![]() |
|
![]() |
#1081 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili kırlangıç48, ben sizin dediğinizi anladım. Ben aldığınız ve başka bir yere diktiğiniz ucun büyümesinden söz etmiyorum. Ucu aldıktan sonra alt tarafından çıkacak yeni sürgünlerden söz ediyorum. Forumu okuduysanız çok yakında küpe çiçeklerinin tam çiçek açmaya başladıkları dönemde kurumaya başladığını görmüşsünüzdür. Ve çoğu çiçek açmaya başladılar. Eğer sonbahardan ve ya kıştan beri elinizde olan bir küpe çiçeğinin uçlarını alırsanız yeni çıkan filizler çiçek açma zamanından önce yeterli büyüklüğe gelebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1082 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-03-2010
|
Sn. Fatma Dündar, O halde hiç dokunmuyorum, kendi haline bırakacağım. İlk defa Küpe çiçeği edindim. Eğer bunlardan biri, Bodrum yazını atlatıp kendini kışa atarsa, kışın önerilerinize tekrar başvururum. Çok teşekkürler ediyorum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1083 |
Ağaç Dostu
|
Blacky
Benim Blacky açtı . ![]() ![]() İlk geldiğinde tomurcuğu koparacaktım , ama o kadar çok merak ettim ki çiçeğini , kıyamadım ![]() Yarın akşam çiçeğini koparıp bitki olarak gelişmesine fırsat vereceğim . Daha çok dallanıp budaklanınca bu yaz sonu tekrar açmasını umuyorum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1084 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2008
|
Bauhaus'ta satılanlardan bir tür bugün açmış arkadaşlar; almayı düşünenler karar vermek için bakabilir. Gördüğüm kadarıyla çoğunlukla bu tür vardı ama arada tek tük farklı küpeliler de gördüm. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1086 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2008
|
Kesinlikle benziyor syn. Jezebel. Küpe uzmanı sizsiniz vallahi, neticede en doğrusunu siz ayırırsınız. Ben çiçeğin fotoğrafını sabah çekmiştim, açıldıkça biraz değişti. Yarın tekrar çekeyim, belki daha doğru bir fotoğraf olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1087 |
Ağaç Dostu
|
Sn . querelle , Uzmanlık bu konuda mümkün mü bilmiyorum . Binlercesi var . Türkiyede üretimiyle ilgilenen kimselerin , profesyonel anlamda , bulunduğunu sanmıyorum . Bizimkisi biraz hobi , biraz da-" İzmirde küpe yetişmez " diyenlere inadımdan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1089 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Tek başına torfa dikilen bitkiler açık alanda çabuk kuruyor ve iyi sıkıştırılmazsa kökler hava alıyor ve bitkiyi kaybediyoruz. Ben her zaman kaliteli bahçe toprağı ile karıştırıyorum torfu, biraz yanmış çiftlik gübresi ve perlit karışımı ile hazırladığınız toprakta mutlu olacaktır. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1090 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-10-2009
|
Eskiden küpelileriyle meşhur bir komşumuzla sohbet ettik geçenlerde.Kendisi eli yeşil diyebileceğimiz insanlardan biriydi ki hiçbir sebzeyi pazardan ,manavdan aldığını görmemiştik. Herşeyi yetiştirirdi bu komşumuz. Sohbetin en tatlı yerine geldik küpeliler...Aklıma gelen küpelilerle ilgili tüm soruları sordum kendisine. Eski komşumda güzel bir profesör edasında cevapladı... Küpelilerin yaprak dökme sebebini sordum önce(benim yeni aldıklarım bol bol yaprak döküyor) Alışmadığı suyla sularsam dökermiş yapraklarını. Su soğuk olarak verilince birde soğuk hava da musluk suyu verilince hem yaprak döker hemde dökmediği yapraklarda kahverengi lekeler olurmuş...Helal sana Remziye Teyze dedim . Küpelilerin büyümemek için hiç sebebi yokmuş . Bahar aylarıyla birlikte yetişkin küpelilerin boyu iki karış olanların '' tepesini çimdiğinin arasında kır dibine sapla ''dedi Remziye Teyze. Böyle yapılınca o sene bol yaprağı , dalı olurmuş küpelinin. Hemen sordum Remziye Teyze ye '' Ya çiçek açmazsa küpeli onun için napalım ? ''dedim. Cevaplar peşin ve öz '' O zaman da alıp serin gölgeli bir yere koyarsın sabah, akşam üstüne su serpelersin '' dedi. '' Sadece bumu diye sordum '' şaşırarak '' olur mu ? '' dedi. '' Bir evde küpeli en çok cereyan alan yeri sever, eğer açmıyorsa ev çok sıcaktır,küpeliler ağa kızı gibidir hava alan evi sever '' diyor. Eskiden kuyudan çektiği sularla sularmış küpelilerini Remziye Teyze...'' Şimdi kendime bakamıyorum ,çiçekleri özledim ama ...'' diyor yarım cümlesinin ucunda bir özlem var sanki... Bahçesinde beslediği güvercinlerin gübresini toz haldeyken sulandırır azıcık verirmiş küpelilerine ...'' Azıcık haa yoksa yakar kavurur'' diyerek uyandırıyor, sanki deneme yapacağımı bilmiş gibi. Hemen soruları ardı ardına soruyorum '' çiçek dökerse niye döker küpeli ? '' diyorum . Cevap hazır ve tek kelime '' Sıcaktan '' . Aşırı sıcaklar başladığında küpeliler eğer serin bir yerde değilse ve nem almıyorsa mutlaka çiçek dökerlermiş. Bunu önlemek için eskiden serin dip havadar yerlere taşırlarmış küpelilerini . ''Çiçek açması için bol bol serinlet yaz sıcağında '' diyor Remziye Teyze.. Bana birde hikaye anlattı küpelilerle ilgili çokta hoşuma gitti doğrusu,paylaşayım .. Vakti zamanında bir padişahın takılara deli olan bir hanımı varmış. Bu kadın incik,boncuk ,o kadar çok severmiş ki ; ülkedeki bütün ustaların yaptığı değişik takılardan birer tane varmış kendisinde. Artık çeşit kalmayınca kadın o kadar hırslanmış ki kulağına takacak değişik bişeyler istemiş. Padişahı sıkıştırıp durur olmuş... Padişah ne yapacağını bilemez halde sarayın bahçesinde gezerken başbahçıvanı izlemiş ..Derdini sormuş derdini anlatmış .Bahçevan ona açmış küpeli çiçeği vermiş . Padişah almış götürmüş. Padişahın deli hanımı o küpelilerden hergün bir çift alıp kulaklarına takmış. Hanımın o kadar çok hoşuna gitmiş ki sarayın tüm bahçesine küpeliler dikilmesini emretmiş. Bahçevanlar can hıraş heryana küpeliler dikmiş. Bir zaman sonra sarayın bahçesi çeşit çeşit küpelilerle dolmuş. O yüzde de küpelilere '' Hanım Küpesi '' denirmiş... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1092 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-04-2008
|
Sevgili Ümit79 değerli bilgileriniz ve anlatımınız için teşekkürler.. Çok keyifle okudum. Gelişmekte olan küpelilerim içinde yapmamam gerekenleri öğrendim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1095 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler Jezebel...Bütün kışı güney balkonunda geçirdiler.Nerdeyse bütün gün güneş aldılar. Ekim ayından bu yana sürekli çiçekli idiler. Ben hiç içeri almıyorum. Şimdi kuzey balkonumdalar. Çiçeklerin ömürünü esintili yerde ve gölgede tutarak uzatmaya çalışıyorum. Sizinkiler neden gecikti acaba? Yalnız benimkiler değil, pazarlarda bütün kış çiçekli küpeliler vardı. Hatta siteden pekçok arkadaşa gönderdim... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1096 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nejla K , şu an elimde 26 saksı küpeli var , ancak hepsi de arkadaşlardan gelen çeliklerden , 2-3 de köklü gelen bitkiden ibaret . Bu açan da kışın biraz üşümüştü , sonra da bonsai hevesiyle budandı , anca kendine geliyor . Sıcakların korkusundan küpeli fobim vardı , bakalım bu yazı atlatabilecekmiyiz . Ağustosta buzlar içinde köklendirdiğim küpelim tomurcuklandı , onu bekliyorum sabırsızlıkla . Düzenleyen Jezebel : 26-04-2010 saat 20:57 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1097 |
Ağaç Dostu
|
Bonsai için biraz cılız sanki... Zamanla istediğiniz gibi olabilir. Yaz aylarında sıcaklar küpeliyi zorluyor ama tam gölgede ölmeden kurtarmaya çalışıyorum. İzmirin serin bir semtinde misiniz, Küpelilerin kışın sizin ve bizimki gibi ılıman şehirlerde üşüdüğünü hiç duymadım... Küpeli renkleriniz çok güzel, bol çiçekli olsunlar... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1099 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Nejla K., sevgili Jezebel; maşallah küpeleriniz çok güzel. Güle güle büyütün. Adalet Hanımcığım; bu güzelliği görmeniz lazım. Tam açmasını bile bekleyemedim. Hemen size göstermek istedim. Mersin Tarım Fuarından aldığımız küpelerden biri. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1101 |
Ağaç Dostu
|
küpeler...
Aman sevgili almira bu ne güzellik !? O maviler bana Fuchsia Delta Sarah gibi geldi ![]() Yeni gelenlerden mi yoksa ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1102 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Jezebel; çok teşekkürler canım. Aslına bakarsan ben de seninle aynı konumdayım. Mersin' de küpeli yaşamaz diyenlere inat yaşatma savaşındayım. Bu küpemi Mersin tarım fuarından sevgili Adalet Yağcı ile birlikte almıştık. Aldığımızda çiçeksizdi. İlk defa açtı çiçeklerini. Dışı beyaz içi mor. Çoook güzel çok. Tabi sizinkilerin yanında benimkinin lafı bile olmaz ama bu güzellik beni mutlu etmeye yetiyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1103 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-06-2007
|
sevgili jezebel sizden gelen kupeliden uç alsam şişen tablete diksem tutarmı bizim buralar hala serin Düzenleyen Benol Hazaroğlu : 27-04-2010 saat 17:38 Neden: yanlış kelime |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1104 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Benol Hazaroğlu , tabi ki mümkün , hatırladığım kadarıyla her bitkide 3 sürgün vardı . Benim kendime ayırdığım Bicentennial ' in boyunun uzamasını göz önünde bulundurarak diyorun . Bu üç sürgünün birini temiz bitürü veya yeni jiletle keserek çelik hazırlayın , önceden şişirdiğiniz tablete dikin ; Bana gelen bitkilerden biri dipten kırık geldi , onu 3 çelik yaptım , hepsi tuttu ![]() Hele sizde havalar daha da serindir şimdi . örnek http://www.agaclar.net/forum/showpos...postcount=1158 Düzenleyen Jezebel : 27-04-2010 saat 18:53 Neden: resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1105 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1107 |
Ağaç Dostu
|
Küpelerim
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1272433902 Bunlar sevgili lipresin gönderdiği evime gelen ilk küpe çiçekleri ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1108 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-01-2010
|
Merhaba, 11 gün önce uzun bir küpe çeliğim oldu. Çeliği üç parçaya bölerek aynı saksıya ektim, başlığı inceledim ve çeliklerim ertesi gün solduğu için sera ortamı oluşturdum ama çeliğin birini kaybediyorum, onu kurtarmak için ne yapabilirim? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1109 |
Ağaç Dostu
|
Bugün Eskişehir'de çarşamba pazarından ilk kez küpe çiçeği aldım. Poşette tanesi 50 kuruş idi. Yaklaşık 15-20 cm boyunda. Satıcı katmerli mor-beyaz ve kırmızı-beyaz renk olduğunu söyledi. Birer tane aldım. Umarım renk konusunda satıcının söylediği doğru çıkar. Sanırım doğrudan güneş almayan, aydınlık bir yerde tutmam gerekiyor. Şimdi hemen saksıya alsam bir sakıncası olur mu acaba? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1110 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-04-2008
|
Ben alır almaz hemen diktim 20 gün kadar oldu hepsi çok sağlıklılar. Sanırım sizin almanızda da bir sakınca yok |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|