agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Pepino (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/5358.htm)

katsu 12-01-2010 20:23

Arkadaşlar ben başka bazı tohumların yanında pepino tohumu da aldım. Adana'dayım, tohumdan çimlendirme konusunda bilgi alabilir miyim. Bunu da suda bekletmeli miyim ekmeden önce? Tohumu şimdi mi ekmeliyim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Samsunlu55 12-01-2010 20:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adem_09 (Mesaj 557403)
Daha kalitelisi yetiştirildi mi acaba...?
Arkadaşlar 800 adet diktiğim fidelerden 2 tonu geçkin ürün aldım. Meyvelerin ortalama 3 tanesi 1 kg. gelmektedir. çekmiş olduğum resimlerin bir kısmını geçte olsa yüklüyorum.:D

Fidan satışlarımız için sipariş alımlarımız 06.01.2010 tarihine kadar başlayacaktır. satış bölümünden takip edip ulaşabilirsiniz.

Sn.adem_09, pepinolarınızı serada mı yetiştirdiniz, dışarda mı?

kumyaka2010 12-01-2010 20:51

pepino meraklılarına!
Pepino açık hava istiyor ama, 28 derecenin uzerinde çiçeklerini dokuyor .Açık hava ama,çok sıcak olmuyan yerlerde yetiştiriniz .En az 6 nr saksıda yetiştirin .Uzerinde en fazla 3 veya 4 meyva bırakınız .Çok meyva olursa buyumuyor .Arzu eden olursa nisan veya mayıs arasında çelik verebilirim .Tabi ucretsiz .Pepinolarınızı hersene yeniden çelikleyiniz .Bikaç sene sonra çalı olur . Sevgi ve selamlar

nariçi 12-01-2010 20:58

Yazın çamların altında (yarı gölge) normal bitki gelişimini gösterdi ancak çiçekler meyve tutmadı. Örtü altına koyunca meyve vermeye başladı, daha iyi form yaptı. Yani fazla kuru ve sıcak havayı sevmiyor.

kürşad 13-01-2010 07:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 562204)
Bunu da suda bekletmeli miyim ekmeden önce? Tohumu şimdi mi ekmeliyim?

Pepino patlıcangiller amilyasına ait bir bitkidir. Herhangi bir ön işleme tabi tutmanız gerekmez ancak soğuklama ihtiyacını bilemiyorum. Siz her ihtimale karşı tohumlarınızı buzolabında saklayınız ve duruma göre Şubat-Mart gibi tohumları hafif bir harç yapıp ekiniz. Viyol olursa başka bir yere aktarırken kökleri zarar görmez. Hepsini aynı kaba koyarsanız çıplak köklü şaşırtmanız gerekir.
Aslında lahanalarda çıplak köklü şaşırtma kazık kökün kopması ve saçak köklerin artması ile sonuçlanır ancak pepino zaten çok arsız bir bitki. Boğaz doldurma yaptığınızda domates kabak gibi dallardan da kök çıkarmaya başlıyor hemen.

katsu 13-01-2010 10:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 562386)
Pepino patlıcangiller amilyasına ait bir bitkidir. Herhangi bir ön işleme tabi tutmanız gerekmez ancak soğuklama ihtiyacını bilemiyorum. Siz her ihtimale karşı tohumlarınızı buzolabında saklayınız ve duruma göre Şubat-Mart gibi tohumları hafif bir harç yapıp ekiniz. Viyol olursa başka bir yere aktarırken kökleri zarar görmez. Hepsini aynı kaba koyarsanız çıplak köklü şaşırtmanız gerekir.
Aslında lahanalarda çıplak köklü şaşırtma kazık kökün kopması ve saçak köklerin artması ile sonuçlanır ancak pepino zaten çok arsız bir bitki. Boğaz doldurma yaptığınızda domates kabak gibi dallardan da kök çıkarmaya başlıyor hemen.

Teşekkür ederim. Çimlenme süresi ne kadar acaba. Şubatta tohumu eksem aynı yıl meyve yeme şansımız olabilir mi dersiniz?

kürşad 13-01-2010 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 562435)
Teşekkür ederim. Çimlenme süresi ne kadar acaba. Şubatta tohumu eksem aynı yıl meyve yeme şansımız olabilir mi dersiniz?

3 ay gibi bir zamanda tohumdan yetiştirip çiçek açmayı başardı ancak meyve tutamadı. 9 ay civarında diye biliyorum ancak bu tohum ekiminden hasada kadar geçen süre olabilir. Çiçekleri sıcakta dökülüyor, gölgelemeyi unutmayın. Çimlenme süresini tam bilemiyorum ama 3-5 gün gibi kısa bir zaman olabilir. Soğukta içeride çimlendirirseniz az ışık ile aşırı boylanıp gövde pişkinleşmeden şaşırtırsanız dışarıda hemen ölecektir.

bulut_cagman 13-01-2010 14:52

Arkadaşlar başıma gelmiş olduğu için size ufak bir tüyo vereyim. Yeni ilgi duymaya başlayan arkadaşler özelllikle saksıda veya arazide olsun farketmez mutlaka gübreleme ihtiyacını karşılayınız yoksa sadece topraktan aldığı besinler bir yere kadar yetiyor. Özellikle Nitratlı gübreler mesela Amonyum Nİtrat ağırlıklı gübreler...

Ve son olarak en büyük belası olan Beyaz sinek hastalığı içinde Suda Eriyen Kükürtü su ile karıştırarak özellikle yaprak altlarına sabaherken saatte mümkünse açık havada ve güneş fazla yüzünü göstermeden yaparsanız çok dha iyi sonuç alırsınız.

İyi Günler...

adem_09 13-01-2010 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 (Mesaj 562215)
Sn.adem_09, pepinolarınızı serada mı yetiştirdiniz, dışarda mı?

Sn.Samsunlu55, pepino şu anda Aydın da sera içerisinde meyvam var. Ama bu bahsettiklerimi dışarıda yetiştirdim.

dr.arif 24-01-2010 21:49

arkadaşlar merhaba.. yaklaşık 10 gün önce antalyada bir gece kondunun önünde bi tane pepino gördüm yaklaşık boyu75-80 cm kadardı ve 3 tane meyvesi vardı. dışarıda olmasına rağmen çok sağlıklıydı meyveleride oldukça iriydi. saygılar.

katsu 24-01-2010 22:05

Ben dayanamayıp tohumları 1 gün ıslak tülbentte beklettikten sonra torfa ektim. Aynı zamanda ve aynı şartlarda tiny tim domates de ekmiştim. Domateslerin hemen hepsi çimlendi 7. günde. Şu anda 9. gündeyim ama henüz pepinolardan ses yok. Bakalım ne olacak.

Bu arada sayın Nariçi ' ne sormak istiyorum. Örtü altı derken tam olarak neyi kastediyorsunuz. Ben ağaçların arasına ekmeyi düşünmüştüm. Malum Adana'dayım ve burası yazın oldukça sıcak. İşin kötüsü fazla sıcak ve direkt güneş istemiyor , ağaç altında büyüyor ama meyve vermiyor denmiş. Bu örtü işi nasıl olacak anlatırsanız sevinirim. Tabi tohumlar çimlenirse :)

egetropical 24-01-2010 22:25

"örtü altı" tarımda sera anlamında kullanılır.

nariçi 24-01-2010 22:29

Sayın katsu, siper altı derken yarı gölgeli ağaç tepe çatıları altında yani güneşin yakıcı etkisi ve gece teranprasyonunu engellemek için. Örtü altı derken sera ortamı bu durumda nem düzeni olacak ki daha iyi geşim gösterdi ancak sanırım döllenme sorunu da var gibi ya böcek - arı olması gerekiyor bir iki saksı ise elle peçete dokundurmak sureti ile yapılması gerekiyor.(Ben böyle yaptım)

Uysal01 25-01-2010 15:01

Sakslara diktiğim pepino fidelerinden nedense meyve alamadım.Aynı fidelerden bir arkadaşa vermiştim,O bahçeye dikti ilk zamanlar oradada meyve tutmadı. Geç meyve tuttu,şu an üzerinde 5 tane meyve var, bumeyveler olgunlaşırmı?Malum kış aylarındayız.

oppss! 25-01-2010 15:10

Eskiden bizdede vardı, kavun kadar olurdu..:)
Kavunla yan yana kesip yerdik:)

kumyaka2010 25-01-2010 15:38

Sevgili arkadaşlar!
Pepinolarımı,buyuk kovalara aldım .Biraz sardım .Hala çiçek açıyor .Cuma gunu 3 adet kopardım .Kış oldugundan buyumediler .Mayıs ayında çelikten çimlendirecegim .Karadenizin havası çok uygun . Çok su ve gubre gerekiyor .Unye tarım mud .sitesinden araştırma yapabilirsiniz .Selamlar.

oppss! 25-01-2010 15:44

Karadeniz çok uygun bu bitki için... Çelikten üretim çok kolay.
Yetiştirirken önemli olan toprak yapısı ve nem...

katsu 25-01-2010 19:10

Teşekkür ederim arkadaşlar. Bugün pepino tohumları toprak yüzeyinde görünmeye başladı. 10. gündeyim.

mukankaya 09-03-2010 10:25

Pepino Yetiştirenler
 
Merhabalar,

Pepino yetiştiren arkadaşlar var ise tecrubelerini paylaşabilirler mi? Erdekte yetiştirmeyi düşünüyorum.

Selamlar...

adem_09 14-03-2010 07:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mukankaya (Mesaj 592794)
Merhabalar,

Pepino yetiştiren arkadaşlar var ise tecrubelerini paylaşabilirler mi? Erdekte yetiştirmeyi düşünüyorum.

Selamlar...

sayın mukankaya
pepino yaz mevsiminde bütün bölgelerinde yetişir
pepino sıcak ve soguk havaya çok duyarlı bitki
toprağa dikim zamanı gece hava sıcaklığı 5 derecenin altına düşmediği zaman dikebilirsiniz
iklim isteği 15-28 derece fazla sıcakta verimi düşüyor
nemli havayı seviyor
bakımında budama yapılması gerekiyor verimi arttırıyor
budama yaparken bir kökte enfazla 3 tane dal bırakılması gerekiyor
meyve seyretmesi yapılıyor bir salkımda en fazla üç tane meyve bırakmanız gerekiyor

nebat-i 14-03-2010 13:22

Merhaba,
pepino bitkisinde budama ve çelik alma ne zaman ve nasıl yapılır bilgi verebilir misiniz.Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

adem_09 14-03-2010 13:32

merhaba
pepino sürekli budama yapılır
çelik alma uygun anaçlıktan yapılır çelikleri sera ortamında köklendirmeniz mümkündür.

almira 14-03-2010 15:46

2 Eklenti(ler)
Bu yıl edindiğim pepino ilk meyvesini oluşturdu. Üzerinde oldukça fazla çiçek var.

venus_trap 15-03-2010 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 569058)
Teşekkür ederim arkadaşlar. Bugün pepino tohumları toprak yüzeyinde görünmeye başladı. 10. gündeyim.

pepinoları tohumdan yetiştirmek zor oluyormuş yetişmeme riski çokmuş diye biliyordum serada mı yetiştirdiniz bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim. Teşekkürler

Süha Şendoğan 01-04-2010 20:49

Her sene Yalova'da Mart ayında pazarlarda bulunduğu söylenen Pepino fideleri bu sene sert iklim nedeniyle gecikmeye uğradı şu anda yetiştiricilerin en erken Nisan sonuna doğru pazara verileceği haberini aldım.
Benim geçen sene bahçeye aktardığım meyvalı fidelerin hepsi soğuk dolayısıyle perişan oldu ancak 2-3 filiz kurtarabildim.

Samsunlu55 01-04-2010 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turco (Mesaj 608324)
Her sene Yalova'da Mart ayında pazarlarda bulunduğu söylenen Pepino fideleri bu sene sert iklim nedeniyle gecikmeye uğradı şu anda yetiştiricilerin en erken Nisan sonuna doğru pazara verileceği haberini aldım.
Benim geçen sene bahçeye aktardığım meyvalı fidelerin hepsi soğuk dolayısıyle perişan oldu ancak 2-3 filiz kurtarabildim.

Ben kapalıya almıştım ama benim pepinoların durumu pek iç açıcı değil...

Süha Şendoğan 05-04-2010 17:46

Yalova'da köyde kapalı serada olan Pepinolarda soğuk havadan etkilenmişler seracı arkadaş ancak Nisan sonuna doğru yeni fidelerin satışa verileceğini belirtti.
Benimde kurtardıklarımdan yarısı yeniden canlanmağa başladılar.

nariçi 05-04-2010 19:17

Pepino dallarında hava kökleri oluştu, çelik yapıp köklendirmek istedim ama köklenmediler. Sürgünlerden çoğaltıyorum. Tohum da aldım ama henüz ekmedim.

venus_trap 13-04-2010 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kürşad (Mesaj 562441)
3 ay gibi bir zamanda tohumdan yetiştirip çiçek açmayı başardı ancak meyve tutamadı. 9 ay civarında diye biliyorum ancak bu tohum ekiminden hasada kadar geçen süre olabilir. Çiçekleri sıcakta dökülüyor, gölgelemeyi unutmayın. Çimlenme süresini tam bilemiyorum ama 3-5 gün gibi kısa bir zaman olabilir. Soğukta içeride çimlendirirseniz az ışık ile aşırı boylanıp gövde pişkinleşmeden şaşırtırsanız dışarıda hemen ölecektir.

NEEE pepinoyu tohumdan çimlendirmekmi? nasıl? sizin ellerinizden öpmek lazım :D ben de de tohum var ama çimlenmiyor sizin uyguladığınız taktikleri paylaşırsanız sevinirim. Teşekkürler

alibabaa 15-04-2010 22:49

Çelik bulamadığım için bir adet meyva satın aldım ve tohumlarını ayırıp meyvesini afiyetle yedim.Tohumları bir peçeteye sardım peçetede kurudular, çok ince kumlu toprak doldurduğum pet bardaklara diktim ( tohumlar çok küçük olduğu için ince kumlu toprak ile fazla derine dikmemek önemli bence).

İzmir'de havalar çok soğuk olmadığından tohumlar birer ikişer çimlenip kendilerini göstermeye başladılar güneş yakmaması için şimdi yarı gölgedeler gelişmelerini bekliyorum çok küçükler.

Tohumdan da rahatlıkla yetişebilecek gibi ama zaman alacak elbette çimlenme problemleri yok, iki hafta gibi bir zamanda çimlendiler. Benim gibi çelik bulamayan arkadaşlar deneyebilirler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025