agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları > Egzotik Meyveler
(https)

Beğeni Düzeni589Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-03-2019, 12:08   #1
Ağaç Dostu

siflera12's Avatar

Giriş Tarihi: 20-05-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Üye ol Mesajı Göster
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?
Borassus Flabellifer olabilir

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

siflera12 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2019, 17:22   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 21-03-2019
Alıntı:
bende böyle birşey buldum, hindistan cevizi değilmiş, bu ne olabilir? çimlenir mi bu?
Fiber lifleri bulunan, süpürge ve fırça yapımında kullanılan, bir palmiye türünün meyvesidir. Ancak hindistan cevizine benzese de, nazaran irileşmesi ölçüt olarak; hindistan cevizinin yarı büyüklüğüne kadar felan eşittir. Kabuğu hindistan cevizinden oldukça kalın ve daha sağlamdır, pipo, tesbih, kolye, kalem, yüzük, mini mücevher kutusu veya çeşitli süs eşyaları yapımında kullanılmaktadır. Anadolu kültüründe koka ağacı olarak bilinmektedir, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar kilogram fiyatı ülkemizde 800 dolar civarı iken, şimdilerde kilogram fiyatı 100 tl civarına kadar gerilemiştir, meyvesinin yenip yenmediği hakkında bilgim yok, nasıl çimlenir onun hakkında da, hiç bir malumatım yok.

Palmiyenin adı: Attalea funifera

Yöre veya yabancı kültürlere göre farklı isimlerle de anılmaktadır, örneğin bir kaçı: / Coquilla nut / Kaukah / Kokka / Kuka / Koka / gibi...

Palmiye görünümü ise, hindistan cevizine benziyor, anavatanı brezilya olarak tahmin edilsede, endonezya, hindistan, afrika, nepal, sri lanka ve benzeri gibi yerlerde de endemik olarak yetişmektedir. Fakat adaptasyon koşulları hindistan cevizi ile denk düşüyormu o konuda derinlemesine bilgi sahibi değilim. Mısırda yetiştiğine dair bazı rivayetler duymuştum, tesbihciler mısır koka sı tesbihleri satarken daha çok över ve fahiş fiyatlar çekerlerdi...

Eklenen Resimler

Düzenleyen Tаpatalk : 22-03-2019 saat 02:50
Tаpatalk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2019, 16:10   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-10-2019
Alıntı:
Bu arada bunu ektim ama bu ölmedi, fakat türü nedir hala öğrenemedim. yaprakları daha ince ve uzun. Hindistan cevizinden daha hızlı gelişti, yine bir takım ilaçlar ve hormonlarla takviye yaptım ama, cocos nuciferada işe yaramadı, ama bu palmiye ilaçlardan coştu, bakalım kışı başarı ile atlatabilecekmi.

Eklenen Resimler

Üye οl Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2019, 19:27   #4
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Bu sayfadaki tartışmaları uzun zamandır gülümseyerek izliyorum...
Muallim Naci ile Recaizade Mahmut Ekrem'in "Sanat sanat için midir yoksa toplum için midir?" tartışması tadında olduğunu söyleyebilirim..

Asla tarafı olmak istememekle birlikte , genel bir yaklaşım olarak şunu söyleyebilirim:
Yeni olasılıkları denemekte hiçbir sakınca yoktur, hatta çok güzel sonuçlar elde edilebilir...
Ancak bunu kademeli/aşamalı olarak denemekte fayda var... Yani, öncelikle daha kolay uyum sağlayacağı düşünülen tür ya da varyasyonlara odaklanmak daha uygun olur... Bunlarda iyi sonuçlar elde edildikçe aşamalı olarak diğer türler de makul ölçülerde denenebilir, neden olmasın? Denenecek türlerin de en uygun varyasyonları koşullara yakınlık aşamalı olarak arttırılıp çok sayıda bitkiden seçilerek üretilmesi durumunda zamanla ilginç sonuçlar alınabilir...

Sorun şu: Her yeniliğe karşı olma şeklindeki aşırı uç ile olmayacak şeyleri makul olmayan bir ısrarla zorlamak arasında ölçülü bir konum seçmek...

İkinci grubun en öne çıkan örneği Sovyet "sözde" bilimadamı Trofim Lysenko'dur... Adam dönemin yöneticilerine kişisel yakınlığını kullanıp onlarca yıl Sibirya'nın soğuğunda tropik bitkilerin alıştırarak yetiştirebildiği düşüncesini biliminsanlarına dayatmış.. Tabii ki sonuç, onlarca yıl boyunca belki yüzbinlerce, milyonlarca bitkinin her yıl dondurulup heba edilmesi, olayın absürtlüğünü söyleyen biliminsanlarının sürgün edilmesi, mobbinge uğratılması, vs....

Trofim Lysenko'yu bilen arkadaşlar vardır, bilmeyenlerin de ibretle okumasını öneririm...

https://en.wikipedia.org/wiki/Trofim_Lysenko

Öte yandan, makul yenilikleri denemek de bence gelişmenin koşullarından biri... Ben "alıştırma" yoluyla değil de, tohumdan üretilen farklı hindistan cevizi varyasyonlarından uzun vadede Akdeniz havzasında yetişebilecek bitkiler geliştirilebileceğini düşünüyorum... Bunun için de halihazırda en kuzeyde sağlıklı bir biçimde yetişen ağaçlarla işe başlanması süreci kısaltabilir... bu ağaçlardan çok sayıda tohum, o ağaçların mevcut enlemlerinin biraz daha kuzeyindeki bir bölgeye ekilebilir... Bunların içinden sağlıklı gelişebilen ağaçların tohumları çok sayıda olmak kaydıyla biraz daha kuzey (ya da biraz daha soğuk) bölgelere dikilebilir... Ama bu oldukça uzun bir süreç olacaktır, devamlılık gerektirir...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2019, 19:36   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-04-2019
Nepal de bulunan himalaya sıradağlarının güney eteklerinde, meyve veren tall tür hindistan cevizlerinin yetiştiğini ileri sürenler var. Fakat, nekadar süredir oradalar yahut bu palmiyelerden gerçekten varmı yokmu delilim yok, olsa fotoğrafla kanıtlayabilirdim.

Ancak Nepal de, o serin bölgede eğer gerçekten yetişiyor ise, sanırım sizin kastettiğiniz şekilde hindistanın güneyinden kuzeyine doğru bir adaptasyon aktarması ile günümüze ulaşmış olabilirler, tahmin ettiğim şekilde gerçekten himalaya çevresinde hindistan cevizleri var ise tabi...

Yine söylüyorum, eğer varsa, belki himalaya bölgesinden kaliteli meyveler getirtilebilirse tekrar bir adaptasyon yapılabilir. En son kaç derece soğuğu tolere edebilecek şekilde evrim geçirmiş bir palmiye ortaya çıkar onu bilemiyoruz.

Dünya arayış içinde ısınıyoruz, doğal afetler artıyor, bitkiler zarar görüyor, çoğu ülke bir arayış içersinde, aynı şey akdeniz türü bitkilerin, tropikal çöllere adapte edilmesi yahut ekvatoral bölgelere adapte edilmesi içinde uyarlanabilir.

Güzel bir fikir ama insan ömrünün yetmeyeceği bir silsile ile devam edebilecek bir metot olacağı aşikar, ortalama bir hindistan cevizi ömrü 120 sene ise, kaliteli bir adaptasyon çalışması için kaç yıl gerekiyor onu uzmanları hesaplayabilir.

Düzenleyen MakûlYenilikler : 18-04-2019 saat 19:48 Neden: eksik anlatım
MakûlYenilikler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2019, 15:37   #6
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-04-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MakûlYenilikler Mesajı Göster
Nepal de bulunan himalaya sıradağlarının güney eteklerinde, meyve veren tall tür hindistan cevizlerinin yetiştiğini ileri sürenler var. Fakat, nekadar süredir oradalar yahut bu palmiyelerden gerçekten varmı yokmu delilim yok, olsa fotoğrafla kanıtlayabilirdim.

Ancak Nepal de, o serin bölgede eğer gerçekten yetişiyor ise, sanırım sizin kastettiğiniz şekilde hindistanın güneyinden kuzeyine doğru bir adaptasyon aktarması ile günümüze ulaşmış olabilirler, tahmin ettiğim şekilde gerçekten himalaya çevresinde hindistan cevizleri var ise tabi...

Yine söylüyorum, eğer varsa, belki himalaya bölgesinden kaliteli meyveler getirtilebilirse tekrar bir adaptasyon yapılabilir. En son kaç derece soğuğu tolere edebilecek şekilde evrim geçirmiş bir palmiye ortaya çıkar onu bilemiyoruz.

Dünya arayış içinde ısınıyoruz, doğal afetler artıyor, bitkiler zarar görüyor, çoğu ülke bir arayış içersinde, aynı şey akdeniz türü bitkilerin, tropikal çöllere adapte edilmesi yahut ekvatoral bölgelere adapte edilmesi içinde uyarlanabilir.

Güzel bir fikir ama insan ömrünün yetmeyeceği bir silsile ile devam edebilecek bir metot olacağı aşikar, ortalama bir hindistan cevizi ömrü 120 sene ise, kaliteli bir adaptasyon çalışması için kaç yıl gerekiyor onu uzmanları hesaplayabilir.
Zaten bir kaç yılda meyve veriyor , ortalama bir süre veremem , lakin kastettiğiniz gibi öyle uzun yıllar falan sürmez. Daha önemlisi şu ki , sürekli dünyanın her yerinde unutulan , veya göz ardı edilen unsur ; yağmurlu kış mevsimleridir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kış mevsimleri açısından pek bir fark bulunmaz, mesela siz hiç anamur ya da adana kışına denk geldinizmi, soğuktan kulaklarınız düşercesine üşürsünüz. Soğuk ve çamurlu toprak hindistan cevizi palmiye ağacının köklerinde mantar oluşturur , bu yüzden hindistan cevizinin akdeniz şartlarında adaptasyona oturması mümkün gibi görünmüyor, doğrsunu Allah bilir... Akdeniz ikliminin yaz mevsimleri de çöl iklimidir, işin bir de bu yüzü var ki ; gördüğünüz üzere her şey hindistan cevizinin aleyhine yönelik , çünkü sıcak kuru yaz mevsimlerinden de nefret ederler , yapraklar ve kökler sürekli nemlenme ihtiyacı duyarlar. Yani mi? : adaptasyonda 4 mevsime göre bir çalışma yapılmalıdır. Siz sadece meristem üzerine adaptasyon metodu üzerine yönelik olan bir döngüden bahsediyorsunuz , bu eksik bir anlatımdır. Yağışlı kışlar hindistan cevizinin en büyük düşmanıdır. Nepalde kışın yağış olmaz , aksine toprak yazın ıslaktır. Örneğin : Kanarya adaları veya Azorlar da yağış kış mevsiminde yaşanmaktadır, adaptasyon çalışmaları bu benzeri bölgelerde sürdürülebilirse , palmiye kökleri kış döngüsü yağmurlarına adapte edilirse belki uyum sağlayabilir. Biraz karmaşık gibi ama gayet net. Selam ve saygılarımla

Düzenleyen Nickimi Unuttum : 20-04-2019 saat 16:33 Neden: virgüller
Nickimi Unuttum Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2019, 16:22   #7
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 20-04-2019
Haklı olabilirsiniz. Mesela Funchal portekiz adasında hindistan cevizleri var, evet ocak şubat aylarında yağışlı geçiyor, ama kışın ülkemizden az da olsa daha ılıman. Ama olsun adaptasyona en yakın tercih edilebilecek olanlar bence oradan gelebilecek tohumlar olabilir, çünkü ağaçları meyve verebiliyor, madeira da çınar ağaçları falanda var dikkatimi çekti. Ama istenilse profesyonel seralar inşa edilip, ısı nem zemin ıslaklığı ayarı ile adaptasyonlar ayarlanabilir...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nickimi Unuttum Mesajı Göster
Zaten bir kaç yılda meyve veriyor , ortalama bir süre veremem , lakin kastettiğiniz gibi öyle uzun yıllar falan sürmez. Daha önemlisi şu ki , sürekli dünyanın her yerinde unutulan , veya göz ardı edilen unsur ; yağmurlu kış mevsimleridir. Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında kış mevsimleri açısından pek bir fark bulunmaz, mesela siz hiç anamur ya da adana kışına denk geldinizmi, soğuktan kulaklarınız düşercesine üşürsünüz. Soğuk ve çamurlu toprak hindistan cevizi palmiye ağacının köklerinde mantar oluşturur , bu yüzden hindistan cevizinin akdeniz şartlarında adaptasyona oturması mümkün gibi görünmüyor, doğrsunu Allah bilir... Akdeniz ikliminin yaz mevsimleri de çöl iklimidir, işin bir de bu yüzü var ki ; gördüğünüz üzere her şey hindistan cevizinin aleyhine yönelik , çünkü sıcak kuru yaz mevsimlerinden de nefret ederler , yapraklar ve kökler sürekli nemlenme ihtiyacı duyarlar. Yani mi? : adaptasyonda 4 mevsime göre bir çalışma yapılmalıdır. Siz sadece meristem üzerine adaptasyon metodu üzerine yönelik olan bir döngüden bahsediyorsunuz , bu eksik bir anlatımdır. Yağışlı kışlar hindistan cevizinin en büyük düşmanıdır. Nepalde kışın yağış olmaz , aksine toprak yazın ıslaktır. Örneğin : Kanarya adaları veya Azorlar da yağış kış mevsiminde yaşanmaktadır, adaptasyon çalışmaları bu benzeri bölgelerde sürdürülebilirse , palmiye kökleri kış döngüsü yağmurlarına adapte edilirse belki uyum sağlayabilir. Biraz karmaşık gibi ama gayet net. Selam ve saygılarımla

Düzenleyen ΜakûlYenilikler : 20-04-2019 saat 16:53 Neden: eksik anlatım
ΜakûlYenilikler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-04-2019, 16:32   #8
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 25-04-2019
Yağmur eksenli olsun veya olmasın, bence çok ince düşünmeye lüzum yok, pozitif düşünce ve inanmak eksik çatlak ne varsa onaracaktır, eğer biraz serin bir iklim sıcaklığına endeksleyip adapte edebiliyorsanız, zaten çoğu iklime de ortak payda içinde uyum sağlayacağı kanaatindeyim...

Düzenleyen Sütlü Muz : 25-04-2019 saat 19:40 Neden: noktalama
Sütlü Muz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2019, 14:11   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-05-2019
Hobi olarak denenmesinde bir sakınca yok. Lakin uzun araştırmalarım sonucu akdenizde hindistan cevizi yetişmez, yetişme ihtimalı gerçekten imkansıza yakın.

Hele hele meyve alabilmek imkansızdan daha da imkansız. Bukadar engeli geçmek zor, farz ederek tüm engeller aşıldı ve palmiye hayatta kalmayı da başardı diyelim, sonrasında meyve verse bile, o meyveler zerre kaliteli olmayacaktır. Çünkü mü, mesela kuzey avustralyanın tropik sınırlarında sağlıklı bir çok hindistan cevizlerinin meyveleri bile tüketime elverişsiz iken, hindistan cevizinin akdenizde var edilmesi sadece düş ve rüya olarak kalacaktır. Bir misal daha, Bermuda, akdeniz ikliminden biraz daha elverişli bir iklim kuşağına sahipken oradaki hindistan cevizi palmiyeleri bile meyve veremiyorlar.

Aşamalar yorucu, kısaylar ortada... Ama teknoloji ve yenilikler neler getirir bilinmez, realist ol; ama yinede denemekten asla vazgeçme. İbrahim saraçoğlu; Anadolu topraklarının esrarengiz mucizevi ve kıymetli olduğunu iddia ediyor, bu topraklarda yetişmeyecek hiç bir bitki türü yoktur demişti, belkide bir gün, akdeniz sahillerimiz kaliteli hindistan cevizi veren palmiyelerle dolup taşabilir.

Tropikal Sahra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2019, 00:55   #10
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-05-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tropikal Sahra Mesajı Göster
Hobi olarak denenmesinde bir sakınca yok. Lakin uzun araştırmalarım sonucu akdenizde hindistan cevizi yetişmez, yetişme ihtimalı gerçekten imkansıza yakın.

Hele hele meyve alabilmek imkansızdan daha da imkansız. Bukadar engeli geçmek zor, farz ederek tüm engeller aşıldı ve palmiye hayatta kalmayı da başardı diyelim, sonrasında meyve verse bile, o meyveler zerre kaliteli olmayacaktır. Çünkü mü, mesela kuzey avustralyanın tropik sınırlarında sağlıklı bir çok hindistan cevizlerinin meyveleri bile tüketime elverişsiz iken, hindistan cevizinin akdenizde var edilmesi sadece düş ve rüya olarak kalacaktır. Bir misal daha, Bermuda, akdeniz ikliminden biraz daha elverişli bir iklim kuşağına sahipken oradaki hindistan cevizi palmiyeleri bile meyve veremiyorlar.

Aşamalar yorucu, kısaylar ortada... Ama teknoloji ve yenilikler neler getirir bilinmez, realist ol; ama yinede denemekten asla vazgeçme. İbrahim saraçoğlu; Anadolu topraklarının esrarengiz mucizevi ve kıymetli olduğunu iddia ediyor, bu topraklarda yetişmeyecek hiç bir bitki türü yoktur demişti, belkide bir gün, akdeniz sahillerimiz kaliteli hindistan cevizi veren palmiyelerle dolup taşabilir.
Birkaç yıldır, yabancı yerli çoğu forumda bu hindistan cevizinin akdeniz veya akdenizin sahil bandında yetişip yetişmeyeceği konusu tartışılıyor, çok ufak çaplı denemeler dışında, kapsamlı bir adaptasyon çalışması henüz gerçekleşmedi, ülkemizde zaten bu konu ile ilgili hiç bir çalışma ne duydum nede gördüm, ancak forumlarda yazdığımızla yetineceğiz, merak ederek, birilerince yetiştirilmiş mi, yetiştirilecek mi ile falan meşgul olmakla zaman telef etmeyelim, geçin bu işleri kardeşim yaa, ne derin hayal dünyanız varmış..hehehe. Yani dış ülkeleri bilemem ama bu konular bize çok uzak. Hindistan cevizi akdeniz ikliminde yetişirmi? Cevap çok net hayır kere hayır, ükkemizde denendimi? Ya da varmı? Bilmiyoruz kere bilmiyoruz, artık şu forumda hindistan cevizi mevzusu bir son bulsun lütfen pilis. Amin kere amin

sıkma kehribar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2019, 14:07   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 12-05-2019
Selam hayırlı pazarlar. Uzun süredir forumdan uzak kalmıştım...

Ekvatoral yörelere ait çoğu bitki ile zaten iç içeymişiz , domates mesela tropikal bir bitkidir ve -8 dereceye gelmeden soğuktan yanar ve ölür , o nedenle , eğer kışın seraya konmazsa bir fidandan bir kaç kez verim alınamaz, birden fazla mahsul alma olanağı iklim kuşaklarına göre farklılık gösterirmiş.

Mesela, muz ile hindistan cevizi kıyaslanmış , evet muz aslında cocos nucifera'ya nazaran açık alanda kışın korunaksız olunca, soğuğa daha dirençsizdir, dolayısıyla ancak kışın örtü altına alınmazsa yıl boyu yaşayamaz, Türkiye şartlarında soğuklarda yanar ve ölür. Bu bağlamda cocos nucifera aslında Türkiyede yetişmekte olan çoğu tropikal çeşitten daha fazla soğuğa dayanıklıdır, yinede çoğu yerde ülkemiz soğuklarına karşı koyamaz. Fakat bitki devasa olabildiği için örtü altına alınma olasılığı zor, kış mevsiminde açık alanda hayatta kalabilen türkiye iklimine tam adapte olmuş örneğin bir kaç bitki var ki; avokado, kivi, mango ve benzeri gibi bir kaç tür daha mevcut olabilir, işte hindistan cevizi de bu guruba yakındır.

Neyse, hindistan cevizi hususunda güzel haberlerim var, mezitliye tekrar dönmeme az kaldı, sürprizlere hazır olun. Emeklerim cevap vermeye başladı, ebay dan getirtmiştim, 4 adet florida türü fidan diktim, diktiğim fidanlar gayet iyi her şey yolunda, kışı korunaksız atlattılar, yalnız fidanlardan sadece birinin yapraklarında sararma ve hastalık durumu var umarım düzelir, hatırlatma için konu linki:Hindistan Cevizi

Farklı ithal gübre, tuz ve ilaç takviyeleride var hepsini burada açıklayacağım. Görüşmek üzere.

Eklenen Resimler

Düzenleyen samandιra : 12-05-2019 saat 14:42 Neden: www.agaclar.net/forum/egzotik-meyveler/17181-2.htm#post1548756
samandιra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2019, 07:58   #12
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 18-05-2019
sayın samandıra: bu paylaştığınız fotoğraf mersin mezitlinin neresine ait? ayrıca bu fotoğraftakiler hindistan cevizi değil başka bir palmiye türüdür. lütfen doğru bilgilendirme yapınız.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi samandιra Mesajı Göster
Selam hayırlı pazarlar. Uzun süredir forumdan uzak kalmıştım...

Ekvatoral yörelere ait çoğu bitki ile zaten iç içeymişiz , domates mesela tropikal bir bitkidir ve -8 dereceye gelmeden soğuktan yanar ve ölür , o nedenle , eğer kışın seraya konmazsa bir fidandan bir kaç kez verim alınamaz, birden fazla mahsul alma olanağı iklim kuşaklarına göre farklılık gösterirmiş.

Mesela, muz ile hindistan cevizi kıyaslanmış , evet muz aslında cocos nucifera'ya nazaran açık alanda kışın korunaksız olunca, soğuğa daha dirençsizdir, dolayısıyla ancak kışın örtü altına alınmazsa yıl boyu yaşayamaz, Türkiye şartlarında soğuklarda yanar ve ölür. Bu bağlamda cocos nucifera aslında Türkiyede yetişmekte olan çoğu tropikal çeşitten daha fazla soğuğa dayanıklıdır, yinede çoğu yerde ülkemiz soğuklarına karşı koyamaz. Fakat bitki devasa olabildiği için örtü altına alınma olasılığı zor, kış mevsiminde açık alanda hayatta kalabilen türkiye iklimine tam adapte olmuş örneğin bir kaç bitki var ki; avokado, kivi, mango ve benzeri gibi bir kaç tür daha mevcut olabilir, işte hindistan cevizi de bu guruba yakındır.

Neyse, hindistan cevizi hususunda güzel haberlerim var, mezitliye tekrar dönmeme az kaldı, sürprizlere hazır olun. Emeklerim cevap vermeye başladı, ebay dan getirtmiştim, 4 adet florida türü fidan diktim, diktiğim fidanlar gayet iyi her şey yolunda, kışı korunaksız atlattılar, yalnız fidanlardan sadece birinin yapraklarında sararma ve hastalık durumu var umarım düzelir, hatırlatma için konu linki: http://www.agaclar.net/forum/egzotik...tm#post1548756

Farklı ithal gübre, tuz ve ilaç takviyeleride var hepsini burada açıklayacağım. Görüşmek üzere.

Düzenleyen ΜakûlΥenilikler : 19-05-2019 saat 01:15
ΜakûlΥenilikler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2019, 08:53   #13
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-08-2017
Bende 1 tane Hindistan cevizi fidanı aldım Burada nasıl olucak deneyeceğim

chuckybebek79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2019, 20:18   #14
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-06-2019
Hindistan cevizi ADANA 'da yetişmezmi? http://www.agaclar.net/forum/subtrop...tm#post1569771

Adana_Miami Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2019, 23:20   #15
/

Giriş Tarihi: 15-06-2019
Bir kaç yıldır hindistan cevizine aşırı merak saldım, gerçekten sizin yapmakta olduğunuzu ben de yapmayı çok düşündüm, böyle bir imkanım yoktu, nasip ve kısmet. Eğer gerçekse yaptığınız, umarımki başarılı olursunuz. Sizin gibi benzeri olarak çeşitli, tahminimce kayda geçmemiş başarılı, nice bitkiler vardır mutlaka, ama keşfedilmeyi bekliyor.

Κermes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2019, 20:55   #16
/

Giriş Tarihi: 23-06-2019
Türkiye'de asla yetişmez, adaptasyonu imkansız.

Мalta еriği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2019, 18:39   #17
/

Giriş Tarihi: 27-06-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Мalta еriği Mesajı Göster
Türkiye'de asla yetişmez, adaptasyonu imkansız.
Bu sonuca nereden varıldı ki? Türkiye de denenmiş somut bir örneğe tanık olmadım ben açıkçası.

Dünyada, çeşitli bir kaç akdeniz ülkesinde hindistan cevizi ağacı yetiştirilme deneyleri yapılmış, ancak sağlıklı sonuçlar alınamamış. Mesela fotoğrafını paylaştığım hindistan cevizi, kaliforniya da denenmiş ve birkaç yıl hayatta kaldıktan sonra ölmüş olan örneklerden biridir.

Eğer bu istatistik gerekçesi ile, Türkiye'de de yetişmez sonucuna vardıysak, bu çok sığ bir referans ölçütü olacaktır, çünkü her şey hava şartları benzerliği ile ele alınmaz, çünkü ülkemizin toprağında benzeri akdeniz ülkelerinden farklı olarak, üstün nitelikler bulunmaktadır.

Eklenen Resimler

Düzenleyen evet sıradakі : 28-06-2019 saat 19:19
evet sıradakі Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2019, 17:41   #18
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-07-2019
Bende kısa süredir hindistan cevizine meraklandım, lakin fidan yok, aslında sınırlı sayıda var fakat çok pahalı, 200 ila 350 tl arası bir fiyat aralığında satılıyor. Yabancı ülkelerde ise yaklaşık 20 dolar civarı.

Eklenen Resimler

e-posta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 00:56   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 22-07-2019
Neredeyse forumlarda genel olarak aynı tutum var, birileri yapıcak bizler uzaktan taktir edip sevineceğiz... Bulun bir fidan dikin, bunu da filme çekin, topluma bir örnek teşkil edersiniz. Öyle ya, sen dikte hayatta kalmazsa o da hindistan cevizinin ayıbı olsun ) Bakın linkini veriyorum, mesela Suluada da muhteşem hindistan cevizi yetişir, egzotik bir ada yaratılabilir burada. Suluada da yetişmez diyenin alnını karışlarım ))
https://www.google.com/maps/place/Su...1!4d30.4716667

Eklenen Resimler

Ardıç Katranı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 01:14   #20
/

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ardıç Katranı Mesajı Göster
Neredeyse forumlarda genel olarak aynı tutum var, birileri yapıcak bizler uzaktan taktir edip sevineceğiz... Bulun bir fidan dikin, bunu da filme çekin, topluma bir örnek teşkil edersiniz. Öyle ya, sen dikte hayatta kalmazsa o da hindistan cevizinin ayıbı olsun ) Bakın linkini veriyorum, mesela Suluada da muhteşem hindistan cevizi yetişir, egzotik bir ada yaratılabilir burada. Suluada da yetişmez diyenin alnını karışlarım ))
https://www.google.com/maps/place/Su...1!4d30.4716667
Artık bu işi zorlamasanız iyi olur, avrupa akdeniz civarında hindistan cevizi yetişmez, ancak genetiği modifiye edilirse belki... İnsanlara gelip akıl vereceğinize madem öyle siz yetiştirin, bu ne tezatlık? Mesela, karasal iklimde yaşayan bir insan nereden fidan tedarik etsin ve akdenize gidip dikme imkanı bulsun? Kaldıki ülkemizde yazlar çöl iklimi olarak geçiyor, ağacı dikmek mesele değilki, sürekli bakım sulama gerekli, rize dışında yaz mevsiminde doğru dürüst yağış alabilen şehir yok, zaten rizede kışın çok soğuk! Bu ağaç 365 gün yağış ve sıcak hava ister, Türkiyede tam tersine serin ve kuraktır. Var sayalım suluada kış mevsiminde elverişli olsun, peki ağacı yaz mevsiminde kim sulayacak, akdeniz avrupa coğrafyasında sadece kanarya adalarında yetişebilir, orası bile akdeniz değil okyanus havasından etkileniyor. Mesela bize en yakın olan, kızıl deniz civarında cidde kıyılarında göreve gittiğimde orada hindistan cevizleri gördüm, ama kuraklıktan ağaçlar artık gri renge dönüşmüş, meyve bile vermiyorlar. Dolayısıyla avrupada yahut ortadoğuda hindistan cevizi yetiştirme merakını rafa kaldırmalısınız saygılar

Mesela, kızıldeniz batı Arabistan hindistan cevizi palmiyeleri: https://www.google.co.uk/maps/place/...3!4d38.1884766

Eklenen Resimler

Düzenleyen Mаlta eriği : 22-07-2019 saat 01:37 Neden: Şema
Mаlta eriği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 01:50   #21
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mаlta eriği Mesajı Göster
Artık bu işi zorlamasanız iyi olur, avrupa akdeniz civarında hindistan cevizi yetişmez, ancak genetiği modifiye edilirse belki... İnsanlara gelip akıl vereceğinize madem öyle siz yetiştirin, bu ne tezatlık? Mesela, karasal iklimde yaşayan bir insan nereden fidan tedarik etsin ve akdenize gidip dikme imkanı bulsun? Kaldıki ülkemizde yazlar çöl iklimi olarak geçiyor, ağacı dikmek mesele değilki, sürekli bakım sulama gerekli, rize dışında yaz mevsiminde doğru dürüst yağış alabilen şehir yok, zaten rizede kışın çok soğuk! Bu ağaç 365 gün yağış ve sıcak hava ister, Türkiyede tam tersine serin ve kuraktır. Var sayalım suluada kış mevsiminde elverişli olsun, peki ağacı yaz mevsiminde kim sulayacak, akdeniz avrupa coğrafyasında sadece kanarya adalarında yetişebilir, orası bile akdeniz değil okyanus havasından etkileniyor. Mesela bize en yakın olan, kızıl deniz civarında cidde kıyılarında göreve gittiğimde orada hindistan cevizleri gördüm, ama kuraklıktan ağaçlar artık gri renge dönüşmüş, meyve bile vermiyorlar. Dolayısıyla avrupada yahut ortadoğuda hindistan cevizi yetiştirme merakını rafa kaldırmalısınız saygılar

Mesela, kızıldeniz batı Arabistan hindistan cevizi palmiyeleri: https://www.google.co.uk/maps/place/...3!4d38.1884766
İnce detaylar var gözünüzden kaçan, bağıl nem akdeniz kıyılarımızda yaz ve kış arap yarım adası sahillerine oranla çok yüksektir. Tropik birçok belde ile benzer aynı bağıl nem özelliklerini taşıyan güney sahillerimiz mevcut, hindistan cevizi halofit özellikli bir bitkidir, yaz mevsiminde denize yakın olan yerlerdeki tuzlu bağıl nem onu besleyecektir, kökler tuzlu su ile beslenir. Hindistan cevizi tuz dostudur, deniz suyu başka bitki ve topraklar için çok büyük felaket olsa da; mangrov , coccoloba uvifera ve cocos nucifera için hayat iksiridir, 365 gün deniz suyu versenizde ağaç zarar görmez aksine dahada verim artar, üstelik bu saydığım üç bitki istilacı değildir, ayrıca çöle dönmüş çoğu kıyı ve adacık için bu bitkiler bir avantaj olabilir, çoğu hayvan için barınak olabilir. Yeniliğe nekadar çok alerjiniz var anlam veremiyorum, denemeden bilemezsiniz? Bu arada tezat falan gibi ithamlarda bulunmuşsunuz, denemediğimi nereden çıkardınız?

Eski 22-07-2019, 02:16   #22
Yeni Üye

Halofit falan, çok teknik konulara girmişsiniz, aman haa deniz suyunu sahilden uzak iç kesimlerde denemeyin, eğer deniz suyunu fazla verirseniz bahçenizde tuz oranı artması hiç iyi sonuçlar doğurmaz, artık o toprağa bin yıl ne ekseniz yetişmez. Sahil zemininde bildiğim kadarıyla denize 30 metre mesafeye kadar zaten tuz ihtiva edeceği için deniz suyunu sahile yakın kesimlerde denemelisiniz, iç kesimlerde kullanılıyormu veya kullanım oranı nedir, bilmeden bu işe kalkışmayın.

Köklere tuz verilmesi ile alakalı bir link:

Halofit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 02:37   #23
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halofit Mesajı Göster
Halofit falan, çok teknik konulara girmişsiniz, aman haa deniz suyunu sahilden uzak iç kesimlerde denemeyin, eğer deniz suyunu fazla verirseniz bahçenizde tuz oranı artması hiç iyi sonuçlar doğurmaz, artık o toprağa bin yıl ne ekseniz yetişmez. Sahil zemininde bildiğim kadarıyla denize 30 metre mesafeye kadar zaten tuz ihtiva edeceği için deniz suyunu sahile yakın kesimlerde denemelisiniz, iç kesimlerde kullanılıyormu veya kullanım oranı nedir, bilmeden bu işe kalkışmayın.

Köklere tuz verilmesi ile alakalı bir link: https://www.youtube.com/watch?v=xm3cE_gbXRI
Uzman olmaya gerek yok, eğer tuzlu su zararlıysa, dolayısı ile deniz kenarında sürekli kökleri deniz suyu ile ıslanan çam ağaçları neden zarar görmüyor acep? Evimizdeki tuz ile deniz suyu tuzu arasında fark varmı artık orasını uzmanlar bilir.
https://www.google.co.uk/maps/place/...07!4d29.140454

Eklenen Resimler

Eski 22-07-2019, 02:47   #24
/

Belki çam ağacıda halofit bir hücre yapısına sahiptir!! Tuzlu toprakta, maydonoz, domates yetiştirinde göreyim, imkansız )
Lütfen, gözünüzden kaçan şeyler var, farkında olmadan insanları yanıltmayın, tuzcul bitkiler az sayıdadır, çoğu bitki tuzlu zeminden veya deniz suyundan nefret eder.

Mаlta eriği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 15:04   #25
Yeni Üye

Değerli hindistan cevizi severler , bu konular defalarca tartışıldı , bir önceki sayfalara göz atarsanız sorularınızın yanıtını detaylıca bulabilirsiniz

Türkiye' de kış mevsimi , hindistan cevizinin tek yetişmeme sebebidir. Lütfen dönüp dolaşıp , yorumları okumadan konuyu kirletmeyiniz

Tekrar ediyorum , sorunun ana nedeni soğuk kış aylarıdır , imkansız demiyorum lakin imkansıza yakın bir tahminle vurgulamak isterimki , Türkiye' de hindistan cevizi yetişme olanağı , hamsinin kavağa çıkma olanağıyla ölümüne yarışır

Bir neden daha var ki , Türkiye' de hindistan cevizine meraklı olan insan pek yok gibi , üzerine çalışma yapan kayda geçen elimizde veri yoktur , elbette deneme yanılma şart

Elimizdeki veriler , akdeniz ikliminde hindistan cevizinin yetişmeyeceğine dair örnekler dış ülke referanslarıyla sabittir. Dünyada akdeniz koşullarında denenmiş bir tane başarılı istatik verisi bulunmamaktadır

İllaki denemek istiyorsanız bu size kalmış , fidan temin edebiliyorsanız denemekten zarar gelmez , tuz veya deniz suyu denemek istiyorsanız bu da size kalmış ...

Kısa bir not paylaşmak istiyorum , konuyu deşip dallanıp budaklandırmak istemiyorum ama , bağıl nem , adana körfezi ve adana civarında en yüksek seviyededir. Öte yandan , bir çok ülke gezdim , adana kadar insanı bunaltan kavuran bir yere rastlamadım , Türkiye' de en sıcak birinci sırada Adana gelmektedir , abartmıyorum hatta dünyadada öyle , umre yaptığımda ağustos ayında mekke de bulundum inanın orası bile bir adana değildir , açık ve net

Cocos Nucifera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2019, 15:30   #26
/

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cocos Nucifera Mesajı Göster
Değerli hindistan cevizi severler , bu konular defalarca tartışıldı , bir önceki sayfalara göz atarsanız sorularınızın yanıtını detaylıca bulabilirsiniz

Türkiye' de kış mevsimi , hindistan cevizinin tek yetişmeme sebebidir. Lütfen dönüp dolaşıp , yorumları okumadan konuyu kirletmeyiniz

Tekrar ediyorum , sorunun ana nedeni soğuk kış aylarıdır , imkansız demiyorum lakin imkansıza yakın bir tahminle vurgulamak isterimki , Türkiye' de hindistan cevizi yetişme olanağı , hamsinin kavağa çıkma olanağıyla ölümüne yarışır

Bir neden daha var ki , Türkiye' de hindistan cevizine meraklı olan insan pek yok gibi , üzerine çalışma yapan kayda geçen elimizde veri yoktur , elbette deneme yanılma şart

Elimizdeki veriler , akdeniz ikliminde hindistan cevizinin yetişmeyeceğine dair örnekler dış ülke referanslarıyla sabittir. Dünyada akdeniz koşullarında denenmiş bir tane başarılı istatik verisi bulunmamaktadır

İllaki denemek istiyorsanız bu size kalmış , fidan temin edebiliyorsanız denemekten zarar gelmez , tuz veya deniz suyu denemek istiyorsanız bu da size kalmış ...

Kısa bir not paylaşmak istiyorum , konuyu deşip dallanıp budaklandırmak istemiyorum ama , bağıl nem , adana körfezi ve adana civarında en yüksek seviyededir. Öte yandan , bir çok ülke gezdim , adana kadar insanı bunaltan kavuran bir yere rastlamadım , Türkiye' de en sıcak birinci sırada Adana gelmektedir , abartmıyorum hatta dünyadada öyle , umre yaptığımda ağustos ayında mekke de bulundum inanın orası bile bir adana değildir , açık ve net
Neredesye bir tek adanada yetişir demediğin kalmış, bu ne ima bu ne karnından konuşmadır)
Adanada hindisan cevizi ağacı yetişme ihtimali varmı yani

Mаlta eriğі Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2019, 10:50   #27
Ağaç Dostu

bari's Avatar

Giriş Tarihi: 27-07-2008
Galeri: 4
Antalyada tanıdığım birisinde var , ama seranın içinde şimdilik.. 2 yaşında oldu..

bari Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2019, 14:14   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 15-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bari Mesajı Göster
antalyada tanıdığım birisinde var , ama seranın içinde şimdilik.. 2 yaşında oldu..
meyva alırsınız umarım hayırlı olsun.

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2019, 12:13   #29
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-08-2017
Benim Hindistan cevizimde büyümeye devam ediyor.

chuckybebek79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2019, 18:19   #30
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-08-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chuckybebek79 Mesajı Göster
Benim Hindistan cevizimde büyümeye devam ediyor.
Bir kere denedim, ceviz çürüdü olmadı.

Simbiyotik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025