![]() |
Tohumla üretim
Nihayet en iri meyvelerden birini bugün kestiğimde içinde 20 kadar tohum gördüm.Bunları bahara kadar saklayıp ekeceğim. Tohumdan pepino hiç denememiştim bakalım netice ne olacak...
|
Bende sevgili Lonicera'nın bana gönderdiği tohumla deneyeceğim.
|
Eh artık ben de denemezsem olmaz hani:p.Gerçi yaklaşık 12-13 fidem var ve sürekli buduyorum.Toprak üstünden 15 cm. kesiyorum ama acayip arsız bir bitki.Her tarafından taze filiz fışkırıyor.Ama tohum başka tabi.Ayrı bir heyecan veriyor insana.Tohumdan pek önerilmese de denemekte fayda var.En azından gelişimini merak ediyorum.Bitki gelişim hızı,meyve tutum miktarı,kalitesi,büyüklüğü vb.Her ne kadar tadı hoşuma gitmemiş de olsa, eşe dosta ikram için yetiştirmeye devam edeceğim.Bu arada reçelini de yaptık ama durum değişmedi.Reçel yapacak arkadaşlara nacizane tavsiyem, kesinlikle vanilya kullansınlar.Aroma katmadan yaptığınızda, tatlı salatalık haşlamasından farkı olmuyor ona göre:dilli:
|
Ben de 3-4 yıldır pepino yetiştiriyorum. Tohumdan yetiştirmeyi de denedim. Tohumdan yetişen pepino en azından Zonguldak için meyve veremeden sezon tükeniyor; yani kasım gibi ancak çiçek açacak duruma geliyor, çok küçük meyveleri oluşuyor ve soğuklardan olgunlaşamadan kış gelmiş oluyor. Sera ortamında belki meyve verebilir ama dış ortamda sezon yetişmiyor. En kolayı çelikle üretmek.
|
Sevgili muhammet, dediğiniz gibi en kolayı çelikleme yoluyla üretmek. Zaten pek çok kaynak da bunu öneriyor. Benimkisi sadece merak. Acaba sonuç nasıl olacak ?Tohumdan deneyip gelişimini sizin tohumdan denediklerinizle karşılaştırırız artık. İklim farkı da bu şekilde kendisini göstermiş olur.
|
Tohumdan pepino
Sevgili mahon67 tohumdan yetiştirdirdiğiniz pepinoların kasım ayında çiçeklendiğini söylediniz...Tohum ekim tarihiniz neydi merak ettim öğrenebilirmiyim?
|
Alıntı:
|
Sayın Mahon67 senden aldığı Pepinolardan 8 tane dal kesip su icersine koydum,fideler su icersinde çim atmıya başladılar, cumartesi günü onları saksıya alcağım şimdiden 10 adet pepinom oldu gibi.Bu ara sana birşey daha söyleyim sizin köyün alt kısımlarında Bİridin(Kocayemiş) ağaçlarını buldum beya bol miktarda meyve vardı ağaçlarda.
|
Bende pepinoya merak saldım bende tohumdan yetiştirmek istiyorum.
|
Tohumdan yetiştirilen pepinolar çok yavaş gelişiyorlar. Temmuz ortalarında aldığım fidelerle, aynı zamanda tohumdan çimlendirdiklerim çoğu tutmamakla beraber ancak fide denebilecek seviyeye geldi.
Çimlendirmeyi şeffaf kapaklı bir kabın içinde yaptım. Pepino tohumlarını Fazla ayıklamadan hafif nemli peçetenin arasında kabın içine koyarak kapağını kapattım. bir hafta on gün sonra yeşillenmeler başlayınca üzerlerine biraz toprak koydum. yaklaşık 10-12 kadar 2-3 cm boyunda fideler elde ettim. Bunları çoğu belkide benim bir hatam sonucu kurudu. Bu fidelerden 2 tane kaldı elimde. Satın alıp yediğim pepinolar tatsız ve sasıydı. Fideden yetiştirilen pepinoların uygun gübreleme, budama ve sulama yapılırsa meyveleri kavun kadar tatlanabiliyor. Fakat yonca kokusuna benzeyen kokusu benim damak tadıma pek uymadı açıkçası. Belki uzun süre tüketilirse alışılabilir diye düşünüyorum. |
Sevgili Lonicera,
Tohumları çimlenmeğe aldım gelişmeleri burada yayınlayıp fikirleri paylaşırız.Tohumdan yetiştiren diğer arkadaşların da deneyimlerini bizle paylaşırlar. Fideden yetişenler kadar sağlıklı olacağını bende pek tahmin etmiyorum ama deneyip görelim. |
Sevgili turco,
Umarım çimlenip bir an önce hayata tutunurlar.Tabi bu mevsimde koruyabilmek de başlı başına sorun.Soğuk almadığı sürece, gelişimi yavaş da olsa denemek, buradan da paylaşmak çok iyi olacak. Sonucu merakla beklemekteyim. |
Pepinonun lezzeti
Geçen yıl yetiştirdiğim pepinolardan tat olarak çok fazla zevk alamadım açıkçası...Ama bu yıl yetiştirdiğim pepinoların tadı gerçekten çok hoş ağırlıklı olarak kavun tadı ve kokusu var...Ancak arkadaşıma katılıyorum meyveyi tükettikçe belli bir damak tadı oluşuyor ve yerken çok daha fazla zevk veriyor insana...Yararlarını düşünecek olursak ailemde en az 5-6 kişi var bu meyveyi düzenli tüketmek istiyen o yuzden seneye bir aksilik olmazsa 200 kök kadar pepino yetiştirmeyi düşünüyorum.Elde edeceğim ürünün bir kısmını kendim ve ailem tüketecek,geri kalanını benden talepte bulunan bir manav var ona vermeyi düşünüyorum...Sanırım önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu meyvenin kivi gibi tüketimi ve yetiştiriciliği artacak...
Not: Geçen yıl pepinolarımı az ışık alan bir bölümde yetiştirmiştim.Bu yıl ise fideleri güneş gören bir yere diktim,tek gövde bıraktım,düzenli budadım ve dikimden önce yerine iyi yanmış koyun gübresi atttım.... |
Sercan kutlarım seni yapacağın tüm işlerde başarılar dilerim.
Sanırım sevgili Sebo'nun Bursa boşluğunu sen doldurmağa namzetsin. Fikirlerin ve deneyimlerine devam etmeni bekliyoruz. |
Özür:
Sevgili Sercan, Özür dilerim seni Sebo'nun sınıf arkadaşı Sercan ile karıştırdım.Kusura bakma. |
Yalova ikliminde pepino
Sevgili Turco Yalova şartlarında açık alanda pepinolar soğuktan ölüyor mu?
|
Sevgili Sercan,
Yalova'ya Bursa'dan 2 saksı pepino getirdim deneme amaçlı. İkiside balkonda biri poşette diğeri açıkta.Açıkta olan son birkaç gündür soğuktan etkilendi 2 yaprak döktü poşette olan ise şu anda sağlıklı görünüyor. Bursa'da diğer pepinolarda balkonda ama son 10 gündür ne durumdalar bilmiyorum.Büyük bir ihtimal onlarda soğuktan etkilenmiştir. |
Merhaba arkadaşlar,
Bugün bahçemdeki pepinoların büyüklerini kopardım.Elli iki tane meyvem var.Hepsi yeşil hava soğumaya başladı,açık alanda olgunlaşmaları mümkün değil diye düşündüm. Bu pepinoların yarısını turşu, yarısını reçel yapmak istiyorum. Bana yardımcı olmanızı bekliyorum.Tarif eder misiniz ? Teşekkürler |
Pepino nun tadına ilk kez dün baktım. Ham Kavun ve Salatalık(Hıyar) arası, şekersiz bol sulu bir meyve diyebilirim. Ailecek, olsa da yesek diyebileceğimiz bir tat olmadığına karar verdik :)
|
selam arkadaşlar bende pepinolarımı bıdamasını yaparken kopan pepinolarımı turşu yaptım merak ile bekliyorum nasıl olacak diye resmini en kısa zamanda yükleyeceğim
|
Yeşil toplanırsa evde bekleyince olgunlaşır mı acaba?
|
iri pepinolar
Arkadaşlar yeterince irileşmiş ve üzerinde çizgileri oluşmuş pepinoları ev de uygun bir yere koyun en geç 2 hafta içerisinde olgunlaşır.olgun meyveleri ise elinizde sıktırmadı iseniz 3 hafta rahatlıkla saklayabilirsiniz....
|
Pepinonun tadı
sevgili limon ağustos eylül sıcağında olgunlaşmış ve organik gübreyle gübrelenmiş pepino yediniz mi ?
|
Yok, yemedim. Marketten merak ettiğim için 2 adet aldım, organik olduğunu sanmıyorum ama burada (Sarıyer de) organik sebze ve meyvecilik yapan çiftçi sayısı oldukça arttı. Market halden mi almıştır, yöreden mi onu bilmiyorum.
Peki, sizin dediğiniz koşullarda yetiştiğinde, şeker oranı daha mı yüksek(Kavun kadar mesela) oluyor acaba? Aromasının çok daha yoğun olacağı muhakkaktır tabii. (Bu meyvenin faydaları hakkında (ne vitamini, minerali içerir vb..) yazı var mı bu bölümde? ) |
Pepinonun bilinen yararları ise; eklem romatizmasına iyi gelir, hemofili rahatsızlığına iyi gelir, çocuklarda kemik gelişiminde fayda sağlar, solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, kolesterol ve şekeri düşürür, idrar yolları enfeksiyonlarına karşı vücut direncini artırır, yara ve iltihabın iyileşmesine olumlu katkıda bulunur, bol miktarda A, B ve C vitaminleri içerir, kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır, dalak yetmezliği iyi gelir, bağırsak kanserinde kanser hücrelerini yok eder, kilo problemi olanların rahatlıkla yiyebileceği bir meyvedir, budama ve sulama fazla yapıldığında şeker miktarı sıfıra indirilir ve şeker hastalarının rahatlıkla yiyebileceği iyi bir meyvedir.
|
Merhaba arkadaşlar;
Aranıza yeni katıldım. Bugün Bauhaus'a uğradım pepino fidanları 24 YTL idi. Üzerlerinde küçükte olsa hepsinde meyva vardı. Bana pahalı geldiği için almadım ama küçük bir dal benide götür, benide götür deyince dayanamadım :-) şimdi evde huzurlu bir şekilde saksısında oturuyor :-) Ben her ihtimale karşı köklendirme tozu kullandım. Bakalım ne olacak? |
Yazın pepino yetişmez mi serin hava mı istiyor.?
|
Merhaba arkadaşlar,
Marketten aldığımız pepinolar, sanırım sera ortamında ve bol suni gübreli. O yüzden lezzetli değil. Ben yaylada (rakım 1300 mt toroslar ) tam güneş altında ve az sulayrak denedim. Çok yoğun ve güzel lezzeti var. Kışın da üzerine bol gübre ve yaprak attım. Donmadı. Bence pepinoları kışın içeriye almayın. Söylediğim gibi koruyun. Yazın da hayvan gübresi ,tam güneş ve az suyu deneyin. Çok lezzetli olduğunu göreceksiniz. Meyveler biraz küçük oluyor ama çok lezzetli. |
Pepino ve Kış soğukları
Sevgili agozce Ankara'nın soğuğuna dayanabildi mi pepinolarınız gerçekten...
|
Benimde maalesef çoğu fidem balkonda ayazdan ve çok sulanmadan dolayı etkilenmiş artık Yalova'da yaşamlarını sürdürecekler balkonda örtü altına almam gerekiyor.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025