşıların tuttuğunu da gördüm eğer böyle ise biz neden kabuk aşısında kabuğu tek taraflı kaldırıp kaldırmadığımız tarafta kalemin tek tarafını kestikten sonra 90 derece açı yapacak şekilde kalemin bir tarafını daha hafifçe açıyoruz ve yanak yanağa getirmeye uğraşıyoruz? Ben bu sene yabani erik ağaçlarına papaz eriği aşıladım ve hep en son anlattığım kabuğu tek taraflı kaldırıp yanaştırma methodunu kullandım bazı kalın dallarda ise kakma aşı denedim fakat eğer hiç uğraşmaya gerek yok tek taraflı kes kalemi çak kabuk altına denirse bundan sonra bu şekilde çalışma yapmam gerekecek açıkçası kafam bu soruda .. Teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
|
Teşekkürler Archer bunu sormamdaki temel sebep geçen sene yaptığım ve tutan aşılarımda sonradan kuruma olmasıydı. Ben geçen sene göz aşısı yapıp göz patlamadan aşının 3cm üzerinden dalı kesmiştim. Patlayan gözler 15cm büyüyüp sonra kurudular. Bazı kulaktan dolma bilgilerde aşı patladıktan sonra göz aşısının üzerindeki dalda 3 göz bırakıp kesmek gerekir deniyor. Sebep olarak o bölgede su yürümesi canlılık kaybı olmaması deniyor. Bende kulaktan dolma bilgi yerine bu forumdan daha sağlam bilgi edinebilir miyim düşüncesi ile yazmıştım. Bu durum hakkında bilgi verecek arkadaşlar olduğunu düşünüyorum.Saygılar |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
|
Arif Bey gözde herhangi bir oynatma olmadı. Benim tahminim göz patlamadan önce aşı gözünün 1cm üzerinden dalı kesmiştim bundan dolayı kurudu diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Yeni Üye
|
Merhaba Arif bey, Size Cevizde kabuk aşısı ile ilgili danışmak istiyorum. İstanbul Silivri'de 8 yaşındaki verimsiz bir Ceviz ağacına Çoban Kabuk aşısı yapmak istiyoruz. Bu ağacın gövdesini aşılarken ağlamasın diye önceden kestik (3 Mart 2013). Bahçemde 3 yaşında Kaman cevizleri var bunlardan kalem alarak kabuk aşısı yapmak istiyorum kalemleri şimdi almam doğru olur mu? İstanbul için bu aşının yapılma tarihi ne olmalı Mart ortasında yapmayı düşünüyoruz sizce bu tarih uygun mudur? Ayrıca konu hakkında önereceğiniz farklı şeyler varsa sevinirim. Saygılar |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba , Buzdolabında bekleyen aşı kalemlerini birkaç gün sonra yerinden alarak aşılama yapmak istiyorum. Kalemleri aldıktan ne kadar sonra aşılama yapabilirim ? Aşılamadan önce kalemlere herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu ? Bugün kontrol ettiğim birkaç aşı kalemi uç kısmından kallus oluşturmuş. Bunun aşılamaya bir zararı olabilir mi ? Vereceğiniz değerli bilgilere şimdiden teşekkürler |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
|
Merhaba Archer aşılarındaki gelişmeleri sonrasında paylaşırsan memnun olurum. Umarım hepsi tutar. Sanki anaçda biraz fazla yarılma olmuş gibi. |
|
|
|
![]() |
|
|