![]() |
Sayın aydın ,
Neden sirkeli suda beklettiğinizi merak ettim.Açıklayabilir misiniz? |
Alıntı:
|
dikime hazır deşti domatesler
2 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
deşti domateslerin meyveye duranları varsa resimlerini gönderebilirler mi acaba? yeni mahsullerin tohumlarını sabırsızlıkla bekliyorum.
|
Benim destiler superler
Burda yagmur cok yagdi ondanmi yoksa domates gubresi kattim ondanmidir bilmiyorum ceriden daha irice oldu benim destilerim Bundan sonra baska domates ekmiyecegim Hem bu destilerin koltuk alma hem sirik dikme derdi yok Sayin bahtiyara burdan tekrar coook cok tesekkur ediyorum Malesef cepten resim yuklemeyi yapamadim :( |
2012 Deştileri
5 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar geçen yıllarda olduğu gibi yine yüzümüzü güldüren deştiler oldu.Kuyu suyu yetersiz, derede Temmuz ayı ortasında kurudu. Suladığımız karpuz ve acurlar verimsiz ve çürümeler oldu.Özellikle karpuz ve kavun türlerinde. Bazı karpuz fidanları çiçek açıp yayılıyor ama meyve yok:( Oysa Deşti yetiştirilenler zahmetsiz ve verimli. Bu yıl ilk kez acur yetiştirdik bu kadar verimi bende beklemiyordum. Domatesler henüz kızarmadı. Sıcaklar 40-42 derecelerde. Sıcaklardan korumak için ilk kez sebze ve meyvelere koalin kili uyguladık. Tarlayı görenler bilmediğinden koalin kilini zehir sanıyor. Buda benim işime geliyor. Neden derseniz doğal yöntemle bahçemi hayvan sürülerinden ve insanlardan korumuş oluyorum;)
Saygılar |
bahtiyar abi eline sağlık. yalnız deşti domateslerimiz yemyeşil ama çiçek sapından dökülme var
bir de inek dadanmış. bir kaç dalına ısırık atmış. umarım kurumaz :( |
Alıntı:
Saygılar |
Alıntı:
çiçeklerin bazıları dökülüyor bazıları domates bağlamış. hafta sonu resimleri çekerim.. |
Sayın bahtiyar02,
Deştiler farklı bir cins mi?Tohumları nereden temin edebiliriz? Selamlarımla. |
Alıntı:
Saygılar |
Arkadaşlar;
Ben, deşti domates tohumlarının bir kısmını, doğrudan tarlaya ekmiştim. Birkaç gün önce, yarım torba kadar ürün topladım. Biraz zayıf kaldılar. Yarım torba kadar daha domates tolayabilirim herhalde. Bunların tohumlarını alacağım ilk iş. Resim çektim ama teknik bir sorun nedeniyle sizlerle paylaşamıyorum. Selamlar. |
Bu gün, topladığım domateslerden tohum aldım. Gölgede kurumaya bıraktım.
Sormak istediğim bir şey var. Patlıcan hortumlarının devamına, birkaç kök deşti domates ekmiştik. Patlıcanla birlikte sulandı. Patlıcana ara sıra kimyasal gübre de verdik. Dolayısıyla domatesler de aynı suyla sulandı. Bunlardan da biraz tohum aldım. Şimdi, bu tohumların bir değeri var mı? Saklamamın bir gereği var mı? Selamlar. |
Alıntı:
Saygılar |
Sayın Bahtiyar 02, teşekkür ederim. Takasta kullanacağım tohumlar, tohumu doğrudan toprağa ektiğim deşti domatedlerden. Patlıcanın yanında yetişenlerden aldığım tohumları takasta kullanmayacağım.
Selamlar. |
Sn bahtiyar her çalışmanız gibi buda beni çok şaşırttı ilgimi çekti takdir ettim. Hiç duymamıştım böyle birşey olduğunu acaba bu geleneksel tohumlarmıdır yoksa bu deşti tohumların bir adı varmı?
Tekrar tebrik ederim doğanın dilinden anlamak bu olsa gerek :) bol ürünler |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Tesadüf oldu bugün kayınpederimin tarlasında kimyasalar ve sulama yöntemiyle yetiştirilen deştilerin resimlerini ekleyip sizin ve sizin gibi düşünen dostlara farkı anlamalarını için. Bu deştiler sulanmış ve ilaçlanmış,tatları doğallıktan çıkmış. Saygılar |
Sayın Bahtiyar02, haklısınız. Ben, tedbir olsun diye onların da tohumlarını almıştım. Şimdi, deştilerden elde ettiğim tohumlar gelince, onların gereği kalmadı. Biliyorsunuz, deştiler daha geç olgunlaşıyor.
Sizlere bir şey sormak istiyorum; Güzlük deşti domates eksem nasıl olur? Biliyorsunuz bizde sebzeler hem yazlık hem güzlük ekilebilir. Tarlalarım da soğuktan az etkilenen yerlerde. Selamlar. |
Güzlük deşti...!!
Sera harici şartlar için cevabı bende merakla bekliyorum. Sağlıkla kalın, saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
|
Sayın Bahtiyar02 iyi anlayamadım. Güzlük olursa deşti olmaktan çıkar mı?
|
Alıntı:
deşti fidem olmadığı için nisan ayında deniz kenarına yakın kumul bir toprağa 4 adet cinsini bilmediğim domates fideleri dikmiştim, can suyu verdim ve bir daha yanına uğramadım, temmuz başında her fidede yumruk büyüklüğünde 2-3 adet domates aldım çiçeklenme devam ediyordu ama temmuz sonu ve ağustos başında tamamen kurudular. Ama domateslerin tadına diyecek yoktu kabukları ince ve kırmızı içleri turuncu tadı mayhoş ve kendinden tuzluydu. sizin deştileriniz sulanmadığı halde yemyeşil ve meyve veriyorlar yeşil çalılar gibiler.kızarmaları eylül ortasını bulacak heralde. |
Bizim deştiler Eylül-Ekim ayına kadar domates verir.Saygılar
|
Merhaba efendim,
Konuyu tekrardan okudum, güzelliklerin tadına tekrar vardım, teşekkürler Sayın Bahtiyar02. Dikkatimi çekti, bir yazınızda; - ''En çok hoşuma giden ise yerli siyah karpuz.Yabani hayvanlar ve insanlardan korumak için toprağın altına sakladım'' demişsiniz. Tamamen toprak altı mı(ne kadar süre ile veya hangi büyüklüğe dek) yoksa çevresini keseklerle kapatıp saklama anlamında mı?. Cümleten sağlık içinde yaşayın inşallah. Saygılarımla lütfen. |
Alıntı:
Deşti karpuzları yumruğunuz boyutuna gelince toprağa tamamen gömeriz.Tam olgunlaştığını benimde sonradan kaynımdan öğrendiğim bir yöntemle anladım. Saygılar sevgiler bizden |
Sevgili mrduran;
Özel mesaj kutunuz dolu sanırım.Mesaj atıım ancak bana dönmediniz. Saygılar. |
Bahtiyar bey selamlar ,
Destileri cimlendirirken yine sadece bir kez mi sulayacagiz ( Cansuyu ) topraktaki gibi ? Saygilarimla |
forumdaki herkese merhaba
bahtiyar02 iki senedir çalışmalrınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Ankara Akyurt da tarlam var burada denemek isterim eğer deşti tohumlarından tedarik edebilirsem yardımlarınızı bekliyorum. hayırlı günler. |
Sayın Bahtiyar02; deşti sebzeleri ben de eşimin Antepli olmasından dolayı duymuştum. Ama bir türlü bu tohumlara ulaşamadım. Eğer elinizde varsa -az miktar bile kabülüm yeter ki olsun- almayı çok isterim. Zamanla inşaallah çoğalır tohumlar. Sizden haber bekliyorum.İyi günler...
|
Sn Bahtiyar02 sizden domates tohumu için yardım istemiştim hem buradan hem mail adresine mesaj gönderdim ama malesef cevap alamadım. Bu şekilde bu tohumların korunması bana saçma geldi, bu sitede boşa vakit kaybettim malesef...
|
Alıntı:
Deşti ürünlerin Tohumlarını bu sitede tohum takas etkinliği başlığında paylaştım. Bu yıl elimde kalan tohumları ektiğimden ancak size yeni ürünlerin tohumlarından gönderebilirim. Saygılar |
Alıntı:
Sitede yeni üye olduğunuzdan;site hakkında ve benim hakkımda ön yargılı olmanızı anlayışla karşılıyorum.Sonuçta Site üyeleri olarak bizlerde insanız. Bizlerinde işleri ve özel hayatları var. Çok istememize rağmen siteye çok sık zaman ayıramıyoruz. Bu mevsimde bağ bahçe işlerinin yoğun olduğu dönem. Sitemiz ve benim hakkımda hiç birşey bilmeden yorum yapıp vaktinizi boşa harcadığınızı söylemeniz açıkçası beni ilgilendirmiyor. Agaclar.net ailesine girmek bir ayrıcalıktır. İki mesaj yazıp tanımadığınız kişi veya kişilerden bir şey talep etmenin bir usulü vardır. İyi günler |
Alıntı:
Saygılar |
Sn bahtiyar02 desti domatesle ilgili birkac sorum var, yardimci olabilirseniz cok sevinirim:
1) Capalama islemini bir mevsimde kac defa, hangi araliklarla yapiyorsunuz? Bir de topraga sasirttiktan sonra capalama islemini ilk kez ne zaman yapiyorsunuz? 2) Sizin yasadiginiz iklimde az da olsa yagmur yagiyor, degil mi? Yani desti domateslerin aslinda hasattan once cok az miktarda yagmur suyu almasi mumkun mu? Ben, burda zaman zaman cok yogun yagislar oldugu icin desti domatesleri izole etmek adina 20 lt'lik saksilarda ve gunes alabilecekleri ama yagmur yemeyecekleri bir alanda yetistiriyorum. O yuzden cok az da olsa mevsim ortasinda bir miktar su vermem gerekir mi? Bu cesit, susuzluga adapte oldugu icin bitkinin o adapastyon halini bozmak istemem. 3) Bir de cesitle ilgili sorum olacak. "Desti" denildiginde, bu genel olarak susuzluga uyum saglamis domateslere ait bir niteleme mi yoksa belirli bir cesit adi (ceri desti, orta boy desti, buyuk boy desti gibi) mi kastediliyor? Sizin yorenizde yetisen domateslere genel olarak desti mi deniyor, yoksa desti olmayan cesitler de var mi? Ornegin Urfa'nin Suruc ilcesinde yetistirilen domatesin desti domates olma ihtimali nedir? Saygilar |
Bahtiyar abi ben de birkaç şey soracağım. Şimdi biz de elimizdeki domatesleri az su vererek yetiştirsek kuşkusuz normal sulama periyoduyla yetiştirdiklerimizden daha lezzetli olurlar.
Benim sorularım: ** Siz deşti çeşitleri dikerken ne kadar derine dikiyorsunuz? ** Bu çeşitleri biraz derine dikip bitki büyüdükçe dibine toprak çeksek daha iyi olmaz mı? ** Siz normal domates çeşitlerini deşti olarak yetiştirip bir sonuç aldınız mı? |
Alıntı:
|
Alıntı:
1- Çapalama işlemi Deşti Domateslerde ilk dikimden sonra 1 hafta en fazla 10 gün sonra çapalanır. Çapalama bölgelerin toprak ve sıcaklık oranlarına göre değişe bilir. Bizde sıcaklar fazla olduğundan ilk haftada çapa yapılır. Eğitmenlerim olan Sevgili Annem ve Ablam’ın tavsiyesi 3 çapa bir suya bedeldir uygulamasını yapmaya çalışıyoruz. İşim gereği 5 günde bir bahçeye gidebildiğimizden uygulamayı mecburen haftada bir yapıyoruz. Mevsim boyunca değişiklik gösterebilir. Yağmur yağarsa çapa yapmanız 15 gün arayla yapılabilir. Genel yargı ne kadar çapa o kadar bitkinin rahatlığı ve bol ürün. 2- Genelde hasata yakın hiç yağmur yağmaz dersem yeridir. Bahçemizde bulunan küçük dere ve ATATÜRK Barajı gölüne 8km yakın olmasından nemlenme çok azda olsa etkilediği kanısındayım. Deşti Domateslerin saksıda yetiştirilmesi mümkün değildir.Neden derseniz deştiler toprağın neminden su ihtiyaçlarını giderirler. Ayrıca ürünlerin kızarması için güneşe ihtiyaç duyarlar. Saksıda deşti domates yetiştirirseniz onun su ihtiyacını sizin karşılamanız gerekir. Deştileri sulamanız halinde normal domates tadı verir. Doğal aroması ve tadı gider. Bitki oturak cinsinden çıkar dallı budaklı bir görüntüye bürünür. Deşti domateslerin sulanıp yetiştirilmiş ve hiç sulanmamış halini gösteren resimleri bu başlıkta paylaştım. 3- Bölgemizde Deşti veya Bej adı ile nitelendirilen susuz yetiştirilme yöntemine denir. Domates dışında karpuz,kavun, hıta, bamya , Susam(küncü) ve benim ilk kez geçen yıl denediğim yemeklik kabak türü yetiştirilmektedir. Bölgemizde su sıkıntısı çok olduğundan atalarımız bu yöntemi uygulamış ancak üzülerek belirteyim ki seracılık, hormonlu ürünler bu yöntemi artık yok denecek kadar az uygulamakta. Özellikle Deşti domates ilk baharda ya tütün tarlasının kenarına **** küçük bir alana dikilirdi. Halen uygulayanlar azda olsa var. Masrafsız ve bereketli olduğundan tercih edilir. Ne yazık günümüzde benim çeri domatesin atası diye nitendirdiğim deşti domateslere ekşi bol çekirdekli , ince kabuklu verimli olması artık kimsenin ilgisini çekmediği gibi işin ilginç yanı ise çeri domatesleri marketlerde pahlı bir şekilde almaları düşündürücü. Aynı durum deşti yerli siyah karpuzlarda da geçerli.İlginçtir onda da bahane iri ve çok çekirdekli olmaları. Yorumu size bırakıyorum. Benim amacım ise her ne olursa olsun deşti ürünleri ben severek tüketiyor ve üretiyorum. Tohumlarınıda elimden geldiğince paylaşıyorum. Umarım Yardımcı olmuşumdur. Saygılar |
Alıntı:
- Deşti domates fidanlarının boyutlarına göre değişir. Bizde fidanlar yaklaşık12-15cm uzunluğunda olduğunda şaşırtılır. Kökleride saçaklardan itibaren yaklaşık olarak 4-5cm arası gövde dikilir. - Burda uygulanan yöntemde çapa yapılırken toprak gövdeye toplanmaz neden derseniz gövdeye topladığınız toprak sadece serinletecek aynı zamanda içindeki nem kısa sürede uçacak toprak kuruyacağından bitkiye bir faydası olmayacağı gibi gövdedeki sıcaktan zarar verebilir. Denemekte fayda var. Bu önerinizi bir kaç fidanımda deneyip gelişmeleri sizle paylaşırım. -Normal domatesleri deşti yöntemine tabi tutuğumuzda kurudu. -Çukurova bölgesinde nem oranı yüksek olduğundan deştileri yetiştirmeniz halinde bol ürün alacağınızdan eminim. Saygılar |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:50. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025