![]() |
Sn bahtiyar02, bilgiler icin cok tesekkurler. Gelismeleri paylasacagim.
Sizin gibi kendi yoresinin tohumlarina bilincli sekilde sahip cikma aliskanligi herkeste yok. Bu yuzden kaybolan cok cesit vardir. Sizi duyarliliginizdan oturu tebrik ederim. |
Ben de deneyeyim o zaman birkaç çeşit bakalım nasıl olacak.
Benim derine dikip toprak çekmek dememdeki amaç köklerin daha derinde kalması içindi. Bir toprak çekerek ıslak kesimi güneşin vurduğu yerden mümkün olduğunca altta bırakmak için söylemiştim.Bir de bunu deneyeyim çünkü benim evin toprağı çok süzek. Çapa yapmak toprağın çatlayan kısımlarının yüzeyini azaltır doğal olarak topraktan su kaybını azaltır. Deşti ürünlerinde topraktan aldıkları su miktarı kısmen fazla olur çapalama yaparak. Ne kadar nemli olsa da toprak çok kuruyor. Yağmur da yazın çok nadir yağıyor ovaya. Yine de ürün alacağımı umuyorum az da olsa. Özellikle cherry domatesler başarılı olur düşüncesindeyim çünkü normal domateslere göre daha erken olgunlaşıyor. |
1 Eklenti(ler)
Bahtiyar Bey'in deşti domates tohumlarını sabırsızca bekleyişin sonunda Tohum Takas Etkinliğinden elde ettim.
Ve tohumları toprakla buluşturdum şu andaki vaziyetlerini paylaşıyorum. Teşekkürler Bahtiyar Bey. bu hafta şaşırtmak istiyorum boyutları uygun mudur? nasıl bir şaşırtma karışımı hazırlamalıyım yeri gelmişken sorayım. |
Alıntı:
bahtiyar02 iki senedir çalışmalarınızı takip ediyorum ve sizi tebrik ediyorum Ankara Akyurt da tarlam var burada denemek isterim eğer deşti tohumlarından tedarik edebilirsem yardımlarınızı bekliyorum. hayırlı günler )" yani ben yazımdan anlaşıldığı üzere yeni üye değilim ama şifremi kaybettim yeni hesap açtım ve sizi tebrik ile sözüme başladım 2 senedir takip ettiğim için ben sizi kendime sanki kardeş gördüm o yüzden sizden bir şeyler isterken sanki kardeşimden ister gibi istedim ben sizi tanıyordum ama siz beni tanımıyordunuz doğru haklısınız tabi birde her işte bir hayır vardır derler aslında bunda da belki bir hayır vardır başka bir köy domatesi buldum yaklaşık 4000 fidan yetiştirip tarlaya 1 ay önce diktik ve şimdi beş vakit namazlarım da çiftçilere ayrıca dua ediyorum ve çiftçiliği öğreniyorum ve çok zor işmiş marketten domatesi vs. alıp yemek kolaymış oysa bunu hangi aşamalardan buraya geldiğini zorlukları bilmek ve onlara da manen ellerinize sağlık demek ve dua etmek bir insanlık olarak görüyorum tabiri caizse agopun kazı yememek gerekiyor çünkü bunları bilmeyen bir insan bismillah ve elhamdülillah demeyi de tam bilmez ben de çiftçinin kıymetini şimdi anlıyorum kolay iş değil, hakkını helal et başını ağrıttım, kızgın falan kesinlikle değilim her işte bir hayır vardır o zaman vakit daralmıştı onun için telaş ile söylenmiş sözleri gale alma hayırlı günler. |
Deşti karpuz tohumları doğrudan toprağa atılarak çimlendirildiğinde ne kadar süre sonunda su verilmesi kesilmelidir? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Forumda aradım bulamadım,eğer gözümden kaçmışsa affola.
|
Tohum takas
Sayın bahtiyar02 2013 2014 tohum takasında deşti domates tohumlarından paylaşacak mısınız?
|
Alıntı:
|
2013 Yılı Deşti Domatesler
5 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar uzun zamandır daha önce belirtiğim mazeretimden dolayı foruma giremiyordum. Bu yıl Tohum takas etkinliğine elimden geldiğince katılıyorum.Dilerim tüm dostlarında bu etkinliğe katılıp ellerindeki tohum veya çelikleri paylaşıp kendileri nasıl seviniyorsa dostlarında sevineceklerini bilmelerini isterim.
Bu gün kayınpederimin köyünde gözüme takılan güzellikleri sizlerle paylaşmak istedim.Deşti domateslerin görsel şöleni;) |
benim merak ettiğim bu deşti domates sulanırsa herhangi bir olumsuzluk olur mu?
|
İyi günler bahtiyar bey babamla afrikada deri işi yapıyoruz yemelik domateze ihtiyacımız var oraların toprağı çok kuru olduğu için her bitki dayanamıyor kuraklığa dayanıklı sebzeler ararken burdaki yazılarınızı okudum kasım 3 gibi uçağımız kalkıyor elinizde tohum varmı **** alabileceğimiz bir yer varmı oralar aç insanlarla dolu biz bu domatezi arttırıp oradaki insanlarında domatez yemesini istiyoruz kendimizde domatezi cok sevdiğimiz için vazgeçmek istemiyoruz bize yardım ederseniz çok mutlu olucaz ulaşabileceğimiz aktif mailiniz varsa **** cep telefonu ile görüşebilrsek bilgilerinizden ve deneyimlerinizdende yararlanmak istiyoruz şimdiden teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Nar ekşisi ve Kavurma
5 Eklenti(ler)
Merhaba sevgili dostlar;
Her yaptığımın doğal olmasına dikkat ettiğim için belki bazı dostlar çalışmaları yadırgaya bilir. Unutmamak gerekirki atalarımız herşeyi doğal yaptıklarından uzun ömürlü oldular. Şimdilerde teknoloji ilerledikçe insanlarımızda farkında olmadan bir o kadar tembelleşiyoruz. Apartmanda yaşadığımız için yaklaşık 60 kğ ayıklanmış nar tanelerini Sevgili Gönül ablamın köyünde odun ve diğer malzemeler olduğundan köyde eski yöntemle nar ekşisi yapmaya çalıştık. Ablamın komşusundan izin alarak şire yapma yerini kullandık. Ayaklarımı deterjanla iyice yıkadıktan sonra başladık nar ezmeye.;) 1- Tanelenmiş narlar telis içerisine bir miktar kondu ayakkla çiğnendi. şire çıkarıldı. 2- Çıkarılan şire ayrı bir kaba alındı. 3- Kazana alınıp kaynatılmaya başlandı. Şire Kaynama esnasında sürekli oluşan köpük alındı ve sürekli karıştırıldı.4 saat sonunda bir yemek kaşığı şıra metal bir kaba kondu şıranın katılaştığı görüldü ateşten alınıp soğumaya bırakıldı. Yaklaşık 15 litre nar ekşimiz oldu. Ablam,Annem ve biz paylaştık. Buraya kadar normal görünen çalışmaların birde perde arkası var.;) Size tavsiyem ön hazırlığınızı önceden yapın. Gerkli malzemeler yapacağınız nar ekşisi için büyük bir bakır kazan, 1 adet büyük kepçe,1 adet büyük boy kevgir ve bol odun geniş bir alan, su ve sabırıda unutmamak gerekiyor. |
Kavurma
5 Eklenti(ler)
Kavurmayıda yine Ablamın evinde yaptık. Kuşbaşı şeklinde doğranmış etler, iç yağı ve tuz kullanıldı. Büyük bir leğende önce iç yağları eritildi yağdaki erimemiş kızarmış yağlar alındı. Kuşbaşı etler içine katıldı orta ateşte belli aralıklarla karıştırmaya devam edildi. Etlerin pişmesine yakın tuz katıldı. Etler tuzu iyice içine çektikten sonra kavurma soğutmaya alındı. İç yağları hafif katılaşınca etler yumak haline getirilip donmaya bırakıldı. Daha sonra Kemikli etler aynı yöntemle hazırlandı. Kışın tüketilmek üzere buzdolabına kondu.;) Afiyet olsun
Saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
agaclar.net' teki Tohum takas etkinliğini takip ederseniz ordan paylaşımdan elde edebilirsiniz. Şuan tohum gönderilse bile ancak ilk baharda ekilecek. İlk baharda istediğiniz tohum veya fidanlardan temin edebilirsiniz. Sizde hak vereceksinizki tohum talebi çok fazla hepsini karşılamam mümkün değil. Özelden size cep numaramı gönderiyorum. Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Deşti domates(geç hasat) fideleri yavaş yavaş gerçek yapraklarını çıkarmaya başladılar.
Eklenti 475705 |
1 Eklenti(ler)
Deşti domates(geç hasat) fidelerini şaşırtmam gerekiyor. Ama uygun bir zaman bulamadım.
Eklenti 477451 |
1 Eklenti(ler)
Deşti domates(geç hasat) fidelerini 32 adet bardağa şaşırtttım. Biraz arttı. Şaşırttıklarımdan tutunamayanlara yedek dursunlar bakalım.
|
bahtiyar02 İlk mesajdan itibaren desti ürünlerini bize tanıştırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederiz. Ata mirası tohumlarımızın yayılması , desteklenmesine ve teşvik edilmesine sebep oldunuz.
Benim gibi yeni başlayanlar için çok güzel bilgiler mevcut. bu sene ki tohum takas şenliğinde arayacağım tohumlardan biri de artık deşti tohumları oldu. |
Alıntı:
Toprağa dikene kadar diğer domateslerden pek farklı bir yetiştirme yöntemi olduğunu sanmam. Yine de önceki sayfaları baştan sona okumanızı öneririm. Elinizde fazlaca tohum varsa bir kısmını doğrudan toprağa ekmek de akla yakın, bu çeşide ve yetiştirme terbiyesine de uygun görünüyor. Şayet az ise riske girmemek en iyisi. Üç-dört yıl kadar önce deşti domates fidelerini diğer domateslerde olduğu gibi yetiştirmiş, sonra da toprağı olan bir arkadaşa vermiştim çünkü deşti ürünlerin asıl marifeti toprağa kavuştuklarında ortaya çıkıyor. Muhtemelen diğer çeşitlere göre çok gelişmiş bir kök yapıları ve dolayısıyla da susuzlukla iyi bir mücadele yöntemleri var. Bunun yanı sıra yalnızca kök yapısıyla açıklamak da belki pek doğru değil; kurak coğrafyalara uyumları sırasında suyu diğer türlere göre daha tutumlu kullanabilme yetilerini geliştirdikleri, havadaki nemden de yararlandıkları düşünülebilir(?). Daha önce Meyvelitepe'nin yetiştirme yöntemine yaptığı vurgudaki gibi yetiştirme sırasında susuz bırakıldıklarında başının çaresine bakmayı öğreniyor da olabilirler ki sulu yetiştirilen aynı tohumlardan gelen bitkilerin diğer domateslere benzer davrandıkları da belirtilmiş Bahtiyar bey tarafından. Sözün kısası bu çeşitler susuz bir ortamda kendilerinden bekleneni yapabilmeleri için saksıda değil, toprakta olmalı; toprağa alınana kadar da "yeteri" kadar su vermeli. Bu durumda herhangi bir domatesin nasıl yetiştirildiğini merak ederseniz de buraya bakabilirsiniz. Kolaygelsin :) |
Sevgili Taşlıbahçe;
Öncelikle ilgi ve alakanızdan dolayı çok teşekkür ederim. Deşti ürünlerde özellikle daha önceki yazılarımda belirtiğim gibi domates bölgemizin demirbaş ürünlerinden. Deşti domates sulu yetiştirilir ancak susuz yetiştirilen gibi olmaz. Susuz yetiştirilen deşti domatesleri ve diğer domates türlerini Sevgili Meyvelitepe'nin yöntemiyle denedik ancak sonuç deşti ürünler dayanıklı sulu yetiştirilen domates türleri ise kesinlikle yetişmedi. Meyvelitepe'nin yaşadığı yer nemli bir bölge normal domates türlerini yetiştirmeye çalışırsanız fire mermeyeceğini sanıyorum. Bölgemiz birçok bölgeye göre daha sıcak ve nem oranı daha az. Bölgemizde daha çok deşti domates yetiştirilir. Saygılar |
Alıntı:
Şu an deşti domates tohumu satın alıp çimlendirsek çokmu geç kalmış oluruz ? Satan bir arkadaş buldum ancak elinde sadece tohum olarak varmış, fide satan biryer bulamadım. Alıp bir denemek istiyorum ama, randıman alabilirmiyim bu saatten sonra? |
Alıntı:
Deşti fidanlarını bir kez şaşırtmanız daha uygun.Sizin uyguladığınız yöntem deştiler ve diğer sebze türleri için çok erken. Fidanların 15-20cmlik boylara erişmeleri ve daha sonra bahsettiğim yöntemle dikilmesi fire verme olasılığını daha aza indirir.Lütfen Yanlış anlamayın bu yöntemi ben uygulamanızı önermem. Saygılar |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
|
Alıntı:
Saygılar |
*** arkadaşlar deşti domates tohumu nasıl bulurum
|
5 Eklenti(ler)
Sevgili Dostlar;
2014 yılı deşti ürünlerin zamanı neden derseniz? uzun zamandır Adıyaman ilimiz bu kadar serin ilk bahar geçirmedi.Yaklaşık bir aydır yağmayan Yağmur bu gün yağdı;) Bu yılda yine iri ve normal büyüklükteki deşti domatesler, Karpuz yerli karpuz çeşitleri ve kavunlar ektik.Çimlenme meyvalarda oldu. Bu gün yağan yağmurlar diğer çimlenmeyenler için hayat kaynağı olacak. Saygılar |
2014 deştileri
5 Eklenti(ler)
Merhaba Dostlar;
Deşti Ürünlerimizden Domatesler ve Karpuz ilk çiçeklerini açmaya başladı. Acur(Ermeni hıyarı) ilk ürünlerini tutmuş. Yağmurlar ve havanın serinliği halen devam ediyor. Bu yıl özellikle deşti ürünler bayram edecek gibi;) Saygılar |
1 Eklenti(ler)
eşime bir arkadaşı 10 adet fide vermiş ve uşak domatesi sulama gerektirmiyor demiş. bende uşak domatesi nedir diye araştırdım hiç birşey bulmamıştım. bizde o fideleride diğerleri ile birlikte diktik. bu sayfayı görmediğime çok kızıyorum kendime :mad: resmlerden anladığım kadarı ile benim domateslerde deşti domates. onlarda diğerleri ile sulanıyor. sizce yerlerini değiştirsem mi?
|
Yerlerini degistirmekle kalmayin. Mutlaka etiketleyin ve ilerleyen asamalarda resimleyip tohumundan bol bol cogaltin. Batidan doguya Anadolu'nun cesitli yerlerinde susuz yetistirilen bircok sebze cesidi var; size aktarilan bilgiye bakilirsa bunlardan birini yetistiriyorsunuz. Dilerseniz bu seneki tohum etkinliginde de tohumundan paylasabilirsiniz: Tohum Takas - agaclar.net
Alıntı:
|
teşekkür ederim sayın birnefestoprak bahçeye gider gitmez yerlerimi değiştireceğim. evde de bir kaç tanesini saksıya dikmiştim onlarıda bahçeye ekeceğim. tabi ki tohumlarını paylaşmak isterim.
|
Alıntı:
Saygılar |
1 Eklenti(ler)
Kediler tarafından kırılan fidelerden sonra geç diktiğimiz fideleri koruma altına almıştık. Şimdi meyve vermeye başladılar. Kediler ilk diktiğimiz fideleri kırmasaydı şimdi meyvesini çoktan yemiştik. Bu arada bunlar yamaçta. Yamaç kumlu olduğu için çok hızlı ve büyük fideler oldu.
Eklenti 509235 Bunada şükür... |
resimlere bakınca, özellikle koyu yeşil karpuzlara bakınca memleketimin eski karpuzları aklıma geldi. küçük olurlardı ama harika tadları vardı. Şambayat kasabasının karpuzları ise, yanındaki göksu havzasından dolayı daha büyük olurdu. Artık şambayat karpuzu bulamıyoruz. neredeyse şambayat biberi de yok alacak. Rahmetli amcam izmir'e oturur ve her sene bizden şambayatın yerli biberinden isterdi. Ben de Adıyaman'lıyım. Özellikle Adıyaman'ın deşti kavununun tadı olağanüstüdür. bu arada "deşti" kelimesi sadece Adıyaman'a mı özgü bir kelime?
|
Dest Farsca`da hala kullanilan bir kelime. SAHRA anlamina gelir. Sahranin col ile ilgisi yok, tarim yapilabilen , ekilebilen cok genis duz arazi anlamindadir.
|
Alıntı:
Şambayat karpuzu Diyarbakır karpuzu büyüklüğünde ve kışın tüketilen kalın kabuklu bir karpuz türüdür. Tohum araştırmalarım devam ediyor. Pirin (Perre) ve palani köylerinin dolmalık hatırı sayılır acı biberleri çok nadirde olsa bulunabilinir. Saygılar |
Deşti domates hakkında
Arkadaşlar forumu gezindiğimde gördüm konuyu , çok bilgim olmasa da kısa da olsa bilgi vereyim. Detay isteyen olursa da üretenlerle görüşüp bilgi aktarırım.
Bu domates türü bizim bu yöreye has bir domatestir. Bu yöre derken sadece Gaziantep değil, daha ziyade Urfa da yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ürün ekildikten sonra can suyu dışında su verilmiyor. Domates susuz yetiştiği için ticari domatesler kadar iri olmuyor ama tokat domatesinden (yumurta şeklinde olana biz tokat domatesi diyoruz burada yanlışım var ise kusura bakmayın) de daha iri oluyor. Tabi tahmin edebileceğiniz gibi lezzet anlamında müthiş bir tadı vardır. Çünkü etli bir domatestir, içinde bulundurduğu su oranı azdır. Mesela ben bu sene 50 kg kadar alıp evde konserve yaptım eşim ile. Etli bir ürün olması dolayısı ile konserve ve de salçalık olarak kullanıma çok uygun ama ne var ki ticari sebeplerden bu çok mümkün görünmüyor (Verimin adet/gr bazında düşük olmasından dolayı) Yoksa İstanbul tarafında sizlerin yetiştirmiş olduğu pembe domateslerden kat kat daha lezzetlidir :p Bir de Sof domatesi dediğimiz bir cins var ki o sulu yetişir ve de adet/gr hatta adet/kg bile denilebilir çok verimlidir. Fakat onunda şekli çok biçimsizdir. Ama onun da tadına ve de kokusuna doyamazsınız. Domatesi ikiye yarın, 100 metre öteden kokusunu alırsınız. Of canım çekti şimdi ya kokulu kokulu :rolleyes: |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:42. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025