![]() |
|
![]() |
#91 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2010
|
sn.güneşş; seramız 200 m2 ben serayı yalnızca bu sezon için kiraladım yaklaşık 4.000.tl gibi bir masrafı olacak onunda yarısını mal sahibinden alacağım ve serayı gelecek yıl mal sahibi kullanacak,bu yıl tamamen deneme amaçlı işi öğrenmek için yapılan bir çalışma bu,bu yıl bu çalışma istediğim gibi olursa inşallah seneye 1-2 dönüm sera kurmak istiyorum,, herşey bu yıl işi iyi öğrenmeme ve alacağımız verime bağlı zamanı gelince kredi işini araştıracağım bakalım kısmet artık |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#92 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-03-2011
|
peki yanlış anlamazsanız toplam besin eriyigi gibreleme sistemi vb gibi (kira hariç) kaç tl ye mal olacak? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-03-2009
|
Sn Sarıcan Spektrofotometre Sözün bittiği yer olur. Çünkü, binlerce tl maliyetli 1 dönüm sera için konstrüksüyona, iklimlendirmeye, plastik veya cam uv'li örtü, gölgeleme sistemlerine vs uygun maliyetli alternatif çözümler bulunur. Ancak, Hollanda, kanada, İsrail firmalarının bu bol sıfırlı son teknoloji anahtar teslim seralrında en önemli maliyet unsuru sera otomasyon sistemleri. Yani knowhow bedelleri. Yani diyorlar ki domatesmi yetiştireceksin, domatesin her an ne istediğini, suyunu, besinini, ölçüp biçen ve ona ihtiyacının hesaplandığı gerekli besini veren sistemi kuruyorum. kostrüksüyonun, örtünün, fanın, vs değil bu sistemin bedelini vereceksin diyorlar. İşte bu nedenle sözün bittiği yer diyorum. Bu nedenle Sevgili Kudret abimizin Spektrofotometre çalışması gerçekten desteklenmesi gereken çok önemli bir çalışmadır. Başarı dileklerimle. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#94 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
|
Birilerinin beni andığını hissettim, kulaklarım çınladı meğer arkadaşlarım benden bahsediyorlarmış. Sevgili arkadaşlar Besin eriyiğinin EC kontrolünü yapan sistemi kurmuş denemiş çok güzel çalıştığınıda anlatmıştım. Ancak bu sisteme birde PH metre ilave etmenin sistemin çok daha güzel çalışmasına katkısı olacağını düşünerek,ayni sisteme PH metreyide ilave etmek için çalışmalara başladım. Bu çok zor bişey değil ancak PH poblarının pahalı olması vede en önemlisi probların ömürlerinin kısa ve sık sık kalibre edilme mecburiyeti olması işi biraz zorlaştırdı. Vazgeçmiş değilim araştırmalarım imkanlarım nisbetinde devam ediyor. başaracağımı umuyorum. Benim gayem böyle birşeyi harcı-alem her seraya kullanıla bilir hale getirmek. Mevcut sistem anbean EC kontrolü yaparak, EC nin sabit kalmasını gerçekleştiriyor. Buda en önemli faktörlerden biri. Eğer besin eriyiğiniz formülü gerçekten mükemmelse suyunuzun dengesi bozulmayacak denemez belki ama geç bozulacak, buda size çok büyük bir avantaj sağlıyacaktır. Topraksız tarım sistemleri fantazi olsun diye açık sistem kapalı sistem, NFT, durgun su sistemi akar su sistemi olarak sınıflandırılmamıştır. Bitkiye en az su ile besini taşımak tabiiki çok önemlidir. Örneğin 100 tonluk bir akar su sisteminin suyunu değiştirmekle aynı miktar bitkiyi bir kaç mm akan su sistemi NFTiçin ,çok çok daha az bir besin tankının kontrolü önem arz eder. Yüz tonluk bir suyu atmakta, arıtarak tekrar kullanılabilir hale getirmekte problemdir. Ama ayni kapasitedeki bir NFT sisteminin bir kaç tonluk suyunu islah etmek çok daha kolaydır. Tabiiki her güzelin bir kusuru vardır. NFT sisteminde de en küçük bir arıza bütün seranın telef olması demektir. Onun için yeni başlıyan arkadaşlarıma katı ortam sistemini vede çok su tuttuğu için torf+ kum sistemini önermiştim. Zira bu sistemde hiçbir arıza sizi çok fazla madur etmez. Sistemin EC si her an kontrol edildiğinde, besin tankının seviyesinide heran kontrol etmek, yani azalan suyu yerine koymak çok mantıklı olacaktır.EC ve PH kontrolüde yapılabildiğince sıkça yapılmalıdır. Zaten bu ölçmeler yapılrken seranın harcadığı besin miktarı konusundada pratiklik kazanılacaktır. ve iş kendiliğinden rayına oturacaktır kanısındayım. Sayın İbrahim Doğan, durum böyle olunca besin tankındaki seviyeyi mutlaka sabit tutmanızı öneririm. Göreceksinizki EC ayarlamak çok daha kolay bir hale gelecektir. Çalışmalarınızın takipcisiyim kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#95 |
Ağaç Dostu
|
sn.kudret tezel bey bizim işin takipçisi olacağınızı bilmek çok güzel, sanırım sulama şemasını incelediniz bu konudaki fikirlerinizide bilmek isterim su seviyesini şamandra ile sabit tutma önerinizi uygulayacağım şamandra koyacağım sisteme,birde şema da dönüş suyu üzerinde filtre koymamışım onuda koymam gerekiyor.. ilginizi beklerim saygılarımla |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#96 |
Ağaç Dostu
|
İbrahim bey, dönüş suyuna basit bir kum filtresi konula bilir. 180-200 litrelik bir plastik fıçıdan yapacağınız , yarısına kadar altta biraz kalın çakıl ortada daha ince kum ve üsttede yine kalın çakıl şeklinde bir kum filtre iş görür diye düşünüyorum. Sayın sarıcan ın dediği gibi damlama nozullarının sağlıklı iş görebilmesi için temiz su çok önmeli. Aksi taktirde tıkanan nozullarla büyük problem yaşarsınız. Birde denediğim ve kesinlikle vaz geçtiğim bir husustan bahsedeyim. Sulama hortumlarınıza ayarlı damlama nozulu takmanızı tavsiye etmem. Onların yerine uygun boyda kesilmiş akvaryum hortumu, veya birazdaha incesi makinalarda kullanılan yağlama hortumu diye bilinen plastik hortum lar takın. tıkanma problemi olmıyacak veya en az seviyeye düşecektir. Tabiiki pompadan gelen suyun süzülerek temizlenmiş olması şartı her zaman geçerli. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#97 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2011
|
Alıntı:
herkese namaste, İbrahim Bey, Google'a "perlit domates" yazınca ilk sayfadaki 10 sonuçtan 3'ü bu konuya yönlendirme yapıyor, vallahi yalan dolan yok, ben de her gün açıp feyzalıyorum, var mı planlanan tarihte bir değişiklik? Ankara'da havalar nasıl? dün Antalya'ya kar yağdı, herkes şaşkın. bir de ben acayip seviyorum hepinizi, Enver Bey alınmış, gücenmiş, Kudret Bey'in kulağı çınlamış, takipçisi olduğum dizi gibi oldunuz hepiniz. onun içinküne, sıradaki şarkıyı hepinize armağan ediyorum, Erkan Oğur'dan, Zeynep bu güzellik var mı soyunda, yalnız rakı için erken henüz, lütfen akşamı bekleyiniz. bunun dışında, fide için firmaları arayıp sipariş verdikten sonra atıyorlar tohumları anladığım kadarıyla, yani domates için tohum vs. temin süresi olarak 10 gün, onun dışında da 40 gün kadar vakit istiyorlar, burada geçen seneki 5 milyonluk domates döneminde voleyi vurmuş seracı bir abiyle konuştum, "24 kuruşa canavar gibi İsrail fidesi aldık, önceden adımızı yazdırdık, sıraya girdik, bekledik, üretip gönderdiler" dedi, Enver Bey'di sanırım fesleğen yetiştirip gelirinden memnun kalmayan, işte kimdiyse onun çok tatlı bir elektrikli battaniyeli çimlendirme odası vardı, cin biber tohumu aldım geçen, tohum alırsanız, ki paketinden 420 tane çıktı, bir paket tohumla çıkabilirsiniz fide işinin içinden aslında, ben yapacağım sanırım kartondan bir kulübe salonun köşesine, fide satmak da iş neticede, ama düşünmüşsünüzdür siz zaten bunları perlit için de İzmir'de Persa varmış, onunla konuştum, m3'üne 48 TL + KDV dedi, nakliye de 700-750 gibi tutar dedi, burada tarım malzemeleri satan bir yere sordum, 200 lt'sine 13 Tl dedi, sizin durumunuzda 220 poşet * 2 fide * 8 lt / 200 * 13 TL = 228 küsür, 230 TL yapar yanlış değilsem neyse, dükkandayım şimdi, bilahare istişarenize dahil olmaya çalışacağım saygı, sevgi Düzenleyen hakikitosunpasa : 10-03-2011 saat 14:23 Neden: aptallık |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#98 |
Ağaç Dostu
|
sn.kudret tezel bey; Uyarınız için teşekkürler filtreyi sizin tarif ettiğiniz gibi yapacağım, ayrıca damlama nozulları yerine tavsiye ettiğiniz akvaryum hortumu nasıl olacak uçları açıkmı kalacak,doğrudan gelen su perlite akacak öylemi?eğer öyle olursa fazla basınca da gerek kalmayacak sanırım,su biraz fazla gelsede aynı su depoya döküleceği için bir mahsuru olmaz heralde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#99 |
Ağaç Dostu
|
Evet İbrahim bey, hortumların ucu açık olduğu için fazla basınca gerek olmadığı gibi tıkanma riski de yok denecek kadar az . Bende terastaki sistemi bu sene böyle yapacağım. Damlama sisteminde düşük basınçta kontrol çok zor oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#100 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-03-2011
|
Daha çok Kudret Tezel,Envor,Sarıcan ve Malbman beylerin dikkatine... Arkadaşlar zaman zaman ağaçlar netten yararlansamda,aranıza yeni katıldım.Öncelikle hepinize güzel çalışmalarınız ve değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Kısaca paylaşmak istediğim konuya değinmeye çalışayım. Ben bu yıl hobi amaçlı olarak topraksız tarımla uğraşmaya karar verdim ve en doğru bilgileri alabileceğimi düşünerek 3 gündür ağaçlar nette hemen hemen okumadığım, konuyla ilgili forum sayfası kalmadı.tabi bukadar konu başlığı altındaki paylaşımların hepsini 3 günde okumaya kalkınca bilgi edinmenin yanında bir bilgi karmaşası olmadı da değil.Hatta bukadar detaylı işlenmiş olabileceğini düşünememem dolayısıyla not almama hatası da yapınca herşey birbirine karıştı demek daha doğru olur. Yani sayın Envor'un Pvc borular içinde akan su kültürüyle yetiştirdiği domates,marul [malbman cinsi ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#101 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-08-2008
|
Sayın seawindxxx öncelikle aramıza hoş geldiniz. Son olarak okuduğunuz sayfayı bulamamaktan şikayet etmişsiniz buna en kolay çözüm okuduğunuz sayfanın üst kısmında "Konu araçları" sekmesini göreceksiniz oradan konuya abone ol seçeneğini tıklarsanız okuduğunuz foruma abone olmuş olursunuz.abone olduğunuz forumları görmek içinde üyelik sayfam sekmesine tıkladığınızda abone olduğunuz forumlar listelenecektir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#102 |
Yeni Üye
|
şimdi izninizle birkaç soru sormak istiyorum -Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir? -Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü? -Akan su kültüründe CO2 yi sistememnasıl dahil edeceğiz? -Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu? -Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor? -Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım. Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sistemem veriliyor? -Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#104 |
Yeni Üye
|
Sayın Jibuti verdiğiniz bilgiyle beni nasıl bir sıkıntıdan kurtardığınızı bilseniz ![]() Sayın malbman size de teşekkür ederim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#105 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-01-2011
|
geçenlerde perlit ile ilgili bir soru sormuştum. Cevabını buldum. Bildiğinize eminim ama ben yinede sizinle paylaşayım diye yazıyorum. Saygılar 'Yetiştirme ortamı su veya besin çözeltisi ile tamamen doymuş olmamalıdır; çünkü böyle bir durumda bitki köklerinin oksijen alımı engellenmiş olunur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#106 |
Ağaç Dostu
|
İbrahim Bey ; Yaptığım teorik araştırmalarda Kanal rezervuar yöntemi denilen sistem perlitte en başarılı , en kolay , en ucuz , en risksiz , en basit bir yetiştiricilik yöntemi olduğunu öğrendim. Bende mayıs ayı itibari ile perlitte deneme üretimine başlayacağım. Bana en mantıklısı Kanal rezervuar yöntemi geldi. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#107 |
Ağaç Dostu
|
'Yetiştirme ortamı su veya besin çözeltisi ile tamamen doymuş olmamalıdır; çünkü böyle bir durumda bitki köklerinin oksijen alımı engellenmiş olunur.[/QUOTE] sn.mullimayhan; köklere verilen su da zaten oksijen var onun için bitkiler bu sudaki oksijeni alıyor perlitin tamamen doymuş olması buna engel değil.depo suyu ne kadar çok havalandırılırsa,dönüş suyu depoya ne kadar yüksekten akarsa perlittede o kadar çok oksijen olacaktır.Hatta ben deponun içine bir tane hava motoru koyarak suya bol oksijen vermeyi deneyeceğim, diğer konuya gelince... size katılıyorum... bende yaptığım araştırmada domates için en uygun ortamın perlit olduğuna kanaat getirdim ve perlitte denemeye karar verdim,tabi bunu en iyi deneyerek görüp öğreneceğiz,,önümüzdeki yıl için de çok iyi bir tecrübe olacak Düzenleyen ibrahim doğan : 20-03-2011 saat 07:51 Neden: imla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#108 |
Yeni Üye
|
Sn muallimayhan "Kanal rezervuar yöntemi" hakkında kısa bir bilgi verebilirmisiniz acaba... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#109 |
Ağaç Dostu
|
Kanal rezervuar yöntemi: İskoçya’da geliştirilen bir yöntemdir. Yöntemin esası, perlitin kuvvetli bir kapiler çekim gücüne sahip olmasına dayanır. Yöntemde perlit torbaları siyah-beyaz plastik örtü üzerine sıra halinde dizilir. Torbaların alt kısmında besin çözeltisi rezervuarı oluşturmak için 3-4 cm’lik yarıklar açılır. Daha sonra polietilen örtü ile sarılan torbalar üst taraftan zımbalanır. Besin çözeltisi rezervuarının seviyesi ile torbalar arasındaki farklılığa engel olmak gerekir. Ayrıca kanal boyunca rezervuar seviyesinin de sürekli sabit tutulması lazımdır. Bunun için de torbalar arasına 4cm x 4 cm x 45 cm boyutlarında polisitiren takozlar yerleştirilir. Bu yöntemde besin çözeltisi kapilarite ile kök bölgesine yükselir. Perlitin sahip olduğu fiziksel özelikler nedeniyle torba profili boyunca rezervuarın serbest su seviyesinden itibaren ideal hava su dengesi sağlanır. Rezervuarda torbanın profili boyunca perlitin nem içeriği değişiminin fazla olmaması ve sürekli korunabilmesi bu yöntemin en avantajlı tarafıdır. Kanal rezervuar yöntemi, sulama yönünden üreticilere büyük kolaylık sağlayan bir yöntemdir. Sulama solar radyasyona bağlı olarak günde 2 veya 3 kez rezervuar seviyesinin yükseltmek için yapılır. Aşırı sulamaların bitkiler için zararı sistem içinde giderilmektedir. Kapalı sistem olduğu için su ve gübre kullanımında tasarruf sağlar. Topraksız yetiştiricilik yöntemleri içinde topraktan bu yönteme geçiş çok daha kolay ve ekonomiktir. Diğer yöntemlerde olduğu gibi sulama ve gübreleme ünitelerin kullanımına gerek yoktur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#110 |
Ağaç Dostu
|
Bu bilgileri Milli Eğitim bakanlığı MEGEP (MESLEKİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ' çalışma raporlarından alıntıladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#111 |
Ağaç Dostu
|
Resimi var ama nasıl ekleyeceğiz bulamadım. Bulabilirsem resmide ekleyecem. Çok daha açıklayıcı olacaktır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#112 |
Yeni Üye
|
Aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler Sn Ayhan.Forumda yeni olduğum için bende resim ekleme konusunda bilgi sahibi değilim.Bilen arkadaşların yardımcı olması iyi olur.Zira dediğiniz gibi resimleri ekleyebilirseniz çok daha açıklayıcı olacak... Düzenleyen seawindxxx : 24-03-2011 saat 15:40 Neden: eklenti |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#113 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar fotoğraf ekleme hakkında şu linkteki başlıktan yardım alabilirsiniz. Düzenleyen malbman : 24-03-2011 saat 15:49 Neden: Yazım hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#114 |
Ağaç Dostu
|
sayın Malbman yardımlar için teşekkürler . sanırım resmi yükledim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#115 |
Ağaç Dostu
|
Bugün bu sistemle 2 kg kıska soğan ektim. Perliti Orhangazi'den aldım. 200 desi 12 tl. 200 desi perlite 2000 tane kıska soğan sığdı. bakalım seri üretime geçebilecekmiyiz ? Besin eriyiklerini Kudret bey'den aldım. Açıklamaya uygun olarak hazırlandığı takdirde EC'de , PH'de tam ayarında... Haydi hayırlısı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#116 |
Ağaç Dostu
|
Bu arada bütün kışı bu ve benzeri siteleri okuyarak geçirdim.. Benim gibi amatör arkadaşlara Kanal rezervuar yöntemini acilen öğrenmelerini tavsiye ederim. Aslında sistem çok basit. Perlit ; kağıt havlu gibi en alttan sıvıyı emerek en üste kadar iletiyor. Üst ksımdaki perlite sürekli besin vermeye gerek kalmıyor. Dikim yerinin alt tarafından 5-6 cmlik kısmını besin eriyiği ile dolduruyorsunuz , azaldıkça takviye ediyorsunuz , Perlit aşağıdaki suyu ihtiyacı kadar bitkiye iletiveriyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#117 |
Ağaç Dostu
|
Perlit çuvalları **** torbaları arasına takoz koyoruz ki besin hızlıca akıp gitmesin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#118 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-03-2011
|
Merhaba, Yeni uygulamada (siz de araştırırsanız göreceksiniz) perlit de artık yavaş yavaş topraksız tarımdan çekiliyor.Bitki kökleri direk olarak besinli suya maruz bırakılıyor. Çabanız güzel,daim olsun.Bu arada perlitsiz bahsi de bir araştırın derim. Kolay gelsin |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#119 |
Ağaç Dostu
|
Yeni değil sayın arkadaşım. Topraksız tarım ilk olarak bitki kökleri direkt suya maruz bırakılarak denenmiş olarak biliyorum. 1956'lı yıllarda yapılmış bu denemeler. Ancak bu tür uygulamada sürekli elektirik ihtiyacı ve bi sürü ince detay var. Bugünkü şartlarda açık alanda **** elektrik olmayan seralarda bu uygulama bizler için çok güç gibi görünüyor.Hem tarlada açık alanda **** evin bahçesinde balkonunda , **** serada bu işi başarabi,lmek için , yine topraksız olacak ama toprağın görevini üstlenecek materyal lazım. Bu perlit olur , pomza olur , vermikült olur, köpük (Strafor) **** saman olur , tercih sizin. Düzenleyen muallimayhan : 29-03-2011 saat 21:13 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#120 |
Ağaç Dostu
|
Değerli forum üyeleri; Uzun zamandır sera ile ilgili pek bişey yapamadım,şimdi ise sera işimize tekrar devam edeceğim. Bazı nedenlerden dolayı biraz geciktik ama artık işe başlama zamanı,bu işle ilgili, bu işi bilen ankarada bulmak zor,sonunda bir usta buldum ve bu hafta seramızı kapattık. Şimdi sera kapatmamız ile ilgili bir kaç resim yayınlamak istiyorum.Sera kapatması ile ilgili resimlerin bu konuyu merak edenlere fikir vereceğini umuyorum, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|