agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

Halil Önen 28-07-2012 22:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus (Mesaj 1003351)
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum

Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

http://www.agaclar.net/forum/832220-post333.htm

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...

hepgül 28-07-2012 22:39

4 Eklenti(ler)
Sırık domateslerde dünden beri fark ettiğim bir durum : ( Sadece domatesin alt tarafında oluşan bir durum sanki yanmış gibi....

Eklenti 321895

Eklenti 321896

Bunlarda çeri domateslerde bugün yakaladığım haylazlar : ( Bilmiyorum yararlımıdır yoksa zararlımıdır... Fotoğraflar net çıkmamış ama küçük siyah renkli üzerlerinde beyaz çeşitli sayılarda noktacıkları olan böcekler. Şimdi ne yapmalıyım? Saygılar....

Eklenti 321897

Eklenti 321898

MeyveliTepe 28-07-2012 22:45

İlk iki resim çiçek burnu çürüklüğü. Temelde kalsiyum eksikliğinden olur, sulama düzensizliği ile ortaya çıkar. Mevsim itibarıyla topraktan kalsiyum vermek için artık geç. Yapraktan kalsiyum verirseniz yeni bağlanacak domatesleri kurarabilirsiniz.

Bahsettiğiniz böceklerin ne olduğu belli olmuyor, tanımınıza uyan birden fazla böcek var.

old_platanus 28-07-2012 23:33

çiçek dökülmesi

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1003466)
Sn. old_platanus;

domates çiçek tripsi olabilir...

http://www.agaclar.net/forum/832220-post333.htm

tespiti kolaydır...

nimks ve nemazal benzeri _ doğal_ ilaçlar etkili...

SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor:( güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu

Halil Önen 29-07-2012 00:45

[QUOTE=old_platanus;1003481]SELAMLAR Sayın halil ÖNEN bey sizin dediğiniz kağıt olayını deneyemem çok zayıf çiçek boyun dalları daha çiçeğe dokunur dokunmaz kopuveryor:( güllere attığım ilaç var elimde DDVP ondan sıksam olurmu[/QUOTE]

Siz dokunmasınızda dökülecekler zaten, ama zararlıyı tespit etmiş olursunuz. Bu şekilde ilaçlama yapsanız da 'o' çiçeklerini dökecektir.

DDVP sebze ve meyvelerde _ hele meyve üzerinde iken_ kesinlikle kullanılmaması gereken bir kimyasal olarak biliyorum. Kullanmanızı tavsiye etmem, edemem...:(

Nimsk kullanmanızı öneririm...

T@RiM Bilgi Servisi-Tarim-HAYVANCILIK-MEYVE-SEBZE-sulama-organik-TARIM-kredi-proje

limon_sever 30-07-2012 18:28

2 Eklenti(ler)
Sayın osbar'ın uzun tarla domatesi en iri boya ulaştı. Bundan sonra erecek çünkü üstü hafiften kızarmaya başlamış. Bu arada Mete'nin dandini dediği TaşevliBahçe'nin Çanakkale domateslerine biraz benziyor...

Eklenti 322375

Ben bu domatesi sırık zannedip koltuklarını budamıştım. Ama oturakmış :) Çok verimli bir çeşit. Kopardığım koltuklardan kim bilir ne kadar domates dökecekti...

Eklenti 322376

islam_joker 30-07-2012 22:24

ya bende 1 tane domates var vede üst yapraklar güzelce yeşil ve taze yapraklarken alttakiler yavaş yavaş kurumaya başladı niye acaba

denizakvaryumu 31-07-2012 08:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1003182)

Bu yıl ekebildiğim 18 çeşitten biri.

Sn.MeyveliTepe

kaolinin kırmızı örümceğe etkili olmadığı diğer konudan anlaşılıyor.

Siz neemazal kullanıyorsunuz Nimiks hakkındaki görüşleriniz nedir?

MeyveliTepe 31-07-2012 10:18

Benzeri ilaçlar. Nimiks epey pahalı ve nedense Neemazal'ın kullanımı bana daha pratik geliyor. Belki de hangi zararlıda nasıl ve ne zaman etki yaptığı hakkında tecrübelendiğim içindir. Ayrıca Dopteril'i deneyerek öğrenmeye çalışacağım.

denizakvaryumu 31-07-2012 11:16

Forumdan Mehmet Bey, dopteril kullanıyor oldukça memnun imiş...

Mustafa Abdal 31-07-2012 20:39

Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.

Halil Önen 31-07-2012 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi meraklı_amatör (Mesaj 1004616)
Domateste alt kararma/çürümenin, çiçek burnu çürüklüğü-kalsiyum eksikliğidenmi yoksa bir zararlıdanmı olduğunu asıl ayırt edebiliriz.

Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...

Diğer domates hastalıklarının çoğu hem meyvede görülür, hem bitki üzerinde; yani yaprakta ve gövdede...

Çiçek burnu çürüklüğünden kurtulmanın en iyi yolu;
ilk doğan bir iki çiçeği koparmaktır. Bu şekilde domates çok daha iyi gelişir daha çok verime yatar...

Ama üretici erken pazar için bu kaybı göze alır...

TaşevliBahçe 31-07-2012 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen (Mesaj 1004635)
Çiçek burnu çürüklüğü tüm domateslerin _ilk bir kaç _ meyvelerinde görülür. Sonra kaybolur.

Meyve bağlamaya başladığında ya da başlamadan önce kalsiyum gübresi verilirse görülmez...

Ben bu yıl domates yetiştirmeyi yine beceremedim. Vakit ve suyun az oluşu tüm emekleri nerdeyse boşa çıkardı diyebilirim..Domates hasadının başından beri hala çiçek burnu çürüklüğünü yoğun olarak yaşıyorum.. Kopardığım iki domatesten birini atmak zorunda kalıyorum.. Bu yıl ziyan çok ....:(:(

limon_sever 02-08-2012 17:27

2 Eklenti(ler)
Turşu yapılmak üzere ilk hasatı yaptım bakalım...

Eklenti 323021

Eklenti 323022

Allah bereketini artırsın...

hepgül 02-08-2012 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus (Mesaj 1003354)
HEPGÜL keşke benimkilerde böyle olsa bende çiçekler hep dökülüyo:(:(

Sayın old_platanus çok teşekkür ederim. Sizin domateslerin en kısa sürede toparlanmalarını umuyorum. Saygılarımla...

mandalinci 03-08-2012 09:10

2 Eklenti(ler)
Hasat zamanı:)

Sayın mrduran'dan aldığım deşti tohumlarından çıkan domateslerim.

Şekilleri biraz bozuk gibi geldi ama müthiş bir lezzete sahip.

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.

hepgül 03-08-2012 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 1005523)

Ayrıca ilk defa tohumdan yetiştirdiğim domates olduğu için benim için çok değerliler.

MAŞALLAH...Sayın mandalinci ne güzellik böyle....imrendim doğrusu. Hasatınız bereketli olsun. Görüntüsüde gayet güzel... Emek verdiniz kolaymı. Heleki tohumdan büyümüşler... Afiyet, bal, şeker olsun. Saygılarımla :p

mandalinci 03-08-2012 10:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi old_platanus (Mesaj 1003351)
SELAMLAR Vallahi arkadaşlar ne güzel yetişmişler sizlerin domatesler. ben ayaş domatesi ektim tohumdan çimlendirdim sonrada aşılama yaptım yani sizin deyimizle şaşırtma dallar kocaman oldular çiçeğe yatıyo çiçekler hep boynundan dökülüyo yani birtanesi domatese yatsa gam yemiyecem ne işmiş bu domates arkadaş anlamadım gitti kızıyorum bak kökünden sökerim seni bitane domates ver diye oda yok çiçeğin boyun dalları zayıf ondanmı acaba yahu gözüm gibide bakıyorum

Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.

TaşevliBahçe 03-08-2012 10:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 1005540)
Sayın old-planatus,

Ben de Ankara da senelerce çok uğraştım, hep ben beceremedim dedim ama suç galiba domateslerde. Hibrit olabilirler, o yüzden ürün vermiyorlar galiba.

Yazdıklarınızı okuyunca, hem güldüm hem de benim yaşadıklarım aklıma geldi, çatlatır bu domatesler adamı. Kaç sene hüsran dolu bekleyişler yaşamıştım ben de.

Geçmiş olsun.

Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....:(

limon_sever 03-08-2012 10:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TaşevliBahçe (Mesaj 1005546)
Sn.mandalinci ,

Düşünceleriniz aynen doğru efendim. Ben de bu yıl hem ticari üretilmiş hazır fide aldım hemde tohumdan kendim yetiştirdim. Ticari olanların üzeri domatesten geçilmiyor , adeta yıkılıyor. Tohumdan kendi ürettiklerim ise irileşip kocaman olmalarına rağmen bir tek meyve vermeden çiçeklerini döküyor.

Belki işin esası tohumdan elde edip yetiştirmek ama deneme yanılma en pahalı yöntem malesef....:(

Bu konu hakkında 3 yıldır uğraşıyorum. Bir çok çeşiti tohumdan yetiştirdim. Çiçekten meyveye kolay geçen, verimi ve tadı güzel olan çeşitleri belirledim. Seneye veya bir sonraki sene tamamen onları yetiştireceğim. Tohumları çoğaltma girişimini de gerçekleştireceğim. Ve tohumdan yetiştiren arkadaşlara kolaylık sağlamayı düşünüyorum. Çabalarımızın boşa çıkmamasını umuyorum.

Ozlem A 03-08-2012 11:38

Balkon Bahceciligi

Merhaba

Tohumdan yetistirdigim domateslerimin uzeri cicek dolu ancak cicekler bir sure sonra kuruyup dokuluyor. 15 gun kadar once bahce topragi ve yanmis koyun gubresini karistirip bogazlama yaptim ama yazliga gittigim hafta esim tarafindan duzensiz sulama oldu. Bir de ben yokken buyuyen koltuklari yeni aldim.

Bir onceki gece yine saksidaki patlicanimi saran yaprak biti ve kirmizi orumcekler icin arapsabunu-zeytinyagi-sarmisak puskurtmesini domateslerime de yaptim birkac tane gormustum uzerlerinde ama bu sabah patlicana yakin iki domatesimin alt yapraklari oldukca kararmisti, fotograflari ekliyorum. Acaba sabun fazla kacip yakti mi yoksa pas vb gibi bir hastalik mi anlayamadim.

Diger bir sorum da cok saglikli gorunen bir diger domatesimin govdesi acik ve koyu iki tonda yesil olmus. Bu domateste de cicekler kavrulup dokuluyor.

Eger bakip degerli yorum ve tavsiyelerinizi paylasirsaniz cok sevinirim.

Iyi gunler..
https://picasaweb.google.com/lh/sred...8gO&feat=email

Ozlem A 03-08-2012 11:47

Ek bilgi: Tohumlarim kaybolmaya yuz tutmus olan ince kabuklu ve yesilli kirmizili Sivas Sarkisla Ortakoy domatesi tohumu. Bir kismi da Tokat domatesi tohumudur.

TaşevliBahçe 03-08-2012 11:53

Resimlerin boyutları çok büyük ise hata vermiş olabilir önce resim boyutlarını küçültün ve bir daha deneyin..

old_platanus 03-08-2012 12:21

Süper süper süper

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 1005523)

Selamlar sayın Mandalinci buna süperden başka birşey denmez bırakın şekli bozuk olsun. domatesin hası işte bu ne o öyle fabrikadan tek bir kalıpta çıkmış gibi domatesler işte böyle şekilsiz olacak domates vallah bunun tohumundan isterim bu sene zaten hüsrana uğradım bir türlü alamadım domates :(
afiyet olsun güle güle tüketin

old_platanus 03-08-2012 12:31

sorma mandalinci sorma hüsarana uğradım

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinci (Mesaj 1005540)
Sayın old-planatus,

Geçmiş olsun.

Selamlar sayın mandalinci ayaştan bir arkadaşım getirmişti balkonda büyük saksılarda 4 kök yetişdirdim dediğim gibi hüsran kayseriye halama ve kayın pedere gönderdim bahcede ektiler sonuç ne bilmiyorum haber almadım henüz bayram sonu kayseriye gittiğimde resimlerini çekerim şayet varsa domatesleri ama resimlerdeki sizin domateslere imrendim doğrusu

Ozlem A 03-08-2012 12:49

Bakon Bahceciligi

5 Eklenti(ler)
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Eklenti 323168

Eklenti 323169

Eklenti 323170

Eklenti 323171

Eklenti 323172

Ozlem A 03-08-2012 12:52

Balkon Bahceciligi

2 Eklenti(ler)
Patlicanim ve daha yakin planda domates yapragi, kirmizi orumcek sanirim gorulebiliyor.

old_platanus 03-08-2012 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A (Mesaj 1005601)
Resimleri kuclterek tekrar yukluyorum, tesekkurler.
Eklenti 323168

Eklenti 323169

Eklenti 323170

Eklenti 323171

Eklenti 323172

Selamalar Özlem hanım domateslerede bende sizink igibi sorun yaşıyorum inşallah düzelir sayın mandalincinin domatesleri çok güzel eğer o tohumlardan gönderirse seneye onlardan dikmek istiyorum

old_platanus 04-08-2012 19:45

SELAMLAR

Sn. Deniz akvaryumundan alıdığım bilgi

Domatesten Tohum Alınması

Domateste izolasyon mesafesi 0 m dir.

Kendine döllendiğinden mesafeye gerek yoktur. Domates bahçemizde gezip beğendiğimiz domateslerden hastalıksız bitkileri tespit ediyoruz. Şekilsiz, hastalıklı, çeşidin beğenilen görüntüsünü vermeyen meyveler koparılıp atılır. Genelde ilk meyvelerin tohumluğa ayrılması gibi bir kanı vardır. Bunun nedeni ilk meyvelerin tohumlarından elde edilecek ileriki yıllardaki bitkilerin erkencilik özelliğinin olmasıdır. Tohum ekstra aradığımız bir özellik yoksa çeşit özelliğini gösteren her meyve tohum almaya müsaittir. Bu şekilde şekilsiz ve hastalıklı meyveler dışında tohumluğa beğendiğimiz domatesleri bir işaretle belirliyoruz ve bu domatesleri hasat etmeyip iyice olgunlaşmasını bekliyoruz. Zamanla iyice kızaran domates de tohumlar iyice olgunlaşır. Koparılan meyve yarı gölge, kuru, rüzgar tutmayan bir yerde sap tarafları aşağı gelecek şekilde bir hafta kadar bekletilir. Daha sonra ortalarından kesilerek başparmağın yardımıyla veya bir kaşıkla tohumlar et kısmından ayrılırlar. İnce bir elek üzerinde temiz su ile yıkanarak havalı, gölge bir yere serilen bez üzerinde kurutulur, ovalanarak torbalara konur, etiketlenir. Etiket üzerine tohumun çeşidi, alındığı tarih, tohum miktarı gibi bilgiler yazılır.

Burada bir konuya izah getirmek gerektiğini düşünüyorum, domates de salçaya işlendiğinde elde edilen posadan alınan tohumlar daha kolay ve pratik tohum elde etme yöntemi gibi görülse de seçme tohum olmadığından bu tohumlardan iyi fide ve bu fidelerden de istenilen kalitede mahsul almak mümkün olmayabilir.

clays 05-08-2012 00:13

bilgiler için ******

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025