agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

callypso 11-05-2009 08:19

Arkadaşlar, Rusya'dan getirttiğim beyaz renkli küpe çiçeğim var, çiçek tomurcukları hiç yok,balkonda gölgeli yerde duruyor,yaprakları kocaman, dalları çok uzuyor,dallanması ve kalınlaşması için üstten budadım ama alttan çıkan filizler yine de uzuyor...yanlış birşey mi yapıyorum acaba ? bitki 35-40 cm.'dir , yoksa bu küpe sarmaşık türlerinden mi?
yerli küpe çiçeğim de aynı durumda - çiçek tomurcukları yok,bitki 30 cm.'dir( geçen sene aşırı sıcaktan 3 senelik ana bitki kurumuştu,ondan aldığım minik çelikten yetiştirdim bunu)

Çiçeklerin olmaması havaların henüz ısınmadığından olabilir mi ?

saygılar

zenfree 11-05-2009 20:37

Geçen hafta aldığım küpe çiçeğini sabahları 9:00-11:00 saatleri arasında güneş alan bir bölüme asmıştım. Bu akşam eve geldiğimde yapraklarının pörsüdüğünü gördüm.:( Hemen banyoya aldım ve yapraklarını duşun altında ıslattım. Biraz canlanır gibi oldular. Nerede bakacağım konusunda tam bir stres içindeyim.:(

Güler 11-05-2009 21:17

Sevgili zenfree, mekân değişikliğinden biraz strese girmiştir, toparlar.

Günüm 11-05-2009 21:22

[QUOTE]
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi callypso (Mesaj 418612)
Arkadaşlar, Rusya'dan getirttiğim beyaz renkli küpe çiçeğim var, çiçek tomurcukları hiç yok,balkonda gölgeli yerde duruyor,yaprakları kocaman, dalları çok uzuyor,dallanması ve kalınlaşması için üstten budadım ama alttan çıkan filizler yine de uzuyor...yanlış birşey mi yapıyorum acaba ? bitki 35-40 cm.'dir , yoksa bu küpe sarmaşık türlerinden mi?
yerli küpe çiçeğim de aynı durumda - çiçek tomurcukları yok,bitki 30 cm.'dir( geçen sene aşırı sıcaktan 3 senelik ana bitki kurumuştu,ondan aldığım minik çelikten yetiştirdim bunu)

Çiçeklerin olmaması havaların henüz ısınmadığından olabilir mi ?

Rusya'dan gelen küpeniz muhtemelen çalı türü olandan. Sarkıcı küpeye göre daha küçük, daha koyu renk ve kalın yaprakları vardır. Çiçekleri de daha küçüktür. Kışa dayanıklı ve yukarı doğru büyüyen bir türdür.
30 cm'lik yerli küpeniz de açmak üzeredir. Benimkiler de aşağı yukarı o boydalar ve henüz tomurcuk vermediler.

Günüm 11-05-2009 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 419161)
Geçen hafta aldığım küpe çiçeğini sabahları 9:00-11:00 saatleri arasında güneş alan bir bölüme asmıştım. Bu akşam eve geldiğimde yapraklarının pörsüdüğünü gördüm.:( Hemen banyoya aldım ve yapraklarını duşun altında ıslattım. Biraz canlanır gibi oldular. Nerede bakacağım konusunda tam bir stres içindeyim.:(

Benim yeni aldığım küpede de aynı sorun oldu. Çözümü saksıyı 3 günde bir su dolu kovaya batırmakta buldum. Yeterince su emince süzüp, yerine asıyorum. Meğer bunu istermiş. Şimdi tomurcuk üzerine tomurcuk veriyor.
Astığınız yer çok iyi. Küpe çiçeği sabah güneşini çok sever.

zenfree 11-05-2009 21:39

Yani tekrar aynı yere asayım mı?

manolya 12-05-2009 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 419161)

Küpe çiçeği güneşten çabuk etkilenir diye biliyorum, annemin küpe çiçekleri bahçenin gölge ve serin bir yerinde dururdu ve yerini severdi, çok fazla çiçek açardı, hatta o kadar çok çiçek açan başka küpeli görmedim diyebilirim. Bende bu yıl ilk kez ektiğim küpeleri balkonun tam gölge ve serin olan bir köşesine koydum, sanırım deneme-yanılma ile ve biribirimizin tecrübelerinden faydalanarak küpelinin seveceği bir yer bulacağız.

Arzu Kasapoğlu 12-05-2009 10:15

İstanbul şartlarında, sabah 9:00-11:00 saatleri arasındaki güneş, küpe çiçeği için yakıcı olabilir. Benimkiler sabah güneş doğarken, 5:30-7 gibi güneş alıyor.

Eğer balkonunda direk güneş ışığı almayan bol ışıklı bir yer varsa oraya da koyabilirsin.

Bir de Günüm'ün dediği gibi üç günde bir banyoda iyice sula. Küpenin kökleri saksıyı tam olarak doldurmuş gibi görünüyor, bu yüzden az olarak yapılan yukardan sulama yeterli gelmeyebilir.

Günüm 12-05-2009 15:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi zenfree (Mesaj 419238)
Yani tekrar aynı yere asayım mı?

Benim küpelim öğleden sonra güneş alıyor. Sabah güneşine kıyasla daha sıcak. Arzu Hanım'ın dediği gibi kökleri toprağı doldurduğundan yukarıdan sulama yetmiyor. Ne zaman suya batırmaya başladım, güneşe bana mısın demedi.
Banyosunu yaptırıp, yerine asın derim.

Koyu yeşil 13-05-2009 14:05

Mercan küpe

1 Eklenti(ler)
Uzun zamandır aradığım bir bitki bu, bu sabah çiçek festivalinde buldum. Çiçekleri tam olarak açtığında tekrar resimlerim.

müge35 13-05-2009 17:49

ateş bey çok büyütmeden küpe çiçeğinizi nasıl açtırmayı başardınız ,paylaşırsanız sevinirim.

zenfree 13-05-2009 20:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Günüm (Mesaj 419890)
Benim küpelim öğleden sonra güneş alıyor. Sabah güneşine kıyasla daha sıcak. Arzu Hanım'ın dediği gibi kökleri toprağı doldurduğundan yukarıdan sulama yetmiyor. Ne zaman suya batırmaya başladım, güneşe bana mısın demedi.
Banyosunu yaptırıp, yerine asın derim.

Öyle yaptım. Ancak bu akşam geldiğimde yine aynı durumdaydı. Daha fazla cesaret edemem. Balkonun arka kısmına göneş görmeyen bir bölüme aldım.

Günüm 13-05-2009 20:19

Bir de böyle deneyin bakalım. İnşallah toparlanır.

pembegül 14-05-2009 13:33

Arkadaşlar merhaba benim küpe çiçeğim şubat ayına kadar çiçek açtı nisan ortasında balkona çıkardım bir daha içeri hiç almadım şimdi tomurcukta tomucuk büyüklüğü kirazdan biraz küçük boyu 60 santim oldu çok sağlıklı ancak beyaz sinek oldu. Yakında resimlerini eklerim geçen yıl devamlı çay suyu ve üçdört defada inceltilmiş pemezle suladım tomurcukları büyük ve hala açmıyor dahada büyüyecek herhalde .

begonvil 14 14-05-2009 15:02

Benim küpe çiçeğim hala açmadı. Çiçeklerini göremedim. Pekmezle ilgili fikirler okumuştum forumda ama sineklenme yapar diye korkuyorum.

pembegül 14-05-2009 15:47

beyaz sinek pekmezli besin vermeyen arkadaşların küpesindede oluyor pekmezden değil sanırım .

TuruncuHis 15-05-2009 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Koyu yeşil (Mesaj 420658)
Uzun zamandır aradığım bir bitki bu, bu sabah çiçek festivalinde buldum. Çiçekleri tam olarak açtığında tekrar resimlerim.

Sevgili Koyu yeşil,
Bu bitkinin Latince ismini biliyor musunuz? Fuchsia'dan daha dayanıklı olduğunu sanıyorum ve başka birşey bilmiyorum bakımı hakkında.
Fuchsia ile aynı koşulları mı ister?

züleyha 15-05-2009 23:21

Büyük bir hayranlıkla açıyor diye yere göğe sığdıramadığım küpe çiçeğim 5 gün içinde öldü. Noldu da kurudu anlamadım, bir anda yaprakları kurumaya başladı, tomurcuklarını döktü ve bugün baktım tamamen sizlere ömür. Nasıl üzüldüm anlatamam.

TuruncuHis 15-05-2009 23:25

Nedeni mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar olabilir sevgili züleyha.
Yarın buzlu suya saksıyı daldırmayı planlıyorum. Zira İzmir aşırı sıcak ve benimki de bir anda indiriverdi yapraklarını.

Günüm 20-05-2009 14:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis (Mesaj 422906)
Sevgili Koyu yeşil,
Bu bitkinin Latince ismini biliyor musunuz? Fuchsia'dan daha dayanıklı olduğunu sanıyorum ve başka birşey bilmiyorum bakımı hakkında.
Fuchsia ile aynı koşulları mı ister?

Fuschia "Thalia" sevgili TuruncuHis.

TuruncuHis 20-05-2009 22:11

Sevgili Günüm,

İzmir'de 15:00 den sonra güneş alırsa bir saat sürmez ölmesi:) Hatta o güneş balkon kapımdan girip, üzerine vurduğu elektronik eşyalarımı bile bozmakta...
Bölge koşullarını gözönünde bulundurarak, balkonun güneş almayan, ışıklı bölümünü tercih etmeliyim diye düşünüyorum. Su konusunda ise kendisini boğmayı düşünüyordum, uyardığınız iyi oldu.
Teşekkürler...

Günüm 21-05-2009 13:30

Evet sizin güneşiniz tehlikeli olacak küpe üzerinde. Işıklı bölüm gayet güzel. Arada kızgın olmayan güneşe karşı yüzünü gösterirseniz daha ne istesin.

callypso 22-05-2009 08:43

3 Eklenti(ler)
optimus, boyle bir küpe çiçeğin olduğunu bilmezdim, hiç görmedim, ve yanılmıyorsam eğer bunun tohumlarından aynı çiçek açan bitki olmaz
Siz en iyisi bunu budadığınız zaman çelikleri köklendirin
Nerden aldınız boyle bir küpe çiçeği?

ben yurtışındaki sitelerden bunlara bakıp bayılıyorum :

callypso 22-05-2009 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi optimus (Mesaj 427573)
koyduğunuz resimler muhteşem, ben de onlardan arıyorum :D

ben bu küpeyi pazardan aldım :) bu büyüklükteki bir fideyi adam 75 kuruşa verdi :D Aslında 1 liraydı ama alayım diye indirim yaptı :D neresinden ne zaman budama yapacağımı bilemiyorum. ama yaptığım vakit mutalak buradan duyururum. biraz bakımsız bırakılmış bu küpe, oldukça boylu ama kenarlardan doğru dürüst ne yaprağı var ne de dalı...

Çok teşekkür ederim, ben de isterdim boyle bir türden...ama aldığınız pazarda tekrar aldığınızda o fidenin bunun aynıs olduğunu nasıl anlayacaksınız ?

Ben Rusya'dan getirttirmiştim bir arkadaşa, biri beyaz ikincisi hediye olarak verilmişti,bu yüzden rengini bilmiyorum, bir hafta once her dalı üstten budadım ve köklenmesi için saksıya diktim.

Siz eğer kendi bitkinizi budamak isterseniz (ki bu lazımdır), çiçekleri bittikten sonra ,her dalın üst kısmından en az 4 yapraklı olmak üzere bir çelik kesin, suda bekletmeden hemen saksıya dikilebilir, sera etkisini sağlamak için plastik şişe ile kapatabilirsiniz

budadığın zaman boyle bir bitki oluyor :

http://www.cpol.ru/Storys/fuksia_st.htm

saygılar

fatmadundar 22-05-2009 12:29

1 Eklenti(ler)
Klarkiya saksıda da oluyor ama yerde daha iyi gelişiyor. Birarada olunca görüntüsü çok güzel oluyor. Kış ya da erken ilkbaharda ekerseniz daha çok boylanıp gösterişli oluyor.

İçi mavi olan küpeliyi fotoğraflardan başka hiç bir yerde görmedim. Eğer rastlarsam küpe sever arkadaşların tümüne haber vereceğim.
İçi pembe katmerli olanından ( benim balkonumdakini kastediyorsanız) da başka yerde görmedim. Onu (İzmir) İnciraltındaki İthal çiçekler satan bir serada yanlız bir kez gördüm ve hemen aldım. Çok güzel çiçekler açtı. Şimdi onu kurumaktan nasıl koruyabilirim bilemiyorum. Çünkü yaprakları ve tomucukları yumuşadı ve sararmadan dökülüyor. Küpelilerin sıcağa hiç tahammülü yok.
Tomurcuksuz hiç bir filizi olmadığı için çelik alıp dikemedim. Eğer yaşatabilirsem meraklıları için de çoğaltacağım. Bunun rengi pempe değil ama ne renk adlandıramadım.

fatmadundar 22-05-2009 12:38

1 Eklenti(ler)
Bu halini görmek istemezsiniz:(

fatmadundar 22-05-2009 12:57

Sn fikreteren, sizin bunu başarmanız daha kolay olur. Çünkü sizin oraların havası küpeli için ideal.

jineop 22-05-2009 13:12

Merhaba,
Burada fidanlıklarda bu sene bolca küpeli var ve genellikle renkleri krem **** pembe,çiçekleri de bayagı büyük. Sarkıt saksılarda saksının heryerini kaplamış ve fiyatı 15-20 lira. Küpeli aslında çelikten çok kolay yetişen bir bitki ,geçen sene anneme yetiştirdiğim küpelide kuruyan bir dalı saksının dibine ekmiş ve unutmuşum .Dün farkettim bir karış küpeli beni selamladı ve üstünde 2 tane tomurcuk,çok mutlu oldum. Sevgiyle kalın.

Adalet Yağcı 22-05-2009 13:39

Alıntı:

Bunun rengi pempe değil ama ne renk adlandıramadım.
Kırmızı...hem de nar çiçeği, maşallah, bunu da yeni görüyorum.
Sevgili Fatmadundar, ben geçen yıl çiçekli uç dallardan çelik yapmıştım, hem de yaz sıcağında, hemen bir kaç çelik alın, anaç kurursa elinizde kalsın.

Küpelinize soğuk su verebilirsiniz, buz gibi olmasın ama, ve nisbeten daha serin ve gölge bir yere taşıyın, çok güzelmiş gerçekten.

limon 22-05-2009 17:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatmadundar (Mesaj 427714)
Sevgili Optimusun resmini koyduğu küpeli yer küpelisi. Tek yıllık bitkidir. Tohumdan ekilir, çok farklı renkleri vardır. Diğer adı klarkiya .

Ben Klarkiya tohumu alıp ekmiştim, küpeli olduğunu hiç bilmiyordum, heyecanlandım şimdi. Gerçi o kadar çok tohum ektim ki hangisi hangisidir çiçeklenmeden tanıyamıyorum. Şİmdi çiçeklenmelerini daha sabırsızla bekleyeceğim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12896

Adalet Hanım, anneler gününde uğradığım Bauhaus da o kadar güzel çeşit çeşit küpeliler vardı ki anlatamam... 3 saksı yapraktan çok tomurcuğu olanlardan almıştım ama kasadaki kuyruğu görünce olduğu gibi arabayı bırakmıştım. Çok ta ucuzlardı.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025