Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sernur
Bende öğüttüğüm tam buğday unu ile içine ekşi maya ve tuz hariç hiç bir şey katmadan bir ekmek mayaladım,kokusu dokusu,tarif edilemez ve inanılmaz bir lezzetti.Ben bu lezzeti tanımadığım ve çok zaman kaybettiğim için üzüldüm,ve deneyimlerimi sizinle paylaşmak istedim.
|
Buğday öğütülürken vitamin ve minerallerin çoğunu oluşan ısı etkisi nedeni ile kaybeder. Bu nedenle Taş Değirmen unlarının yeri ayrıdır. Modern tesislerde valsli üretimlerde buğday aşırı ısınarak un elde edilebiliyor. Başka türlü unu o kadar inceltemiyorlar. Günümüzde unlar artık neredeyse pudra kıvamında ama içleri boşaltılmış olarak.
Bu nedenle keşke herkes evinde kendi ununu üretebilse...
Un ilk üretildiği anda daha sarıdır. Bekledikçe beyazlaşır.
Yanlış bir kanı olarak da daha beyaz unlar tercih edilir. Bu nedenle bazı işletmeler una beyazlatıcı kimyasallar ekliyorlar. Oysa o sarılıklar ekmeğe lezzetini verecek olan proteinli kısımlardır...
Aşağıdaki ekmek, benim kendi üretimim olan unla beyaz unun karışımından elde edilmiştir. Lezzet ve görüntü emeğe değdi...
300 gr Beyaz Un
200 gr Tam Buğday (Kendi imalatım)
karışımından mamüldür...