agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Egzotik Meyveler (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/)
-   -   Pepino (https://www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/5358.htm)

sındırgılı 25-11-2009 19:07

1 Eklenti(ler)
Perlitte köklendirmeye aldığım çelikler,Tüm gözler patladı ama köklendilermi bilmiyorum.1 hafta daha bekleyip,köklenmişseler saksılara alınacaklar,

Süha Şendoğan 27-11-2009 19:17

Sevgili Nariçi,
Haklısın bahçede fazla dayanacağını bende tahmin etmiyorum bahçeye aktarmada biraz geç kaldım.

idris şenol 27-11-2009 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı (Mesaj 537544)
Perlitte köklendirmeye aldığım çelikler,Tüm gözler patladı ama köklendilermi bilmiyorum.1 hafta daha bekleyip,köklenmişseler saksılara alınacaklar,

bence perlit gibi meteryelerde köklendirip sonra parsellere dikmek iyi olmaz
küçük kutucuklara ayrı ayrı dikip daha sonra toprağanı düşürmeden kutucuklardan direk parsellere dikmek başarıyı arttırı kantindeyim
:rolleyes:

Samsunlu55 27-11-2009 20:34

Hiçbir özel işlem uygulamanıza gerek yok ben meyvelerin ağırlığından kırılan dalları kesip su şişesine koymuşdum, sonrada hiç bakmamıştım. Dün bir baktım ki çeliklerin hepsi köklenmiş, hemen sudan çıkartıp ekimini gerçekleştirdim.

Faruk 27-11-2009 21:45

Sayın Sındırgılı ve Sayın İdris Şenol perlitte köklendirme konusunda biraz daha bilgi verebilir misiniz? Mesela perlitte köklendirme de perlit içerisine başka bir madde ilave edilecek mi? Perlitte köklendirmede perlit içine dikimden önce ve dikimden sonra perlit nasıl sulanmalıdır? Bu konularda bilgi verirseniz mutlu olurum. Zira sizden öğreneceğim bilgiler ışığında bende bu yöntemi denemek istiyorum.

Süha Şendoğan 28-11-2009 15:34

On gün önce bahçeden seyrelttiğim dallar normal katkısız tekrar köklendiler perlite ihtiyaç kalmadı tabi hava şartları uygun gitmesi işi kolaylaştırdı.

sındırgılı 28-11-2009 17:39

Elimde perlit olduğu için onda köklendirdim.Şimdi onları ufak saksılara şaşırtacağım.Köklenmeleri için özel bir uygulama yapmadım.5 litrelik pet su şisesini ikiye böldüm.perlite dalları diktim.Üzerini kesilen parçayla kapattım.Sprey sulama yaptım.Havalarda şansıma sıcak gitti,köklendiler.Asıl bundan sonrası önemli.Bahara kadar evde kalacaklar.Sonra yerlerine dikilecek.Eğer yaşatabilirsem.

Süha Şendoğan 12-12-2009 13:20

2 Eklenti(ler)
Balkondan bahçeye aldığım Pepinolar çok hızla gelişip çiçeklendi ve nihayetinde resimlerde görülen meyvaları oluştu.
Büyük olanı koparıp tadına bakmak kaldı.

amatör hobici 12-12-2009 16:12

Arkadaşlar bende köklü satın akdığım pepino fidesinde gövdeden çıkan 10-15 Cm kadar sürgünleri sıyırtma yöntemiyle koparıp toprağa ekiyorum hepsi tutuyor. Biraz suyu fazla seviyor gibi. Bence bitkinin gücüne gitmesin ama arsız bir bitki .:) öyle fazla özen istemiyor.
Fazla soğuktan hoşlammıyor.10 derecenin üstü yetiyor. Herkese Selamlar....

isolet 12-12-2009 16:39

Benim pepinom ortasındaki dalı çok garip büyüyor idi bende onu koparıp yanına diktim. Bir de baktım ki tuttu. Ama pepinom çok dallanıp budaklandı. Bu bir sorun teşkil etmez dimi. Çünkü ben birinden tek dal aynı domates gibi yetiştirin dedi bana. Dallı olunca acaba meyvesi yerine yaprağına mı güç verir.

şahin05 12-12-2009 16:52

Ticaretinide yaptığım bol sulu kavuna benzer bu meyvenin, şeker hastalığına iyi geldiği söylenir satıcılar tarafından, bu meyve antalya kumlucada bolca yetişir , bende sizler gibi heveslendim , fidesinden aldım getirdim ,fidesi canlı kaldı büyümeye meyletti ama , meyve felan veremeden rahmetli oldu.

günebakan 12-12-2009 17:06

Benim pepino kapalı balkonda olduğu halde yapraklarını birşeyler yiyor , ama ne olduğunu anlamadım.

nariçi 12-12-2009 17:18

Pepinonun saksısını içeri aldım, toprağına biraz kükürt ektim. İki gündür yaprakları sararmaya başladı! Dokununca dökülüyorlar, acaba neden?
Ortam değiştiği için mi?
Daha az güneş gördüğünden mi?
Kükürt koyduğumdan mı?
Bu durum da kuruma olasılığı var mı?

şahin05 12-12-2009 17:25

böcek tir.

şahin05 12-12-2009 17:26

Bu bitki antalyada bile serada yetişiyor , gerisini varın siz hesab edin.

tamaşa 12-12-2009 18:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 545236)
Benim pepino kapalı balkonda olduğu halde yapraklarını birşeyler yiyor , ama ne olduğunu anlamadım.

Yaprakları kontrol ederseniz büyük ihtimal tırtıl yaprak renginde oldugu için zor fark ediliyor.

günebakan 12-12-2009 19:29

Olabilir sevgili Tamaşa tekrar kontrol edeyim teşekkürler:)

doğalbahçe 12-12-2009 20:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi şahin05 (Mesaj 545249)
Bu bitki antalyada bile serada yetişiyor , gerisini varın siz hesab edin.

Sn. Şahin05,

Ama kış aylarında Antalya'da seralarda yetişmektedir, yazın ise marmara bölgesinde, kıyı karedenzide rahatlıkla yetiştirilebilmektedir, aşırı sıcaklarda ise çiçeklerin meyveye dönüşmemesi gibi sorunlarla karşılaşılmaktadır.

doğalbahçe 12-12-2009 20:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 545242)
Pepinonun saksısını içeri aldım, toprağına biraz kükürt ektim. İki gündür yaprakları sararmaya başladı! Dokununca dökülüyorlar, acaba neden?
Ortam değiştiği için mi?
Kükürt koyduğumdan mı?

Kükürt uygulaması hakkında kısa bilgi vermek isterim.
Toprağa verilen kükürt mutlaka toprağa karıştırılmalıdır. Kükürdün ilk gübre ile birlikte verilmesinde bir sakınca yoktur. Toprağa verilen kükürt toprak sıcaklığına, topraktaki kükürt bakterisi miktarına ve toprak rutubetine bağlı olarak birkaç aylık bir zaman içerisinde toprağın pH değerinin azalmasına sebep olur. pH değeri istenilen seviyeye indirilmiş toprağa kaç sene sonra kükürt uygulaması yapılması gerektiği sulamada kullanılan sulama suyu kalite özelliklerine ve topraktaki biyolojik aktiviteye bağlıdır.

doğalbahçe 12-12-2009 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 545242)
Ortam değiştiği için mi?
Kükürt koyduğumdan mı?

Dış ortam sıcaklığı ile ev ortamı veya balkon ortam sıcaklıkları arasındaki fark aşırı derecede fark etmesi gerekmektedir pepinonun bu şekilde tepki verebilmesi için. Pepino aşırı sıcaklık isteyen bir bitki değildir, pepino çok nazlı bir bitkide değil, büyüdüğünü fark ettiğinizde yapmanız gereken kaliteli bir toprağa aktarmanız ve saksısını genişletmeniz yeterli olacaktır. İthal torfa diktiğim pepinolarım mükemmel bir şekilde geliştiler.

Samsunlu55 12-12-2009 20:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 545230)
Benim pepinom ortasındaki dalı çok garip büyüyor idi bende onu koparıp yanına diktim. Bir de baktım ki tuttu. Ama pepinom çok dallanıp budaklandı. Bu bir sorun teşkil etmez dimi. Çünkü ben birinden tek dal aynı domates gibi yetiştirin dedi bana. Dallı olunca acaba meyvesi yerine yaprağına mı güç verir.

Kes kes çelik yap hiç tutmam demiyor. Budamaya (Çileye:) çok dayanıklı...

doğalbahçe 12-12-2009 20:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 545230)

Pepinonuzu zaman zaman büyüme hızına göre dallarını budamak suretiyle terbiye etmeniz gerekecektir, yaprakları kalınlaşan ve yeni filizler vermeye başlayan yıpranmış yapraklarını elle toparlamanız gerekmektedir. Tek gövdeylede çoklu gövdeler ile büyütebilirsiniz. Tabi tek gövdeyle meyve daha zengin bir şekilde topraktan gerekli besinleri alır.

selmaa 12-12-2009 20:56

Budama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mtuncer54 (Mesaj 528805)
Sn. tamaşa,

Biraz sıcak ortamda pepino çeliklerinizin tutma ihtimali her zaman için vardır, hayır meyva tutumu ile saksı arasında bağlantı kurmak doğru olmaz ama şöyle demiş olsaydınız meyvalarım küçük bunun nedeni ne olabilir? O zaman saksınızın hacmi küçük olduğundan meyve kendisine yetecek düzeyde topraktan verim alıyor diyebilirdim, ayrıca pepinoyu saksıda yetiştiren değerli üyelerimize tavsiyem geniş, hacimli saksılarda yetiştirilen pepinoların boyutları gözle görülür derecede verim değişimleri gözlenmektedir. Meyveler üzerinde gelişim halindeyken rahatlıkla budama yapabilir, kalınlaşmış yaprakları koparabilirsiniz. Bu konuda tereddütünüz olmasın uzun süredir bende pepino yetiştiriyorum.

Sayın mtuncer54 anladığım kadarıyla pepino her mevsimde budabiliyor her mevsimde de meyve veriyor. Deneme amaçlı bende saksıda yetiştirmek istiyorum.

nariçi 12-12-2009 20:58

Teşekkür ederim, Sayın mtuncer54 ve Samsunlu55. Bu kışı atlatırsam bahara iyi olacaklar. Ben meyvelerden tohum da alıyorum, çimlenme başarılı olursa kışın fide koruma sorunu kalmaz. Ancak tohumdan çıkan yeni fideler aynı yıl meyve verir mi? Onu da deneyeceğiz.

doğalbahçe 12-12-2009 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selmaa (Mesaj 545319)
Sayın mtuncer54 anladığım kadarıyla pepino her mevsimde budabiliyor her mevsimde de meyve veriyor. Deneme amaçlı bende saksıda yetiştirmek istiyorum.

Budama için tabi büyümenin olması veya gözlemlenmesi gerekmektedir.

Sakarya için yaz mevsiminde meyve tutumu daha kolaydır, kış mevsiminde ise bazı problemler ile karşılaşıldığı için yazın sonuna doğru meyve tutmuş fideler uygun ortamlarda (Seralar) yetiştirilebilmektedir. Yine dediğiniz üzere kışında yetişmiş oluyor. Saksıda pepino yetiştirmenizi tavsiye ederim.

doğalbahçe 12-12-2009 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 545320)
Teşekkür ederim, Sayın mtuncer54 ve Samsunlu55. Bu kışı atlatırsam bahara iyi olacaklar. Ben meyvelerden tohum da alıyorum, çimlenme başarılı olursa kışın fide koruma sorunu kalmaz. Ancak tohumdan çıkan yeni fideler aynı yıl meyve verir mi? Onu da deneyeceğiz.

Bazısı tohumun biraz daha geç büyüdüğü söylüyorlar ben denemedim, çiçek açtığı sürece ve uygun sıcaklık değerlerine kavuştuğunda meyve vereceğini düşünüyorum. Aynı yıl meyve alabilirsiniz.

isolet 13-12-2009 16:49

Benim pepinomun üzerinde çiçek oluşumu var neden acaba? Ama ucu kurudu düzgün ısıyı sağlasa idim çiçek açar mıydı?

kalambaklı 13-12-2009 16:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 546137)
Benim pepinomun üzerinde çiçek oluşumu var neden acaba? Ama ucu kurudu düzgün ısıyı sağlasa idim çiçek açar mıydı?

Sayın isolet, havaların ılıman geçmesinden dolayı bitkilerde şaşırmış durumda!...

doğalbahçe 13-12-2009 18:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi isolet (Mesaj 546137)

Pepino belirli sıcaklığa kavuşunca çiçek açma eğilimine girmektedir ama sonunu getiremeden güçsüz kalarak düşmektedir. Gün içerisinde ve gece saatlerinde sabit bir ısı ile kontrol etmeniz gerekecektir.

siniroluyorum 13-12-2009 19:07

Acaba pepino tohumlarını erken ekip zamanı gelince bahçeye geçirsem meyve verecek boyuta ulaşabilir mi biliyorsunuz kışları burada biraz sert geçiyor?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025