agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 28-05-2008, 17:44   #1
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Ben de kesmiyorum, kendi kendilerine dökülüyorlar.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 01:08   #2
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Merhaba;
konuyu tekrar tekrar okudum, aynı problemi yaşayan yok sanırım. Ya da gözümden kaçıyor. Gardenyamın yaprakları sapsarı oldu. Oldukça sağlıklı gözüküyor, yaprak veriyor, çiçekleri uzun süredir patladı patlayacak bekliyorum. Ama koyu yeşil yaprakları, dipten başlıyor, zamanla uca kadar gittikçe sararıyor, koparmasam normal yaprak gibi duruyor. Acaba böyle iki renkli yapraklı bir tür var mı ?
Çünki diğer gardenyam; oldukça düz, açık yeşil renkli ve seyrek yapraklı. Bir de acaba iç mekan, dış mekan farklı mı oluyor? Gerçi bu ikisini de bu sene aldım ama daha önceki senelerde olanları hep balkonda bakıyordum. Sanırım resimde, anlatmak istediğim farklar belli olur.

Eklenen Resimler
 
tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 09:35   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
nazlı gardenya

Merhabalar, ben geçen sene ikea dan ithal gardenya almıştım. Bir iki ay sonra saksı değişimi yaparken üç kök olan çiçeği iki saksıya ayırdım. Uyum sağladılar ancak tomurcuklarını döktüler. Tavsiye edilen limon tuzu ve yağmur suyu ile sulamaya devam ettim, su püskürtmeyi de ihmal etmedim ancak yapraklardaki sararmalara engel olamadım. Bendekinin yaprakları uçtan sararmaya başlıyor daha sonra tamamen kuruyup dökülüyorlar. Bir ay önce ortancalar için sıvı gübre aldım, onu her hafta sulama suyuyla birlikte gardenyama uyguluyorum, tomurcuk gelişimi oldukça iyi hatta çiçekler açmaya başladı ancak yaprak sararması azalmakla beraber devam ediyor. Önerisi olan? Selamlar.

Eklenen Resimler
  
maske01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 12:07   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sevgili tufan,

Maaşallah ne de coşkun görünüyor sağdaki gardenyanız. Sanırım bahsettiğiniz bu gardenya ile ilgili bir sorun olsa gerek.

Ancak, göz ardı etmememiz gereken bir nokta var. Gardenyada yeni sürgünler yapraklar oluşurken taze olan doku hep yaşlı yapraklara nazaran daha açık renkte olur.

Eğer bahsettiğiniz durum bundan farklı bir şey ise, fotoğraftan tam olarak anlaşılmamakta. Sanki tam dozunda azot almışcasına çıldırır gibi yeni yeşil doku üretiyor bitkiniz. Çok coşkun. Çok güzel...
NOT:Büyük saksınızın dibinde bir de domates çekirdeği mi çimlenmiş ne?

Sevgili maske01,

Üstteki fotoğrafınıza bakınca ilk anda yapraklarda damar aralarının koyu yeşil olup da damarların renginin açıldığını görür gibi oldum. Bu durum çinko eksikliği belirtisidir. Bu durum kimi zaman çinkonun eksikliğinden kaynaklanmakla beraber, çinkonun alımını bozan bir diğer maddenin fazlalığından da kaynaklanabilir ki bu da fosfor'dur. Besin takviyesi uygulamalarınıza göre siz kendiniz hangisi olduğuna karar verirsiniz artık.

Ancak alttaki fotoğrafınıza bakıldığında da yukarıdakinden farklı olarak yaşlı yaprakta damar aralarının sarardığı ancak damarın yeşil kadığı görülmekte. Bu durum için ise okumanız gereken yerler şöyle:

Bitkilerde Fizyolojik Hastalıklar, Gübre (çeşitleri, özellikleri, kullanım yerleri...) başlığındaki 1. sayfayı da baştan sona okumanızı öneririm. O sayfada sevgili bonsaisever'in 21 numaralı şu mesajında göreceğiniz üzere, alttaki fotoğraftaki belirti de yaşlı bir yaprakta kloroz oluşumu olduğundan magnezyum noksanlığı gibi bir belirti veriyor bence.

Siz de okuduktan sonra fikirleriniz paylaşırsanız çok sevinirim.
Tabi en çok da, besinler ve fizyolojik hastalıklar konusunda uzman üyelerimizden görüş gelirse değmeyin keyfimize...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 20:32   #5
Ağaç Dostu
 
tufan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-04-2008
Şehir: Bursa
Mesajlar: 136
Galeri: 1
Merhaba Sn. lerdemir;
Evet problem sağdaki gardenyada. Oldukça sağlıklı evet ama dediğim gibi yapraklar sapsarı oluyor. Üşenmedim tekrar fotoğrafını çektim, sanırım bu fotolarda açıkça belli oluyor. Zaten sabahtan beri; petunyalara dadanan beyaz sineklerle uğraşıyorum, açıkçası gardenya ikinci plana düştü, ilginize teşekkür ederim.
Saksının dibindeki; tohumdan yetiştirip, saksı kalmayınca atmaya kıyılamayan domates fideciği, ya olursa diye düşünülen.

Eklenen Resimler
   
tufan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2008, 09:00   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3
Merhaba lerdemir, bilgiler için çok teşekkürler. Ben toprak asiditesine taktığımdan ve arada bir sadece yeşil yapraklı bitkiler için olan gübreden verdiğimden ötürü toprakta element eksikliği (**** alım bozukluğu) ortaya çıkmış olmalı. Ortancalar için hazırlanan gübreden haftada 2 kez sulama sularına uyguladım ve 3. uygulamadan sonra artık yaprak sararması görmüyorum. Çiçek tomurcuklarımda iyi gelişiyor gibi. Sanırım bitkide eksik olan potasyum du.
Selamlar.

maske01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025