agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Küpe çiçeği, Küpeli (Fuchsia) (https://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1545.htm)

optimus 03-06-2009 11:24

çok hoşsunuz valla... eşim kıskanıyor artık beni, benimle bu kadar ilgilenmiyorsun diyor :dilli: bende her sabah **** toprağın ıslaklık durumuna göre 2 günde 1 çay veriyorum azıcık, baya fayda görüyor gibiyim...

begonvil 14 03-06-2009 11:55

Çay ben de verdim. Çayın da faydası var. Aslında benim küpeler çok gür ve çok dallı, yapraklı, çiçekli..
Tomurcuklar açsın da fotoğraf makinasıyla çekecem resimlerini.
Sormayın benim eşim de aynı.. Ay şu çiçeğim susuz kalmış, yok bu çiçeğime fısfıs yapayım. Çiçekçiye yeni değişik çiçekler geldi mi acaba?
Hatta pazar günü Yedigöllerden gelirken de gözlerim tarlalarda. Acaba bu toprak humuslu toprak mıdır? Çiçeklerime iyi gelir mi? Evi seraya döndürdün diyor...

Nejla K. 03-06-2009 12:08

Begonvil 14 ve optimus, küpe çiçeğine bir yılı aşkın bir süredir bakan biri olarak ben de küpe çiçeklerime ve hatta pek çok çiçeğe pekmez ve çay verdim. Pekmezin küçük siyah böcekler yaptığını düşünüyorum ama dışarıda olduğu için ve çiçek açtırmak gibi bir etkisi yüzünden etkisini tartışılmaz sayıp devam ettim. Hatta annemin önerisi ile yalnız çay değil, çayın çöpe attığımız posasını da çiçeklerime özellikle küpe çiçeğime veriyorum. Annem toprağı havalandırıp torf etkisi yapacağını söyledi. Bir nevi kompost oluşturuyor sanırım. Ama bu anlattığım durumlar sadece birer deneyim, doğruluğu tartışılır... Ancak benim aklıma takılan şu ki, kışın en sert dönemlerinde küpe çiçeklerim hasta olmalarına rağmen çiçek açtı ve uzun süre açık kaldı. Şimdi yeniden tomurcuk dolu... Sizce bu durum normal mi? Küpe çiçeği yaz aylarında da çiçek açar mı?

begonvil 14 03-06-2009 12:19

Pekmez sadece 1 kere verdim ben. Bir daha vermeyeyim o zaman. Çayın posasından ben de vermiştim. Aslında ben küçükken halam bardağın dibinde kalan çayı verirdi çiçeklerine. Çokta güzel çiçekleri vardı. O zaman çaya devam:))
Küpe zaten yaz aylarında çiçek açar diye biliyorum. Kışın açıpta yazın açmaması anormal olurdu bence. Sanırım küpeniz çok aydınlık güneş gören bir yerdeydi. Kışında açması kötü birşey değil sanırım.

İklimsiz 03-06-2009 12:22

Küpe çiçeklerimiz için küpeli sıfatını kullanmayalım lütfen.

Bir süre sonra dilimize yerleşir, asıl ismini unutturur.

COYOTE 03-06-2009 17:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İklimsiz (Mesaj 436500)
Küpe çiçeklerimiz için küpeli sıfatını kullanmayalım lütfen.

Ama bu çiçek için küpeli zaten çok eskiden beri kullanılıyor.
'Küpeli'yi tercih ederim;)

meraklı 04-06-2009 10:08

1 Eklenti(ler)
Bu da benim pembe küpelim. 3 TL'ye fidancıdan aldım, henüz açmamış olduğu için rengini bilmiyordum, çok güzel çiçekleri varmış :)

Sn Farezya'nın eklediği küpe çiçeği resimleriyle gözümüz gönlümüz bayram etti :)

meraklı 04-06-2009 14:59

2 Eklenti(ler)
Bu küpem de bu kış çelikten çoğalttığım, sürekli uzayıp yaprak veriyordu. Sonunda 2 küçük tomurcukta verdi :)

emrezgi 04-06-2009 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi begonvil 14 (Mesaj 436389)
.Ben de asprinle supradyn 4 lt kadar suda eritip hasta olan çiçeklerime verdim.

merhaba acaba bu karışımı bütün çiçeklere uygulasak aynı sonucu alır mıyız siz daha önce denediniz mi başka çiçekler üzerinde :confused::confused:

kılıç 04-06-2009 17:05

5 Eklenti(ler)
Bunlarda benim küpe çiçeklerim.Arkadaşlarıyla tanışsınlar istedim...

manolya 05-06-2009 08:29

2 Eklenti(ler)
Boyuna bakmadan açan minik küpe çiçeğim:) ve açmak için bekleyen pembe arkadaşı. Açık balkonda sabah güneş doğarken az bir zaman güneş alabiliyorlar, günün diğer saatlerinde gölgede kalıyorlar.

Eklenti 83885

Eklenti 83886

begonvil 14 05-06-2009 10:38

Çok güzel çiçekleriniz var. Renklerine bayıldım.
Sevgili Emrezgi diğer çiçeklerime de uyguladım. Güdük bir sardunyam vardı boyu hızla büyümeye başladı. Küpelerime de uyguladım.
Sevgili Optimus Evet size dedim. Bendeki çiçekleri budayınca hepsinden gönderecem.
Aslında tomurcukta olmasaydı şimdi de gönderirdim ama ilk defa görecem çiçeklerini...

Arzu Kasapoğlu 05-06-2009 12:04

Sevgili kılıç, küpe çiçekleriniz güzel ötesi, süperler :eek:Arasıra küpelerinizi yine resimleyin olur mu :)

.

Nejla K. 05-06-2009 13:07

Sayın Kılıç, küpe çiçekleriniz çok hoş gerçekten. Ancak size bir şey soracağım... Ben de küpe çiçeği bakıyorum ama çeliklerin hiç birini tutturamıyorum. Çeliği ne zaman alıyor, nasıl bir toprağa dikiyor ve nelere dikkat ediyorsunuz? Şimdiden teşekkürler...

kılıç 05-06-2009 17:28

Nejla arkadaşım çelikleri ne zaman gerek görürsem o zaman koparıp ekiyorum.Ektiğim toprağa
gelince bir tanıdığımız mantar yetiştiriyor o mantarları hasat edince kalan gübreyi atıyorlar bende hem çiçeklerime hemde kovalardaki sebzelerime o gübreyi ve sadece su veriyorum.Hiç bir takviye yapmıyorum.sevgiler saygılar...

günebakan 05-06-2009 22:42

1 Eklenti(ler)
Bu Fatma Dündarın verdiği tek bir tanecik küpe çiçeğim rengi pembe şimdilik bu şekil'de açınca resmini tekrar eklerim:)

Eklenti 84213

manolya 08-06-2009 08:45

1 Eklenti(ler)
Bu mesajdaki tomurcuk halindeki pembe küpe çiçeğim katmerli çıktı:)

merakli 08-06-2009 11:53

Yetiştirmeyi beceremediğim küpe çiçeği... Adana'nın sıcağından pek hoşlanmıyor sanırım. Hemen beyaz beyaz böceklenip yaprağını döküyor. Bir türlü bu çiçeğin dilini çözemedim.

İmrenerek çiçeklerinize bakıyorum hepsi harika görünüyorlar.

manolya 08-06-2009 12:31

Meraklı evet serinlikten daha çok hoşlanan bir çiçek küpe. Ben de ilk kez bu yıl yetiştirmeye başladım ama annemin çok güzel yetiştirdiği ve evimizde sürekli olan bir çiçek olduğu için gözlemlerim bu yönde. Hevesiniz kırılmasın, mart gibi seralara ilk çıktığında alıp, sıcaklar başlamadan çiçeklerini 1-2 ay seyredebilirisiniz. Daha sonra tam gölge ve hava akımının olduğu bir köşede yazı geçirebilir belki.

callypso 08-06-2009 13:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kılıç (Mesaj 437688)
Bunlarda benim küpe çiçeklerim.Arkadaşlarıyla tanışsınlar istedim...

ay-ay-ay......başka ne diyeyim ,MaaşAllah ! nazar değmesin ! çok tebrik ederim sizi, sayın kılıç

bunlara nasıl bukadar güzel bakıyorsunuz?hemen bizimle paylaşmanızı rica ederim , onemle rica ederim....
benim fuchsia'larım uzadıkça uzadılar, hem besin veriyorum, pekmez de yedirdim, budama yaptım, saksısı gölgede, dalları az güneş görecek şekilde yerleştirdim, çiçek açtılar ama yine de daha iyi olmaları lazım diye düşünüyorum....acaba budamayı mı yanlış yaptım? fotograflarını çeksem daha iyi anlaşılır mı ?

saygılarımla

kılıç 09-06-2009 22:13

Sayın callypso ne pekmez ne bal nede budama yapıyorum. bir tanıdığın yetiştirip hasat ettikten sonra tarlaya attığı mantar gübresine ekip doğal hallerine bırakıyorum.evim dördüncü kat ama üzüm asması sarılı onun gölgesi iyi geliyo herhalde birde bol miktarda SEVGİ...

limon 10-06-2009 12:03

Geçen haftasonu aldığım Küpelerin yaprak renkleri sizinkiler gibi koyu canlı yeşil değiller, ne vermem gerekir?

zenfree 10-06-2009 23:06

Çok mu güneşte kalıyorlar?

limon 11-06-2009 12:26

Geçen Pazar günü aldığımda böyleydi Zenfree, ben yarı gölgede tutuyorum.

Koyu yeşil 11-06-2009 12:46

Küpe çiçeğinin demir sevdiğini hatırlıyorum. Ortancalara yaptığımız gibi biraz demir gübresi ekleseniz sulama suyuna?

homeopati 11-06-2009 13:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 442928)
Geçen Pazar günü aldığımda böyleydi Zenfree, ben yarı gölgede tutuyorum.

sevgili limon naçizane bir kaç bilgide ben vereyim ...her küpe aynı yaprak rengini taşımayabiliyor uzun zamandır küpe yetiştiriyorum ben .çoğunlukla bitkinin genel yapısına yaprak rengine baktığımda ne renk olduğunu katmerli veya düz çiçeklimi açacağını önceden tahmin edebilirsiniz aslında ..kimilerinin yaprakları çok açık yeşil hatta sarıya çalan renkte olabiliyor bazılarıda çok koyu yeşil veya damarlı kızılımsı olabiliyor..ayrıca küpeye gereğinden fazla gübre vermek bitkiye zarar verebiliyor ...resim yükleyebilirseniz yaprak rengi ve formundan problem olup olmadığını veya doğal renge sahip olup olmadığını aktarabilirim sevgiler

limon 12-06-2009 00:11

Çok teşekkür ederim, gündüz fotoğrafını ekleyeceğim.

jineop 12-06-2009 07:51

Sabah güneşini ve sabah sulanmayı çok seviyor,yazın hergün sulanmalı ,kışın hafta da 2 kez.Kökleri sürekli neme ihtiyaç hissediyor. Sabah güneşi,havardar dış mekan,ve sabahları sulamak .Bunlar benim deneyimlerim.

Netten alıntı
http://www.alivesitesi.com/tag/kupel...k-nasil-olmali

Küpe çiçeği bakımı: Öncelikle, bu bitkinin bir dış mekan bitkisi olduğunu bilmelisiniz. Aşırı sıcak yerleri hiç sevmez. Açık havada kızgın güneş altında yaşayabilir, çiçek açabilir ama eğer balkonda yetiştiriyorsanız çok sıcak zamanlarda rüzgâra açık bir yerde bulundurun. Sık sık yapraklarını ıslatın. Aksi takdirde ölür. Evde yaşamaz. İlle evde olsun istiyorsanız bu mümkün değildir. Zaman zaman en fazla bir günlüğüne ev içinde misafir edebilirsiniz. Yarı gölgeli ve serin açık hava mekânları en sağlıklı gelişeceği yerlerdir.

İlkbaharda güzelce budamasını yapın, köklerini fazlalıklardan temizleyin, yadırgamayacağı yeni bir toprak bulunan uygun büyüklükteki bir saksıya dikin.

Küpe Çiçeği Yetiştirilmesi:

Katmerli kırmızı - beyaz
Her türlü toprakta yetişebilir. Ama gübre katsanız bile yıllarca saksılarda kullanılan aynı toprak iyi değildir. Musluk suyuyla sulana sulana içinde zararlı maddeler artar. Açık hava süs bitkileri genelde toprak seçmez. Gıdalarında güneş en önemli unsurdur. Küpe çiçeği gibi bazı bitkiler her ne kadar az güneş istese de tamamen güneşsiz kalınca gıdasız da kalırlar.
Yanına bir sopa dikerek dallarını bağlamalılısınız. Yoksa dallar çiçekleri taşıyamayacağından aşağı doğru eğilirler. Bu özelliğinden dolayı saksıyı yüksekçe bir yere koyarak dalları aşağı sarkık gelişecek şekilde yetiştirenler de vardır.

Buraya kadar okuduysanız tekrar hatırlatayım: Kapalı mekanlarda yaşatabilmek zordur; bu kapalı alan eğer serin ve çok havadar ise şanslı olabilirsiniz. Ben yaşattım diyen varsa, küpe çiçeğinin bulunduğu yerde muhakkak kuvvetli bir temiz hava akımı var demektir. Açık havada, doğal şartlarda en iyi şekilde gelişir. Bazı türleri kışın camekanlı balkonlarda çok serin ortamda kışın dahi çiçek açmaya devam eder.

Bol çiçek açmasını sağlama teknikleri:
Anlatacağım usul küçük küpe çiçeği fidelerinde yapılır.

Henüz mini bir fide iken, meselâ başka bir yazımda anlattığım » tepe çeliği ile yetiştirdiğinizde; tuttuğundan emin olmanız için taze yapraklarla yapraklanarak uzadığını görmelisiniz. Birkaç santim uzadıktan sonra aşamada en üst kısmı kesin atın.

Böylece bir dal olarak uzayacağına en az iki dal olarak uzar. Bu dalları da yeterince uzadıkları zaman uçlarını kesebilirsiniz. Böylece dallı budaklı olur. Ne kadar çok dallı budaklı olursa o kadar çok çiçek açar. Bir de çiçek açtıktan sonra gıda takviyesi (gerekirse) yapabilirsiniz.

COYOTE 12-06-2009 09:47

2 Eklenti(ler)
Sn homeopati belki bana da yardımcı olursunuz;)ilk defa küpe çiçeği aldım o da şansa seçtim ne renk belli değil. Süpriz:D

Nejla K. 12-06-2009 10:53

Sayın Coyote, edindiğim tecrübelere göre, ana gövde kırmızı **** bordo ise o küpe çiçeği de o renklerde oluyor. Ana gövde açık renk ise beyaz dışı olan ama içi koyu renkte bir küpe çiçeği açıyor. Bence sizin küpe çiçeğiniz benim avatarımdaki küpe çiçeği gibi dışı pembe içi mor katlı olacak.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025