agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=412)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11569)

Sevgi Durul 22-02-2011 17:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 758316)
Başaracağınız kesin, tebrikler şimdiden :)

Dün mayanın çok güzel köpürdüğünü yazdıktan sonra, çoğaltmak amacıyla biraz un ve ılık su ilave ettim. Sonraki saatlerde, korktuğum başıma geldi. Un ve su ayrıştı. Tekrar un ilavesiyle biraz toparlandı. Bu akşam biraz daha un ilave ederim.

Mayanın birinci gündeki hali.

Eklenti 193803

Müjgan 22-02-2011 22:12

Sizin maya daha ilk günden ekmek olmaya gönüllüymüşş....:p
Bu hallerini kaçırmayın derim, tam yoğurulacak kıvamda.

Sevgi Durul 22-02-2011 23:24

Evet, kendime kızıyorum, ilk fırsatı kaçırdım. Şimdi mutfağa bakmaya gittim. Yeniden köpüklenmeye başlamış. Amacım mayayı biraz çoğaltmak.

Eğer becerebilirsem, ekmeği köy fırınında pişirmeyi düşünüyorum. Daha önce köy fırınında hiç ekmek pişirmedim. Fırının süpürülmesinde yardım alabilirim.

livadi 23-02-2011 06:26

Maya zamanla çoğalıyor aslında ve az miktarı bile çok güzel iş görüyor.
İlk yaptığım ekşi maya, çok olmamasına rağmen hem çok güzel kabartmıştı, hem de ekşi tadı oldkça hissedilir durumdaydı.

Sevgi Durul 23-02-2011 08:13

Şimdi öğrenme aşamasındayım, sevgili livadi. Bir de ekmek sayısını birden fazla yapacağım için, buna orantılı olarak mayanın biraz fazla olması gerekebileceğini düşündüm açıkçası.

livadi 23-02-2011 08:30

Ekmeği yoğurduktan sonra, mayanın az geldiğini düşünürseniz, ılık bir ortam ve mayalanma süresinin uzatılması işe yarayacaktır.
Ben peteğin yanına koymuştum, üç saat içinde kabarmıştı.

Bu arada ben de henüz öğrenme aşamasındayım, bunlar ilk denemelerim. Ama bende çocukluğumdan kalma bir aşinalık var, çocukken köyde babannem hep unun içinde sakladığı bir parça hamurla mayalardı yeni ekmekleri, ve acelesi varsa sobanın yanına, uzun sürede mayalanmasını istiyorsa serin yere koyardı hamuru...

Kiraz 24-02-2011 08:37

3. deneme, tam buğday unu
 
2 Eklenti(ler)
Hamurla gün geçire geçire onun dilinden biraz daha anlamaya başlıyorum; "Beni pişirmeden önce acele etme, iyice kabart." diyor. Daha önce 12 saat bekletip pişirmiştim, bu kez 20 saat bekledim ama radyatörler sürekli açık değildi, özellikle son 4 saatte ortam daha ılıktı, o da kabardı.

Cam kapta, altına yağlı kağıt sererek hamuru beklettim, kabında mayalandı, un kullanmadım. Fırına atınca da kabardı ama hazır mayalar kadar değil. Maya eskidikçe daha güzel kabaracak diye bekliyorum ama bu sefer ekmeği beğendim.

Eklenti 193998

Eklenti 193999

Müjgan 24-02-2011 08:52

Elinize sağlık :) Gayet iyi görünüyor.

livadi 24-02-2011 09:16

Arkadaşlar, benim ekmeklerim kabarıyor ama, çok sık dokulu oluyor.
Pofuduk bir ekmek değil de ağır sıkı bir ekmek yani, ama lezzetli.
Bu konuda bir fikri olan var mı?

Güler 24-02-2011 09:28

Kiraz'ın denemesinde sanki pofuduk bir görünüm hakim.

Başlığa, girip çıkıp duruyorum. Niyetim şimdilik hiç bulaşmamak. Sebebi de iştahımı köye saklamak. Bütün başlığı o zaman tekrar tekrar okuyup, ekmeklerimi bahçedeki fırında denemek.
Ama yine de aklım sizlerde kalıyor.
Nedense köy ekmeği, yani buğdayı değirmende öğütüp de yaptığımız ki Oğuz bunu çok sever, benim tansiyonumu yükseltiyor. O yüzden istediğim gibi kocaman kocaman dilimler yiyemiyorum.
Bu yaptıklarınızı normal undan deneyeceğim.

Sevgi Durul 24-02-2011 09:59

Sevgili Kiraz ellerinize sağlık, afiyet olsun. Sizlerin ekmeklerini görünce, ekmeğim için sabırsızlanıyorum.

Ama mayamın ilk gündeki neşesi yok. Biraz köpürdü, o kadar. Beklemedeyim.

Kiraz 24-02-2011 09:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 759614)
Arkadaşlar, benim ekmeklerim kabarıyor ama, çok sık dokulu oluyor.
Pofuduk bir ekmek değil de ağır sıkı bir ekmek yani, ama lezzetli.
Bu konuda bir fikri olan var mı?

İlk iki deneme tam bahsettiğiniz gibi olmuştu ama bu denemede yoğunluk azaldı (daha da azalması lazım). Bence maya eskidikçe daha güzel kabaracak, bu nedenle yeni mayalı ekmeği pişirmeden önce kabarana kadar iyice bekletmek gerekiyor. Deneyip göreceğiz :)

Kiraz 24-02-2011 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 759649)
Sevgili Kiraz ellerinize sağlık, afiyet olsun. Sizlerin ekmeklerini görünce, ekmeğim için sabırsızlanıyorum.

Ama mayamın ilk gündeki neşesi yok. Biraz köpürdü, o kadar. Beklemedeyim.

Sulanmaya başlarsa hemen biraz un ilave edin işe yarıyor. Mayam sürekli radyatöre yakın değil, oda sıcaklığında bekliyor, bu nedenle yoğun köpüklenme yok ama ekmek yapmadan önce, altına tahta koyarak bir kaç saat radyatörde keyiflenmesini ve köpürmesini sağlıyorum.

İlk tarifteki gibi 1'e 1 oranda su ve unu benim unum sevmedi, kek hamuru kıvamında yapıyorum, artık hiç sulanmıyor.

Güler Hanım, beyaz un ile belki daha güzel kabarır. İsterseniz mayam çoğaldığında size göndereyim ama biraz zaman gerekecek.

Güler 24-02-2011 10:33

Sevinirim sevgili Kiraz. :D

Müjgan 24-02-2011 11:07

Güler hanım, normal un ile de çok güzel oluyor, bu işi ileriki bir tarihe ertelemeyin bence.:p

livadi 24-02-2011 15:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 759650)
İlk iki deneme tam bahsettiğiniz gibi olmuştu ama bu denemede yoğunluk azaldı (daha da azalması lazım). Bence maya eskidikçe daha güzel kabaracak, bu nedenle yeni mayalı ekmeği pişirmeden önce kabarana kadar iyice bekletmek gerekiyor. Deneyip göreceğiz :)

Evet gittikçe daha pofuduk bir hal alacağını umut ediyorum.
Size göre çok az beklettiğimi farkettim, bu sefer uzun süre mayalamayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi deneyip göreceğiz .
Başarılar herkese :)

Güler 24-02-2011 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan (Mesaj 759708)
Güler hanım, normal un ile de çok güzel oluyor, bu işi ileriki bir tarihe ertelemeyin bence.:p

Tamam, o zaman başlığı yeniden okumalıyım ki fotoğrafları sizinle paylaşabileyim. :)

Kiraz 24-02-2011 15:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 759814)
Evet gittikçe daha pofuduk bir hal alacağını umut ediyorum.
Size göre çok az beklettiğimi farkettim, bu sefer uzun süre mayalamayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi deneyip göreceğiz .
Başarılar herkese :)

Ortam ısısı süreyi etkiliyor. Bu nedenle sabit bir süre uygulamak yerine kabarmayı izlemek daha önemli.

Müjgan 24-02-2011 23:21

1 Eklenti(ler)
Pazartesi günü buzdolabından çıkarıp, aktive etmeye başladığım mayayı, nihayet bu gece saat 20.30'da yoğurabildim.
Mayayı aktive ederken bir tatlı kaşığı şeker ve bir çay bardağı kadar süt koymuştum. Ve fakat aktivasyonu hızlandırmak babında ekstra bir etkisini göremedim bu yaptığım işlemin :)
Hamuru, yoğurduğum kaptan büsbütün alamayacak kadar cıvık yoğurdum bu kez. Kekten biraz daha kıvamlıca idi, resmen, pişireceğim tencereye sıyırarak akıttım :))
Soğuk Hecha tencerenin dibine biraz un serpip, üzerine hamuru döktükten sonra, kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum. Yaklaşık iki saat bekledim. Hamurun kabarmaya hevesli olduğunu görünce, 50 dereceye ayarladığım fırına, tencereyi kapağı ile birlikte koydum. Fırında 1 saat kadar beklediğinde, hamur tencerenin ağzına kadar kabarmıştı.

Eklenti 194140

Fırını 180 dereceye ayarlayıp, pişirdim. Halen kendisini biraz daha çekmesi için fırında duruyor. Soğuyunca onu da yükleyeyim.

Güler 25-02-2011 07:18

Başlığı okudukça hoşuma gidiyor.
agacalar.net Fırın Mamulleri diye bir yer mi açalım acaba?
Ekmekler bir numara olur, Komşu Fırını bile sollayacağız neredeyse. :D

livadi 25-02-2011 08:40

Ben emekli olunca ekmekçi mi açsam diye düşünmeye başladım Güler Hanım :)
Ev yapımı ekşi mayalı ekmekçi...

Müjgan Hanım, ben ayırdığımı mayalık hamuru, buzdolabından çıkarıp, ılık bir yerde yarım saat kadar beklettikten sonra ( bu şekilde göz göz olup kabarıyor maya) hamura katıyorum, aktive etmek derken kastettiğiniz tam olarak nasıl bir işlem? İlk mayalamada olduğu gibi su ve un ilavesi mi yapıyorsunuz?

Kiraz 25-02-2011 10:25

Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Müjgan 25-02-2011 12:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 760203)
Müjgan Hanım, ben ayırdığımı mayalık hamuru, buzdolabından çıkarıp, ılık bir yerde yarım saat kadar beklettikten sonra ( bu şekilde göz göz olup kabarıyor maya) hamura katıyorum, aktive etmek derken kastettiğiniz tam olarak nasıl bir işlem? İlk mayalamada olduğu gibi su ve un ilavesi mi yapıyorsunuz?

Ben analitik takılmayı seviyorum sanırım :)) Bu yüzden mayayı baştan yapmam gerekecek bir gün...:o
Son mayaya, daha önce de dediğim gibi, şeker ve süt ekledimdi. Bu mayayla hamur yoğururken de, hamurun içine yarım bardak zeytinyağı koyduğum için, ayırdığım mayada da zeytinyağı var şimdi. Dolaptan o mayayı alıp, yeniden aktive ettiğimde o zeytinyağı mayanın başına iş açacak mı merak ediyorum :)
Sevgili Livadi, aktive etmekten kastım, buzdolabına konduğunda pasifleşen, durgunlaşan bakteri ve mantar etkinliğini, yeniden canlandırmak... Bunun için dolaptan aldığım maya parçasını ılık su içinde eritip, üstüne un ekliyorum. Aynı günün sonunda aktivasyon görülüyor. Ama ben bu süreyi uzatıyorum, ekmek yapmaya vaktim olduğu an hemencecik kullanıyorum :)

Tura 25-02-2011 12:21

Hanımlar artık şu işi bir sonuca bağlasalalar da, eve bilmiş bilmiş bir tarif versem. Kafam iyice karıştı.

Müjgan 25-02-2011 12:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz (Mesaj 760265)
Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum, ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak.

Sevgili Kiraz, akşam ekmeği tencereden çıkarmakta zorlanacağımı düşünmüştüm, ama öyle olmadı. Soğurken oluşan nem ile kolayca çıktı.

Sonuç olarak, soğuk tencerede de mayalanma işini becermiş olduk.

Sabah ekmeği yine eksik buldum. Gece faslı yapmış benim veledler:))

Karıncabaşı tabir edilen tipte bir dokuya sahip olmuş bu kez ekmek. Süngerimsi doku yok. Unu fazla kaçmış kek kıvamında olmuş ya da... Kabuğu da oldukça az olmuş. "Yumoş" bir ekmek kısacası. Kesmesi ve yemesi çok pratik, yumuşak olduğu için... Ama şimdi biliyorum ki bir daha bu kadar yumuşak yoğurulmayacak. Kabuğu ekmeğe tad veriyor :)

Müjgan 25-02-2011 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 760304)
Hanımlar artık şu işi bir sonuca bağlasalalar da, eve bilmiş bilmiş bir tarif versem. Kafam iyice karıştı.

Acele etmeyin... Her seferinde yeni bir heyecanla ve yeni bir tarifle denemelerimiz sürecek. Eğer böyle olmasa bir süre sonra bu başlık" inaktif" hale gelirdi. Bence siz de bu heyecana katılın, ve bize tecrübelerinizi anlatın. Hem yaparken daha kolay öğreniliyor.:p

Sevgi Durul 25-02-2011 12:34

Her ne kadar mesaj kalabalığı olmasın diye, beğeni mesajı yazmasam da bu başlığı seviyorum. ''İnaktif'' hale gelmesini hiç istemem. Paylaşımların devamı dileğiyle...Hamurumu bu akşam yoğurmayı planlıyorum

livadi 25-02-2011 12:47

Eveeett,bundan sonraki denemelerim için alınan dersler:
1- Yoğurmadan önce mayayı aktive et
2-Cıvık değil braz daha sertçe bir hamur yoğur (Benim hamurlar nispeten cıvık oluyordu)

Kiraz 25-02-2011 15:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi livadi (Mesaj 760327)
Eveeett,bundan sonraki denemelerim için alınan dersler:
1- Yoğurmadan önce mayayı aktive et
2-Cıvık değil braz daha sertçe bir hamur yoğur (Benim hamurlar nispeten cıvık oluyordu)

3-Sabırlı ol, hamur iyice kabarmadan fırına verme

Kiraz 25-02-2011 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tura (Mesaj 760304)
Hanımlar artık şu işi bir sonuca bağlasalalar da, eve bilmiş bilmiş bir tarif versem. Kafam iyice karıştı.

Sn. Tura, henüz mükemmel sonuca ulaşamadık çünkü mayamız yeni (ne güzel bahane :))

Şaka bir yana mayamız bir yandan eskiyip güzelleşirken, biz de her denemede bir şeyler öğrenip güzelleşiyoruz. Siz en iyisi baştan peşin peşin, ilk pişenlerin yeteri kadar kabarmayacağını söyleyin eve, mazeret de maya olsun. Sizin evdekiler de maya eskiyene kadar iyice tecrübe kazanırlar bizim gibi.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024