View Single Post
Eski 08-03-2011, 22:27   #94
Kudret Tezel
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-07-2007
Birilerinin beni andığını hissettim, kulaklarım çınladı meğer arkadaşlarım benden bahsediyorlarmış.

Sevgili arkadaşlar Besin eriyiğinin EC kontrolünü yapan sistemi kurmuş denemiş çok güzel çalıştığınıda anlatmıştım. Ancak bu sisteme birde PH metre ilave etmenin sistemin çok daha güzel çalışmasına katkısı olacağını düşünerek,ayni sisteme PH metreyide ilave etmek için çalışmalara başladım. Bu çok zor bişey değil ancak PH poblarının pahalı olması vede en önemlisi probların ömürlerinin kısa ve sık sık kalibre edilme mecburiyeti olması işi biraz zorlaştırdı. Vazgeçmiş değilim araştırmalarım imkanlarım nisbetinde devam ediyor. başaracağımı umuyorum. Benim gayem böyle birşeyi harcı-alem her seraya kullanıla bilir hale getirmek.

Mevcut sistem anbean EC kontrolü yaparak, EC nin sabit kalmasını gerçekleştiriyor.
Buda en önemli faktörlerden biri. Eğer besin eriyiğiniz formülü gerçekten mükemmelse suyunuzun dengesi bozulmayacak denemez belki ama geç bozulacak, buda size çok büyük bir avantaj sağlıyacaktır.

Topraksız tarım sistemleri fantazi olsun diye açık sistem kapalı sistem, NFT, durgun su sistemi akar su sistemi olarak sınıflandırılmamıştır. Bitkiye en az su ile besini taşımak tabiiki çok önemlidir. Örneğin 100 tonluk bir akar su sisteminin suyunu değiştirmekle aynı miktar bitkiyi bir kaç mm akan su sistemi NFTiçin ,çok çok daha az bir besin tankının kontrolü önem arz eder. Yüz tonluk bir suyu atmakta, arıtarak tekrar kullanılabilir hale getirmekte problemdir. Ama ayni kapasitedeki bir NFT sisteminin bir kaç tonluk suyunu islah etmek çok daha kolaydır. Tabiiki her güzelin bir kusuru vardır. NFT sisteminde de en küçük bir arıza bütün seranın telef olması demektir. Onun için yeni başlıyan arkadaşlarıma katı ortam sistemini vede çok su tuttuğu için torf+ kum sistemini önermiştim. Zira bu sistemde hiçbir arıza sizi çok fazla madur etmez.

Sistemin EC si her an kontrol edildiğinde, besin tankının seviyesinide heran kontrol etmek, yani azalan suyu yerine koymak çok mantıklı olacaktır.EC ve PH kontrolüde yapılabildiğince sıkça yapılmalıdır. Zaten bu ölçmeler yapılrken seranın harcadığı besin miktarı konusundada pratiklik kazanılacaktır. ve iş kendiliğinden rayına oturacaktır kanısındayım.
Sayın İbrahim Doğan, durum böyle olunca besin tankındaki seviyeyi mutlaka sabit tutmanızı öneririm. Göreceksinizki EC ayarlamak çok daha kolay bir hale gelecektir.
Çalışmalarınızın takipcisiyim kolay gelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön