agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Domates (https://www.agaclar.net/forum/domates/)
-   -   Domates Yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/domates/14832.htm)

eski tohum 26-03-2011 23:20

merhaba,

plastik bardaklar beyaz mı şeffaf mı.

Eğer beyaz ise dikme işleminizi ertelemenizi öneririm.Şefaf olandan alın ve 20 değil 40 adet şeffaf bardak alın.Neden mi ? Tohumları ektiğiniz (bu arada kutlarım sizi çoğu dikmek der,tohum ekilir,fide dikilir.Siz ekmek demişsiniz.) plastik bardakların üstüne bir tane de boş bardak alın ve ters olarak üstüne kapatın.Bu üste kapatılan bardak tohum ekilmiş ortamınıza sera etkisi yapacaktır.Bunu bardaktaki buharlaşma ve oluşan damlacıklardan siz de gözlemleyeceksiniz.Bu işlem hem sıcaklığı sağlayacak,hem su tutma kapasitesi az olan bir bardak toprağın çok çabuk nemini kaybetmesini engelleyecektir.Isı size gerekli , çünkü sorduğunuz soru da bununla ilintili.Uygun sıcaklığı sağlarsanız çimlenme daha erken olacaktır.Yani bu sorunun moda mod bir kesin cümle cevabı yoktur.Bu kullandığınız toprağa,karışımına,nem tutabilme yeteneğine,kullandığınız tohumun cimlenme kapasitesine bağlıdır.Toprağınız çok ağır olmamalı.İlk başta hazır torflardan yararlanabilirsiniz.Bu sizin işinizi kolaylaştırır ve çimlenmeyen tohumlarda umutsuzluğa kapılıp hevesinizin kırılmasını önler.Bu arada çok uzun oldu sanırım.Şunu da unutmadan ekleyeyim.Üste koyduğunuz bardağı sürekli kapalı tutmayın.İçinde oluşan suyu yeniden alttaki kaba dökün.Şunu biliniz ki tohumunuz bir bebekten daha narindir.Onu yeşerene kadar şefkatle korumalısınız.Üstte kullandığınız bardak boyu çimlenen fidenizi bir süre boyu yettiği kadarıyla korumaya yetecektir. Çimlenme süresini sorduğunuz sorunuza cevap uzun oldu ama bunları yapın ve bu sorunun cevabını siz yaparak gözleyin.Üretmek güzeldir...Sevgiyle kalın

aydın 26-03-2011 23:52

Üzerine bir bardak daha eklemeye gerek yok. Streç poşetle üzerini kapatın yeter. Tohumlarınız taze ise en geç 1 haftada çimlenir.

Şeffaf olması aklıma takıldı. Bu kez de köklerin ışık alması sonucu bardağımız yosunlanmaz mı?

eski tohum 27-03-2011 00:17

Tabii ki ilk aşamada dediğin gibi streç de olur ancak bardak kullanımında fide bir bardak boyu kadar koruma altında oluyor.

Bu benim denemelerim sonucunda elde ettiğim gözlem.Mutlak doğru yoktur.Sanırım sitenin amaçlarından başlıcası da deneme yanılma ve edinilen edinimlerin burada paylaşılmasıdır.

Uygulayıcı istediği yöntemi uygular.Tercih onundur.Değişik uygulamalar daha farklı araştırma yapma güdüsünü ve gereksinimini doğurur.Ar-ge nin temelinde bu mantık vardır.

Hobi olan bu uygulamaların en önemlisi sonuca ulaşabilmek için sevginize duygunuzu katıp aklınıza danışmaktır.

Sevgiyle kalın

sebnem&mircan 27-03-2011 08:41

Merhaba
Bende bu gun uc ayri domates tohumu ektim. Ama tohumlar bana karisik pakette geldigi icin hangisi hangisidir bilemedim. Iki koy domatesi birde pembe domates var. Acaba ektigim tohumlari yanyana koysam vede yanyana diksem bi zarari olurmu ? Farkli cins olduklari icin ayri ayri mi olmalari gerekir ? Sanirim biraz karisik oldu ama cok acemiyim bu konularda. Birde ayni yerde salatalik biber olmasinin bi zarari olur mu ? cevap icin simdiden tesekkurler

malbman 27-03-2011 09:16

Sayın sebnem&mircan domateslerinizin yanyana olmasında bir sakınca yok. Ama saksılar çok büyük değilse her saksıya bir tane ekmeniz daha iyi olur.

Salatalık ve biberlerinizin aynı yerde durmasından domateslerle birlikte duracağını kastediyorsanız, bunun da bir sakıncası olmaz. Ama bir kaç değişik cins biber bir arada duracaksa birbirleriyle tozlaşıp cins özelliklerini bozabilirler. Salatalık için böyle bir şey duymamakla birlikte, konuyu daha iyi bilen arkadaşlar daha kesin bir bilgi verecektir.

sebnem&mircan 27-03-2011 10:05

Anladigim kadariyla domates, salatalik ve biber yanyana dikilmesinde bi sakinca yok, ama ayri cins biberler yanyana olmaz. peki bu ayri cins biber dikme mesafesi ne kadar olmalidir ?
Ikincisi butun bu farkli tohumlari biri olmassa biri olur mantigiyla sonradan topraga gomulen bardaklara iki tohum ektim. Bardaklarida kapakli jiffy kabina dizdim ve ustlerinide naylonla kapladim. 22- 24 derece sicakliktaki bir odaya cam kenarina koydum. Eyer hepsi ayni yerde cimlenmezse fazla gec olmadan ayirayim onlari. Simdiden yardimlariniz icin cok tesekkur ederim sayin mabman

kirazdomates 27-03-2011 11:04

Sırık domatesler derin kap ister, bodur kiraz domatesleri küçük saksılarda yetiştirebilirsiniz

yeşil sevdalısı 27-03-2011 12:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eski tohum (Mesaj 774885)
merhaba,

plastik bardaklar beyaz mı şeffaf mı.

Eğer beyaz ise dikme işleminizi ertelemenizi öneririm.Şefaf olandan alın ve 20 değil 40 adet şeffaf bardak alın.Neden mi ? Tohumları ektiğiniz (bu arada kutlarım sizi çoğu dikmek der,tohum ekilir,fide dikilir.Siz ekmek demişsiniz.) plastik bardakların üstüne bir tane de boş bardak alın ve ters olarak üstüne kapatın.Bu üste kapatılan bardak tohum ekilmiş ortamınıza sera etkisi yapacaktır.Bunu bardaktaki buharlaşma ve oluşan damlacıklardan siz de gözlemleyeceksiniz.Bu işlem hem sıcaklığı sağlayacak,hem su tutma kapasitesi az olan bir bardak toprağın çok çabuk nemini kaybetmesini engelleyecektir.Isı size gerekli , çünkü sorduğunuz soru da bununla ilintili.Uygun sıcaklığı sağlarsanız çimlenme daha erken olacaktır.Yani bu sorunun moda mod bir kesin cümle cevabı yoktur.Bu kullandığınız toprağa,karışımına,nem tutabilme yeteneğine,kullandığınız tohumun cimlenme kapasitesine bağlıdır.Toprağınız çok ağır olmamalı.İlk başta hazır torflardan yararlanabilirsiniz.Bu sizin işinizi kolaylaştırır ve çimlenmeyen tohumlarda umutsuzluğa kapılıp hevesinizin kırılmasını önler.Bu arada çok uzun oldu sanırım.Şunu da unutmadan ekleyeyim.Üste koyduğunuz bardağı sürekli kapalı tutmayın.İçinde oluşan suyu yeniden alttaki kaba dökün.Şunu biliniz ki tohumunuz bir bebekten daha narindir.Onu yeşerene kadar şefkatle korumalısınız.Üstte kullandığınız bardak boyu çimlenen fidenizi bir süre boyu yettiği kadarıyla korumaya yetecektir. Çimlenme süresini sorduğunuz sorunuza cevap uzun oldu ama bunları yapın ve bu sorunun cevabını siz yaparak gözleyin.Üretmek güzeldir...Sevgiyle kalın

verdiğiniz cevap için çok teşekkür ederim dediklerini harfiyen uygulayacağım.
tekrar teşekkür ederek mesajımı sonlandırıyorum. :D
bu arada merak ettim siz de domates yetiştiriyorsunuz anladığım kadarıyla?

yeşil sevdalısı 27-03-2011 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 774913)
Üzerine bir bardak daha eklemeye gerek yok. Streç poşetle üzerini kapatın yeter. Tohumlarınız taze ise en geç 1 haftada çimlenir.

Şeffaf olması aklıma takıldı. Bu kez de köklerin ışık alması sonucu bardağımız yosunlanmaz mı?

Cevabınız için çok teşekkür ederim, :)
Tohumlarımın bir kısmını eski tohumun yöntemiyle bir kısmını da
sizin yönteminizle ekeceğim.
Bu arada bardaklarım şeffaf :)

makaseller 27-03-2011 14:37

çok güzel bilgiler bunlar teşekkürler

yeşil sevdalısı 27-03-2011 15:19

Tohumlarımı toprakla buluşturdum arkadaşlar. :)
İnşallah meyvelerini yemekte nasip olur.
Yanlız plastik bardaklara ekerken biraz fazla ekmişim sanırım.
Bir bardağa 8-9 tohum kadar :rolleyes:
Elimin ayarı pek yokta..
Çok sorun olur mu acaba?
Bir de benim tohumlarım boyanmış gibiydi pembe pembe,
Çok mu soru soruyorum :p

limon_sever 27-03-2011 16:05

Fazla olmasında bir zarar yok. Çimlendikleri zaman farklı bardaklara şaşırtma(taşıma) yaparsınız. Her bardağa 1 tane olacak şekilde şaşırtırsanız daha güzel gelişirler.

Tohumlarınızın pembe pembe boyanmış olması ise aldığınız firmanın koruyucu ilaç ile kaplamaş olmasıdır.

Bol bol meyvelerini yemenizi dilerim şimdiden...

yeşil sevdalısı 27-03-2011 17:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775145)
Fazla olmasında bir zarar yok. Çimlendikleri zaman farklı bardaklara şaşırtma(taşıma) yaparsınız. Her bardağa 1 tane olacak şekilde şaşırtırsanız daha güzel gelişirler.

Tohumlarınızın pembe pembe boyanmış olması ise aldığınız firmanın koruyucu ilaç ile kaplamaş olmasıdır.

Bol bol meyvelerini yemenizi dilerim şimdiden...

Çok teşekkür ederim :D
Ama benim tırnaktan bile küçük tohumlarımdan domates alabilir miyim bilemiyorum :rolleyes: Verdiğiniz bilgiler için çoook teşekkür ederim.

limon_sever 27-03-2011 17:24

Küçücük tohumlardan ne çınarlar büyüyor bir domates mi büyüyemicek :) inşallah çok güzel domates fideleri ve koca koca meyveleri olur...

yeşil sevdalısı 27-03-2011 18:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775184)
Küçücük tohumlardan ne çınarlar büyüyor bir domates mi büyüyemicek :) inşallah çok güzel domates fideleri ve koca koca meyveleri olur...

amin amin.. :p
siz neler ekiyorsunuz :D
biraz saçma bir soru oldu ama:confused:

limon_sever 27-03-2011 18:58

Bamya, sırık domates çeşitleri, biber, yemeklik kara kabak, kavun, karpuz, patlıcan, bal kabağı. ağaçlar.net'ten de Selahattin beyin altın çilek tohumları geldi ektim ama daha çimlenmedi. Ayrıca sarmaşık ve çiçek tohumları da ektim. Bu sene bir hayli şey ektim. Marulda ekmiştim ama çok başarılı olamıyorum. Böcekler yedi hepsini hiç kalmadı. Ayrıca geçen seneden kalan maydanoz ve kuzukulağı var. Bu sene ekmeyeceğim. Onlar 2-3 yıl ömürlü. Birde her sene gitgide çoğalan çileklerim var. Su kabağı, kudret narı ve pasiflora gelmişti Zafer bey göndermişti sağolsun. Onları da nisan ayı içinde ekmeyi düşünüyorum.

Geçen seneye göre çok fazla sebze tohumu ektim. İnşallah güzel olur. Önceki seneler hep geç ekim yaptığımdan pek istediğim verimi alamıyordum. Bu sene de çok erken ektim. Seneye tam zamanlamayı tutturcam bu gidişle :)

Acemilik başa dert :)

aydın 27-03-2011 19:31

Bu sene ben de erken ekim yaptım. Hatta 15 şubat'ta başladım ekim işine. :)
Oturak fasulye buldum. Bu yıl ilk kez terasta deneyeceğim.

yeşil sevdalısı 27-03-2011 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775230)
Bamya, sırık domates çeşitleri, biber, yemeklik kara kabak, kavun, karpuz, patlıcan, bal kabağı. ağaçlar.net'ten de Selahattin beyin altın çilek tohumları geldi ektim ama daha çimlenmedi. Ayrıca sarmaşık ve çiçek tohumları da ektim. Bu sene bir hayli şey ektim. Marulda ekmiştim ama çok başarılı olamıyorum. Böcekler yedi hepsini hiç kalmadı. Ayrıca geçen seneden kalan maydanoz ve kuzukulağı var. Bu sene ekmeyeceğim. Onlar 2-3 yıl ömürlü. Birde her sene gitgide çoğalan çileklerim var. Su kabağı, kudret narı ve pasiflora gelmişti Zafer bey göndermişti sağolsun. Onları da nisan ayı içinde ekmeyi düşünüyorum.

Geçen seneye göre çok fazla sebze tohumu ektim. İnşallah güzel olur. Önceki seneler hep geç ekim yaptığımdan pek istediğim verimi alamıyordum. Bu sene de çok erken ektim. Seneye tam zamanlamayı tutturcam bu gidişle :)

Acemilik başa dert :)

Bende her sene hep aklımda olur mart sonu nisan başı ekmek. Hazirana kadar sarkar :o Bu sene öyle yapmadım ama. Benim de şansıma sabah hava sıcaktı, balkona koydum ektiğim domates ve biberleri. Şiddetli yağmur var şu an, balkondaki masanın altına aldım, yağmur almıyor ama soğuktan çimlenemeyecekler :(

yeşil sevdalısı 27-03-2011 19:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 775250)

İnşallah tutar :)
Ben de normala göre erken ekim yaptım (bugün), önümüzdeki hafta sonu
maydonoz, dere otu, patlıcan ve bir kaç çeşit çiçek ekmeyi düşünüyorum inşallah. Oturak Fasulye nedir?

limon_sever 27-03-2011 20:00

Evet bu zaman sıkıntısı hep oluyor :) Havalar ısınıncaya kadar içerde durması gerekiyor. Yoksa ani hava değişimleri fideleri öldürüyor veya çimlenme gerçekleşmiyor. Erken ektiğim kabakları çaresizlikten dışarı aldım. Ama soğuktan etkilendiler ve öldüler malesef :( Bir kısmını da naylon sera gibi bir yer yaptım ama ondan da sonuç alamayacağım gibi geliyor. Böcekler yapraklarını yemişler ve yemeye devam ediyorlar.

yeşil sevdalısı 27-03-2011 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775274)
Evet bu zaman sıkıntısı hep oluyor :) Havalar ısınıncaya kadar içerde durması gerekiyor. Yoksa ani hava değişimleri fideleri öldürüyor veya çimlenme gerçekleşmiyor. Erken ektiğim kabakları çaresizlikten dışarı aldım. Ama soğuktan etkilendiler ve öldüler malesef :( Bir kısmını da naylon sera gibi bir yer yaptım ama ondan da sonuç alamayacağım gibi geliyor. Böcekler yapraklarını yemişler ve yemeye devam ediyorlar.

yani benim tohumcuklar çıkmaz mı diyorsunuz :(

h.ışık 27-03-2011 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775274)

Yani benim daha önce çimlendirdiklerimde sıcaklık farkından mı telef oldular. yazık olmuş zavallılarıma. :( Bundan sonra daha dikkatli olup gündüz dışarı gece içeri alarak sıcaklık farkını hissettirmemeye çalışayım.

limon_sever 27-03-2011 22:18

Sayın yeşil sevdalısı,
Sebze fideleri genelde 15-20-25 derece civarında çimleniyor. Evin içi buna ortam sağlıyor. Kolay çimlenmesi için ideal.

Sayın h.ışık,
En güzelini yaparsınız gündüz dışarı gece içeri alarak.

arimayam 27-03-2011 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aydın (Mesaj 775250)

oturak fasülyeyi ne zaman ekeceksiniz Aydin bey?
birde ekeceginiz saksinin boyutu nekadar olacak tahminen?

yeşil sevdalısı 27-03-2011 22:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 775394)
Sayın yeşil sevdalısı,
Sebze fideleri genelde 15-20-25 derece civarında çimleniyor. Evin içi buna ortam sağlıyor. Kolay çimlenmesi için ideal.

Şimdi yağmur yağdığından dışarı çıkamam ama, yarın sabah bütün bardakları [(bardak diyorum çünkü tohumlarım bardakta :)] peteğin üstüne; camın önüne koyacağım. Daha iyi olur herhalde. Nisandan sonra balkona alırım.

yeşil sevdalısı 27-03-2011 22:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h.ışık (Mesaj 775335)
Yani benim daha önce çimlendirdiklerimde sıcaklık farkından mı telef oldular. yazık olmuş zavallılarıma. :( Bundan sonra daha dikkatli olup gündüz dışarı gece içeri alarak sıcaklık farkını hissettirmemeye çalışayım.

güzel bir yöntem aslında, ama bana hep saksıyı oraya buraya taşırsan olmaz yeri sabit kalsın derlerdi.

limon_sever 27-03-2011 22:30

:) kolay gelsin. Bizde konya'da yağmura hasret kalıyoruz. Çok yağmıyor.

sebnem&mircan 28-03-2011 06:24

Saksi yetistiriciliginde ne turlu hastalik ve boceklerle karsilasirim bilmiyorum ama burada organik tarim konusunda okudugum kadariyla domates biber ve salatalik dibine karanfil cicegi ve feslegen ekmeyi dusunuyorum. Karanfil cicegi toprak alti hastaliklari feslegen se sinekleri hatta sivri sinekleri uzaklastiriyomus :) Dun ektim tohumlari bu gun hic bir belirti yok yarina allah kerim artik. Cok heyecan verici bi durum gidip gelip bakiyorum sanki her an topraktan fiskiracaklar gibi :)

amatör hobici 28-03-2011 09:22

Sn.sembem&mircan,
Meraklanmayın tohumlarınız çıkacak,Selamlar.

sebnem&mircan 28-03-2011 17:11

Bende merakla beklemekteyim Engin bey. Bu sabah bir tane cengelkoy salataligim bas gostermeye baslamis :) Burada turk tohumu pek verimli olmuyor deselerde ben umitle elimden geleni yapacagim. Saygilar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025