agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/)
-   -   Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek (https://www.agaclar.net/forum/ekmek/11569.htm)

TCM 25-07-2018 16:01

Ekmek yapmaya devam da ustalaşınca buralara uğramıyorum artık :rolleyes:

Ekmeğiniz pek güzel olmuş tostoparlacık, bir tık daha kızartsaydık üzerini (5 dk.) görsel daha mı çekici olurdu. Bir de sanırım beyaz un epey kullandınız ki müthiş göz göz olmuş. Damlataş mağarası mı o resmin solundaki...

Bu arada dondurma yapımına merak sardım şimdi de. İşin inceliklerini öğrenince paylaşırım.

its_just_a_ride 25-07-2018 17:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sardunya18 (Mesaj 1545682)
Merhabalar buzdolabım bozulunca ilgilenemediğim için mayam bozulmuştu.Bende yeni maya çalışması yaptım.Ve yeni mayadan ilk Ekmeğimi yaptım gayette güzel oldu yarısını yedik kahvaltı da .Siz yaz geldi diye ekmek yapmayı bıraktınız mı ?

Merhaba,

Mayanın daha bebek olduğu anlaşılıyor ancak gayet güzel kabarmış.Kabuk çıtır çıtırdır muhtemelen.

Ekmeği bırakmamız mümkün mü? Senenin en güzel zamanları mayalama için.

sardunya18 26-07-2018 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1545703)
Ekmek yapmaya devam da ustalaşınca buralara uğramıyorum artık :rolleyes:

Ekmeğiniz pek güzel olmuş tostoparlacık, bir tık daha kızartsaydık üzerini (5 dk.) görsel daha mı çekici olurdu. Bir de sanırım beyaz un epey kullandınız ki müthiş göz göz olmuş. Damlataş mağarası mı o resmin solundaki...

Bu arada dondurma yapımına merak sardım şimdi de. İşin inceliklerini öğrenince paylaşırım.

Beyaz un yüzde atmış civarıdır ölçmeden yaptım Sayın TCM.İşler yüzünden fazla katlayamadım dışarda durup kabaramadı bebek mayam.Bide kahvaltı ya yetişsin diye acele etmiş olabilirim .
Dondurma tarifinizi hevesle bekliyorum hayırlı günler

sardunya18 26-07-2018 13:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi its_just_a_ride (Mesaj 1545705)
Merhaba,

Mayanın daha bebek olduğu anlaşılıyor ancak gayet güzel kabarmış.Kabuk çıtır çıtırdır muhtemelen.

Ekmeği bırakmamız mümkün mü? Senenin en güzel zamanları mayalama için.

Evet mayayla ilk ekmeğim yinede güzel kabardı.Biraz içine yoğurt tereyağ katsam mayalanmada sorun olur mu sizce ? Kabuk çıtır çıtırdı gerçekten bu sabahta tost makinesinde kızarttım afiyetle yedik .Bilgilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ederim

TCM 10-12-2018 21:43

3 Eklenti(ler)
Son iki ekmeği yaparken hamur yoğurma makinasını denedim. Otoliz aşamasında un ve suyu karıştırırken 15 dk. ve bir saat bekleyip mayayı kalan suyu ve tuzu ekleyince 15 dk. Meğer şimdiye kadar hiç yoğurmuyormuşum ben. Hamuru yerden yere çarpmak hikayeymiş, kısaca daha fazla yoğrulması gerekiyormuş hamurun. Son iki seferde suyu % 75 çıkarmama rağmen işlemede, mayalandığı bezinden ayırmada hiç bir sorun olmadı ve neredeyse kliplerdeki elemanların yaptığı gibi elastik-pürüzsüz ve yapışmayan hamurum oldu.

Önceki ekmek yapımında baklavalık un kullandım karışımda ve inanılmaz elastik ve pürüzsüz oldu, tıpkı elemanların yaptığı gibi, ancak fazla kabarmadı. :p

Öğrenecez, zaman her şeyin ilacı :)
300 gr. söke un + 75 gr. siyez unu + 225 gr. M-Life ( @ its_just_a_ride önermişti yanılmıyorsam tesadüfen migrosta denk geldim, epeydir yoktu) ın organik tam buğday unu. + 450 ml. su (%75) + 120 gr. ekşimaya + 10 gr. tuz.

Eklenti 685018

Eklenti 685019

Eklenti 685020

its_just_a_ride 11-12-2018 01:10

Alıntı:

neredeyse kliplerdeki elemanların yaptığı gibi elastik-pürüzsüz ve yapışmayan hamurum oldu.
:D

Elinize sağlık, gayet iyi görünüyor.

TCM 17-12-2018 22:34

3 Eklenti(ler)
Çavdar-siyez unu ve tam buğday ununun oranlarını biraz daha arttırdım, su oranı da % 75 den 80 e çıkardım, hala hamurun işlenebilirliğinde bozulma olmadı.

Eklenti 685275

Eklenti 685276

Bu da dilimin kızarmış hali;

Eklenti 685277

Sonuçta hamurun yoğrulmasının ne kadar önemli olduğunu tekrar görmüş oldum.

OSMAN45 05-09-2019 21:38

Karakılçık buğdayı

1 Eklenti(ler)
Çeşitli unlarla ve yöntemlerle ekmek yapmak ve tadmak bu yaştan sonra bizim de merakımızı çekti. Aynı zamanda sağlığımızı düşünerek bu işe merak sardık. İlgili başlıkları aradığımda KARAKILÇIK BUĞDAYI hakkında bir yazı bulamadım. Çok önemli bulmama rağmen ayrı bir başlık da açmak istemedim.

Ancak, (Cittaslow)sakin şehirler kavramını ülkemize getiren, şehrine ilk salyangoz amblemini kazandıran, kum zambaklarını koruma altına alan ve bence en önemlisi tesadüfen bulunan karakılçık buğdayını köylerine kazandırarak onları destekleyen belediye başkanlarına vefalı köylüleri ve hemşehrileri sürekli teşekkür ediyorlardı.

Orada iken bu fırsatı değerlendirmek istedik. Bu buğdayın yetiştiği köye gittik. Bir miktar ununu zorlukla da olsa bulduk ve ekmeğini tadıp satın aldık.

Bu efsane buğday hakkında internette fazlası ile bilgi mevcut. İzmir de yaşamış olsam(keşke) her onbeş günde bir gider bu lezzete doyardım.

OSMAN45 05-09-2019 21:45

Fotoğraf, ekşi maya ile yapılmış, odun ateşinde köy fırınında pişirilmiş satın aldığımız ekmek. Eşim tarif aldı ama aldığımız unu bakalım nasıl yapacağız.

its_just_a_ride 07-09-2019 14:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OSMAN45 (Mesaj 1574317)
Fotoğraf, ekşi maya ile yapılmış, odun ateşinde köy fırınında pişirilmiş satın aldığımız ekmek. Eşim tarif aldı ama aldığımız unu bakalım nasıl yapacağız.

Mayanız yoksa önce karakılçık unundan kendi mayanızı kurarsınız. Sormak istediğiniz bir şey olursa lütfen buraya yazın.

gastroplants 30-11-2020 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi üzüm (Mesaj 752854)
Buzdolabında bekleyen mayalı hamur bir müddet sonra sıvılaşma eğilimi gösteriyor. Mayanın dayanma süresini bilmediğim için 3-4 günde bir mayayı tazeleme yöntemiyle devam ettirdim. Sıvıya dönen maya kullanılabilir mi bilmiyorum.

Yıllar sonra gelen bir cevap ama :)
Ekşi maya uzun süre beslenmediğinde asitliği artar bu da hamurun kimyasal yapısını etkiler. Geri dönüştürmek için oda sıcaklığında hergün beslemek gerekir. 1 hafta da eski gücüne ulaşır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025