![]() |
Sn fellez, aynı şey benim fidelerde de oldu. Bahçedekileri, topraktan 10cm üstten budadım. Saksıda olanları içeriye aldım. Fideleriniz dışarda ise, 10 cm kalacak şekilde budayıp her ihtimale karşı, kök bölgesine yanmış gübre veya saman atın. Yeniden naylon poşet ile örtmeyi de unutmayın.
|
:confused:
2 Eklenti(ler)
En sonunda dün akşam beklediğim pepinolarım kargo ile geldi. Sayın Sercan1969'a çok teşekkür ederim (Sorularımla hiç bıkmadan ilgilendi.) Ancak geldiği bölgenin soğukluğundan sonra benim hamam sıcaklığındaki evimden pek hoşlanmadı galiba. Halbuki saksılarını bile 2 gün önceden hazırlamıştım. Geldikleri zaman ısı farkından etkilenecekleri hiç aklıma gelmediğinden hemen onları topraklarıyla buluşturdum. Ancak aradan 1-2 saat geçince bir de baktim ki hepsi boynunu bükmüş. Belki sabaha düzelir dedim ama kalkar kalkmaz baktığımda durumları daha kötüydü. İyice bayılmışlar hatta kurumaya başlamışlar. Çok üzüldüm. Hakan Bey ile konuşmalarımız sonrasında 8+8+8 npk sıvı gübre verdim, yapraklarını ıslattım, banamısın demediler. Hala bir ümit ikide bir gidip saksılarını kontrol ediyorum ama bu saat itibarıyla durumları aşağıdaki gibidir. Sizce hala ümit var mı? Yoksa ben onları öldürdüm mü ?
|
aylin hn. gecmiş olsun. diplerini nemli tutun 7 ila 10 günde belli olur. iyileşmezse üzülmeyin. ben 500-600 köklendirmek için torfa koydum onlardan gönderim.
(pepino çelikleri 18-25 derecede 10 günde köklenir. 8-10 litrelik saksıda 1 fide dikerseniz daha iyi olur.) |
Teşekkür ederim Egetropikal. Teklifiniz çok ince. Bana geldiklerinde ufacık kökleri vardı zaten ama kargo kutusu bile çok soğuktu, oradan çıkarıp 27-28 derece olan benim evde şoka girdiler bence. Aslında kahverengi olan saksı 18 litrelik, diğer pet şişe de 10 litrelik. Forumda hep üçlü ekin diye okuduğum için üçlü diktim. Ama bir tuttuklarını göreyim, hepsini ayırırım :(
|
Ben de on tane aldım, geldiklerinde iyilerdi, ikigün soğuk oldu hepsininde yapraklarını sağuk yaktı. Bende 10 cm'den kestim baharda dipten vaya kurumayan gövdeden sürgün verir dendi. Sigorta olarak bir tanesini sıcak odaya almıştım, onun durumu normal. Diğerleri ölürse bundan çoğaltacağım.
|
Pepino fideleri
Aylin hanım +4 derecenin altında fide soğuk stresine maruz kalabiliyor.Yolculuk sırasında bu derecenin altına da inmiş olabilir...Fidelerin hali açıkçası pek iç açıcı değil...Çok arsız bir bitki olduğu için bir süre daha bekleyin bence...Bu bitki soğuğa karşı oldukça hassas ev ortamındada sağlıklı büyüyemiyor...Siz nisanı bekleyin lütfen acele etmeyin size saksısıyla köküyle dipdiri bir pepino bitkisi göndereceğim...
|
Bence de +4 ün çok altında kalmış. Çünkü gönderirken kutuya koyduğunuz peçete buz gibiydi.
Bu arada ben hala ümidi kesmedim, ara sıra bakıyorum. Bu arada teklifinize çok teşekkür ederim. |
Bir-iki göz yukarıdan kes, pencere önüne koyun. Gözlerden (düşen yaprak diplerinden) sürgün verir.
|
Tamam. Birde bunu deneyelim bakalım.
|
1 Eklenti(ler)
Salkım pepino
Normal pepinodan çok farklı bir pepino türü. Tadı da normal pepinoya göre biraz ekşiymiş (henüz tadamadım). 20 kadar tohum temin ettim. Bu pepinoyu bu bahar tohumdan üretebilirsem Ağustos- Eylül gibi fidelerini satışa sunmayı planlıyorum |
Ben benimkileri bir kurtarabileyim de hayırlısıyla, inşallah onlardan da alırız Muhammet Bey.
|
1 Eklenti(ler)
Üretmeyi düşündüğüm bir diğer çeşit de mor pepino
|
Bizim gibi acemiler aslında mevsiminde bu işlere başlamalı. En ters zamanda giriş yaptık. nisandan itibaren herşey yoluna girer.
|
Haklısınız. Bakalım ben benim çocukları kurtaramazsam bir kere de Sercan1969 un Nisan fidesini deneyeceğim. Belki onda başarılı olurum :(
|
Siz onları pencere önüne koyun bir hafta unutun. Sonra yeni bir durum doğacak.
|
Sayın mahon67 merhaba, fidelerden 2 sine talibim. İlk sıra benim.
|
syn mahon67 bende talibim fidelere
|
Benimkiler ölürse bizde yollara yeniden düşeriz.
|
Arkadaşlar,
Pepino fideleri sıcaktan pek hoşlanmıyor ama bu soğuklarda balkonda muhafaza etmekte zorlaştı.Poşet altında kalan 15 fideden ancak 5 adedi şu anda canlı diğerleri maalesef ayazdan etkilenmiş durumda. |
Pepinoyu tohumdan yetiştiren varmı ?
Varsa bize tecrübelerini yazmalarını rica ediyorum.Benim denemem başarısız oldu tekrar denemek istiyorum. |
Benimde fidelerim tamamen soldular. Gübre verdim, suyunu kontrol ettim, 10 cm'den budadım, günes alabilmesi için camın önüne koydum(gerçi İstanbul'da artık güneş kalmadı). Yani yapılabilecek söylenen herşeyi yaptım ama nafile. Aslında hala saksılardan söküp atamadım, yüreğim elvermedi ama baharda yediden denemem gerekecek heralde. Bunlarda belki durup dururken bana bir sürpriz yaparlar.
|
Sayın turco, yakında buradan deneyimimi paylaşmayı umuyorum.
Her ne kadar tohumdan yetiştirmeyi pek önermiyorlarsa da, deneyeceğim. Güzel haberler verebilmek dileğiyle... |
Sevgili İklimsiz,
Senin bu konuda nekadar maharetli olduğunu bilmeyen kalmadı, senin tecrübelerinin bizim için rehber olacak.Sevgili Lonicera'dan gelen tohumlarla denemeğe başladım ama bu konuda pek başarılı olamadım.Hevesimi kaybetmeden Şubatta tekrar deneyeceğim. Sn.Aaylin fidelerin kurusa bile baharda sana yeni fide sözü veriyorum bendeki balkondakiler henüz hayatta.Samanla malçlama yaptım bu yöntem biraz olsa bile korudu.Son günlerde geceleri devamlı don oluyor. |
Fideleri iyi gözlemlemenizi tavsiye ederim zira kırmızı örümcek çok sinsidir ve pepinoya bayılır.
Benim fideleri onlar yedi, kurtaramadım. |
Çok teşekkür ederim Sayın Turco. Bu sitedeki kimsenin desteğini yadırgayamam. Yardımcı olmaya çalışan herkese tekrar tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.
|
Sn.Ephesos,
Bu soğukta pek kırmızı örümcek kaldığını tahmin etmiyorum ama tavsiyene teşekkürler baharda ev yapımı ilaçlar geçen yaz pepinoları korudu busenede baharda aynı yöntemi devam ettireceğim. Sn.Aaylin Ağaçlar net.in özelliği bu herkez bu konuda yardımsever bende yeni başladığımda birçok kişiden çok yardım aldım (bilhassa Sevgili İklimsiz'i burada anmadan duramıyacağım). |
Bu mevsimde pepino fidesi bulabilrmiyim?
|
Bu mevsimde fide bulmak zor ama baharda size fide gönderebilirim.
|
pepino
Zeynep hanım lütfen acele etmeyin mart ayı çıktıktan sonra fidenizi temin edin...Pepino soğuğa karşı oldukça hassas 15 derecenin altında gelişme durup yaprak dökmeye başlıyor,12 derecenin altında kök çalışması tamamen duruyor.
Olsun ben salonda yetiştiririm derseniz düşük nem ve 25 derecenin üzerindeki sıcaklık ve yetersiz ışık bitkinin ve kökünün yaşlanmasına yol açıyor.Bu bitkiden ev ortamında meyve elde etmeniz zaten olanaksız...Ben çapı 30 cm olan 35 kadar saksıyı bina içinde aydınlık sıcaklığı 15-18 derece civarında nemi %60 olan bir ortamda muhafaza ediyorum...Arkadaşlarım bu bitkilerden meyve elde etmeye çalıştığımı zannediyorlar.Amacım bitkilerimin donmasını engellemek...mart geldiğinde saksıların hepsini soğuk seraya alıp dış ortama alıştıracağım 2 hafta kadar sonrada dışarıya alıp bol sürgün vermeleri için gübreleyeceğim...Aldığım bu taze sürgünleri perlite batırıp köklendireceğim...1 mayıs gibi elimde köklü fide olur sanırım...Zaten bu bitki için en uygun zamanda bu bence, tabi ege ve akdeniz bölgesindeki arkadaşlar bir iki hafta önce dikebilirler bahçeye pepino fidelerini...Arkadaşlar bence acele etmeyin her şey zamanında yetiştirilirse, daha sağlıklı oluyor ve daha lezzetli meyveler elde edebiliyorsunuz... |
Sevgili Sercan bu konuda uzmanca bir cevap vermiş herşey detaylı ve dört dörtlük.
Fide ihtiyacı olanlar biraz sabredecekler şu anda zaten bulmak imkansız. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:52. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025