![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Yaklaşık 6 ay önce aldığım gardenyam beni hiç mutlu etmedi. Bu başlıkta resimlerini gördüğüm gibi sağlıklı ve iri yaprakları olmadı. Ama beni pes ettiremedi de ![]() Önce pamuklu bit istila etti, arapsabunlu-zeytinyağlı karışımla kontrol altına aldım. Yaprak uçlarında sararmalar, kahverengileşmeler ve akabinde daha büyümeden yeni çıkan yaprakların dökülmesi sorunuyla karşılaştım. Bazı arkadaşların yaptığı gibi evin her köşesini dolaştı mutlu olabilmek adına ![]() Toprağına hiç dokunmamıştım, dün değiştireyim dedim. Saksı toprağını banyoda kovaya boşaltınca, garip bir yaratık bir an görünüp sonra kayboldu. Korktum da Boş bir kavanoza almayı başardım güç bela. Çünkü ne olduğunu bilebilmem için için görüntüsü karşımda olmalıydı. Danaburnuymuş hazretleri![]() Uygun karışımda toprakla saksı değişimini yaptım. Merak ettiğim, bu yaratık gardenyamın köklerine zarar vermiş midir, kök budaması yapmak gerekir miydi? Yalnızca bir tane görmeme rağmen kök aralarına yumurta bırakma durumu olabilir mi? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
|
gardenya
Geçen hafta aldığım garednya tek köktü ben onları ayırdım.İnşallah iyi birşey yapmışımdır.Şimdilik hallerinden memnun görünüyorlar. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Danaburnu ile ilgili olarak forumda yaptığım kısa bir araştırma sonunda danaburnunun bitkilerin köklerini yediklerini gördüm. Bizim forumdaki danaburnu vakaları da hep saksılarda değil de, bahçe ve tarlalarda toprakta görülmüş anlaşılan. Öncelikle zararlının danaburnu olup olmadığını tespit etmek için şu mesajdaki 3, 4 ve 5.fotoğraflarla gördüğünüz canlıyı karşılaştırabilirsiniz. Verdiği zarar da şurada açıklanmış. Danaburnu mücadelesine dair örnekler de şu mesajda yazılmış. Şurada da bir vaka ve hemen ardında da şurada o vakaya istinaden uzman cevabı bulunuyor. Temel özelliği köklere zarar vermeleri. Eğer sizin de kökler aşırı zedelenmiş olsaydı etkilerini bitkide görürdünüz sanırım; ama emin değilim tabi. Bu konuda uzmanımız vardı fmt79, uzun zamandır buralarda değil. Yumurtlama konusunu da bilmiyorum. Kışı topraklardaki hayvan dışkısı gibi sıcak noktalarda hareketsizce geçirdiklerini okudum. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sanırım, satın aldığınızda, bir saksıda birden fazla ana kök vardı ki genelde saksıların dolgun, gösterişli ve çekici görünmesi için harbir saksıya 3 veya 4 kök gardenya sokuşturuyorlar üreticiler... Ayırma işleminiz sırasında nasıl hareket ettiğinizden bağımsız olarak yorumlarsak; bence kökleri ayırmak uzun vadede daha hayırlı olmuş olsa gerek, zira aynı saksıda beraberce büyüyen köklerin ileride birbirini boğazlaması söz konusu olabilir sanırım. Ayrıca ışık alımı ve havadarlığı temin açısından da faydalı olacaktır. Dolayısı ile iyi yapmış olduğunuzu düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lerdemir, içim rahat etmediğinden gardeyamı tekrar toprağını değiştirdiğim yeni saksısından dün çıkardım. Kökleri duşun altında, hiç toprağı kalamamacasına bir güzel yıkadım. Bu esnada gardenyanın 3 ana kökten oluştuğunu görüp, ayrı ayrı tekrar saksıladım. Bu sene çiçek açmasından pek umutlu olmasam da artık 3 kök gardenyam var. Gardenyayı bir fidanlıktan almıştım. Muhtemelen içine orada girdi hazret ve benim eve misafir oldu Canlı olarak, bir kavanozun içersine alıp, adının danaburnu olduğunu çeşitli sitelerden resimleriyle karşılaştırarak tescilledim.Şimdi ise, kökler temiz, toprak temiz. Bitki-ler-nin bundan sonraki gelişimini izleyeceğim. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Kavanoz onun için pek uygun bir ortam değil, o gardenyanızın kökünde rıskını arıyormuş. Bence onu doğaya bırakın, özgürce yaşamaya devam etsin. Kavonoza kapatmak, bir insanı odaya kapatıp sadece yemeğini verip camdan dışarı baktırmak gibi birşey. Sizin en doğrusunu yapacağınızı umuyorum. Sevgiler ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
3 ayrı kök mü!? Şimdi hemen 3 ayrı uygulama denemesi öneriyorum hain hain: 1- 1.kök çalı formunda top gibi olması sağlanacak şekilde büyütülür. 2- 2.kök ana gövdenin tüm sürgünleri alınarak tek upuzun bir gövde olarak yukarı doğru tek dal olarka uzaması sağlandıktan sonra gövde de kalınlaşıp yeteri kadar uzadığında orada taçlandırmak suretiyle Gardenya Ağacı (tijli) şeklinde büyütülür 3- 3.kök de bonsai yapmak üzere uygun usülde tüm sürgünler çimdiklenerek kısacık bir boyda kalın tıknaz bir gövde oluşturulmak üzere büyütülür (bu noktada forumumuzun bonsai bölümünü ziyaret etmek kaçınılmazdır) |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Gardemir, gardenyamın çiçekli hali. Her ne kadar geçen sene satın aldığım zamanki gibi gül formunda olmasa da çok güzel açıyor. Çiçeklerinin düzgün formlu olmasının da bir sırrı vardır mutlaka. Siz onu da bilirsiniz .Sizin gardenyanızın çiçekli fotoğraflarını gönderebilir misiniz![]() Düzenleyen fatmadundar : 07-05-2008 saat 15:46 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın fatmadundar, Maaşallah; ne de güzeller. Lakin, fotoğraflamayı tomurcuğun ilk çiçeğe döndüğü günden epey sonra mı yaptınız? Aşırı açılıp formlarını kaybetmişler gibi görünüyor sanki çiçekler. Yoksa jasminoides'in bir başka varyetesi mi sizin elinizdeki? Bir de, göbeği bu kadar bariz sapsarı olan çiçekleri de ilk kez gördüm gardenyada... Benim tomurcukların açmasına ramak kaldı; hele bir açsın fotoğraflar gelecek hayırlısı ile sırayla. Lakin, benim -göreceli olarak - yaşlı iç mekan gardenyam iyice formunu kaybetti, dallanıp budaklandığı için -bir de aşırı doz azottan yaprakları yıl içinde yanıp döküldüğü için- genel görüntüsü pek bi nahoş oldu. Olsun, üzeri iri iri tomurcuk dolu. Mis gibi açarlar umarım... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili lerdemir, formunun bozukluğu türünden falan değil. Bakın geçen yıl yeni aldığımda aynı Sn Olay9'un çiçekleri gibi; derli toplu, gül formundaydı.Açıldığı gün daha bu kadar dağınık oluyor.Zaten bir-iki gün sonra yan taraftaki gibi kararıyor. Evet Sn Olay9, kokularını duyuyorum,Sn Oğuzhan'a haber verelim Ne kadar güzeller. Sizinki yeni mi? Sağlıkla büyütün inşallah. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Sağolun. Deneyimlerinize uyarak herkese yakından koklamak yasak. Saksısını değiştirmek istiyorum. Olur mu? Şimdiden demir sülfat aramaya başladım. Tabi limon tuzuda... Bir tenekeye çivileri küflensin diye suya ıslattım. Eğer yaşatmayı başarırsan 4-5 saksıda daha alacağım.Evin içi mis gibi. Oda spreylerne taş çıkarır. Arkadaşlar benim 2 yıl önce vardı. Pazardan almıştım. Bakımını bilmeyince... Adam açar dedi 1 yıl açmadı.Biraz büyüdü. Tomurcuk oldu.3 ay tomurcuk üstünde yine açmadı.Bende kızdım bahçeye ektim.Ve öldüüü... Bilseydim gözüm gibi bakardım... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Veee... Benimki de siftah etti. İşte bu sezondaki ilk gardenya çiçeğim. Endişe etmeyin ardısıra bekleşen en az 20 tane daha erişkin tomurcuk var. Ne büyük keyif! Bir tek çiçek bile koca bir salonu kokuya boğuyor. Hele ki akşam işten eve dönünce kapının ilk açıldığında eve yayılmış olan mis kokuyu solumak... Hem de tek çiçekle... Merak ediyorum, erişkin tomurcuklardan 3 dört kafadar ortaklaşa hareket ederlerse ev ne hale gelecek kimbilir... |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-08-2007
|
Bakımı zormu arkadaşlar İki hafatadır bakıyorum çiçekçilere cesaret edip alamıyorum, açtıramıyorum yazılarınızı okuyunca![]() Çünkü evde aldığımdan beri birtürlü açmayan inatçı arapyaseminim var ![]() |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
|
Lerdemir, çok güzel açmış,darısı başımıza.Ben gardenyaları balkona koymuştum,içeriye almam gerekirmi?Ben de açtığında evimde mis gibi koksun istiyorum.Salonda da nereye koyacaksam... |
|
|
|
|
|
#19 | |||
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Evet, bu bitkiler bence Bakımı Zor Bitkiler kategorisine girer; ama benim bu konuda yargı belirtmem ne derece doğru olur bilemiyorum; zira bu benim için tutkulu bir hobi; buna uzmanların karar vermesi lazım. Ancak, bu konunun başından bu yana okuyacaklarınız size bir fikir verecektir. Edineceğiniz fikrin şevk kırıcı olacağına bahse girerim, lakin uzun dönemdir gardenyasını evde yaşatan ben ve birkaç arkadaşımızın da uygulamaları bakım metodları açıkça belirtildi uzun uzun. Şahsi kanaatim o detaylı ve serin kokuyu almak ve kaymaksı krema rengini yakından görmek için dikkatli bir bakımı hak ediyor bu gardenya. Bir yandan da içimden "yok aslında, hiç de o kadar göründüğü kadar zor değil" demek geliyor. Çünkü "kireçsiz su ile sula; azar azar dengeli besle; ortam nemini ayarla, ışık ve sulama rejimini de denk getirdin mi tamam işte" diyorum kendi kendime Vallahi ben deniyorum, görüyorsunuz ki oluyor ![]() Hevesiniz varsa, çabucak edinin bir tane... Sonra da burada yazılanların doğrultusunda, sabırla büyütün... Alıntı:
Amin, darısı başınıza tabi... Edirne'nin hava durumunu takip etmedim son günlerde, ancak ben İstanbul'da özellikle gece sıcaklıkları gardenyalar için halen güvenli olmadığı için henüz dışarı almadım. Gerçi ben, kışın soğuk günlerinde iç mekanda azar azar, sonrasında da kış bitiminde biraz daha yoğun biçimde bitki besini verdiğim ve tomurcuklanmayı teşvik ettiğim için tomurcukları dökmesin, çiçeklenmeyi hasarsızca ve doyasıya göreyim diye dışarı çıkartmıyorum henüz. Gece sıcaklıkları asgari12C civarında tutarlı olacağı zamn balkona almayı planlıyorum gardenyamı. Ama üzerinde tomurcuk olmasa idi, belki etkilerini dikkatle yakından gözlemlemek sureti ile dış mekana alışıp alışmayacağını denemek için bu havalarda da balkona çıkarabilirdim. Ben de denemedeyim anlayacağınız... ![]() Salonda ise mümkünse günün ilk ışıklarını doğrudan alan, sonrasında ise aydınlık olup da üzerine doğrudan ışığın düşmeyeceği bir pencere kenarı olabilirse ne ala. Benimkinin güney-doğu cephesini çok sevdiği görüşündeyim. Kaloriferlerin ısısına doğrudan maruz kalmamasına da özen göstermeli... Bir de iç mekanda ortam nemine... Çok teşekkürler Oğuzhan, Onun için fotoğraf ekliyorum ya zaten mesajlara ![]() Şaka bir yana, teknik uzman üyelerimizin de refakatinde, hepimizin tecrübelerini paylaştığı böyle bir ortamda artık layık olanı yapmak lazım. Gardenyalara iyi bakmak, çiçekleri mis gibi koklamak... Alıntı:
Yakından fotoğraflayabilir misiniz yaprakları? Ama uç kurumaları bana ilk olarak ortam nemindeki eksikliğini veya aşırı uzun süre doğrudan güneş ışığına maruz kalma durumunu çağrıştırıyor. Alın bence, 4-5 saksı daha alın, hatta 10 saksı alın. Her yer gardenya dolsun... Gardenya cumhuriyeti kuralım... |
|||
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lerdemir, (yoksa Gardemir'mi demeliyim?) tebrikler ve de maşallah. Demek ki ne imiş? Azmin elinden kurtulan olmuyormuş. Ve sevginin. Ancak bizim evde durum çok farklı. Eşim ölen son hasta gardenyamızdan sonra ithal bir gardenya aldı. O kadar az su verdi ki zavallı anoreksik mankenlere benzedi.Bu arada aldığımızda üstünde olan tüm tomurcuklarını döktü zavallı. Sulamada o acımasız program devam etti.Zavallı yapraklar dallara yapışmadan su verilmedi.Yeni saksıya bile geçirilmedi.Arada acıyıp ben sprey falan yaptım. Sonra mı? Gardenya bakımsızlıktan öleceğine süper bir hale geldi.Yeni tomurcuklar oluşturdu.Yapraklar o kadar sağlıklı ki, çeksen kopmaz durumda. Anlamıyorum. ![]() Eklenti 33870 Düzenleyen Sevilay : 25-07-2008 saat 23:35 |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
|
zavallı gardenya
Arkadaşlar, bu garibimi bakamayıp bu hale getirmişler. (Bu günlerde hasta çiçekleri hep bana getirir oldular) Bütün kuru yaprakları temizledim. Bu temizlenmiş hali yani siz düşünün. Bolca su püskürttüm. Yapraklarda bir hastalık görünmüyor. Destek olarak yapılabilecek birşey var mı? Toprağına besin falan ne önerirsiniz? |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Hastamıza geçmiş olsun.Önce bir temizlik yapın.Kurumuş ve sararmış yaprakları koparın.Kuru dal varsa budayın.Kenarlardan toprak alıp biraz yeni toprak ekleyelim.İlk sulama suyuna aspirin ve birazda oksijenli su katıp suluyalım.Sonra hastamızı kendi haline bırakalım.Biraz kendini toparlasın.Arada su püskürtelim.Malum İzmir sıcak yer.Tabak altına çakıltaşı koyup içinne su koyalım.Gerekli nemi ordan alır.Daha çabuk yeşerir.Şimdilik gübre vermeyelim.Hasta kendine bir gelsin.İlerleyen zamanlarda verirsiniz.Benim söyliyeceklerim bukadar.Tekrar geçmiş olsun. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Fotograf ekledim. Çiçeklerinde yaprağında alt kısmında da var.Çiçekteki belki zamanının geçiyor olmasından ama yapraktakiler hem uçta var hemde yaprağın ortasında nokta halinde. Durduğu yer cam önü ama masada. Menekşelerimle aynı yerde duruyor. Cama 1 metre kadar uzakta ve tülün arkasından güneşi alıyor. Oda sabah ve biraz öğlen güneşini. Sasısını değiştirdim.Ama köke dokunmadım. Sıvı çiçek açtıran besin verdim. Çiçeklere gelmeyecek şekilde nemlendiriyorum. Kullandığım su kaynamış soğumuş su... Yardım ve önerilerinizi bekliyorum... Düzenleyen özlem11 : 23-06-2008 saat 15:28 |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Birde sayın lerdemir çiçeğin kaç gün açık kalıyor, hemen soluyor mu?... Kireçsiz su derken ben kaynamış su versem olurmu. 1 kere su verdim musluk suyuydu. Zararı oldumu acaba... Yağmur suyu biriktirdim onunlada sulamayı düşünüyorum. Birde çivileri ıslattım ondan vereceğim. Tabi hepsini bir arada değil. Çok sordum değil. ![]() ![]() ![]() Ama yardımlarınızla ben bakmasını becereceğim.Şimdiden sağolun... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili Lerdemir sizin gardenyanızın çiçekleri gayet biçimli. Her ne kadar benim satın aldığımdaki gibi (gül gibi burgulu) olmasa da benim şimdikiler gibi darmadağınık değil. Hadi bakalım bu yılın araştırma konusu; çiçekler ne yapılrsa daha büyük veya daha katmerli ya da daha biçimli olur ? |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Çiçeklerde kararma sizin de tahmin ettiğiniz üzere, çiçeğin miadı ile ilgili. Bir kaç gün -genelde 2-3, en fazla 4 gün- içinde kararmaya başlayıp bu hale geliyorlar. Dolayısı ile bu normal. Işık alımı ile ilgili anlattıklarınıza göre, yapraklardaki durum aşırı güneş ışığı ile de ilgili olamaz. Kaynamış ve soğumuş su kullanımınız da doğru. Onda da problem yok. Acaba kullandığınız çiçek çtıran bitki besinini talimatnamesindeki sıklık ve oranda kullanıyorsunuz? Aşırıya kaçmış olabilir misiniz? Gerçi tarifiniz de azot fazlalığından yanmaya da benzemiyor. Görüntü kalitesi çok kötü olduğundan dolayı fotoğraflardan da anlamak mümkün olamıyor. "Bitki hastalıkları ve zararlıları için yardım hattı" başlığındaki fotoğraflı sorulara bakabilirseniz ve onlara benzer kalitedeki bir görüntü ile oradaki uzman arkadaşlarımıza sorabilirseniz sanırım en doğrusu olacak. Bendeki çiçeğin kaç gün açık kaldığına ise dikkat edeyim; net bir süre söylerim; ilk açannın açtığı tarihi burada kutladık zaten; dün de baktım iyice açılıp formunu kaybetmişti ama henüz kararma yoktu. Zaten hemen arkasından, tahmin ettiğim gibi, 4 tane daha tomurcuk aynı günde çiçek açtı, ortam inanılmaz. Bu halini de bu akşam fotoğraflayabilirsem buradan hepinize ileteceğim. İlk defa 2'den fazla gardenya çiçeğim birden açtı. Şu anda 5 adet çiçek birden açmış durumda beraberce. Akşam eve girerken kapıyı açtığım ilk anın tadını tarif edemem sizlere... Sayın fatmadundar, Gonca ve çiçek büyüklüğü ile ilgili olarak, zamanında gül bakımı ile ilgili bilgi araştırıken buna dair akademik yazılar okumuştum. Doğru budama ve yeterli karbondioksit alımı ve besin ayarlaması ile bu gibi sonuçlar elde edilebiliyordu güllerde (Katmerine değil de goncanın ve çiçeğin iriliğine yönelik olarak). Acaba gardenyalar da da öyle olabilir mi? Bana olur gibi geliyor. Ben size önce o linki bir bulayım da hele ![]() Hah! Buldum! Sevgili Mine Pakkaner'in http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/ice...gul.htm'yi kaynak göstererek alıntıladığı ve "Gül Yetiştiriciliği" başlıklı "şu mesajında" bakın özetle şöyle diyor: "Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık 300 ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir." Bir de "şu adreste" http://www.megep.meb.gov.tr/modulson...ilik/bahce.htm benzer bir bilgi var: "Bitkilerin fotosentez yaparken kullandıkları maddeden biri karbondioksittir. Havadaki karbondioksit oranı 300 ppm’dir. Seradaki bitkiler sera içindeki havayı kullanarak fotosentez yapar. Sera içindeki karbondioksit miktarı artarsa fotosentez hızıda artar. Fotosentezin hızlanması bitkinin büyüme ve gelişmesini de artırır. Güllerde saplar uzar, goncalar daha iri olur ve ağır olur. Ürün miktarı % 7 - 60 arasında artabilir. Seralarda fotosentez ile azalan karbondioksit seraların havalandırılması ile artırılabilir. Bu nedenle iyi havalandırma çok önemlidir. Ayrıca seralara ilave olarak karbondioksit verilebilir. Seralarda kullanılacak karbondioksit kaynağı sıvı gaz, kuru buz, sıkıştırılmış gaz ve sera içinde alkol ve propan yakılması şeklinde sıralanabilir." Belki de benim gardenyayı kış gecelerinde çok büyük kuru temizleme naylonları içine alıp içini kendi nefesimle doldurmam da buna benzer bir etki yaratmış olabilir, zira nefesimizle karbondioksit açığa çıkarıyoruz biz de ![]() Düzenleyen lerdemir : 03-04-2008 saat 14:51 |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın lerdemir sağolun. Benim anlattıklarım, sizin onaylamanız yanlış giden bir şeylerin olmadığını gösteriyor. Şöyle bir şey var; 2 gün önce menekşelerime zarar vermeyen, minik sinekleri yok etmek için bir ilaç kullandım. Havadan yağmurlama yapmıştım. Gardenya tarafına sıkmamıştım ama gelmiş sanırım. Her yerde belirgin bir şekilde yok. Sade bir tarafta var. Oda gardenyanın menekşelere bakan kısmı. Gardenyayı cumartesi almıştım. 4 gündür açık haldeydi. Öncesini bilmiyorum. Co2 olayıda çok enterasan geldi. Hiç duymamıştım. |
|
|
|
![]() |
|
|