agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-06-2011, 19:47   #91
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yaz tatiline hazırlık

Balkonda topraklı veya topraksız tarımla uğraşmanın en zor tarafı yaz tatilinin kavurucu sıcaklarında, evden ayrı kalınan dönemde balkondaki gözünüz gibi baktığınız fidelerin ne olacağı. Bunu geçen sene çok acı bir şekilde yaşadığım için bu sene balkonda hiçbir şey yapmamayı bile düşündüm.

Ekim 2010 da sisteme koyduğum Pembe domateslerin hasadını yapar ve sistemi tamamen kapatır giderim diye düşünüyordum. Fakat bu virüs insana bir defa bulaşınca iflah etmiyor. Sevgili şans43' ün Fethiye' deki fidelerini görünce dayanamadım fide istedim. Gelen fidelerin çoğunu Altınoluk' a götürdüm ama iki adedini de buradaki sisteme koymak için ayırdım.

Fakat bu sene Pembe domateslerden de edindiğim tecrübe, mevcut Hyponica sisteminde su tüketimi fazla olan domatesi tatilde yalnız bırakmak pek mümkün değil. Çünki alttaki su deposu hacmi çok küçük ve kısa sürede fide ve buharlaşma etkisi ile bitiyor. Bu yüzden domatesler için su deposu daha büyük ve biten suyu takviye edecek bir sistem düşünmem lazımdı.

Bu yüzden bu işe ilk başladığımda yaptığım çilek ağacının boşta bekleyen deposunu biraz daha modifiye edrek akan su kültürüne çevirdim ve Hyponicaya alternatif hale getirdim. Hatta üzerine birde su sebillerinde olduğu gibi damacana sistemi ilave ettim. İşte ayrıntılar;

Altta 50 litrelik büyük depo ve bir köşesinde 19 litrelik yedek depo (damacana) ve üstte fidelerin dikileceği küçük kutu. Bu sefer fideleri strafor üzerine açtıüım deliklere koyduğum pet bardaklara değil, direkt olarak kutu içine doldurduğum Hydroton' a koymayı planladım ve beklediğim gibi çokta güzel ve pratik oldu. Alt depodaki besin eriyiğini akvaryum pompası ile üsteki hydroton dolu kutuya akıtıyorum. Üsteki kutunun bir köşesinden sisteme giren su diğer köşeden depoya dönüyor. Hydroton deliği tıkamasın diye kafes saksı ile filtre edildi.

Eklenen Resimler
     
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 20:07   #92
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-05-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 96
Sn.Sarıcan büyük depo fikri uzunca süredir benide meşgul etmekde özellikle konu balkon ve 1 aylara varabilen tatil olunca ;forumda okuduklarım ve yaptıgım malzeme depo ,tekne tank araştırmalarından vardıgım sonuç en uygun malzemenin hurda buzdolabı kasası oldugu öncelikle her nekadar hurda da olsa dekoratif,oldukça hafif ve bedava fiyatına ucuz (al götür, 10-30 tl )sonra sanırım durgun su akan su aeroponic fogponic gibi sistemlere basitçe adapte edilebilir kullanilabilir elektrik ve su sirkulasyonuna uyumlu giriş çıkış ları zaten mevcut bir diger üstünlük izolasyonu (sıcak ve soguga karşı ) kolayca üst düzeylere taşınabilecek bir ürün şimdiden balkonumda bir adet edindim çalışmalarımı orda yogunlaştırdım 100-200 lt kapasiteli çeşitleri kolayca hurdacılardan temin edilebillinir kulandıgım ürün 2 bölmeden oluşmakta buzluk olan kısmına eklenen strafor ile durgun su kültürü ana gövde üzerine ekledigim 70 cm uzunluktaki klasik balkon saksıları ile akan su kütürü eş zamanlı yapılabilmekte bence topraksız tarıma ve geri dönüşüm felsefesine oldukça uygun bir ürün Saygıyla..

fusion1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 20:33   #93
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Daha sonra üst kutuyu hydrotonla yarısına kadar doldurdum. Sonra fideleri ilave ederek kalan boşluğu tekrar hydrotonla doldurarak fide dikim işini tamamladım. Fideler zaten perlit dolu saksıda bir miktar uzadıkları için hemen ipe aldım.

Daha sonra akvaryum motorunu çalıştırarak sisteme yol verdim. Önceleri 24 saat çalıştırdım. Daha sonra Kudret Bey' e yaptırdığım röleli ve hafızalı zaman saati ile peryodik sulamayı deneyeceğim. Fidelerin canlılığına göre sulama peryodu belirlemeye çalışacağım. Sistemde hava motoru yine yok. Besin eriyiği musluktan yüksekten akarken ve üst kutudan alt kutuya boşalırken havalanıyor.

Eklenen Resimler
     
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 22:09   #94
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Fideler üçüncü gününde ve keyifleri yerinde. Boyları oldukça uzadı, ilk salkım çiçeklerini açtılar bile. Bu arada söylemeyi unuttum. Damacanada temiz su dolu. Besin deposunda fidelerin emdiği ve buharlaşma ile eksilen besin eriyiği temiz içme suyu ile tamamlanacak. Böylece depodaki su seviyesi sabit kalacak ve bu sayede düşen EC miktarı direkt olarak bitkinin kullandığı gübre miktarı olarak ölçülebilecektir. EC değeri belili bir değere düşünce de manuel olarak A ve B stoklarından ilave edilerek besin eriyiği ilk ayarlanan değere getirilecektir. Keşke benimde bir sera bekçim olsa ve otomatik olarak A ve B stoklarını dozlasaydı bende rahat etseydim.

Bu arada damacanada eksilen sudan fidelerin tükettiği su miktarını gözleme imkanım olacak. Bu tüketim hızına göre deponun diğer köşesine bir adet damacana daha ilave edebilirim. Belkide tatile giderken emniyetli olsun diye ikinci damacanayı ilave ederek giderim. Bu arada besin deposuna sürekli temiz su takviye edildiği için belirli bir süre sonra fideler EC değeri çok düşük bir su ile idare edecekler ama en azından geçen yaz olduğu gibi kavurucu yaz sıcaklarında hayatta kalmayı başarırlar herhalde.

Eklenen Resimler
     
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2011, 22:48   #95
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Oh Oh maşallah, tatil hazırlıkları başlamış.
Herşey çok güzelde 19 litrelik su tatil boyunca yetecekmi.? Birde şunu sormak istiyorum. Bu rezerve su damacanasına temiz sumu, normal besin eriyiğimi, yoksa mesela EC değeri 1/2 oranında hazırlanmış besin eriyiğimi doldurmayı düşünüyorsunuz.
Hayırlı yolculuklar...

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 08:11   #96
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
19+50 litre olarak düşünüyorum. Çünki alt depoda su bitene kadar sistem çalışmaya devam ediyor. Hatta bir adet damacana daha koyabilirim. Ben damacanayı buharlaşan suyun neden olduğu tuzluluğu engellemek için temiz su olarak düşünüyorum. Çünki mutlaka buharlaşma oluyor ve depodaki EC değeri sıcağında etkisiyle çok yükseliyor. henüz fideler küçük olduğu için fidelerin su tüketimi çok az. Oluşan eksilme büyük bir ihtimalle buharlaşmadan kaynaklanıyor.

Ne yapalım ki bizim sera bekçimiz yok henüz. EC değerini ayarlayacak bir yardımcımız yok. Elbet bir gün olur. Bekliyoruz.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-06-2011, 08:34   #97
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-06-2008
Şehir: Şanlıurfa
Mesajlar: 116
Sayın Sarıcan,

Ben yerinizde olsam iki damacana koyar ve EC değerini besin eriyiğinin içindekinin yarısı kadar yaparım. Azalan besinli sunun tamamının buharlaşmadan kaynaklanması mümkün değil. Yarısını besin tüketmiş olsa %50 seyreltilmiş besin (damacanadakiler) dengeyi koruyacaktır.

Tabi PH için bişey diyemeyeceğim.

Saygı ve başarılar.

farukmagat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2011, 23:28   #98
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Pembe Domates' lerin yerine Yer Kirazı (Altın Çilek)

21.06.2011 günü Hyponica' da yerleşik 3 Adet Pembe Domates fidesi üzerinde arta kalan 8-10 Adet yeşil domatesleri hasat ederek fideleri söktüm. Çünki artık yaz tatili için hazırlık yapmam gerekli. Saksıda bekleyen Yer Kirazlarına ben tatildeyken yaşayacak ortam sağlamalıyım. Hemde domatesin her türünde denediğim akan su kültürünün Yer Kirazı denemesinde de performansını merak etmiyor değilim.

Bu yüzden sisteme 2 Adet Fethiye' den Sn. şans43' ün hediyesi fide ile Sn. mtugrul33' ün hediyesi 2 adet minik yer kirazı fidesini akan su sistemine transfer ettim. Şimdilik durumları iyi görünüyor. Umarım besin tankındaki su ile yaz tatilini geçirebilirler. Kontrolsüz bir ortamda iki aylık bir macera bizi bekliyor. Döndüğümde nasıl bir manzara ile karşılaşacağım bende merak ediyorum.
Name:  DSCN6531.jpg
Views: 1051
Size:  51.6 KB
Çünki bu arada yeni domates fidelerim içinde besin deposu daha büyük ve damacana ilaveli sistemimle aynı aotamda beni bekleyecekler. Tek dileğim ben dönene kadar sularının yetmesi ve kontrolsüz EC ve pH yükselmelerine karşı ölmeden ben gelene kadar dayanabilmeleri.
Name:  DSCN6528.jpg
Views: 1450
Size:  65.0 KB
Yeni sistemdeki domatesler hızla büyüyorlar. İkinci salkımdaki çiçekler de açtı. Yalnız nedendir bilinmez birici salkımlarda döllenme olmadı. Umarım bundan sonraki salkımlar da domates gördükten sonra tatile giderim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-11-2018, 17:32   #99
Yeni Üye
 
knamre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2014
Şehir: Bursa
Mesajlar: 25
Sayın Sarıcan, bu sistemin tatil dönüşü durumu nasıldı acaba? Hatırlıyorsanız tabi aradan 7yıl geçmiş.

knamre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025