agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

Müjgan 02-03-2011 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi soberman (Mesaj 762492)
Siz o kadar güzel açıklıyorsunuz ki, inanın artık bana söz düşmüyor.

Büyük bir merak ve zevkle gelişmeleri izliyorum.

Bizim yaptığımız kulaktan dolma, azcık da denediğimiz şeyler. Ama siz öyle mi? Bu konuda uzmanlaşmışsınız, hiç mütevazı olmayınn :)))

sakagun 02-03-2011 13:22

1 Eklenti(ler)
2. gün

Müjgan 02-03-2011 13:29

Daha vakti gelmemiş :)

sakagun 02-03-2011 13:30

Tarife göre 5 günde oluyor maya.

sakagun 03-03-2011 08:10

1 Eklenti(ler)
3. gün
İçinde görünen siyahlıklar kuru üzüm.

sakagun 04-03-2011 08:14

4 Eklenti(ler)
Dün gece bir ekmek denemesinde bulundum.
1. adım: 1 bardak ekşi maya, yarım bardak unu bir kapta karıştırdım. Üzerini streç filmle kapatıp 2 saat beklettim.

2. adım: İçine 2 bardak un, 1/2 bardak su ve 3/4 tatlı kaşığı tuz kattım. 10 dakika yoğurup 7 saat beklettim.
Eklenti 195243

3. adım: Hamuru unlanmış tezgahta yuvarladım. İyice unlanmış tepsiye alıp 2 saat beklettim.
Eklenti 195244

4. adım: Üzerine 3 derin çizik attım. 220 derecede 25 dak. pişirdim.
20 cm. çapında bir ekmek oluştu.
Eklenti 195245
Eklenti 195246

Sonuç: Daha büyük bir ekmek olur sanıyordum. Tadı güzel. Şu anda bir yandan yarısını yiyorum. :D
Tarif şu siteden.

Tura 04-03-2011 08:29

Elinize sağlık.
Bu ekmek görüntüsüne göre güzel olmuşa benziyor. Evet güzel olmuş.Sünger gibi. Elinizle bastırın; eski halini alması gerekir. Tadı da güzel diyorsunuz. Bayatlama süresi de önemli. Ekşi mayanızın kalitesini bu süre belirler.
İnce bir dilim, üzerine sızma zeytinyağı gezdirin, bir tutam kırmızı biber, kimyon. Böyle bir test eder misiniz

sakagun 04-03-2011 08:34

Teşekkürler Tura. Üstüne bastırdığımda eski halini alıyor.
Karper, kaşar peyniri ve cevizle bir kısmını bitirdim ve çok doydum. İlginç bir şekilde gözüme küçük gelen ekmek bir anda tıkadı. Yarısını bile yiyemedim.
Öğlen de dediğiniz şekilde deneyeyim.

Kiraz 04-03-2011 10:00

Sn. Sakagün elinize sağlık. Kabuk da çok güzel oluşmuş.

livadi 04-03-2011 10:25

3 Eklenti(ler)
İşte bunlar benim ilk ekmeklerim, biraz geç oldu ama fotoğraf yükleme konusundaki beceriksizliğimden, affola :)

Gittikçe daha iyi oluyor kabarması, dokusu ; ama henüz istediğim ekmek değil ...

Eklenti 195248

Eklenti 195249

Eklenti 195250

Tura 04-03-2011 15:00

Ekmekte dış görüntü önemli değil. Tadı nasıl beğendiniz mi? Tadını beğendiyseniz önemli olan o. Biraz ununu az atın. Üstünü de çizin. Çatlamasın.

livadi 04-03-2011 19:24

Bu ilk denememdi, bundan sonra nispeten daha iyilerini yaptım, tadını beğeniyorum genellikle.
Ama istediğim gibi pofuduk olmuyor ekmeklerim, ağır ve sık dokulu oluyorlar...

sakagun 04-03-2011 20:50

Teşekkürler Kiraz. Bugün iki katı ölçüyle deniyorum. Bir de ılık su içinde mayalayacağım. Belki daha kabarık olur.

Müjgan 04-03-2011 21:04

Sakagün, ilk deneme için harikasınız. Elinize sağlık.:) Çok güzel görünüyor ekmeğiniz.
Livadi sizinki de benim ekmeklerime benzemiş. :p Çizilmeyince, kendi kafasına göre çatlamışş. Bundan sonrakiler çok daha iyi olacak eminim :))

sakagun 05-03-2011 07:57

1 Eklenti(ler)
Teşekkürler Müjgan.
Fırından yeni çıktı. :p 2 kat malzemeyle denedim.

Kiraz 05-03-2011 10:45

Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum :(

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.

sakagun 05-03-2011 10:52

Sanırım ekmeğin kıvamında olması için ılık ortam gerekiyor. Kış ayında bu ortamı bulmak zor oluyor. Benimki bütün gece yatak odasında elektrikli sobanın karşısındaydı. Ayrıca ılık su dolu kabın içine yerleştirmiştim.
Aslında bir de gündüz yapıp, sürekli altında ılık su bulundurarak denemek lazım.

Benim ekmek makinesi artık kabartmıyor. Ben de ekmek makinesini bazen yoğurma işlemi için kullanıyorum. Yukarıdaki ekmeklerde ekmek makinesi kullanmadım.

Bir de yoğurma kısmı çok önemli. Akşamki ekmeğin kıvama gelmesi için içine ılık su ekleyip 15 dakika kadar yoğurdum.

Kiraz 05-03-2011 11:07

Hafta sonu kalorifer sürekli yandığı için, hamurun soğuma problemi olmadı, radyatörün üzerine tahta koyup, kabı buraya yerleştirmiştim. Acaba buzdolabından sonra hamur bana küstü mü? Bakalım akşama ne naz yapacak?

Ekmek makinesin hamur kabartma kısmını bir kaç kere çörek hamuru için kullanmıştım, sonuç mükemmeldi, odada o kadar güzel kabartmama imkan yoktu. Hamuru buzdolabına koyup akşam kullandığım halde üzeri kapalı olmasaydı, kabından taşacaktı.

Müjgan 06-03-2011 10:15

Deneme 6
 
1 Eklenti(ler)
Bu sabah kahvaltıda "Deneme 6" dan yedik. Lezzeti pek hoş, lakin fırında biraz daha kalıp, kızarabilirmiş.



Eklenti 195412

Sevgi Durul 06-03-2011 10:22

Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.

Doğayla Barış 06-03-2011 13:29

Ellerinize sağlık arkadaşlar , ekmekler nefis gözüküyor. Bu sayfayı hemen bilisayarımın sık kullanılanlar bölümüne kaydettim. Pazartesi malzemelerimi alıp bende maya yapımına başlıyacağım;)

livadi 06-03-2011 20:21

Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...

Müjgan 06-03-2011 23:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 764247)
Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.

Teşekkürler SDurul :)

Müjgan 06-03-2011 23:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 764424)
Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...

Evet bu 6. denememdi :) Ekşi maya gittikçe gelişiyor sanırım. Ya da benim elim ekmek işine yatmaya başladı.;)

Tura 09-03-2011 07:57

Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve

sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.

sakagun 09-03-2011 09:14

Ben farklı ekmekler deniyorum. Maya buzdolabında duruyor. Birkaç gün sonra yeniden yapacağım.

Müjgan 09-03-2011 09:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 765623)
Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.

Pes etmek? Ama siz de insaf edin... hem ekşi mayalı ekmek, hem ayrıca ekmek makinesinde ekmek... hergün nasıl yapacaksak? :))

Dün gece likapalı ekmek yaptım mesela, onun fotoğraflarını da ekleyeceğim.

Kiraz 09-03-2011 17:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 763929)
Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum :(

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.


Bu keyifsiz hamurun sonucu iyi olmadı, nedenlerini düşünüyorum.

- Sabırsız davranıp, maya iyice aktifleşmeden hamuru yaptığımı sanıyorum, Sn. Sakagün'ün mayası kadar köpük köpük olmamıştı.
- Fırın kabını iyice unlayıp hamurumu içine koymuştum, bir gün sonunda ekmeğin hacmi iki katına çıkmıştı ama bu süre içinde üstü örtülü olmasına rağmen kurumuştu.
- Kapağını kapatmadan 200 derecede pişirdim, süreyi de biraz uzatınca beklediğimden kuru oldu.
- Hamurun altı unluydu ama kabardıkça kabın yanına yapışmış, tencereden çıkarmakta zorlandım, sonunda üst yarısı elime geldi:( altta yapışan kısmı spatula ile çıkardım.
- Tadı güzel, içi hamur gibi durmuyor, gözenekli ama nedense çiğnerken un dişe yapışıyor bu da çok rahatsız edici.
-Doğal tam un oranını fazla kullanıyorum, belki sonuçta bunun da etkisi vardır.

Yine de yılmayacağım, yarın evdeyim, bir deneme daha yapacağım.

sakagun 09-03-2011 17:57

Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?

Kiraz 09-03-2011 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sakagun (Mesaj 765874)
Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?

Tencere kapağını kapamadan demek istemiştim. Gelecek sefere su da koyacağım.

Kurumaya radyatör neden olmuş olabilir, bir de mayalanma uzun sürdüğü için olabilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025