Yaz tatiline hazırlık
Balkonda topraklı veya topraksız tarımla uğraşmanın en zor tarafı yaz tatilinin kavurucu sıcaklarında, evden ayrı kalınan dönemde balkondaki gözünüz gibi baktığınız fidelerin ne olacağı. Bunu geçen sene çok acı bir şekilde yaşadığım için bu sene balkonda hiçbir şey yapmamayı bile düşündüm.
Ekim 2010 da sisteme koyduğum Pembe domateslerin hasadını yapar ve sistemi tamamen kapatır giderim diye düşünüyordum. Fakat bu virüs insana bir defa bulaşınca iflah etmiyor. Sevgili şans43' ün Fethiye' deki fidelerini görünce dayanamadım fide istedim. Gelen fidelerin çoğunu Altınoluk' a götürdüm ama iki adedini de buradaki sisteme koymak için ayırdım.
Fakat bu sene Pembe domateslerden de edindiğim tecrübe, mevcut Hyponica sisteminde su tüketimi fazla olan domatesi tatilde yalnız bırakmak pek mümkün değil. Çünki alttaki su deposu hacmi çok küçük ve kısa sürede fide ve buharlaşma etkisi ile bitiyor. Bu yüzden domatesler için su deposu daha büyük ve biten suyu takviye edecek bir sistem düşünmem lazımdı.
Bu yüzden bu işe ilk başladığımda yaptığım çilek ağacının boşta bekleyen deposunu biraz daha modifiye edrek akan su kültürüne çevirdim ve Hyponicaya alternatif hale getirdim. Hatta üzerine birde su sebillerinde olduğu gibi damacana sistemi ilave ettim. İşte ayrıntılar;
Altta 50 litrelik büyük depo ve bir köşesinde 19 litrelik yedek depo (damacana) ve üstte fidelerin dikileceği küçük kutu. Bu sefer fideleri strafor üzerine açtıüım deliklere koyduğum pet bardaklara değil, direkt olarak kutu içine doldurduğum Hydroton' a koymayı planladım ve beklediğim gibi çokta güzel ve pratik oldu. Alt depodaki besin eriyiğini akvaryum pompası ile üsteki hydroton dolu kutuya akıtıyorum. Üsteki kutunun bir köşesinden sisteme giren su diğer köşeden depoya dönüyor. Hydroton deliği tıkamasın diye kafes saksı ile filtre edildi.
|