![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Kendi ununuzu nasıl imal ediyorsunuz, Sn. TigerX? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Bu sayfa yeniden canlandı ![]() Sn. TigerX, benim daha önce yaptığım ekmeklerde su oranı, sizin tariflerinize göre çok azdı (%50'nin altında). Pizza taşında pişirdiğim için, yumuşak hamur kolay yayılıyor, uzun bekleme zamanlarında hamur yumuşuyor diye daha susuz bir hamur yapıyordum. Su oranınızı görünce önce çok cıvık bir hamur olacakmış gibi geldi ama her katlamada hamurun suyun çekişi ve esnek hale gelişi çok bariz ortada. Dün akşam pişirme evresinde uygun olmadığım için son bekletmeyi 2 saat yapıp, hamuru buzdolabına koydum. 7 saat buzdolabında kaldıktan sonra dışarı çıkarıp 2 saat beklettim ve sıcak fırın kabında pişirdim. Detayları yazmıyorum, mümkün olduğunca sizin tarifinize uymaya çalıştım ama tam buğday unu oranım biraz daha fazlaydı. Bir de evdeki tercihe göre biraz da az kızarmış ve ince kabuklu yaptım. En zor kısım, yumuşak hamuru sıcak fırın kabına aktarmam oldu. Sonuçtan memnun kaldık (Laf aramızda, çok memnun kalınmasını istemiyorum, bu gidişle ekmek tüketimiz ve benim mutfak mesaim artacak ) Önceden yaptıklarıma göre çok daha yumuşak ve gözenekli bir ekmek oldu, tamamen ezip bıraktığımda hemen eski haline dönebildi.Kahvaltıya yetişmesi için, fırından çıkarır çıkarmaz kesmek zorunda kaldım. Üstteki büyük kabarcıkların, aktarma sırasında kağıda yapışan kısmı çekmemden kaynaklandığını düşünüyorum. Tam tarife uymadığım için mutlaka iyileştirilmesi gereken noktalar vardır. Gözüken hatalar için yorum alabilirsem sevinirim. City Farm unlarını kullandım, başka unlar da deneyeceğim. ![]() |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hamur işlendikçe ve katlandıkça daha mukavemetli olacaktır. Gluten iyice gelişip kuvvetlenecek ve gerginleşen dış yüzey hamurun yayılmasına engel olacaktır. Sadece 1 fotoğraf karesi ile değerlendirmek biraz zor ama yine de ekmek hiç de fena durmuyor. Sıcak kesildiği için doku tam olarak görünmüyor. Sizin tercihle benimkisi de biraz farklı. Bu nedenle önemli olan sizin beğeniniz... Örneğin; ben iyi kızarmış ve kalın kabuk severken; siz tam tersi ince kabuk ve az kızarmış seviyorsunuz. Oysa iyice pişince oluşan aromayı ben az pişmişde bulamıyorum. İyi pişince inanılmaz bir rayiha ortaya çıkıyor... Görebildiğim en bariz problem kabuk ayrılması olmuş. Bu da bahsettiğiniz nedenden dolayı da olabilir, veyahut hamurun üst kısmını kurutmuş da olabilirsiniz. Daha detaylı ve aşamaların da fotoğraflarını görebilsek daha detaylı gözlem yapabilme şansımız olabilir... Mesela; son kabarmada hamurun konumu nasıl? Ekmeğin tabanı olacak kısım, üstte mi yoksa, yukarıda mıydı? gibi ... |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Yeni başlayanlar için ekşi maya yapımı
Etkinliği agaclar.net etkinlikleri kapsamında duyurup, isteyen üyeleri davet edebiliriz. "Ekşi Mayalı Ekmek Yapıyoruz" gibibir konu açıp, günlük olarak katılımcılar bu konuya fotoğraf ekleyip gelişimi paylaşır soru sorabilirler. Duyuru ile beraber gereken malzeme ve ekipman hazırlığı gibi bilgileri de vermek iyi olur baştan. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İyi bir fikir, bence de güzel olur... Lâkin daha da öncede bahsettiğim gibi benim ekmek konusunda bir eğitimim falan yok. Her konuda ve en doğru şekilde bilgi vermem, yardımcı olmam beklenirse, sonuçta hayal kırıklıkları da olabilir. Ben kendi bilgi birikimimi paylaşıyorum. Olayı çok teknik olarak ve detaylı olarak açıklayamacağım zamanlar olabilir. Tek başıma, kısıtlı imkanlarımla ne kadar yardımcı olabilirsem o kadar olabilir. Bu konular göz önünde tutulursa yanlış anlaşılmalar olmaz. Aşırı beklentiler oluşmaz. Yardımcı olamadığım zamanlarda da yanlış anlaşılmam... Başlangıç için öncelikle Ekşi Maya yapacağımız için ; - İyi kalite Tam Buğday Unu - İyi kalite Beyaz Un - Klorsuz su - Mümkünse gram ölçebilen mutfak terazisi... - Küçük bir kase - Standart ölçü kaşıkları (Tsp=5 ml ve TBsp=15 ml) - Standart ölçü kabı ( Cup = 240 ml) veya santadart bir su bardağı = 250 ml - Dikine bir ölçü kabı veya bir kavanoz - Steril bir tahta kaşık... İlk fırsatta ben de hazırlığımı yapar, malzemelerin fotoğraflarını çeker buradan yayınlarım. Lakin bu iş biraz zaman alabilir. Elimden geldiğince acele etsem de 1 hafta falan zaman alabilir... |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sayın TigerX, son derece değerli, emekle kazanılmış bilgi ve deneyimleriniz vaktinizi ayırarak forumda bizlerle paylaştığınız için ne kadar teşekkür etsek az. Bu konuyu takip edenlerin şimdiden epeyce yararlandığından hiç şüphe yok. Umarım katılımı da sağlayıp, bu bilgi ve becerileri isteyenlere aktarmak adına zevkli bir aktivite haline getirebiliriz. Ben de mutfak bölümünün moderatörü olarak gereken çabayı göstermeye hazıım. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benim ekmeklerde de eğer bannetona koyuyorsam; ekmeğin alt kısmı bannetonda yukarıya bakıyor... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Topan ekmekler için kaç cm lik döküm tencere kullanıyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
24 cm lik tencerenin hacmi ortalama 4,5 litre olduğuna göre 6,7 lt hacimli 28 cm lik tencereyi tercih edersem tam 1,5 katı ölçülerinde aşağıdaki verdiğiniz tarifi uygulayabilirim. Nasıl olsa aynı elektrik yanıyor. Eğer benim düşünemediğim ya da bilmediğim bir sakınca yoksa 1 birimlik yerine 1,5 birimlik ekmek yapabilirim. - 450 gr Beyaz Un (Değişen Tarifte 455 gr Beyaz Un) - 50 gr Sert Tam Buğday Unu - 375 gr Su - %77 Su Oranı (Değişen Tarifte 325 gr Su - %67 Su Oranı) - 10 gr Tuz - 100 gr Ekşi Maya (Leaven) (%100 Su Oranı ve %50Beyaz-%50Tam Buğday Unu) |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
- Hamuru tencereye almak daha bir zorlaşacaktır. - Ayrıca pişirme süresini de değiştirmeniz gerekecek. - Ekmek çok daha yayvan olacaktır... - Eğer Mixer ile yoğurmayı düşünüyorsanız buna göre daha büyük boy bir Mixer satın almanız gerekebilir... - Elle yoğuruyorsanız, daha uzun ve kuvvetli yoğurma gerekecektir. - vs. vs... En iyisi taze taze tek ekmekler yapmak. İleride birlikte yapacağımız formüllerle, hiç zorlanmadan günlük taze taze ekmekler yapabileceğiz... |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Sayın değirmenci10, kitabın adını verebilir misiniz? |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Emine Şahin'in Gerçek Ekmek ve Ekmekle İlgili Tüm Gerçekler Kitabı |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Hayirli olsun siteniz. Sitenize link vererek bu forumda ayri bir baslik acarak yapalim, erisim ve kullanim acisindan kolay olur katilimcilara. Ben katilim listesi icin bu baslik altinda sormaya basliyorum. Bu arada aktivite kurallarini da belirlemekte fayda var. Ortak bir aktivite olacagindan duzeni saglamis oluruz. |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İşin teknik yönü ile sizin ilgilenmeniz daha doğru olacaktır... |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Eğer oysanız denediğiniz afyon ekmeği ne aşamada acaba? Az önce ekmeksanati sitesindeydim denediginiz diger ekmeklerin resimleri acilmakla birlikte afyon ekmeklerinin resimleri bende hata veriyor acilmiyor. Uye degildim az once uye oldum ve aktivasyon kodunu bekliyorum. Sizin kullandiginiz eksi mayanin tarifinin oldugu ve paylastiginiz adres varsa linki paylasir misiniz rica etsem. |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-12-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5,471
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 103
|
Alıntı:
Siteye meyve ve sebzelerle maya suyu hazırlayıp bunun ekmek yapmak için yine un ve bu maya suyuyla ya da içme suyuyla beslemeye devam ederek yapılan doğal mayalar bundan bahsetmek için siteye girmiştim. Örneğin kuru üzümle,limonla,çilek,patates,yeşil otlar vs ile bir sürü çeşiti yapılıyor. Bu videoda kuru üzümle yapılanı var izlemek isteyenler için https://m.youtube.com/watch?v=vcfuUtbnteY Bu üzüm suyu mayasını yapınca ön ekmek mayası yapımı için yine aynı kişinin devam videosu https://m.youtube.com/watch?v=UCa1zRXjITE Bu da ekmek yapımı videosu https://m.youtube.com/watch?v=G4iOTavi-ec |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Merhaba, Bir süredir burada izlediğiniz gibi, ekşi maya yapımına Sayın TigerX'in rehberliğinde aşağıdaki başlıkta 14 Şubat Cumartesi günü başlıyoruz. http://www.agaclar.net/forum/ekmek/3...tm#post1355930 Katılmak isteyenleri bekliyoruz. Ben ilk katılımcıyım bu arada ![]() |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Ekşi maya hakkında bilgi edinmek için aramaya başlayınca ağaçlar netinde (ki üyeyim) içinde olduğunuu görünce sevindim, başlık çok eskiden açılmış, zaman zaman konu duraksamaya uğramış, ve en son şubat ayında yazılmış en son mesaj. Bende ekşi maya yapımına başladım, bugün 3. günü, her akşam besledim mayayı, ilk önce tam buğday unundan yapmaya başladım, beslemelerimde beyaz un kullandım. fakat her akşam eve gittiğimde suyun hamurun üzerinde 1 cm kadar ayrıştığını görüyorum rengi hafif koyulaşmış, bu durumda ne yapmam gerektiğini sormak istiyorum, hemde konu belki yine canlanır diye ümid ediyorum. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
|
Alıntı:
Sabırla beslemeye devam edin. Gerçekten kabarmaya başlaması 9.-10. günü bulacaktır. Mayanızın gerçek tadını bulması da 3-4 haftayı bulacaktır. Önümüzdeki sene mayanızın doğum gününü kutlamayı unutmayın bu arada ![]() |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
|
Hava çok sıcak, ''O suyu dökün, rengi koyulaşmış tabakayı çöpe atın, altta kalan, kokusu kötü olmayan, beyaz kısmı; un ve çok az su ile beslemeye devam edebilirsiniz'' diyeceğim; ancak bu mayayı üretmenin en uygun zamanı Mart ayından yaza kadar olabilir. Ege'de eskiler Mart Hamuru derlermiş. İlk nisan yağmuru suyu ile yapıldığına veya Hıdrellez de yapıldığına dair söylenceler olsa da her mevsimde içme suyu un, olmazsa içine bir iki kuru üzüm yeterli olabiliyor. Ben mayanın üzeri köpük köpük olduğu zaman onu ekmek yapmakta kullanmaya başlayabiliyorum. Hamura bir tatlı kaşığından az karbonat ekliyorum hata yapıyor olabilirim |
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-01-2014
Şehir: ısparta
Mesajlar: 161
|
Araştırmalarım içindeki şu makaleyi okuyuncada ekşi ekmekte karar kıldım. Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta » EKŞİ MAYALI EKMEK VE SAĞLIK Makale Ekşi Mayalı Ekmek ve Sağlık Marc Sircus Ac. OMD Uluslararası Veritas Tıp Derneği |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Merhaba Sayın hatice p. Gerçekten de forumumuz ekşi maya yapımı ve ekşi mayalı ekmek konusunda iyi bir kaynak haline geldi. Profesyonel seviyede ekmek yapmakta olan üyelerimiz var. Sayelerinde geçtiğimiz kış, ekşi maya yapım etkinliği gerçekleştirdik. Bu etkinlikte yaptığım mayam 8 aylık oldu, oysa daha önce 2-3 kez maya yapıp birkaç sefer ekmek yaptıktan sonra yaşatmayı başaramamıştım. Aşağıdaki linklere gözatmanızı tavsiye ederim, maya ve ekmek yapımının tüm aşamalarını görebilirsiniz ve üyemiz Sayın TigerX tarafından hazırlanan videolardan da destek alabilirisiniz. Her türlü sorunuzu foruma yazmaya devam edin ![]() http://www.agaclar.net/forum/ekmek/36537-4.htm http://www.agaclar.net/forum/ekmek/36661-2.htm |
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-06-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 93
|
Ekşi mayayla evde yapılan ekmeğin tadını hiç bir ekmeğe değişmem. Hele iki gün sonra ince dilimleyip kızartılınca süper oluyor. Ekmeği için emek verenlerin ellerine sağlık... Ben döküm tencere kullanmıyorum. 10 lt hacimli bir tencerem var, içersine fotoğraftaki ızgara telini yerleştirip üzerine yuvarlak tepsiyle ekmeği yerleştiriyorum. İki adet buz parçasını da tencerenin dibine atıp kapağını kapatıyorum. 45 dakika sonra tencereden çıkan ekmeği birkaç dakika daha yüksek sıcaklıktaki fırında bekleterek daha fazla kızarmasını sağlıyorum. Döküm tencereye göre daha ince kabuklu bir ekmek oluyor. ![]() |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|