agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Deşti Ürünler (susuz yetişen domates, karpuz, kavun) (https://www.agaclar.net/forum/domates/20721.htm)

h.ışık 15-09-2011 16:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 858925)
Babanızın ellerine emeğine sağlık.Bizde Kavun ve karpuz çeşitleri olgunlaştığı zaman meyvenin sap kısmı suyunu çekmiş bir görüntü veriyorsa olgunlaşmıştır demektir.Sizin kavun çeşidi ankaranın deşti kavunu bende çok severim.Sevgili dostlarımdan Minarislim bana süpriz yapıp göndermişti. Bu yıl ne yazık dolu telef etti.Gelecek seneye denemeye devam.
Saygılar.

Karpuzlarda sap kısmının orada küçük yaprakçık gibi yeşil uzantılar ve iğne gibi uzayan ve bir yerlere tutunup kıvrılan aksamları var. Yeşil aksam kurumaya başladığında karpuz olmuş demek, biraz daha geçirirseniz içi boşalmaya başlıyor.
Ancak kavunda bunlar yok. Ayrımınıda bilmiyoruz.

Sizin deşti kavunlarn telef olmasına çok üzüldük. Seneye tekrar üretmeyi denersiniz.

yarenimex 15-09-2011 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 859586)
Karpuzlarda sap kısmının orada küçük yaprakçık gibi yeşil uzantılar ve iğne gibi uzayan ve bir yerlere tutunup kıvrılan aksamları var. Yeşil aksam kurumaya başladığında karpuz olmuş demek, biraz daha geçirirseniz içi boşalmaya başlıyor.
Ancak kavunda bunlar yok. Ayrımınıda bilmiyoruz.

Sizin deşti kavunlarn telef olmasına çok üzüldük. Seneye tekrar üretmeyi denersiniz.

Sayın H.Işık, karpuzların olgunlaştığını anlamak için biz iki yöntem kullanırız, kökenindeki karpuza fiske vururuz, tok bir ses duyarsak genellikle olgunlaşmıştır.İkinci olarak karpuzun sapının kökenine birleştiği yer civarındaki ipliksi kıvrım kıvrım antenlere( bizim buralarda bıyık derler) bakarız kurumuş veya kahverengi hal almışsa olgunlaştığına karar veririz ve hasat ederiz.Bir de olgun karpuzun kabuğunun üzerinde sis gibi, ham karpuz kabuğunda olmayan, ve parlaklığını gizleyen bir buğu vardır, o da olgunluk testine tabi tutulacak karpuzları bulmanıza yardımcı olur. Kavunlar olgunlaştığında köken bağlantısından kolayca ayrılırlar, ayrıca hafif bir kavun kokusu da duyarsınız, dip kısmına hafifce bastırırsanız yumaşadığını farkedersiniz.Bir de tanıdığınız bildiğiniz bir kavun cinsiyse rengi de sizi olgunların seçiminde yönlendirecektir.

h.ışık 20-09-2011 21:20

Teşekür ederim yarenimex, herhalde heryerde karpuzda bıyıklara bakıyorlar. kavunlarda başka yöntemlerde bulmak gerek.

mrduran 07-10-2011 07:59

Sayın Bahtiyar02;
Güzel eylemlerinizi saygıyla okudum. ALLAH yolunuzu açık, tarlanızı bereketli kılsın inşallah. Dostlarınız da çok, ne mutlu size.

17 yaşıma kadar olan köy yaşantımdan bir cümle size. ''Taşlık tarlada bereket, tadında da doyum olmaz''.
Karpuz tarlasında, ya da pamuk arasındaki karpuzlara yumruk çalıp, aynen resimlerdeki karpuzlarınız gibi olanların göbeğini avuçlardık. Suları üstümüze başımıza aka aka yerdik. Sadece göbeğini ama:)) Bektaşinin dediği gibi ''Buna değmiş, buna değmemiş...'' demedik hiç:)))
Bizim unuttuğumuz o tadları, kokuları, lezzetleri sizler tadıyorsunuz.

Beni 40-50 sene geriye götürdünüz, sağolun.

Başta siz ailenizin tüm fertlerine, saygılar, dostlarınıza selamlar lütfen.

bahtiyar02 09-10-2011 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 867047)
Sayın Bahtiyar02;
Güzel eylemlerinizi saygıyla okudum. ALLAH yolunuzu açık, tarlanızı bereketli kılsın inşallah. Dostlarınız da çok, ne mutlu size.

17 yaşıma kadar olan köy yaşantımdan bir cümle size. ''Taşlık tarlada bereket, tadında da doyum olmaz''.
Karpuz tarlasında, ya da pamuk arasındaki karpuzlara yumruk çalıp, aynen resimlerdeki karpuzlarınız gibi olanların göbeğini avuçlardık. Suları üstümüze başımıza aka aka yerdik. Sadece göbeğini ama:)) Bektaşinin dediği gibi ''Buna değmiş, buna değmemiş...'' demedik hiç:)))
Bizim unuttuğumuz o tadları, kokuları, lezzetleri sizler tadıyorsunuz.

Beni 40-50 sene geriye götürdünüz, sağolun.

Başta siz ailenizin tüm fertlerine, saygılar, dostlarınıza selamlar lütfen.

Sevgili mrduran; Tüm iyi dilek ve temmenileriniz için çok teşekkür ederim. Bende sizin tattığınız bu lezzeti elimden geldiğince sizin gibi dostlarla paylaşmaya ve unutturmamaya gayret ediyorum.

Saygılar

bahtiyar02 09-10-2011 21:49

09.10.2011 Süs biberlerim

5 Eklenti(ler)
Bahçemdeki Süs biberlerimden bazıları çok hoşuma gidiyor.Hem görüntü hemde acısı.;)

bahtiyar02 09-10-2011 21:54

09.10.2011 Süs biberlerim

4 Eklenti(ler)
Gelecek yıl tarlaya dikeceklerim arasında ilk sırayı alanlar

yarenimex 10-10-2011 17:26

Deşti domateslerde verim hala sürüyor, son yağmurdan sonra tazelendiler de ama vakit daraldı artık, yakında erkenci donlardan zarar görme ihtimalleri var..

bahtiyar02 10-10-2011 19:44

Sevgili yarenimex bizde kasım ve Aralık ayına kadarda kaldığı oluyor.Tabi sıcaklarla bağlı olarak.Havalar serinleştikçe son domateslerin renkleri turuncudan kırmızı rengi alır.
Saygılar.

yarenimex 20-10-2011 19:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 868460)
Deşti domateslerde verim hala sürüyor, son yağmurdan sonra tazelendiler de ama vakit daraldı artık, yakında erkenci donlardan zarar görme ihtimalleri var..

Evet deştilerde bu sezon sona geldik, maalesef erkenci don pırasa,lahana ve yeşil dışındaki tüm sebzeleri öldürdü..

Karamuk 18-11-2011 15:18

İyi akşamlar Bahtiyar Bey,
2 sezondur ekmiş olduğunuz deşti domates ürünlerinden bahsetmişsiniz.
O kadar da ballandıra ballandıra anlatılıyor ki o tohumlardan ekmeyi istememek elde değil.
Bu kıymetli tohumlardan 15-20 tanecik rica etsem bana da gönderemez misiniz acaba?
Saygılarımla Karamuk,

bahtiyar02 19-11-2011 09:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Karamuk (Mesaj 880313)
İyi akşamlar Bahtiyar Bey,
2 sezondur ekmiş olduğunuz deşti domates ürünlerinden bahsetmişsiniz.
O kadar da ballandıra ballandıra anlatılıyor ki o tohumlardan ekmeyi istememek elde değil.
Bu kıymetli tohumlardan 15-20 tanecik rica etsem bana da gönderemez misiniz acaba?
Saygılarımla,
Gökhan ERDİNÇ

Sevgili Karamuk; Deşti ürünleri büyüklerimiz tarlalarında bazı yokluklardan örnek su ve zaman yokluğundan yetiştirmiş ve bu döneme kadar getirebilmişler.İnanın ne kadar övülse azdır.Dün yokluklar vardı yarın bizlerde aynı yokluklara maruz kalacağız Başta kendi değerli tohumlarımıza ürünlerimize sahipçmadığımız sürece. Güzelim ülkemiz cennet misali ama ne yazık kıymetini çok az biliyoruz.başta ben olmak üzere bir çok dostumuz ülkemizde olmayan bitki veya tohumları bir şekilde tedarik edip ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz.****** kendi tohumlarımızı ve bitkilerimizide çoğaltmaya çalışıyoruz. Bu ticari boyuttada olabilir hobi amaçlıda.Bizler hobi amaçlı yapmaya çalışıyoruz. Forumda paylaşım bölümünü takip ederseniz dşti tohumlardan paylaşan olacaktır.
Saygılar

alkan5 21-11-2011 20:57

arkadaşlar deşti domates tohumu temin edebilmek için bekliyoruz. Bu tohum takas etkinliği için elimde kendi yetiştirdiğim herhangi bir tohum yok, satın alıp göndererek insanları aldatmış olmayı da istemem. Acaba başka bir yolu yok mu? Lütfen elinde olan bir arkadaş gönderse olmaz mı. Diğer sezon bizde başkalarına gönderilmek üzere siteye gönderriz ama şu an elimde doğal tohumum yok.

Mustafa Abdal 21-11-2011 23:15

Selam;
Zahmetlerinizin karşılığı keyif olarak dönüyordur muhakkak.
mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle,

bahtiyar02 08-12-2011 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 881433)
Selam;
Zahmetlerinizin karşılığı keyif olarak dönüyordur muhakkak.
mutlu ve sağlıklı günler dileklerimle,

Çok teşekkür ederim.Gerçende büyük keyif veriyor.
Saygılar

17mine 17-12-2011 13:44

kavunun olgunu,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 856429)
Ürünlere devam. domateslerin içerisinde deşti türleri bulamadım. bu arada fotograflarda bulunmayan ayaş domatesine benzer ceviz büyüklüğünde domatesler vardı onlar olabilirmi?

Konuyla ilgisi olmasa da dalındayken kavunların olgunlaştıkları nereden anlaşılır. bilginiz var mı?

Gözlemlediğime göre kavunun sapıyla olan birleşim yerinde hafifce kıvrılma oluyor ve kolayca da sapdan ayrılıyor.Çektiğinizde kopmuyorsa bırakın.Zaten o kavun olmamıştır.Yarenimex'in dediği gibi yoğun bir kavun kokusu da oluyor.Yalnız her kavun cinsinde yumuşama olmuyor.

cegabo 07-02-2012 10:03

deşti domates saksıda yetişmez mi acaba? yazın 2 ay susuz kalsa yine ürün verir mi?

bahtiyar02 13-02-2012 00:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cegabo (Mesaj 908700)
deşti domates saksıda yetişmez mi acaba? yazın 2 ay susuz kalsa yine ürün verir mi?

Deşti domatesler saksıda ancak su ihtiyacı karşılayınca yetişir.Kesinlikle susuz tetişmez.

aydın 13-02-2012 00:56

Bahtiyar abi; deştileri ne zaman ekelim?

bahtiyar02 17-02-2012 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 911076)
Bahtiyar abi; deştileri ne zaman ekelim?

Merhaba;
GüneyDoğuda Nisan Mayıs ayları arasında tohumlar ekilir.Fidanlar haziran ayında toprağa dikilir.
Saygılar

alanur 01-03-2012 21:37

Sayın Bahtiyar02 bey;

Deşti domates tohumlarını fide haline getirene kadar yapacağımız işlemler, diğer deşti olmayan tohumlara yapılanlarla aynı mı, yoksa fide haline gelene kadar da su verilmeyecek mi. Ben şöyle anladım.
Tohumlar deşti olmayan tohumlar gibi işlem görerek fide haline getirilecek, esas yerlerine ekilerek, can suyu verilecek bir daha hiç su verilmeyecek. Yanlış anlamışsam lütfen düzeltiniz. Bir de yağmurun yağması, hatta biraz de fazla yağması deşti özelliğinin yitirilmesine neden midir?

aydın 02-03-2012 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 913284)
Merhaba;
GüneyDoğuda Nisan Mayıs ayları arasında tohumlar ekilir.Fidanlar haziran ayında toprağa dikilir.
Saygılar

Teşekkür ederim Bahtiyar abi. Mart'ın 20'si gibi tüm tohumları ekmeye başlayacağım....

mehmeth 02-03-2012 02:54

Merhaba Bahtiyar Bey
ağaçlar.net te gezerken tesadüfen sizin sayfanıza ulaştım.Hemen dikkatimi çekti. Tam aradığım yeri bulmuştum.Akşamdan bu saate kadar çalışmalarınızı ve başarılarınızı okudum.Forumun diğer üyelerinin de çalışmalarını heyecanla okudum.
Sizin de bana yardımcı olabileceğinizi umuyorum,şöyle ki elinizde bulunan her türlü deşti tohumlarından bana gönderebilirseniz ( domates,biber,kavun,karpuz kabak vb. ne varsa) çok memnun olurum.Hem bana hem de Çankırı' ya bir iyi- liğiniz olur aynı zamanda tohumları Çankırı'da da denemiş oluruz.
Teşekkür eder,başarılarınızın daim,ürünlerinizin bol olmasını temenni ederim.
Saygılar.

yarenimex 04-03-2012 19:05

Tohum dağıtımından deşti domates ve karpuz tohumu edinmiş dostların, bu türlerin yetiştilmesi ile ilgili tecrübelerimi paylaşmamı istemeleri nedeniyle , bu türlerin üstadı sayın Bahtiyar02'nin hoşgörüsüne güvenerek aşağıya yazıyorum:

Öncelikle saksıda değil, bahçede yetiştirmeyi düşünün. Çünkü saksı ne kadar büyük olursa olsun illaki sulamak gerekecektir, bir de Red Robin gibi küçük kökenli değil, fazla büyük kökenleri oluyor. Kapalı serası olmayan arkadaşlar da toprağın biraz ısınmasını ve don tehlikesinin geçmesini beklesinler. Çimlendirmek için ben bir ölçek sıva kumu, bir olçek bahçe toprağı, bir ölçek yanmış ahır gübresini karıştırıp bir harç hazırladım ve bu harca ektim tohumları.Ekim yaptığım kap 20X20 genişliğinde 15 cm derinliğinde bir plastik kaptı ve altı drenaj için delinmişti tabii ki.Çimlendirmeyi plastik örtü altında soğuk serada yaptım. Fideler yaklaşık 15 cm boya erişince de dış ortama alıştırmak için iyi havalarda dışarı çıkardım akşam tekrar seraya koydum.İki üç gün bu şekilde dış ortama alıştırıp iki üç gün de tamamen dışarda bıraktım. Tam gün güneş altında hiç bozulma olmadan durduklarını görünce de minik goji bağımdaki yerlerine ocak usulü diktim. Yani yaklaşık ellişer cm arayla bir sıra üzerine iki üç fide bir ocağı teşkil edecek şekilde diktim ve dikim anında can suyu verdim. Sevgili Bahtiyar02 bizlere dikerken diplerine yanmış ahır gübresi atıp öyle dikmemizi tavsiye etmişti ama ben harcımda olduğunu düşünerek gübre kullanmadım dikim aşamasında. Fideler 20 cm kadar olduklarında birinci çapalarını yaptım ve o sırada diplerini doldurdum. Çiçekteyken ikinci bir çapa ve dip dolgusu daha yaptım. Hepsi bu kadar.. Bu arada ne ziraai ilaç ve kimyasal gübre ne de sulama yüzü görmediler, sadece iki defa yağmur suyuyla doyasıya sulandılar.Don mahvedinceye kadar da toplamakla bitecek gibi olmayan bir ürün hasat ettim, fazlasıyla da kışlık salçamızı yaptık.

Deşti karpuzları da aynı toprak harcını kullanarak pet bardaklara ektim.Hepsi iki adet fidem olmuştu, Üçer dörder yaprak olduklarında bardaklardan çıkarıp deşti domateslerin sıra sonuna 1 m arayla diktim ve can suyu verdim. Çapa ve dip doldurma işlemi de domateslerle aynı zamanda aynı şekilde yapıldı.

Umarım işinize yarar, bolca ürün alırsınız ve gelecek sezonda da sizlerin paylaşabilecek kadar tohumlarınız olur..

alanur 04-03-2012 19:52

Sayın Yarenimex;

Yukarıda vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim. Yukarıda 341 nolu mesajıma cevap verirseniz sevinirim.

Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım.

yarenimex 04-03-2012 20:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi alanur (Mesaj 919066)
Sayın Bahtiyar02 bey;

Deşti domates tohumlarını fide haline getirene kadar yapacağımız işlemler, diğer deşti olmayan tohumlara yapılanlarla aynı mı, yoksa fide haline gelene kadar da su verilmeyecek mi. Ben şöyle anladım.
Tohumlar deşti olmayan tohumlar gibi işlem görerek fide haline getirilecek, esas yerlerine ekilerek, can suyu verilecek bir daha hiç su verilmeyecek. Yanlış anlamışsam lütfen düzeltiniz. Bir de yağmurun yağması, hatta biraz de fazla yağması deşti özelliğinin yitirilmesine neden midir?

Evet, doğru anlamışsınız, yağmur suyunun deşti özelliklerini bozacağını düşünmüyorum. Emin olmamakla beraber, bu tür bitkilerin susuz gelişimlerini sürdürebilmelerinin iki şekilde mümkün olabileceğini sanıyorum, birincisi derin kök sistemi ile toprağın daha derinlerindeki neme ulaşmak, ikincisi de havanın neminden yararlanmak.. Havanın neminin de sonuçta yağmur olarak yere indiğini düşünürsek, deşti özelliklerini bozmayacağını düşünüyorum.

yarenimex 04-03-2012 20:59

" Bir de diplerini doldurdum diyorsunuz. Bunu anlayamadım."

Fideleri diktiğinizde fidenin dibindeki toprak yüzü düzdür. Çapa yaparken fidenin etrafındaki toprakları dairesel olarak fidenin gövdesine doğru toplayıp yığmaktan, yani fidenin dibini konik olarak toprakla doldurmaktan bahsediyorum. Böylelikle hem fidenin dik durmasına destek veriyorsunuz hem de dipteki toprak tabakasını kalınlaştırıp fidenin dibindeki nemin sıcakla buharlaşmasını engellemiş oluyorsunuz.

yestes 04-03-2012 21:36

deşti tohumlarının müthiş serüvenini baştan sona soluksuz takip ettim. hepinize teşekkürler özelliklede bahtiyar 02 beye. bu serüveni izlerken gıpta etmedim deyil. bende çok istiyorum deşti tohumlardan aranıza katılmak istiyorum. çimleme için çok geç kalmadım umarım. saygılar

bahtiyar02 05-03-2012 12:07

Sevgili yarenimex;
İşim gereği Adıyaman dışında çalışmak zorundayım.Zaman buldukça siteye girebiliyorum.Umarım anlayışla karşılarsınız.Verdiğiniz bilgilerden ve yaptığınız fedakarlıktan dolayı çok teşekkür eder saygılar sevgiler sunarım.

yarenimex 05-03-2012 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 920842)
Sevgili yarenimex;
İşim gereği Adıyaman dışında çalışmak zorundayım.Zaman buldukça siteye girebiliyorum.Umarım anlayışla karşılarsınız.Verdiğiniz bilgilerden ve yaptığınız fedakarlıktan dolayı çok teşekkür eder saygılar sevgiler sunarım.

Zamanı geldi ve zımni sözümü yerine getirme fırsatını kullanıyorum sadece sevgili Bahtiyar02. Deştileri bizlere tanınatan ve yayılmasına önayak olan siz asıl teşekkürü hakedensiniz. Bir kere daha teşekkür ederiz. Bu arada yetiştirme konusunda yazdığım kendi uygulamalarımda eksik veya değişik bir uygulamanız varsa lütfen eklerseniz memnun oluruz. İşinizde başarılar, çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim engin gönüllü arkadaşım. Adıyaman'a selamlar..

heyyamola 06-03-2012 21:51

Deşti domatesi doğduğu yerde büyütmek

Sayın Bahtiyar02,
Öncelikle deşti tohumları tanıtıp yaygınlaşmasına vesile olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum.Kaybolmaya yüz tutmuş yerel deşti tohumlar
konusundaki gayretleriniz takdire şayandır.

Sayın yarenimex,
Sizi de bu bayrak yarışında yer alıp, bu tohumların paylaşılması ve yaygınlaşması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum.

Deşti domates tohumunu direkt yetişeceği yere ekmenin daha faydalı
olacağını düşünüyorum. 30 cm çapında 20 cm derinliğinde çukurları
hazırlasak, bu çukurlara 10 cm yüksekliğinde güzel bir karışım doldursak,
bu karışımın üzerinede 3-4 adet tohum ekip, 2 cm kadar tavlı toprakla
kapatsak,can suyu dahi vermeyip sadece fideler büyüdükçe azar azar
diplerini çapalayıp doldurarak yetiştirsek nasıl olur acaba ?

Biraz zahmetli olsa da bu şekilde ekilen tohumun daha iyi kök sistemi
geliştireceğinden hareketle işi pratiğe döküp uygulamak istiyorum.

Tecrübe ve düşüncelerinizi paylaşmanız dileğiyle :)

mrduran 07-03-2012 09:42

Merhabalar efendim,

Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım.

Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz:))).

Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum.

Bana dediği;

Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya...

Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?.

Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen.

Saygılarımla lütfen.

yarenimex 07-03-2012 13:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 921602)
Sayın Bahtiyar02,
Öncelikle deşti tohumları tanıtıp yaygınlaşmasına vesile olduğunuz için şükranlarımı sunuyorum.Kaybolmaya yüz tutmuş yerel deşti tohumlar
konusundaki gayretleriniz takdire şayandır.

Sayın yarenimex,
Sizi de bu bayrak yarışında yer alıp, bu tohumların paylaşılması ve yaygınlaşması konusundaki hassasiyetinizden dolayı kutluyorum.

Deşti domates tohumunu direkt yetişeceği yere ekmenin daha faydalı
olacağını düşünüyorum. 30 cm çapında 20 cm derinliğinde çukurları
hazırlasak, bu çukurlara 10 cm yüksekliğinde güzel bir karışım doldursak,
bu karışımın üzerinede 3-4 adet tohum ekip, 2 cm kadar tavlı toprakla
kapatsak,can suyu dahi vermeyip sadece fideler büyüdükçe azar azar
diplerini çapalayıp doldurarak yetiştirsek nasıl olur acaba ?

Biraz zahmetli olsa da bu şekilde ekilen tohumun daha iyi kök sistemi
geliştireceğinden hareketle işi pratiğe döküp uygulamak istiyorum.

Tecrübe ve düşüncelerinizi paylaşmanız dileğiyle :)

Sayın Heyyamola, dediğiniz şekilde de yetiştirilebilir elbette, ama kök sistemini gelişiminde çok önemli fark olmaz, o şekilde yetiştirmenin bir tek avantajı şaşıtma şoku aradan çıkar diye düşünüyorum. Tohumlarınız pet bardaklarda çimlendirir ve kalıcı yerlerine pet bardaklardan çıkarıp dikerseniz de şaşırtma şoku olmuyor zaten.Kök bölgesindeki toprak yumuşak ve nemli olursa kök gelişiminin hızlı olacağını düşünüyorum. Dikmeden evvel dikim çukuruna bir avuç kadar yanmış ahır gübresi atılması tavsiye edilmesinden amaç bu olsa gerek. Biliyorsunuz ahır gübresi hem toprak nemini muhafaza etmede hem de köklerin çalışmasında yumuşak ortamı sağlamakta ve bitki beslenmesinde iyi bir malzemedir. Ama düşünceniz sonuçlarını görmek üzere bir kısım tohumlarınızı dediğiniz şekilde yetiştirip sonuçlarını da paylaşabilirsiniz. Bu yöntemde tohumlarınızı karınca ve kuşlar gibi tohum hırsızlarına karşı korumaya almayı unutmayın derim.Bir de Kayseri iklimini gözönüne alınca, son don tehlikesinin zamanını da düşünerek denemelisiniz. Kolay gelsin..

yarenimex 07-03-2012 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 921722)
Merhabalar efendim,

Adıyaman' dan tanışımdan ricam üzerine gelen deşti domates tohumlarının bir kısmını sitemiz tohum paylaşımına, kalanını köydeki çocukluk arkadaşıma yolladım.

Bu arkadaşım nuh deyip peygamber demeyen cinslerden, çok inatçı biri, ama gene de can ciğeriz:))).

Tutturmuş şimdi, ben onları ekmeyeceğim, bizim topraklarda olmaz diyor. Yav, bu adı üzerinde, çöllerde bozkırlarda susuz ortamlarda yetişen tür diyorum.

Bana dediği;

Onların toprakları yağlı kaliteli topraktır, içinde kış ve bahar yağmurlarından kalan nemi tutma kapasitesi yüksektir. Benim topraklara su vermezsem toprak çatlar, çatlaklarına ayaklarım sığar, kökleri açıkta kalır..vs. Dediği yer Torbalı-Pancar köyü (Hatta eskiden köyün adı olan ''pancar ovası'' bile derlerdi halk arasında). Hem ben 80 nesilden çiftçiyim, benden iyi bilecek değilsin/değiller ya...

Arazisi büyük, haklı olabilir mi, yoksa yüzüne söylediğim gibi yeniliklerden kaçan, tembel vede karakteri icabı inat mı?.

Sayın Bahtiyar02 ve diğer bilenlerden cevap lütfen.

Saygılarımla lütfen.

Torbalı ovasında rahatlıkla yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Toprak sulandıktan sonra daha çok çatlar, sevgili dostunuz bunu yakından biliyor olmalı. En azından toprağının deşti ürün yetiştireceği kısmına bir miktar yanmış ahır gübresi atarsa çatlama büyük ölçüde önlenecektir. Ayrıca çapalandığında da toprak iyice ufalanacağı için çatlama olmaz veya çatlaklar ufalanan toprak parçalarıyla dolar, yetiştiriciliğe engel çıkarmaz.

mrduran 07-03-2012 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex (Mesaj 921846)
Torbalı ovasında rahatlıkla yetiştirilebileceğini düşünüyorum. Toprak sulandıktan sonra daha çok çatlar, sevgili dostunuz bunu yakından biliyor olmalı. En azından toprağının deşti ürün yetiştireceği kısmına bir miktar yanmış ahır gübresi atarsa çatlama büyük ölçüde önlenecektir. Ayrıca çapalandığında da toprak iyice ufalanacağı için çatlama olmaz veya çatlaklar ufalanan toprak parçalarıyla dolar, yetiştiriciliğe engel çıkarmaz.

Çok teşekkürler efendim.

Verdiğiniz bilgiler beni tatmin etti ve arkadaşımın açığını/tembelliğini yakalamanın doyulmaz hazzı ile telefon açtım.

Dedim ya efendim, arnavut bile toz koklar onun inatçılığının yanında.

Dediği şu;

Torbalı, Yeniköy, Çaybaşı veya çevredeki diğer yerlerde dere ve çaylar çok, Pancar' ın toprağına benzemez. Eskiden bataklık idi buralar, bataklığı kuruttular, kanal nedeni ile toprağımız bereketli idi. Kanal(suyu bulandırıp elimizdeki sopalarla balık avlardık o kanalda) da yok oldu artık. Toprağın altı hep bataklık artığı ve de kil tabaka, üstüne üstlük bir de 60-70 cm. altta saz artıkları ve geçirimsiz tabaka var. Çok derin sürüp toprağı patlatmak, kumlu materyal katmak lazım. Sen çok konuştun, profesörüm ben çiftçilikte. Ama senin hatırına deşti deneyecem..

dedi binbir minnet ile:))).

İnşallah burnunu yere sürterim o arkadaşımın ben, bizler/sizler sayesinde.

Tekrar teşekkürler efendim.

Saygılarımla lütfen.

heyyamola 07-03-2012 23:13

Sayın yarenimex,paylaştığınız bilgiler ve aktardığınız deneyimleriniz için teşekkürler :)

İnşaallah iki farklı ekim tekniğini aynı ortamda deneyip, mukayeseli sonuçları burada paylaşmam nasip olur. Başka arkadaşların da deneme şansı olursa karşılaştırmalı, daha sağlıklı veriler elde etme şansımız olur.

Madem ki tohumumuz deşti ; onu adına ve şanına yaraşır şekilde, tohum ve fide aşaması da dahil hiç yapay sulama yapmadan yetiştirmek istiyorum.
Bakalım başarabilecek miyim ?

Hem böylece genlerine kodlanmış deşti özelliği daha da gelişebilir ( nasıl ki
sulanınca bu özelliğini kaybediyorsa ) diye düşünüyorum.

Sevgi ve saygılarımla

yarenimex 08-03-2012 20:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mrduran (Mesaj 922051)
Çok teşekkürler efendim.

Verdiğiniz bilgiler beni tatmin etti ve arkadaşımın açığını/tembelliğini yakalamanın doyulmaz hazzı ile telefon açtım.

Dedim ya efendim, arnavut bile toz koklar onun inatçılığının yanında.

Dediği şu;

Torbalı, Yeniköy, Çaybaşı veya çevredeki diğer yerlerde dere ve çaylar çok, Pancar' ın toprağına benzemez. Eskiden bataklık idi buralar, bataklığı kuruttular, kanal nedeni ile toprağımız bereketli idi. Kanal(suyu bulandırıp elimizdeki sopalarla balık avlardık o kanalda) da yok oldu artık. Toprağın altı hep bataklık artığı ve de kil tabaka, üstüne üstlük bir de 60-70 cm. altta saz artıkları ve geçirimsiz tabaka var. Çok derin sürüp toprağı patlatmak, kumlu materyal katmak lazım. Sen çok konuştun, profesörüm ben çiftçilikte. Ama senin hatırına deşti deneyecem..

dedi binbir minnet ile:))).

İnşallah burnunu yere sürterim o arkadaşımın ben, bizler/sizler sayesinde.

Tekrar teşekkürler efendim.

Saygılarımla lütfen.

Sn MrDuran, gerçekten dostunuz profesörmüş(!), ama sadece yetiştiregeldiği ürünlerin profesörü. Elinde olan toprak anlattığınız gibiyse harika sayılır, saz artıkları çürümüş ve humus veya torfa dönüşmüştür bunca zamandır. 60 /70 cm lik toprak kalınlığı az bir kalınlık değil ki, kendisine sebze yatiştirmek için gerekecek toprak kalınlığı 15 /20 cm kadar. Tabanda killi katman varsa, derin sürümle o killi tabakanın patlatılması konusunda kendisine hak vermek gerek. Ceviz gibi taban suyununun yüksek olduğu toprakları sevmeyen bir ağaç dikimi tavsiye etseydiniz dostunuz yerden göğe kadar haklıydı. Bizim buralarda eskiden bataklık olup ta kurutulmuş yerden şimdi torf çıkarıp ticari olarak paketleyip satıyorlar. Sonunda hatırınız için de olsa ikna olmuş ya, umarım olumlu sonuç alınca da niye daha önce ısrar etmedin diye şerzenişte bulunmaz..

yarenimex 08-03-2012 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 922110)
Sayın yarenimex,paylaştığınız bilgiler ve aktardığınız deneyimleriniz için teşekkürler :)

İnşaallah iki farklı ekim tekniğini aynı ortamda deneyip, mukayeseli sonuçları burada paylaşmam nasip olur. Başka arkadaşların da deneme şansı olursa karşılaştırmalı, daha sağlıklı veriler elde etme şansımız olur.

Madem ki tohumumuz deşti ; onu adına ve şanına yaraşır şekilde, tohum ve fide aşaması da dahil hiç yapay sulama yapmadan yetiştirmek istiyorum.
Bakalım başarabilecek miyim ?

Hem böylece genlerine kodlanmış deşti özelliği daha da gelişebilir ( nasıl ki
sulanınca bu özelliğini kaybediyorsa ) diye düşünüyorum.

Sevgi ve saygılarımla

Sizin düşündüğünüz şekilde üretime yaklaşan arkadaşlarımız çıkarsa elbette sonuçlarını mukayeseli olarak tartışabiliriz, ama kalıcı yerlerine dikilene kadar fideleri seyrek de olsa sulamazsanız sonuç pek olumlu olmayabilir, doğrudan kalıcı yerlerine ekerseniz ve çimlendikten sonra sulamayı keserseniz daha doğru olur diye düşünüyorum. Deneme sonuçlarını paylaşırsanız deştilere ilgi duyan herkes memnun olacaktır herhalde..

tarsev 06-04-2012 10:51

deşti tohumlardan bana gönderebilecek arkadaş var mı?takas tohumum yok ama ücretini öderim.kavun ve domates tohumu rica ediyorum.

aydın 06-04-2012 16:14

3 Eklenti(ler)
Sirkeli suda bekletip ekilen deştiler gayet iyi durumda :dilli:

Eklenti 280283

Eklenti 280284

Eklenti 280285

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025